ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το βαλκανικό «δάσος» φλέγεται

Οταν ξεκίνησε η ιστορία με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ενώ οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου διαδήλωναν το 1992 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πως «το όνομα (της Μακεδονίας) είναι η ψυχή μας», το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» υπογράμμιζαν ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου ασχολείται με το δέντρο, ενώ το βαλκανικό δάσος έχει πιάσει φωτιά.

Είναι φανερό σήμερα ότι η φωτιά, που άναψε στα Βαλκάνια από το 1990 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αναζωπυρώνεται. Οι τελευταίες κινήσεις των Αμερικανών, με το πατρονάρισμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, και η ολοκλήρωση της ΝΑΤΟποίησης της περιοχής, με την προώθηση της ένταξης στη συμμαχία της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας, συντηρούν το «πύρινο» μέτωπο. Η εμφάνιση στο φλεγόμενο βαλκανικό τοπίο των ρωσικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων φουντώνει τις φλόγες. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ελληνική πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να παρατηρεί το δέντρο: Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η εμμονή των αστικών ελληνικών κυβερνήσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απλά και μόνον «αφελής» ή «μυωπική». Εχοντας αποδεχτεί τη συμμετοχή της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς - συμμετοχή που τους υπαγορεύουν τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν - «τραμπαλίζονται» ανάμεσα στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά.

Στην Ουάσιγκτον (στο δικηγορικό γραφείο των Σάιρους Βανς και Μάθιου Νίμιτς), οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναθέσει τη διαμεσολάβηση με την ΠΓΔΜ. Τυπικά εντεταλμένος του ΟΗΕ, αλλά επί της ουσίας κομμάτι του αμερικανικού διπλωματικού κατεστημένου ο Μάθιου Νίμιτς διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων για την εξεύρεση, υποτίθεται, μιας συμβιβαστικής λύσης. Ομως, δουλειά του Νίμιτς είναι πολύ απλά η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων.

Τι θέλουν οι Αμερικανοί

Τι θέλουν σε αυτή τη φάση οι Αμερικανοί από την ελληνική κυβέρνηση, φρόντισε να το δημοσιοποιήσει την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Σε «κλειστή» συνάντηση με μικρό αριθμό Ελλήνων δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία, ο Σπέκχαρτ ζήτησε:

  • Συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ για να λυθεί το θέμα της ονομασίας.
  • Αμεση αναγνώριση από την Ελλάδα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
  • Ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν με την αποστολή και μαχητικών επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι».

Τα ίδια σε γενικές γραμμές αναμένεται να είναι τα «αιτήματα» που θα υποβάλει ο γγ του ΝΑΤΟ Βαν ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος αύριο Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών, αλλά και «ζυμώσεις» με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Σέφερ στην Αθήνα πραγματοποιείται αμέσως μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μπους. Βασικό αντικείμενο αυτής της «αμερικανοΝΑΤΟικής» συνάντησης κορυφής είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δηλαδή η αναζήτηση τρόπων να προωθηθεί η ΠΓΔΜ στη συμμαχία, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει «κοινά αποδεκτή» λύση στο θέμα της ονομασίας.

Στα μέσα της βδομάδας που έρχεται, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους «ελιγμούς» της συμμαχίας. Εκεί, σε αυτή τη συνάντηση, θα διαφανούν τα σενάρια που θα τεθούν σε λειτουργία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύνδεση της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης για την ονομασία και, φυσικά, ανεξάρτητα από τις ελληνικές προθέσεις να διακόψει αυτήν τη σύνδεση ΝΑΤΟ - ΠΓΔΜ αν δε βρεθεί «μια κοινά αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις».

ΝΑ...ΤΟ πρόβλημα

Οπως σταθερά σημειώνει το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, η εκκρεμότητα με την ονομασία της ΠΓΔΜ αποτελεί έναν μοχλό για άσκηση πίεσης. Για το λόγο αυτό διατηρήθηκε, για το λόγο αυτό ενδεχομένως θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως πρόβλημα, έστω και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, το χωνευτήρι των διαδικασιών στα όργανα της συμμαχίας διαχειρίζεται αποτελεσματικότατα τους μοχλούς που τους δίνουν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Καμία από τις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν επιλύθηκε, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι εδώ και δεκαετίες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, οι αμερικανικές βάσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κόσσοβο, τα αμερικανικά προτεκτοράτα, και ο άγριος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πετρελαϊκών δρόμων που χαράσσονται στη χερσόνησο, περιγράφουν το σημερινό φλεγόμενο βαλκανικό τοπίο. Και αυτό είναι το πρόβλημα, με το οποίο θα έπρεπε να ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Κύμα αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που προωθούνται με την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου και τις άλλες παρεμβάσεις τους στην περιοχή, βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα και τις προτροπές του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ, φορείς και οργανώσεις του μαζικού κινήματος καταγγέλλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και καλούν τον ελληνικό λαό να τα αντιπαλέψει και να απαιτήσει την απεμπλοκή της χώρας από τους νεοταξικούς σχεδιασμούς.

Ειδικότερα:

-- Η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το νέο προτεκτοράτο, να αποσυρθούν άμεσα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε αποστολές προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αλλά και «δυναμώνοντας την ταξική τους ενότητα να αντιπαλέψουν σε κοινή δράση με τους λαούς των Βαλκανίων τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

-- Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας επισημαίνει: «Σήμερα είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι ο στόχος τους ήταν να γεμίσουν την περιοχή με αμερικανοστρατιωτικές βάσεις, να δημιουργήσουν ένα νέο προτεκτοράτο που θα τους εξασφαλίζει νέες αγορές και περάσματα, θα τους διευκολύνει στην κούρσα του ανταγωνισμού».

-- Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί τους εργάτες του κλάδου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα Βαλκάνια, ώστε να δώσουν από κοινού την πάλη για την ανατροπή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών.

-- Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) τονίζει ότι στόχος των ΗΠΑ και της ΕΕ «είναι να υποτάξουν κάθε φωνή αντίστασης στην περιοχή μας», προσθέτοντας ότι οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν την αλλαγή των συνόρων και τη δημιουργία κρατών - σφραγίδων, όπου τον έλεγχο και την κηδεμονία θα την έχουν οι ίδιοι. Θα είναι πιο υποτελή στους δυνάστες των λαών».

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) ζητά από την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, να αποσύρει κάθε ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται έξω από τη χώρα μας και να απαιτήσει από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Κόσσοβο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και Περιχώρων σημειώνει: «Η αποδοχή της απαράδεκτης απόφασης απόσπασης εδαφικού τμήματος της Σερβίας ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για να γίνουν παρόμοιες ενέργειες σε όλο τον κόσμο».

-- Αντίστοιχη ανακοίνωση ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Συνταξιούχων του ΟΤΕ, καλώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να «αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, αναφορικά με το όνομα της γειτονικής χώρας FYROM».

-- Το σωματείο για την υποστήριξη και τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους «Μικρό» καταδικάζει τη «μονομερή επιτηρούμενη "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου, πράξη που παραβιάζει τις αποφάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και βαίνει ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο».

-- Ανάλογου περιεχομένου ψήφισμα έδωσε στη δημοσιότητα και το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κοζάνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ