ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα πάθη των πολιτών τούς... «στεναχωρούν»

Διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολές στους υπουργούς του για να επιστήσει την προσοχή τους στα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα στην «καθημερινότητα» του πολίτη, αλλά με εμφανή διάθεση να καλλιεργήσει τη γνωστή προπαγάνδα που θέλει τον πρωθυπουργό... «εξοργισμένο» λόγω φαινομένων όπως οι ουρές των συνταξιούχων ή η υπόθεση Πάσσαρη κλπ., παρουσιάστηκε χτες ο Δ.Ρέππας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η κυβέρνηση «στεναχωριέται» από τέτοιου είδους καταστάσεις...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της Αρχής «Ο συνήγορος του πολίτη» Ν. Διαμαντούρος έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού την έκθεση της Αρχής για τα προβλήματα των πολιτών όπως καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, όπου διαπιστώνεται σοβαρές δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, φαινόμενα διαφθοράς κλπ. Κατά τον Δ. Ρέππα την ίδια έκθεση έλαβαν και οι υπουργοί, συνεπώς δε θα χρειαζόταν επικοινωνία του πρωθυπουργού μαζί τους γι' αυτό το θέμα...

Ερωτώμενος, δε, ο κυβερνητικός για καταστάσεις όπως αυτές με τους συνταξιούχους μίλησε για «πολιτικές και διοικητικές ευθύνες», αλλά απέφυγε να απαντήσει αν αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν και σε ποιους, αφού όπως ισχυρίστηκε δεν είναι του παρόντος...

Αρσένης «σιγοντάρει» Τσοχατζόπουλο

Πέρα όμως από τα παραπάνω που αφορούν στη λεγόμενη «εικόνα» του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης - αυτή και η μόνιμη έγνοια των κυβερνώντων, η «εικόνα» τους... - στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζεται η άτυπη αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει γύρω από το θέμα της «μετεξέλιξης» του ΠΑΣΟΚ. Χτες ήταν η σειρά του Γ. Αρσένη, που σε δηλώσεις του (στο ρ/σ «Φλας») συμφώνησε με την απαξιωτική φράση του Α.Τσοχατζόπουλου «κουβέντα να γίνεται», ανέφερε ότι τα περί «συμβόλων» είναι «μη πολιτικές κουβέντες που αδυνατεί να παρακολουθήσει» και συμπλήρωσε πως «αυτοί που μιλάνε για βίαιη ανανέωση ή αλλαγή της πορείας του ΠΑΣΟΚ μιλάνε με όρους έξω από τη λογική της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι το θέμα της «διαρχίας» έληξε το '96 και εκτίμησε ότι «ίσως και τους επόμενους μήνες θα έχουμε σημαντικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό φάσμα».

Χτες, τέλος, ο Κ.Σκανδαλίδης κοινοποίησε στους γραμματείς των ΝΕ του ΠΑΣΟΚ το κείμενο - πολιτικό πλαίσιο για τη δράση του κομματικού μηχανισμού έως το συνέδριο του 2002.

«Εφυγε» η Μαρία Γαζή

«Εφυγε» χτες για πάντα από κοντά μας, σε ηλικία 71 χρόνων, η αγωνίστρια και μέλος του ΚΚΕ Μαρία Γαζή. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από το Β΄ Νεκροταφείο.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Η συντρόφισσα Μαρία Γαζή γεννήθηκε το 1930 στην Αίγυπτο. Από νεαρή ηλικία πήρε μέρος στο κομμουνιστικό κίνημα της Αιγύπτου, Παλαιστίνης, Ιορδανίας, Συρίας, Λιβάνου και άλλων χωρών, για να ενταχθεί το 1950 στο ΚΚ Αιγύπτου.

Για την πίστη στα ιδανικά του κομμουνισμού και την ακούραστη δράση κάτω από δύσκολες συνθήκες, της παρανομίας, των διώξεων και δολοφονιών, φυλακίστηκε για πολλά χρόνια στην Αίγυπτο.

Το 1964 αποφυλακίζεται και έρχεται στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών και διερμηνέας. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, των διερμηνέων και σε άλλα κοινωνικά κινήματα.

Συνέβαλε στη δημιουργία και στην ανάπτυξη της δράσης της ΕΣΑΚ, της "Πανεπιστημονικής", του φιλειρηνικού κινήματος, του κινήματος αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης και γενικότερα των διεθνών σχέσεων του ΚΚΕ.

Η Μ. Γαζή έδωσε όλες τις δυνάμεις της στην επιτυχία διεθνών συναντήσεων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, όπως και πολλών διεθνών συναντήσεων των κινημάτων ειρήνης, γυναικών, συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων στη χώρα μας.

Κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό πολλών αγωνιστών και κινημάτων για ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια της Μ. Γαζή τα θερμά της συλλυπητήρια».

Πρωτοπόρα στις επιτροπές αλληλεγγύης

Η Μαρία Γαζή συμμετείχε από το 1985 και μέχρι το θάνατό της δραστήρια στην Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος και υπεύθυνη του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Αραβικού Κόσμου. Ως μέλος της ΕΕΔΔΑ συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις οργανώσεις και τα κινήματα των λαών της Μέσης Ανατολής.

Εκπροσωπώντας την ΕΕΔΔΑ:

  • Το 1987 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Αντίσταση του Παλαιστινιακού Λαού.
  • Το 1991, συμμετείχε στη δημιουργία Συντονιστικού των Μεσογειακών Οργανώσεων και υπήρξε μέλος της Γραμματείας του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
  • Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συντονιστικής Επιτροπής για την Παλαιστίνη, που συγκροτήθηκε το 1986 από 300 ευρωπαϊκές οργανώσεις και από το 1995 μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός της.
  • Υποστήριζε μαχητικά τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα του Παλαιστινιακού Λαού.
  • Συμμετείχε σε όλες ανεξαίρετα τις δραστηριότητες της ΕΕΔΔΑ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τμήματος Αντιρατσιστικής Δράσης και από το 1994 στην έκδοση του περιοδικού «Διεθνής Αλληλεγγύη».
  • Εργάστηκε δραστήρια για την εκτέλεση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς την οικογένειά της το παρακάτω συλλυπητήριο τηλεγράφημα: «Σύντροφε Νίκο, σε σένα και στα παιδιά σας, τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Τι «τραβάει» κι ο πρωθυπουργός...

Εξοργίστηκε (!), λέει, ο κ.Σημίτης, λόγω της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, όπως προκύπτει από τα απανωτά γεγονότα των ημερών. Εμαθε ο πρωθυπουργός τα προβλήματα και έγινε «έξαλλος».

Τι συγκινητικό!

***

Συγκινητικότερη, πάντως, είναι η προσπάθεια κάποιων «αντικειμενικών» δημοσιογράφων να μας ενημερώσουν σε βάθος και σε πλάτος για τον τόσο ευαίσθητο εσωτερικό κόσμο του κ.Σημίτη. Είναι προφανές ότι περνάει μια τραγωδία ο άνθρωπος. Ακούς εκεί να κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα των σεισμοπλήκτων στη Μεταμόρφωση! Των σεισμοπλήκτων που αυτός, ο κ.Σημίτης προσωπικώς, φρόντισε με τόσους κόπους και βάσανα να τους έχει στοιβάξει, κοντά δυο χρόνια τώρα, μέσα στα κοντέινερς. Ακούς εκεί να έρχεται η ΔΕΗ και να του αμαυρώνει αυτό το... «έργο ζωής»!

***

Αλλά κι αυτό το ΙΚΑ δεν πάει πίσω. Να 'ναι 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, να 'ναι 5 χρόνια πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης, να έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ζει το 70% των συνταξιούχων αυτής της χώρας με λιγότερα από 130 χιλιάρικα το μήνα (!) και κείνοι, του ΙΚΑ και των τραπεζών, να μη δίνουν στο άψε - σβήσε τα λεφτά στους συνταξιούχους, έτσι για να ξεχυθούν οι άνθρωποι να αγοράσουν... και του «πουλιού το γάλα». Με τις (ούτε) 130 χιλιάδες...

Βέβαια, εδώ θα μας επιτρέψουν και οι συνταξιούχοι να τους ψέξουμε λίγο. Διότι μεγάλοι άνθρωποι είναι, αποθέματα υπομονής έχουν, άσε που το ΠΑΣΟΚ τους έκανε και «περήφανα γηρατειά». Ε, γιατί να διαμαρτύρονται και να στεναχωρούν τον πρωθυπουργό; Επειδή κάθισαν λιγάκι παραπάνω στην ουρά; Τι είναι η ουρά μπροστά στην «περηφάνια» και τη «χλιδή» που τους προσφέρει ο κ.Σημίτης; `Η νομίζετε ότι ο κ.Σημίτης, τώρα που έκανε αίτηση να βγει στη σύνταξη ως πρώην καθηγητής, θα παίρνει περισσότερα; Τα ίδια με τους υπόλοιπους συνταξιούχους θα παίρνει. Ισονομία!

***

Εκεί, πάντως, που έχει κάθε δίκιο ο κ.Σημίτης να «φουντώνει» από τα νεύρα του, είναι με κείνα τα «ατυχή» περιστατικά με την Αστυνομία. Τη μια ο Πάσσαρης, την άλλη το 16χρονο Αλβανόπουλο που του ξερίζωσαν τη σπλήνα από το ξύλο, παραπρίν ο 17χρονος στη Θεσσαλονίκη που του ανοίξανε το κεφάλι τα ΜΑΤ... Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ.Σημίτης έχει κάνει τα πάντα για να εμπνεύσει πνεύμα «ασφάλειας» στον πολίτη. Τι να θυμηθούμε; Την υπόθεση της Νιόβης; Την ομηρία του λεωφορείου που το έστειλαν στην Αλβανία και τον 28χρονο στον τάφο; Την άλλη ομηρία, με τους Ιάπωνες τουρίστες που έληξε με την πτώση του δράστη από τον 6ο όροφο της Ασφάλειας; `Η τα δακρυγόνα επί Κλίντον και την άγρια καταδίωξη των διαδηλωτών από τη Βουλή μέχρι τη Λένορμαν(!)...

***

Σα να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και κείνος ο Συνήγορος του Πολίτη και του κάνε την καρδιά περιβόλι του πρωθυπουργού. Ακούς εκεί διαφθορά και ταλαιπωρία στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στα νοσοκομεία! Και να σκεφτείτε ότι δεν είχε ιδέα ο κ.Σημίτης για όλα αυτά. Ούτε που του είχαν περάσει από το μυαλό. Κατά έναν περίεργο τρόπο ο κ.πρωθυπουργός συναναστρέφεται αποκλειστικά με πολίτες που όταν πάνε στις εφορίες... καταδιασκεδάζουν. Στα νοσοκομεία, δε, ανοίγει η καρδιά τους. `Η που νόμιζε ότι εκεί στις πολεοδομίες βασιλεύει τάξη.

Λογικό. Αλλωστε πώς αλλιώς θα μπορούσαν να «χάνονται» οι φάκελοι των κτιρίων που καταρρέουν από τους σεισμούς...

***

Εχει κάθε δίκιο ο κ.Σημίτης να είναι «σκασμένος» ο άνθρωπος. Και «οργισμένος». Ευτυχώς, δε, που μέσα στην «ατυχία» του είναι και τυχερός. Γιατί φαντάζεστε την αποπληξία που θα πάθαινε, αν είχε την ατυχία να ακούσει εκείνον τον κύριο που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, λίγο μετά την τραγωδία του «Σαμίνα», και κατακεραύνωσε όσους διαμαρτύρονταν, εκτοξεύοντας την ιστορική - έκτοτε - ρήση: «Αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν το ξέρατε»(!);

Αλήθεια, πώς να τον λένε εκείνον που ψέλλισε τότε τούτη τη θρασύτατη «δικαιολογία», για να απεκδυθεί των ευθυνών του; Σημίτη δεν τον λένε;... Αλλά, προς Θεού. Μην του το πει κανείς του πρωθυπουργού. Μην του προσθέτουμε και άλλους πονοκεφάλους του κ.πρωθυπουργού με τόσα που τραβάει. Ας τον αφήσουμε να ηρεμήσει τον άνθρωπο.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση ενός σημαντικού έργου του ΚΜΕ

Εκδήλωση - παρουσίαση της εξαιρετικής μελέτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», διοργανώνει η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη Δευτέρα, 5 του Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ομιλητής θα είναι ο διευθυντής του ΚΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση αποτελεί κορύφωση μιας προσπάθειας της Αχτίδας να διαδώσει το βιβλίο στους εργάτες της Αθήνας, στους οποίους τονίζει ότι «η γνώση είναι δύναμη» και τους παρακινεί να το μελετήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας.

Πρόταση για έκπτωση του Γ. Βουλγαράκη

Κινδυνεύει να εκπέσει από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βουλγαράκης, γιατί διατέλεσε μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβουλος Επικρατείας Μ. Καραμανώφ θα προτείνει στο Εκλογοδικείο την αυτοδίκαια έκπτωση του βουλευτή, λόγω ασυμβίβαστου (άρθρο 57 του Συντάγματος).

Προσφυγή στο ΣτΕ είχε καταθέσει η Μ. Καρά, πρώτη αναπληρωματική βουλευτής, η οποία υποστήριξε ότι ο Παναθηναϊκός είναι Ανώνυμη Εταιρία, που επιχορηγείται από τον ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα η όποια συμμετοχή στη διοίκηση της επιχορηγούμενης ΑΕ να τον καθιστά έκπτωτο του βουλευτικού αξιώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ