ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η κυβέρνηση στήνει μηχανισμούς χειραγώγησης της νεολαίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τον ορισμό εκλογών για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων

Οι νέοι δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν τους μηχανισμούς χειραγώγησης και ψευτοσυμμετοχής, όπως τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΣΝ) στους δήμους και στις κοινότητες, σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τον ορισμό εκλογών, το Μάρτη, για την ανάδειξη των πρώτων ΤΣΝ.

Το Γραφείο Τύπου της Οργάνωσης επισημαίνει ότι το νόμο για τα ΤΣΝ τον ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και τονίζει:

«Η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει τη δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Νέων, που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η νεολαία δεν έχει καμιά ανάγκη από τέτοιους μηχανισμούς, που ούτε έχουν καμιά σχέση με την αγωνιστική διεκδίκηση και την πραγματική συμμετοχή, ούτε μπορούν να είναι γνήσια έκφραση των νέων.

Δεν τους έπιασε ο πόνος για τη συμμετοχή των νέων και την έκφραση της γνώμης τους. Είναι ψέμα και υποκρισία ότι ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των νέων, γιατί είναι η κυβέρνηση που όταν οι μαθητές αγωνίζονται τους σέρνει στα δικαστήρια ή στήνει προβοκάτσιες σε βάρος του αγώνα τους, είναι οι ίδιοι που συκοφαντούν τους αγώνες των φοιτητών. Δεν τους έπιασε ο πόνος για την πραγματική συμμετοχή: Οι απολύσεις, δηλαδή η καταπάτηση του δικαιώματος συμμετοχής στο σωματείο ή στην απεργία, όταν οι εργαζόμενοι -ανάμεσά τους και οι νέοι - οργανώνονται στα σωματεία ή όταν συμμετέχουν σε απεργίες, γίνονται με τη συνενοχή της κυβέρνησης. Τα προβλήματα των νέων η κάθε κυβέρνηση καθώς και οι δήμαρχοι και νομάρχες τα γνωρίζουν γιατί είναι η πολιτική τους που τα γεννά.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση είναι το στήσιμο μηχανισμών που στοχεύουν στη χειραγώγηση, στον αποπροσανατολισμό, στην ενσωμάτωση, στη συστράτευση των νέων στη στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων.

Οι νέοι δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν αυτούς τους μηχανισμούς της ψευτοσυμμετοχής. Εχουν -αντίθετα - κάθε συμφέρον, άμεσο και μακροπρόθεσμο, να δυναμώσουν την οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματά τους, να γνωρίσουν την πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».

Καραμπινάτη εργοδοτική παρέμβαση

Οργιο καραμπινάτων παρανομιών αποκάλυψαν χτες το μεσημέρι στελέχη του ΠΑΜΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρωνας», κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του διασπαστικού Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Αττικής, που στήθηκε και ελέγχεται από τους εργοδότες, προκειμένου να μπορούν να επιβάλουν στον κλάδο μισθούς πείνας και να αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Εξι μόλις μήνες από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες του διασπαστικού σωματείου, η εργοδοσία ξανάστησε κάλπες χωρίς μητρώο μελών, χωρίς πρακτικά γενικής συνέλευσης και εφορευτικής επιτροπής και με παράνομες εγγραφές νέων μελών, προκειμένου να «προλάβει» να εμποδίσει το σωματείο «Ο Βύρωνας» να διαπραγματευτεί για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η χτεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί την προσπάθεια, μπροστά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση, να χρησιμοποιηθεί η ψήφος των εργαζομένων στα φροντιστήρια για να επιβληθούν χειρότεροι όροι εργασίας. Είναι συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε «ο Βύρωνας» και από την ΟΙΕΛΕ, που στην ουσία τον διέγραψε επειδή είναι ταξικό σωματείο.

Οι εκπρόσωποι του «Βύρωνα» αντιλήφθηκαν ότι το εργοδοτικό σωματείο προχωρά σε αρχαιρεσίες και μαζί με δεκάδες εργαζόμενους και στελέχη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν χτες στο χώρο που διεξάγονταν, όπου υπήρχαν μέχρι και «μπράβοι» για να «προστατέψουν» τις διαδικασίες, ενώ κλήθηκε και προσήλθε και η Αστυνομία.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι την ώρα των αρχαιρεσιών παράνομα γίνονταν εγγραφές νέων μελών (η θητεία της διοίκησης έχει λήξει άρα δεν μπορεί να κάνει εγγραφές) και επί τόπου ψήφιζαν. Δεν υπήρχε το μητρώο μελών, δεν υπήρχαν πρακτικά γενικής συνέλευσης και εφορευτικής επιτροπής. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν από τη δικαστικό Δ. Μανιατοπούλου να σταματήσει τη διαδικασία και να μην αναλάβει την ευθύνη για αυτή την παρανομία, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσαν και ένσταση. Αμεσα επίσης ενημέρωσαν και τον πρόεδρο των Πρωτοδικών κ. Κατσιάνο.

Παρά τις αποδεδειγμένες παρανομίες, η δικαστική αντιπρόσωπος απάντησε ότι η ένσταση «δε διακόπτει την ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται ομαλά...»! Οσον αφορά την καταγγελία για εγγραφή νέων μελών τη μέρα της ψηφοφορίας, είπε ότι «πρόκειται για ανανέωση συνδρομών μελών τα οποία υπάρχουν στο γενικό μητρώο μελών που τηρείται στο σωματείο (!) και το μητρώο μελών που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία περιλαμβάνει μόνο τα ταμειακά εντάξει μέλη»!

Τους ισχυρισμούς της δικαστικής αντιπροσώπου, κατέρριψε μια εκπαιδευτικός (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) η οποία στάλθηκε χτες από τον εργοδότη της στις αρχαιρεσίες, γράφτηκε επί τόπου στο σύλλογο, πλήρωσε εγγραφή και συνδρομή και ψήφισε! Μάλιστα, όπως της είπαν, τα λεφτά της εγγραφής και της συνδρομής θα της τα επιστρέψει ο εργοδότης! Μόλις η εργαζόμενη ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους συναδέλφους της, κατέθεσε επί τόπου αίτηση ζητώντας τη διαγραφή της και την ακύρωση της ψήφου της.

Αντιδραστικές ρυθμίσεις στο προσκήνιο

Με τον «εσωτερικό κανονισμό» σε κάθε ΑΕΙ (που προβλέπεται στο νέο νόμο - πλαίσιο) αποκτά νομική υπόσταση η διαφοροποίηση - κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, δημιουργείται ένα πιο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας και διευκολύνεται ανά ίδρυμα η διαδικασία της Μπολόνια. Γι' αυτό και εκβιάζονται τα ιδρύματα να τον καταρτίσουν, διαφορετικά προβλέπονται τιμωρίες (διακοπή χρηματοδότησης, απαγόρευση προσλήψεων κλπ.).

Η παραπάνω στόχευση επιβεβαιώνεται και από χτεσινό δημοσίευμα (στο «ΒΗΜΑ») για τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό που ετοιμάζεται να εκδώσει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκεί καθορίζονται οι όροι αξιολόγησης του ιδρύματος, μιας διαδικασίας που μέχρι σήμερα «σκοντάφτει» στην αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα, ορίζεται η οργάνωση της διδασκαλίας και καθορίζονται κανόνες για την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Ανάμεσα σε άλλα, «διευκρινίζεται» ότι τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν παρακωλύουν άλλα μέλη στην άσκηση των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων τους, ρύθμιση που ανοίγει δρόμο για ποινικοποίηση των αγώνων και των συλλογικών διαδικασιών. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο στον εσωτερικό κανονισμό οριοθετείται και το άσυλο...

Παράσταση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, έκανε χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των πανεπιστημιακών. Οι πανεπιστημιακοί εναντιώνονται στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Χθες επιχείρησαν να καταθέσουν στον υπουργό υπόμνημα με τις οικονομικές τους διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και της έρευνας και για αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών με αξιοπρεπείς μισθούς. Κάτι που τελικά δε συνέβη, λόγω άλλων υποχρεώσεων του υπουργού.

Στη Θεσσαλονίκη, ο σύλλογος των πανεπιστημιακών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που έκανε χθες στάση εργασίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα αιτήματα του κλάδου.

Δεν είναι ατομική ευθύνη η μόλυνση του περιβάλλοντος

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Η πραγματική περιβαλλοντική Παιδεία απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό σχολείο που θα δημιουργεί ανθρώπους ικανούς να έχουν ενιαία κοσμοθεωρητική αντίληψη τόνισε χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη, τοποθετούμενη στη συζήτηση Επερώτησης του ΛΑ.Ο.Σ. για την εισαγωγή μαθήματος περιβαλλοντικής αγωγής στην εκπαίδευση. Παράλληλα, επισήμανε την υποκρισία να αντιμετωπίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση μακριά από τις ταξικές της αιτίες.

«Δεν πρόκειται για πρόβλημα αλόγιστης χρήσης γενικά και αόριστα», τόνισε η Λ. Καφαντάρη, αναφερόμενη συνολικά στο πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι αποτελεί «έκφραση της επιδίωξης για ολοένα περισσότερο κέρδος, επιδίωξη που αποτελεί βασικό νόμο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος». Σχολίασε παράλληλα ότι «η ίδια φιλολογία που όψιμα ανακαλύπτει προβλήματα και ευθύνες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, στόχο έχει να διαγράψει την ευθύνη που έχουν σύγχρονα μονοπωλιακά συστήματα γι' αυτήν την κρίση» και «να μετατρέψει την ταξικότητα σε ατομική ευθύνη».

Οσον αφορά στην ενδεχόμενη προσθήκη μαθήματος περιβαλλοντικής αγωγής στο σχολείο η Λ. Καφαντάρη σημείωσε ότι η απαρίθμηση μαθημάτων που μπορούν να προστεθούν δεν μπορεί να εξεταστεί ξεκομμένα από το «τι σχολείο θέλουμε, τι ανθρώπους θέλουμε να βγάζει». Συνέχισε λέγοντας ότι «το πρόγραμμα του σχολείου πρέπει να έχει επίκεντρο τη θεμελιακή αποστολή της βασικής εκπαίδευσης, τη διάπλαση μιας ολόκληρης προσωπικότητας με κοινωνική συνείδηση σε αντίθεση με τα άβουλα ανδρείκελα που επιδιώκονται να διαμορφώνουν αυτές οι αγωγές» και πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει «ριζική αναδιοργάνωση του σχολείου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ