ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ
Πάλι στα δικαστήρια για τις χαφιεδοκάμερες

Στα δικαστήρια του Πειραιά και για πολλοστή φορά σέρνεται και πάλι την ερχόμενη Τρίτη 5 Φλεβάρη ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος για φθορά σε κάμερες παρακολούθησης στην πόλη της Νίκαιας. Μάλιστα, στις 22 του περασμένου Γενάρη ο δήμαρχος Νίκαιας δικάστηκε πάλι με την ίδια κατηγορία και μηνυτή τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ και αθωώθηκε ομόφωνα. Τώρα η δίκη επαναλαμβάνεται με μηνυτή την εταιρία ΑΚΤΩΡ που είχε αναλάβει την τοποθέτηση των καμερών.

Υπενθυμίζουμε πως το Γενάρη του 2004 η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας μαζί με κατοίκους και μαζικούς φορείς της πόλης, σε μια συμβολική πολιτική πράξη απενεργοποίησαν κάμερες παρακολούθησης που στήθηκαν στη Νίκαια, από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας επισημαίνει πως «συνεχίζει σταθερά στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού» και πως «παρά τη δικαστική τρομοκρατία συνεχίζει μαζί με το λαό της πόλης και το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα την πάλη ενάντια σε κάθε κρατική καταστολή, την πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας». Παράλληλα, καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της πόλης σε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη στις 9π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να λάμψει η αλήθεια

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στη Βουλή σε σχετική συζήτηση

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διακήρυξε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να λάμψει η αλήθεια, θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και μέσα στη Βουλή, ακόμα και με Εξεταστική Επιτροπή και να έρθουν όσοι πρέπει να έρθουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για να απαντήσουν».

Την κατηγορηματική αυτή θέση του Κόμματος για τη διερεύνηση από τη Βουλή της υπόθεσης Ζαχόπουλου και όσων θεμάτων προέκυψαν από αυτήν ανέπτυξε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής σε σχετική αναφορά που έγινε στο θέμα.

O Aχ. Κανταρτζής απάντησε με αυτόν τον τρόπο και σε παρατήρηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος είπε ότι το ΚΚΕ αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ ενώ, παραποιώντας τη στάση του Κόμματος, άφησε αιχμές για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με την κλήση διάφορων προσώπων στις Επιτροπές της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια Επίκαιρων Ερωτήσεων, η κυβέρνηση κάλυψε τον επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ Σ. Κλαδά. Ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι «ο Σ. Κλαδάς είναι στη θέση του και κάνει τη δουλειά του και από εκεί και πέρα αυτό τα λέει όλα», ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας είπε ότι ο Σ. Κλαδάς έχει καταθέσει μήνυση, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έλαβαν χτες πρόσκληση για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία όπως είναι γνωστό έχει καλέσει με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου όλους τους υπουργούς Πολιτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης είχε ζητήσει, η κλήση των υπουργών να γίνει με αντίστροφη χρονική σειρά (Λιάπης, Βουλγαράκης, Πετραλιά, Τατούλης) και στη συνέχεια οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, θέση που αποδέχτηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η πρόεδρος της επιτροπής Μ. Κόλλια - Τσαρούχα καλεί την ερχόμενη Τρίτη για ακρόαση την Ε. Παπαζώη (!) που ήταν υπουργός Πολιτισμού το 1996. Θα ακολουθήσουν στην ίδια συνεδρίαση οι Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος και Φ. Πετραλιά. Θα ακολουθήσουν τη μεθεπόμενη Τρίτη οι Π. Τατούλης και Γ. Βουλγαράκης.

Μάρτυρας διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Εύης Τσέκου

Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση Ζαχόπουλου, αν αληθεύουν όσα κατέθεσε χθες στον δεύτερο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» Γιάννης Μακρυγιάννης. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, μετά από την εκεί παραμονή του για πάνω από τέσσερις ώρες, είπε στους δημοσιογράφους ότι στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ούτε είδαν, ούτε πήραν οποιαδήποτε dvd από την Εύη Τσέκου. Η τριανταπεντάχρονη είχε επισκεφτεί την εφημερίδα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Χρήστο Νικολιτσόπουλο, προκειμένου να κάνει καταγγελίες για στημένο διαγωνισμό στο υπουργείο Πολιτισμού και άλλα θέματα. Την ύπαρξη dvd με προσωπικές στιγμές οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας την κατάλαβαν από το ότι τους είπε ότι είχε σχέση με τον Ζαχόπουλο. Υπενθυμίζουμε ότι η Τσέκου υποστηρίζει πως στην εφημερίδα είχε συναντηθεί μόνο με τον Θέμο Αναστασιάδη.

Επίσης ο Μακρυγιάννης, που λέει ότι ήταν παρών στη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσέκου, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του πρώτου, ότι, όπως άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Τσέκου, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενήμερο για την ύπαρξη υλικού.

Στο μεταξύ, ο ανακριτής επιθυμεί να ζητήσει από τις δύο πλευρές (την Τσέκου και τον Ζαχόπουλο) να μην τους δώσει την άλλη βδομάδα τη δικογραφία, προκειμένου αυτή να κρατηθεί μυστική έως ότου ολοκληρωθεί. Από τη δικογραφία λείπει τόσο η κατάθεση του ίδιου του Χρήστου Ζαχόπουλου, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών του πρώην γγ του ΥΠΠΟ και της Τσέκου. Επίσης, ο ανακριτής δεν έχει ακόμα στα χέρια του την έκθεση από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών που έχει ζητήσει να αρθεί το απόρρητο.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, που ερευνά τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με την πρόταση προς αυτόν του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΕΕ) Σπύρου Κλαδά, μέσω του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, να μην κάνει αναφορά γι' αυτόν στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου, ούτε από την εκπομπή του, ούτε από την εφημερίδα και αυτός θα φροντίσει να «πέσει στα μαλακά» ο έλεγχος που διενεργεί η ΥΕΕ σε λογαριασμούς του Θέμου Αναστασιάδη, αναμένεται την άλλη βδομάδα να έχει ολοκληρώσει την ερευνά της. Δεν αποκλείεται όμως τις προσεχείς μέρες κάποιοι που έχουν ήδη καταθέσει στην εισαγγελέα σαν μάρτυρες να κληθούν να καταθέσουν εκ νέου σαν ύποπτοι. Ο Τριανταφυλλόπουλος στην προχθεσινή εκπομπή του, αναφερόμενος στο θέμα Κουκοδήμου και τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του Αναστασιάδη, είπε ότι ο βουλευτής είχε πρώτη επαφή με τον αρχισυντάκτη της εκπομπής του Σωκράτη Γκιόλια τον Νοέμβρη, με στόχο να διερευνήσει αν υπήρχε θέμα με τον Κλαδά. Υποστήριξε ότι γι' αυτήν την επαφή δεν ενημερώθηκε από τον συνεργάτη του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει ηχογραφήσει την τηλεφωνική συνομιλία. Τέλος, είπε ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται και δεύτερος βουλευτής της ΝΔ.

Για τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του Αναστασιάδη, ο Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε προς την τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι δε νομίζει πως έχουν σχέση με το dvd της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Ανέφερε δε ότι αυτό έχει καταθέσει και στον ανακριτή.

ΕΔΕ για τη διαρροή εγγράφων

Στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης για τον απεγκλωβισμό της από το κλίμα των ημερών κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, η επικαιρότητα των ημερών δεν ευνοεί τις κυβερνητικές προσπάθειες, καθώς το υπουργείο Οικονομίας, διέταξε χτες Ενορκη Διοικητική Εξέταση, με αφορμή τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της έρευνας που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σχετικά με τις επιταγές ενός εκατομμυρίου ευρώ του Αναστασιάδη που κατασχέθηκαν τον Οκτώβρη από τις γαλλικές αρχές. Ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπ. Κλαδάς συναντήθηκε χτες με τον Γ. Αλογοσκούφη για ...υπηρεσιακούς λόγους.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της οικονομίας και του μεταρρυθμιστικού έργου. Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ελαφρές μόνο επιπτώσεις, με το κύριο πρόβλημα να εντοπίζεται στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ερωτώμενος, ωστόσο, για το αν στηρίζει τον Κλαδά, απάντησε λακωνικά, ίσως και διφορούμενα, ότι «η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κάνει πολύ καλά τη δουλειά της». Ο ίδιος ο κ. Κλαδάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησής του και ότι με τον υπουργό συζήτησαν θέματα της Υπηρεσίας...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ