ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δάφνη Πολυμερίδου
Δάφνη Πολυμερίδου
Φωτ.

Στις 22 Φλεβάρη 2008 «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος σύντροφος της ζωής μου ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗΣ. Από μικρός έζησε την ορφάνια, τη βιοπάλη με ψηλά το κεφάλι, με τιμιότητα, αγνότητα, ήθος. Μέλος του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Υπήρξε πρωτοπόρος αγωνιστής, σταθερός στα ιδανικά, την πολιτική και τις αρχές του ΚΚΕ.

Για τις προοδευτικές ιδέες και τη δράση του διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρω 500 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, ως το τέλος της ζωής του.

Η γυναίκα του Ευδοξία.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας αδελφού και θείου ΗΛΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ τον οποίον «χάσαμε» πρόσφατα, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» τον καθημερινό σύντροφό του 100 ευρώ.

Ο αδελφός του Νίκος

Η ανιψιά του Τασία

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - Μάκης ΔΡΑΚΑΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ, «χάθηκε» πρόωρα στην Πάρο και θάφτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Αργοστόλι. Ο θάνατός του γέμισε με θλίψη τους συντρόφους και φίλους του στο Αργοστόλι. Τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν όλοι για τη σταθερότητά του στις αρχές και τα ιδανικά μας, για τη δραστηριότητά του και προ πάντων για την καλοσύνη του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αργοστολίου.

Μιχάλης Αδαμίδης
Μιχάλης Αδαμίδης
Οι σύντροφοί του: Μήτσος Ατωνάτος, Διονύσης Τζανάτος και Κατερίνα Κολαΐτη.

***

φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο λατρευτός σύζυγός μου ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1925 στις Κάτω Κλειναίς Φλώρινας και στη ζωή του, με εξορία και βάσανα, αγωνίστηκε για έναν κόσμο καλύτερο.

Στη μνήμη του, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Κυριακή Χαλίδου.

***

Στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΗ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ καθηγητή μου και των συμπολιτών μου καθηγητών: ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΔΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΡΑΤΣΙΑΤΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, στελεχών του ΚΚΕ, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, προσφέρω 400 ευρώ στο ΚΚΕ για τα 90 χρόνια του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων.

Κώστας Γεωργάτος

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη και αξέχαστη κόρη μας ΜΑΡΙΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΗ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ 70 ευρώ.

Κούλα και Μπάμπης Αιχμαλωτίδης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 2 Μάρτη συμπληρώνονται 9 μήνες από το θάνατο του αξέχαστου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΝΤΕ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Φωτεινή και τα παιδιά του Κώστας και Γεωργία, που θα τον θυμούνται πάντα, προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνα» Αιγάλεω.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αδελφών: ΒΑΣΙΛΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΣΟΥΝΤΑ μελών του ΚΚΕ και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι οικογένειές τους και ο αδελφός τους προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσιού 200 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Στις 25 Απρίλη 2008 συμπληρώνονται 56 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μαρία Αιχμαλωτίδου
Μαρία Αιχμαλωτίδου
Συμπληρώνονται επίσης 7 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΥΛΙΝΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης.

Μαρία Πετρίδου

* * *

Στη μνήμη της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ από το Μαραντοχώρι Λευκάδας, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, ο Σπύρος και ο Χρήστος Σκληρός πρόσφεραν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου εξαδέλφου μου ΘΕΟΦΙΛΟΥ Γ. ΜΟΛΦΕΣΗ, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, προσφέρω στην ΚΟ Ιθάκης 80 ευρώ.

Σπύρος Δελλαπόρτας από το Κιόνι Ιθάκης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΣΤΕΦΑΝΟΣ Βασιλείου ΤΣΑΝΤΕΣ από το Καραβόσταμο Ικαρίας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κήρυκα Ικαρίας.

Η οικογένειά του

** *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΔΑΣ υπήρξε σεμνός αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος αγωνίστηκε για έναν κόσμο λεύτερο, ειρηνικό, σοσιαλιστικό. Παρά τις ταλαιπωρίες, δε λύγισε και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως ο τέλος της ζωής του, παράδειγμα για τους νέους αγωνιστές.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Γερμανίας.

Η οικογένειά του και οι σύντροφοί του στην ΟΔ Γερμανίας.

Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Ηρακλής Κωνσταντινίδης
* * *

Φωτ.

Στις 20 του περασμένου Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΑ, οπαδού του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Καρδαμύλη Μεσσηνιακής Μάνης. Καταγόταν από αριστερή οικογένεια. Μετά τον Εμφύλιο, έφυγε για την Αυστραλία, όπου συμμετέχει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από την Αυστραλία επέστρεψε το 1989. Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, αγωνιζόταν για μια καλύτερη ζωή.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 2 Μάρτη κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΒΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ, οπαδού του ΚΚΕ και υποστηριχτή των ιδανικών και των αγώνων του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη Καραβάκου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1932. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 40 - 41 και τραυματίστηκε. Αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, πολέμησε με το βαθμό του Λοχαγού Πολιτικού Επιτρόπου και τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Στην Πολωνία, πολιτικός πρόσφυγας, εργάστηκε σε εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας, ενώ παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Σύλλογο των Πολιτικών προσφύγων.

Επαναπατρίστηκε το 1979 και συνέχισε την αγωνιστική δράση του από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης 50 ευρώ.

Η σύζυγος: Βασιλική Κωνσταντινίδου

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 17 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, πεθερού και παππού ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ από το Χαροποιό Μεσσηνίας. Στα 18 χρόνια του εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα στον ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο, πιάστηκε και εξορίστηκε για 7 χρόνια στο Μακρονήσι και την Ικαρία. Ποτέ δεν υπέγραψε «δήλωση μετανοίας».

Γεράσιμος Μουλινός
Γεράσιμος Μουλινός
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Περάματος και 50 ευρώ στην Εργατική Αχτίδα της ΚΟ Πειραιά.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΜΑΝΟΛΗ ΠΕΤΣΑΚΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κήρυκα Ικαρίας 50 ευρώ.

Ιωάννα Παπανικολάου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των γονιών μας ΘΟΔΩΡΟΥ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΟΥΛΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΚΥΡΙΑΡΩΣ ΚΡΟΥΣΤΗ καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μας ΤΑΚΗ ΚΡΟΥΣΤΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Παναγιώτης και Λουκία Πουλή

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη:

  • Του θείου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ αδερφού του πατέρα μου, ο οποίος εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943, στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», και
  • Του πρώτου εξαδέλφου μου ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ ο οποίος σκοτώθηκε το 1948 στις μάχες στο Βίτσι, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, ως τρίτη δόση, 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ραψάνης.

Η οικογένεια της Νούλης και του Ζήση Ζώκα

* * *

Φωτ.

Στις 30 του περασμένου Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ, μέλος της ΚΟΒ Γούβας. Το κενό που άφησε δυσαναπλήρωτο.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Ελένη προσφέρει στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ 50 ευρώ και 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γούβας.

Χρήστος Πετρίδης
Χρήστος Πετρίδης
* * *

Φωτ.

Στις 6 Φλεβάρη 2003 έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου ΡΑΛΙΤΣΑ ΑΗΔΟΝΑ. Αντί για μνημόσυνο, πρόσφερα 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

Χρυσάνθη Αηδόνα - Καλαμπούκου

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗ, ΜΙΧΑΛΗ και ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΗ, των αδελφών μας ΜΙΧΑΛΗ ΑΔΑΜΙΔΗ μαχητή του ΔΣΕ (φωτογραφία) και ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΑΝΙΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ (φωτογραφία), οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Προχώματος Θεσσαλονίκης.

Αντώνης Πολυανίδης και η σύζυγός του Θεοδώρα Αδαμίδου

* * *

Φωτ.2

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Λάμπρου ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1939 στην Καρωτή Διδυμότειχου. Τον Ιούνη 1948, 9 χρόνων, με την επιστροφή της μητέρας του από τον Αϊ - Στράτη, όπου ήταν εξόριστη, με τη μητέρα του και τον αδελφό του, πέρασαν στην τότε ΛΔ Βουλγαρίας. Μεγάλωσε σε παιδικούς σταθμούς, μαζί με άλλα Ελληνόπουλα, σπούδασε και εργάστηκε 24 χρόνια. Για την εργατικότητα και τη συνέπεια στη δουλειά του διακρίθηκε ως πρωτοπόρος εργάτης επανειλημμένα.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1980 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Πέθανε στις 30 Ιούλη 2003.

Η ΔΑΦΝΗ Αξιώτη ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ από την Καρωτή Διδυμότειχου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1980.

Πέθανε στις 19 Ιούνη 1987.

Ο ΛΑΜΠΡΟΣ Γεωργίου ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1907 στην Καρωτή Διδυμότειχου. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ, το 1947 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1948.

Ο ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗΣ Δημήτρη ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ από τη Μάνη Διδυμότειχου, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε το 1948.

Αλέξανδρος Κρούστης
Αλέξανδρος Κρούστης
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Δημήτρη ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, γεννήθηκε το 1913 στη Μάνη Διδυμότειχου. Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη στις 27 Μάη 1989.

Στη μνήμη τους, η Χρυσούλα και ο Γιώργος Πολυμερίδης προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.

* * *

Φωτ.

Ο ΘΩΜΑΣ ΠΡΑΠΑΣ γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας το 1915. Πέθανε την 1η Σεπτέμβρη 2006. Μέλος της ΟΚΝΕ από το 1935 και μέλος του ΚΚΕ, σε όλη την αγωνιστική πορεία του έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά 18 χρόνια.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Χρυσάνθη προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαμά.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΕΪΧΑΝΕΤΖΙΔΗ από τα Μέταλλα Σερρών, ΕΠΟΝίτη στην Κατοχή, ο οποίος σκοτώθηκε στο Τσαλτάγκ, οι αδελφές του Ευθυμία Σπέντζου και Χρυσάνθη Τσομπλεκτσή πρόσφεραν 100 ευρώ στη ΝΕ Σερρών.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου μου ΠΙΠΙΝΑΣ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ (φωτογραφία) καθώς επίσης στη μνήμη των ΜΙΧΑΗΛ και ΖΩΗΣ ΜΟΥΧΛΑ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Θανάσης Καρολίδης


Κυριάρω Κρούστη
Κυριάρω Κρούστη

Γιάννης Πολυμερίδης
Γιάννης Πολυμερίδης

Γιώργος Καλασούντας
Γιώργος Καλασούντας

Βασίλης Καλασούντας
Βασίλης Καλασούντας

Γιάννης Ασλάνογλου
Γιάννης Ασλάνογλου

Αννα Πολυανίδη
Αννα Πολυανίδη

Ηλίας Καραβάκος
Ηλίας Καραβάκος

Νώντας Χαραλαμπέας
Νώντας Χαραλαμπέας

Θωμάς Πράπας
Θωμάς Πράπας

Δημήτρης Τσαντές
Δημήτρης Τσαντές

Μιλτιάδης Χαλίδης
Μιλτιάδης Χαλίδης

Θεόφιλος Παπαδόπουλος
Θεόφιλος Παπαδόπουλος

Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Λεωνίδας Προυσαλίδης
Λεωνίδας Προυσαλίδης


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ