ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Δεν έχουμε χρόνο αναμονής

Τη μέρα που δυο εργατοοικογένειες κλαίνε τα βλαστάρια τους που αναγκάστηκαν για να ζεσταθούν να ανάψουν ένα μαγκάλι και πέθαναν απ' αυτό.

Τη μέρα που άλλες τρεις οικογένειες λαχταρούν για το αν θα καταφέρουν να επιζήσουν τα παιδιά τους που μόνο αμάρτημά τους είναι ότι θέλησαν να ζεστάνουν τα κορμάκια τους μ' ένα μαγκάλι.

Αυτή τη μέρα κάποιοι εκπρόσωποι της «ανεξάρτητης» επιστήμης και μαζί τους τα «ανεξάρτητα» κανάλια επέλεξαν να ενοχοποιήσουν όσους χρησιμοποιούν κάθε είδους μαγκάλι για να τα βγάλουν πέρα σ' αυτόν τον δύσκολο χειμώνα του 2013.

***

Η αντιπαραβολή των γεγονότων μαρτυρά τη σκληρότητα της ταξικής αντιπαράθεσης. Ενισχύει το ταξικό μίσος που οφείλει να μείνει άσβεστο ως τότε που η τάξη των εκμεταλλευτών θα είναι ιστορικό παρελθόν. Και μαζί της θα 'ναι παρελθόν όλοι εκείνοι που διδάσκουν στην εργατική τάξη υποταγή, όλοι εκείνοι που φροντίζουν να παροπλίσουν την εργατική τάξη στον ανειρήνευτο αγώνα της για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Κανένα συλλυπητήριο - σ' αυτό το πλαίσιο - δεν γίνεται δεκτό όταν προέρχεται από την ομάδα των ενόχων για τα δεινά της εργατικής οικογένειας.

Κανένα συλλυπητήριο δεν γίνεται δεκτό όταν προέρχεται από αυτούς που κάνουν τα πάντα καθημερινά για να κρατηθεί παροπλισμένη η εργατική τάξη.

Οπως ο θάνατος είναι κάτι αμετάκλητο, έτσι και οι κηδείες των νεκρών της εργατικής τάξης οφείλουν να χαρακτηρίζονται από έναν αμετάκλητο όρκο: Καμιά ανοχή, κανένα συχώριο στους εχθρούς της τάξης μας.

***

Δεν πρόλαβε να τυπωθεί το προχτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» που έδειχνε το άγριο τσεκούρι στις παροχές στον τομέα της Υγείας και ήρθαν τα συνολικά οικονομικά στοιχεία να δείξουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό που ο ίδιος ο αστικός Τύπος αναγκάζεται να ονομάσει «βόμβα νοσηρότητας».

Μπροστά, δηλαδή, στο γεγονός ότι μαζικά οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν για εξετάσεις και φάρμακα πέφτουν κάτω ξεροί.

Πρόκειται για έγκλημα. Την ώρα που η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ασχολείται με τις εσωτερικές διαφορές της (είπε κάτι η Σκοπούλη της ΔΗΜΑΡ, θίχτηκε ο Σαλμάς της ΝΔ και τρελάθηκαν οι φοράδες στο αλώνι) άνθρωποι που υφίστανται τις συνέπειες της ενιαίας πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ήδη βρίσκονται στον προθάλαμο για τον Αδη.

Ενοχοι δεν είναι μόνο οι μετέχοντες στην κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που έχουν θεό τους τη διαχείριση του ταμείου των καπιταλιστών ώστε αυτό να είναι διαρκώς επικερδές.

***

Οσο αυτοί διαγωνίζονται για το ποια διαχείριση «νοικοκυρεύει» τα δημόσια οικονομικά οι άνθρωποι πεθαίνουν:

Μέχρι χτες δεν είχαν μπει στους λογαριασμούς των νεφροπαθών τελικού σταδίου (δηλαδή υποψήφιων νεκρών κάθε μέρα) τα επιδόματα ειδικής τροφής και τα έξοδα μετακίνησης προς και από τις μονάδες τεχνητού νεφρού για το μήνα Γενάρη.

Οταν, όμως, ζητάς από έναν άνθρωπο με 583 ευρώ σύνταξη να πληρώσει 300 ευρώ την ειδική τροφή που του γράφει ο γιατρός και 150 ευρώ μεταφορικά για τη μονάδα τεχνητού νεφρού, του αφήνεις δηλαδή 133 ευρώ για να περάσει έναν ολόκληρο μήνα κι απ' αυτά να πληρώσει το ρεύμα που φτάνει ήδη με το χαράτσι στα 150 ευρώ συν 35 ελάχιστο για τηλέφωνο και 45 ελάχιστο για νερό, με τη συμμετοχή στα φάρμακα του συγκεκριμένου ασθενή να είναι τουλάχιστον 50 ευρώ (με προ των πυλών την προπληρωμή μιας μόνο μηνιαίας σειράς ένεσης, της «αρενέσπ», που κοστίζει 513 ευρώ), ε, αυτόν τον άνθρωπο τον έχεις ήδη εκτελέσει.

Δεν έχει καμία αξία αν την εκτέλεση θα την «χρεωθεί» προσωπικά ένας από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας που παριστάνουν τον καμπόσο στις τηλεοπτικές οθόνες, επειδή οι αποφάσεις τους οδηγούν στο θάνατο ανθρώπους.

Αυτό που έχει αξία είναι να κατανοηθεί πως η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ένα έγκλημα και σαν τέτοιο πρέπει να καταδικαστεί εν τη γενέσει του. Που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να παρεμποδιστεί η εφαρμογή της. Κι αυτός είναι μόνο ένας: Να ανατραπεί αυτή η πολιτική μαζί με τους φορείς της, είτε κυβερνούν σήμερα, είτε θέλουν να κυβερνήσουν για να εφαρμόσουν με παραλλαγή την ίδια πολιτική.

***

Για να επανέλθουμε στο πρώτο θέμα: Το επίδομα θέρμανσης είναι μαγική εικόνα μόνο στις κυβερνητικές διαφημίσεις. Το αποτέλεσμα είναι τα δυο νεκρά παιδιά.

Την ίδια ώρα γύρω μας οι καπιταλιστές έχουν στήσει τρελό χορό. Κε-ρδί-ζουν αμύθητα ποσά ακριβώς αξιοποιώντας την κρίση. Πατάνε στην κρίση για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και κατ' επέκταση να μετατρέψουν το σύνολο των κοινωνικών κατακτήσεων σε πεδία νέας κερδοφορίας. Δεν έχουμε χρόνο αναμονής. Ούτε χρόνο πειραματισμού με πολιτικές που υπόσχονται έναν ανθρώπινο καπιταλισμό.

Υποστήριξη του ΚΚΕ, δράση με το ΚΚΕ, με τη γραμμή του ΚΚΕ σήμερα σημαίνει επιτάχυνση του χρόνου για να σταματήσει το κακό.


ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Η κυβέρνηση απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές στην Ελλάδα και τις προωθούν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτες χώρες (...) Η τροπολογία κατατέθηκε μία ημέρα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας Cosco-HP για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της Hewlett-Packard προς την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά..» (από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

Η ΕΝΤΟΛΗ: «Το κλειδί βρίσκεται στην (...) αυστηρή αντιμετώπιση της σπατάλης στο Δημόσιο» (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: «Στο διάστημα 2009 - 2011 η δαπάνη υγείας μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ή 19,1% (...) Αν η δαπάνη υγείας καταλήγει σε "άρνηση υπηρεσίας" λόγω και της υποασφάλισης μέσω της ανεργίας μας περιμένει μια "βόμβα νοσηρότητας" στα επόμενα χρόνια» (η καταγραφή στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ: «Την αδυναμία τους να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση σχετικά με τη διάθεση των φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, δηλώνουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα φάρμακα αυτά ως σήμερα χορηγούνται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ (...) Με την υπουργική απόφαση, καθίσταται υποχρεωτική η χορήγηση των φαρμάκων αυτών, υψηλού κόστους, από τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ: «Η επιστροφή στην βικτοριανή εποχή και τα μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς δεν ήταν τελικά υπερβολές "αριστερών" κρατικών ινστιτούτων. Σύμφωνα με τον Guardian εκατομμύρια φτωχοί κάτοικοι σε λαϊκές συνοικίες όλης της χώρας θα επιβαρυνθούν με 247 λίρες το "κεφάλι" από φόρους που θα αναγκαστούν να τους βάλουν οι δήμοι για να κρατηθούν στη ζωή (...) Σε μια Αγγλία όπου το ταξικό χάσμα θυμίζει όλο και περισσότερο το 19ο αιώνα» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ πρόληψης και απεξάρτησης

ΤΑ ΝΕΑ: Οι 49 πλουσιότεροι και το αίνιγμα του ΣΔΟΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε online σύνδεση εφορίες με τράπεζες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ωμός εκβιασμός από Βρυξέλλες και ΔΝΤ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εμπαιγμός επιχειρήσεων με τις δημόσιες οφειλές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το Δημόσιο στην πρέσα Βρυξελλών - ΔΝΤ

ΕΘΝΟΣ: Διπλό μήνυμα για αποχωρήσεις στο Δημόσιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωζώνη και ΔΝΤ επιμένουν σε απολύσεις

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Απολύουν και μας κοροϊδεύουν

Η ΑΥΓΗ: Παιχνίδι με την τρόικα για απολύσεις, κατώτατο μισθό

Η ΕΛΛΑΔΑ: Καμμένος: στα χέρια Τσίπρα πιθανή συνεργασία

6 ΜΕΡΕΣ: Βγάζουν στο σφυρί και τα πανεπιστήμια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, πώς θα νομιμοποιηθούν

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σουτ στον ...Θεοχάρη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εξαφανίζουν τις επικουρικές συντάξεις

«Η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που σχεδόν έκοψαν στη μέση το εισόδημα των συνταξιούχων, έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στον τομέα της επικούρησης, δίνοντας σε αυτή μόνιμα χαρακτηριστικά. Με μια κουβέντα, κυβέρνηση και καπιταλιστές επιδιώκουν να εξαφανίσουν τις επικουρικές συντάξεις και να τις μετατρέψουν σε προνοιακά βοηθήματα, που δε θα ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα. Βασική αρχή που διέπει το νέο επικουρικό και το νέο σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι πως ενώ καθορίζονται οι εισφορές των εργαζομένων, δεν καθορίζεται το ύψος της σύνταξης (...) Μέσα από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (...) κάθε χρόνο θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ ακόμα και αυτό μπορεί να αλλάζει κάθε τρίμηνο στη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, στο εσωτερικό του συστήματος, με τους ατομικούς λογαριασμούς, εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναδιανομής και αλληλεγγύης.

Ολα στον «αέρα»

(...) Η λεγόμενη "βιωσιμότητα" ενός τέτοιου Ταμείου στέκεται στον αέρα, καθώς σε συνθήκες καπιταλισμού κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τα ποσοστά απασχόλησης και το ύψος των μισθών και άρα και τους πόρους που θα εισρέουν. Πολύ περισσότερο, όταν τα αποθεματικά και των επικουρικών ταμείων έχουν εξανεμιστεί, με τη διαχρονική ληστεία από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, ενώ η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή συνεχίζουν να είναι τα αγαπημένα σπορ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και των κρατικών.

Καμία μείωση αποδεκτή

(...) Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί "εξορθολογισμού" και "αποτελεσματικότερου συστήματος" είναι ψεύτικοι και προκλητικοί. Αποτελεσματικό το σύστημα γίνεται για το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κράτος, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους γίνεται επικίνδυνο, αφού οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν να χαθούν. Οι εργαζόμενοι, όλοι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να επιτρέψουν το νέο έγκλημα. Με τα συνδικάτα τους, άμεσα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην αποδεχτούν καμία νέα μείωση συντάξεων, ούτε κύριων, ούτε επικουρικών. Να διεκδικήσουν την ανάκληση των μειώσεων και ειδικά την καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης που ενώ είχαν πληρωθεί με τον ιδρώτα τους σήμερα τις στερούνται. Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών και του τελευταίου "κουρέματος" με το PSI. Να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες για την Ασφάλιση. Και αυτό σημαίνει να βαθύνουν την πάλη τους διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org