ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος

Συνέντευξη με τον Κώστα Κέκη, αρχιπυροσβέστη, υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Κώστα Κέκη, αρχιπυροσβέστη και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, σχετικά με τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή, τα «έργα και τις ημέρες» των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης σε ό,τι αφορά τα αντιπυρικά και τα υπόλοιπα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής, την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ενισχύσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που μπαίνει μπροστά στον αγώνα και γι' αυτά τα ζητήματα.

-- Ποια η κατάσταση σήμερα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια;

-- Στην Εύβοια η κατάσταση, χρόνο με το χρόνο, γίνεται ολοένα και πιο τραγική. Κάθε χρόνο ο απολογισμός των καμένων δασικών εκτάσεων με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου είναι πολύ μεγάλος. Υπεύθυνες είναι οι δασοκτόνες πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα αντιπυρικά, τα έργα αναδάσωσης και τα αντιπλημμυρικά συνθλίβονται με την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ στη λογική του «κόστους - οφέλους».

Η Περιφέρεια και η δημοτική αρχή του δήμου Κύμης - Αλιβερίου βαδίζουν στα χνάρια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δεν αποτελούν εξαίρεση. Είναι συνυπεύθυνες για την εφαρμογή τους, τις ακολουθούν κατά γράμμα, τις θεωρούν δεδομένες. Δεν διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την αναβάθμιση του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής. Ακόμα προωθείται η διεύρυνση αρμοδιοτήτων των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων σε τομείς της πυρόσβεσης, που θα έπρεπε να αποτελούν βασικές υποχρεώσεις του κράτους. Η δημοτική αρχή έχει ευθύνες γιατί δεν διεκδίκησε ουσιαστικά τη στήριξη των Πυροσβεστικών Κλιμακίων με προσωπικό και μέσα και την αναβάθμισή τους τουλάχιστον σε Δ' Τάξεως Πυροσβεστικούς Σταθμούς. Σε μια βιομηχανική περιοχή όπως του Αλιβερίου, δεν γίνεται καμία ενέργεια αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου και παραμένει ένα απλό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Τα ίδια συμβαίνουν και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κύμης, Καρύστου και Σκύρου.

Ο Κ. Κέκης
Ο Κ. Κέκης
Μεθοδεύεται προσεκτικά η συγχώνευση Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Ηδη έχουν περάσει δυο χρόνια από την τελευταία προσπάθεια που έγινε για αυτόν το σκοπό στα Κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου. Οι μειώσεις των κονδυλίων έχουν ξεκινήσει από το 1998 ακόμα, οπότε και έγινε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δασοπυρόσβεσης, που ήταν αποκλειστική ευθύνη του Δασαρχείου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό «βαπτίστηκε» αναδιοργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν να διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή, με την πρόληψη να είναι πλέον ευθύνη των δήμων, δηλαδή ο καθαρισμός των αγροτικών δασικών δρόμων, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και σε αυτούς τους τομείς έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφές όπως αυτές που έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι, στη Μάνδρα, στο Κοντοδεσπότι και στο Μαντούδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση τόσο του περιβάλλοντος όσο και των πληγέντων περιοχών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Εύβοια.

-- Τι μέτρα πρέπει να παρθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και τους δήμους;

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται σταθερά και διαχρονικά για να υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, στην Περιφέρεια και στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αιτίες των προβλημάτων και θα πρέπει η Τοπική Διοίκηση να αποκτήσει αγωνιστικό διεκδικητικό προσανατολισμό για να μην περάσουν όλα αυτά που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού μας, του περιβάλλοντος και των υποδομών της χώρας.

Η εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της πυροπροστασίας θα επιτευχθεί μόνο όταν απαιτηθεί και διεκδικηθεί η αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την πυρασφάλεια και την αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων σε συνδυασμό με τις αναγκαίες προσλήψεις σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία, με μόνιμο προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας. Ακόμη χρειάζεται η ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων για την ασφάλεια των πυροσβεστών και την ασφαλή και άμεση επέμβαση στα συμβάντα. Να εφαρμοστούν τώρα μέτρα για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Να καταργηθούν όλο το αντιδραστικό πλαίσιο και οι δασοκτόνοι νομοί. Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει και είναι ισχυρό κίνητρο των εμπρηστών.

Να ενισχυθούν οι αποδυναμωμένες δομές της Πολιτικής Προστασίας για να μη λειτουργούν αποσπασματικά, βοηθώντας στον καλύτερο συντονισμό του μηχανισμού. Υπάρχουν 17 φορείς που ανήκουν σε 6 διαφορετικά υπουργεία, για να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.

Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να συστρατευτούν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, για να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι με όλα τα απαραίτητα εφόδια και μέσα που πρέπει να έχουμε στο δήμο μας, για να μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια και επάρκεια τη δουλειά μας. Η αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, οι ανθρώπινες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες και η εδραίωση ενός άρτιου και αποτελεσματικού συστήματος για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία της χώρας κρίνονται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίες.

«Προτάσεις» βαθύτερης εμπλοκής

Δεν έχει συμπληρωθεί το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς και οι σύνοδοι - διασκέψεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών δίνουν και παίρνουν, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί στον καλύτερο σημαιοφόρο των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Η κυβέρνηση στις τελευταίες μαζώξεις των ιμπεριαλιστών είχε ενεργό ρόλο και με τις προτάσεις που κάνει εντείνει ακόμη περισσότερο την επικίνδυνη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Ο υπουργός Αμυνας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ 13-14/2, με τις παρεμβάσεις του, πρότεινε τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να συμβάλουν αναλογικά στη συγκρότηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων. Για τη συμμετοχή της Ελλάδας, στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (NATO Readiness Initiative), ζήτησε να εξεταστεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκρισή τους στους ΝΑΤΟικούς επιθετικούς σχεδιασμούς. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από τους ΝΑΤΟικούς και προς όφελός τους, την πλήρη επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, το οποίο θα συμβάλει, όπως ανάφερε, καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ.

Η ΝΔ συμφωνεί με την παραπέρα εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση είναι σε δευτερεύοντα ζητήματα. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές σχέσεις μένουν στο απυρόβλητο, και αυτή θα τις συνεχίσει από εκεί που θα τις αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαίωσε και η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρεσβευτή Πάιατ στις 21/2 που είχε ως θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

Οι κίνδυνοι για τον λαό μας αλλά και για τους λαούς των Βαλκανίων μεγαλώνουν.

Ιδιαίτερα τώρα που παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στο ζήτημα της αλλαγής συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών Σερβίας - Κοσσόβου, τα περί της δήθεν Μακεδονικής μειονότητας. Οι εξελίξεις αυτές δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ναρκοθετούν για μια ακόμη φορά το μέλλον των λαών των Βαλκανίων. Η ιστορία άλλωστε διδάσκει ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, συνολικά τα καπιταλιστικά κράτη, ανάλογα και με τη δύναμή τους, ποτέ και πουθενά δεν παραιτήθηκαν από το «διαίρει και βασίλευε», να χαράζουν σύνορα με το αίμα των λαών.

Ο λαός μας έχει τη δυνατότητα και στις εκλογικές μάχες που έρχονται να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση και στην πολιτική που προωθεί τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή.

Να ενισχύσει το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις όποτε αυτές και αν γίνουν. Είναι το μοναδικό κόμμα που με συνέπεια και σταθερά η πολιτική του είναι προσανατολισμένη απέναντι σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο κεφάλαιο και την εξουσία του.


Λ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ