ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι διεκδικήσεις των φαντάρων φέρνουν αποτελέσματα

Την Πέμπτη 14/2 το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με την άσχημη κατάσταση των εστιατορίων του 1ου Μ/Κ Τάγματος Πεζικού της ΕΛΔΥΚ. Μεταξύ άλλων, η Ερώτηση έθιξε το βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι φαντάροι, την έλλειψη κανόνων υγιεινής καθώς και την κακή ποιότητα του φαγητού, λόγω των χαλασμένων συσκευών μαγειρικής.

Την Παρασκευή 15/2 ξεκίνησαν οι ενέργειες επισκευής των συσκευών μαγειρικής που ήταν εκτός λειτουργίας.

Το ίδιο σκηνικό, έπειτα από Ερώτηση του ΚΚΕ μία βδομάδα αργότερα με αφορμή την εμφάνιση ποντικών (!) στο εστιατόριο μονάδας Πεζικού στην Ξάνθη. Η διοίκηση, την ίδια κιόλας μέρα, κάλεσε συνεργείο απολύμανσης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κωλυσιεργούσε, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες.

Οπως ήταν αναμενόμενο, και στις δύο περιπτώσεις, γρήγορα έγινε γνωστό σε όλο το στρατόπεδο. Ανάμεσα στους φαντάρους οι Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ είχαν μεγάλη απήχηση. Φυσικά, δεν έλειψε κι από μερίδα στελεχών η δουλειά του... «2ου Γραφείου». «Πώς έγινε γνωστό;», «Ποιος το είπε;» κ.τ.λ.

Οι φαντάροι δεν «ψάρωσαν».

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι σταθερά στο πλευρό των νέων στρατευμένων, διότι ο αγώνας για τα δικαιώματά τους δεν σταματάει στην πύλη του στρατοπέδου.

Οι φαντάροι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, «να βγουν στην αναφορά» και να τους «χαλάσουν τη σούπα».

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των φαντάρων, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξαλειφθούν πλήρως αυτά τα προβλήματα, τα οποία διαχρονικά υπάρχουν.

Οι φαντάροι μπορούν να δυναμώσουν τη φωνή τους, στέλνοντας επιστολές, για τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στον «Ριζοσπάστη».


Ω.

Καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι!

Εξορμήσεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21/2 και την Παρασκευή 22/2 οι Κ. Ο Αττικής, Αν. Μακεδονίας και Θράκης και Αιγαίου έξω από στρατόπεδα με αφορμή την ορκωμοσία της 2019 Α' ΕΣΣΟ.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μ. Πεύκο, στο Πετροχώρι Ξάνθης, στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ μοίρασαν το τετρασέλιδο φυλλάδιο για τις εκλογές και την Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τα διακαιώματα των φαντάρων. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους νέους για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν στις μονάδες τους και τα ΣΥΠΟ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των νέων στρατευμένων για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Καλή θητεία, λοιπόν, με ψηλά το κεφάλι.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τη χορήγηση άδειας σε στρατευμένους για τις εκλογές

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ, με θέμα «Χορήγηση άδειας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των στρατευμένων». Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση «Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας οφείλει να πάρει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η στρατευμένη νεολαία να μπορέσει απρόσκοπτα να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στον τόπο καταγωγής ή διαμονής της».

Η Ερώτηση θίγει και το ζήτημα της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης, το οποίο κατά περιπτώσεις αγγίζει και τα 100 ευρώ. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση «να πάρει όλα τα μέτρα για την έγκαιρη χορήγηση αδειών και τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων». Επίσης, για τους νέους στρατευμένους που θα είναι υποψήφιοι, «να εξασφαλισθεί χορήγηση 15ήμερης άδειας πριν την ημέρα των εκλογών».

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Απαγόρευση του «Ριζοσπάστη» σε μονάδα του στρατού

Οπως καταγγέλλει φαντάρος που παρουσιάστηκε πρόσφατα με την Α' ΕΣΣΟ 2019, κατά την είσοδό του στο στρατόπεδο, στέλεχος της μονάδας άνοιξε τον σάκο του, όπου ο φαντάρος είχε την εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

Το στέλεχος της μονάδας ισχυρίστηκε πως είναι «ανεπίτρεπτο» και ότι «απαγορεύονται οι πολιτικές εφημερίδες στο στρατόπεδο». Στη συνέχεια, αγνόησαν την απαίτηση του φαντάρου να του δείξουν τον στρατιωτικό κανονισμό, ώστε να διαπιστώσει αν όντως απαγορεύονται οι εφημερίδες. Στην ερώτηση του στρατιώτη «πώς θα ενημερώνονται οι φαντάροι», η απάντηση ήταν «μόνο κατά την έξοδό τους από το στρατόπεδο». Δηλαδή... κάθε Σαββατοκύριακο.

Οι ίδιοι ισχυρισμοί περί «απαγόρευσης» ακολούθησαν και όταν ο φαντάρος διαμαρτυρήθηκε στην αναφορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που νέοι στρατευμένοι αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά από μερίδα στελεχών, τα οποία παραπέμπουν σε μαύρες εποχές της ιστορίας μας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Ο στρατευμένος έχει δικαιώματα τα οποία δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Εχει δικαίωμα στην ενημέρωση και τη μελέτη και κανείς δεν μπορεί να βάζει φραγμούς.

Αρουραίοι σε μονάδα στην Ξάνθη

Οπως μας αναφέρουν φαντάροι από το 557 Μ/Π Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη, για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα εντόπισαν αρουραίους (!) στο χώρο που σιτίζονται.

Επιπλέον, το πιο σοβαρό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι παρά το πέρας αρκετών ημερών από την εμφάνιση των τρωκτικών, όπως αναφέρουν οι στρατιώτες, «δεν έχει γίνει ούτε απολύμανση, ούτε υγειονομικός έλεγχος».

Η διοίκηση, επίσης, προσπάθησε να αποτρέψει τους νέους στρατιώτες της μονάδας να παρουσιαστούν «παραπονούμενοι» στην αναφορά, όπως προβλέπεται απ' τον κανονισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι στρατιώτες αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο απ' τη διοίκηση των μονάδων, προκειμένου να μην παίρνουν διαστάσεις σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Οι στρατιώτες αναφέρουν τέλος ότι «είναι αξιοπερίεργο πως η χώρα μας βρίσκει τεράστια ποσά για να καλύπτει ΝΑΤΟικές δαπάνες και από την άλλη μας απαντάνε πως δεν έχουμε τα ελάχιστα κονδύλια για να εξασφαλίσουμε την υγιεινή των στρατιωτών».

Ιατρική περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας

Με επιστολή τους, φαντάροι από τη Λήμνο αναδεικνύουν το σοβαρό ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της θητείας.

Οπως γράφουν: «Σε πολλές μονάδες δεν υπάρχει γιατρός, ενώ στο Σταθμό Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) οι γιατροί δεν επαρκούν και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

-- η ιατρική εξέταση να μην είναι πλήρης,

-- ο εκάστοτε γιατρός δεν γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή,

-- σε πολλές περιπτώσεις, αντί της σωστής διάγνωσης και αντιμετώπισης της ασθένειας χορηγείται απλώς κάποια αγωγή,

-- ένας γιατρός να βλέπει καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης σε πολλές μονάδες, όπου δεν υπάρχει ζεστό νερό (αρκούνται σε δικαιολογίες τύπου "το τελειώσατε"), χωρίς επαρκή θέρμανση στους θαλάμους και άθλιες συνθήκες υγιεινής, έχουν ως αποτέλεσμα κοινές ασθένειες όπως γρίπη, κρυολόγημα, να μην ξεπερνιούνται εύκολα και να μην αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σημασία από τους γιατρούς.

Σοβαρές καταστάσεις δεν αξιολογούνται κατάλληλα, με επικίνδυνες συνέπειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνάδελφος φαντάρος, αφού είχε εξεταστεί πολλές φορές από γιατρούς στο Στρατιωτικό Κέντρο Υγείας της Λήμνου (ΣΤΕΠ), δεν του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, χορηγώντας του μια σειρά φαρμάκων που καμία σχέση δεν είχαν με το πρόβλημά του.

Ξαφνικά μπήκε στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι γιατροί τού έδιναν ακόμη μια μέρα ζωής, χωρίς καμία υπερβολή!

Αλλος φαντάρος, ενώ είχε κάνει επέμβαση, δεν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό για να του κάνει αλλαγή γάζας στην πληγή και μεταφερόταν από το ΣΤΕΠ στο νοσοκομείο και ξανά πίσω.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Αν σκεφτούμε ότι είμαστε σε περίοδο έξαρσης της γρίπης με δεκάδες νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, γεννιούνται πολλά ερωτήματα.

Για ποιον λόγο δεν έχει εμβολιαστεί κανείς φαντάρος;

Τι θα συμβεί αν αρχίσουν κρούσματα γρίπης στις μονάδες μας;

Πώς θα νοσηλευτεί ενδεχόμενα μεγάλος αριθμός ασθενών;

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο της Λήμνου υπολειτουργεί με πολλές ειδικότητες να λείπουν, όπως έχουν αναδείξει κάτοικοι, φορείς και σωματεία της Λήμνου.

Για αυτά τα ζητήματα διεκδικήσαμε μέτρα στήριξης του συστήματος Υγείας στο στρατό, έκτακτα μέτρα για τη γρίπη. Να μην φτάνουμε το 2019 να παίζουμε με τη ζωή μας.

Η απάντηση που πήραμε από τη διοίκηση ήταν ένα παραλήρημα, προσπαθώντας να αντιστρέψει την κατάσταση ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Μέσα σε άλλα είπε ότι φταίμε που αρρωσταίνουμε, γιατί δεν προσέχουμε, ότι έτσι είναι η περίθαλψη.

Δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το καθεστώς της Υγείας τόσο στο στρατό όσο και συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας.

Δεν μπορεί κάθε χρόνο να δίνονται δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ενισχύοντας τους δολοφονικούς μηχανισμούς και εμείς να ζούμε σε αυτές τις συνθήκες.

Πόσες περικοπές έχουν γίνει στη χρηματοδότηση της Υγείας;

Αμεσα μέτρα πρόληψης της γρίπης, που είναι σε έξαρση.

Να γίνει πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αγορά υγειονομικού υλικού. Διεκδικούμε υγειονομική περίθαλψη υψηλού επιπέδου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org