ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Ρήτρα» για πόλεμο διαρκείας κατά του λαού

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερες περικοπές σε συντάξεις ανάμεσα στα «συμπληρωματικά» μέτρα που συζητά με την τρόικα

Εξω από την ΕΕ και χωρίς μνημόνια, ο λαός μπορεί να ζήσει, κρατώντας στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας
Εξω από την ΕΕ και χωρίς μνημόνια, ο λαός μπορεί να ζήσει, κρατώντας στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας
Πανέτοιμη να πάρει άμεσα «συμπληρωματικά» μέτρα για να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να ανανεώσει τη δέσμευσή της για λήψη νέων, όποτε χρειαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, συνυπογράφοντας την περίφημη «ρήτρα απόκλισης», είναι η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας στην πράξη τη βούλησή της να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα που εξοντώνουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία.

«Το πακέτο πρέπει να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βημαgazino», επικαλούμενος την επόμενη δόση, που τάχα θα φέρει «ρευστότητα στην οικονομία». Το ίδιο μήνυμα φέρεται να μετέφερε ο Αντ. Σαμαράς και στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχε μαζί τους χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα πάνω στη δέσμη των μέτρων που έχουμε στείλει, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας ότι το πακέτο που κατά δήλωσή τους είχε «κλειδώσει» στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει ανοίξει εκ νέου και αναζητούνται επιπλέον σκληρά μέτρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και οι εργώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται».

Μεταξύ των «συμπληρωματικών» μέτρων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκονται 20.000 εργαζόμενοι που υπηρετούν στους 200 φορείς του Δημοσίου που το επόμενο διάστημα θα συγχωνευτούν ή καταργηθούν. Επίσης, στα σχέδια είναι η μείωση των συντάξεων (κύριας και επικουρικής μαζί) να προχωρήσει κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς και η κατάργηση των δώρων στις αγροτικές συντάξεις.

Παράλληλα, εξετάζονται πρωτοφανούς αγριότητας μέτρα για τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ο φόρος ιδιοκατοίκησης, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα, κ.ά. Στα επόμενα μέτρα συγκαταλέγονται ακόμα η κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγούνται μέσω του ΟΓΑ, όπως και το σφαγείο στο επίδομα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το οποίο πλέον θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο για τις οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

Γενικευμένη εκποίηση

Με εντολή Σαμαρά επιταχύνονται και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. «Πρέπει να προωθήσουμε ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύουν την ελληνική οικονομία, γιατί θα προσελκύσουν "ηγέτες" απ' όλο τον κόσμο στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς κλάδους. Χωρίς τις επενδύσεις δεν έχουμε ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν έχουμε νέες θέσεις εργασίας», τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για ανάπτυξη - εφιάλτη για το λαό και με τους εργαζόμενους να έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους δούλους των μονοπωλιακών ομίλων.

Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας συνοδεύεται με κλιμάκωση της προπαγανδιστικής επιχείρησης χειραγώγησης και τρομοκράτησης του λαού. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος από τη μια επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα μέτρα επικαλούμενος την παραμονή στο ευρώ και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ από την άλλη επισείει τον μπαμπούλα της «πολιτικής αποσταθεροποίησης» και θέτει φαιδρά διλήμματα, του τύπου «μέτρα ή χάος».

«Η εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι το τέλος της Ελλάδας» (!), δήλωσε ανερυθρίαστα σε συνέντευξη στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Δικαιολογώντας τα μέτρα επικαλείται το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «η σαφής εντολή του λαού που λάβαμε ήταν η παραμονή στο ευρώ, η παραμονή στην Ευρωζώνη και αυτή την εντολή τηρούμε». Από την άλλη, όμως, αποφαίνεται ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Θα ξεκινήσει με +40% σε σχέση με πέρυσι

Από 1,40 μέχρι και 1,60 ευρώ η τιμή του λίτρου. Προκλητική κοροϊδία το δήθεν «επίδομα θέρμανσης»

Με απατεωνιές και ύπουλες μεθοδεύσεις κατά των εργαζομένων προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει την εξομοίωση του μειωμένου φόρου που ίσχυε για το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Ηδη τα επιχειρήματα περί δήθεν ελέγχου του λαθρεμπορίου που γίνεται με το πετρέλαιο θέρμανσης αποδεικνύονται σκέτες προφάσεις, αφού όχι μόνο μένει ανέγγιχτο ολόκληρο το κύκλωμα της ελεύθερης διακίνησης καυσίμων, αλλά δεν τίθεται καν ζήτημα επιστροφής του φόρου στις λαϊκές οικογένειες που αποτελούν τα θύματα μιας συνεχούς και ανηλεούς λεηλασίας των εισοδημάτων τους.

Το πρόβλημα αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά στο σύνολό τους. Ωστόσο, για κάποιες κατηγορίες, όπως οι οικογένειες με ανέργους, τα νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οικογένειες που κατοικούν σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες μένουν για μήνες κάτω από το μηδέν, γίνεται αφόρητο. Πολύ περισσότερο που οι υποτιθέμενες «ενισχύσεις» που θα δίνονταν για τις λαϊκές οικογένειες, αποδεικνύονται σκέτη κοροϊδία, αφού για τα ελάχιστα χρήματα επιστροφής φόρου, ελάχιστοι θα είναι και οι δικαιούχοι.

Από τις 15 του Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, οι ειδικοί φόροι απογειώνονται από 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο το χειμώνα που πέρασε στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο το φετινό χειμώνα. Η πρόσθετη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής, που φέρνουν για το φετινό χειμώνα, ξεκινούν τουλάχιστον από τα 40 λεπτά στο λίτρο, ή κατά 400 ευρώ στο χιλιόλιτρο, σε σχέση με πέρσι. Μαζί με τις ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί, οι τιμές στη λιανική αναμένεται να κυμανθούν σε επίπεδα που θα κινούνται από τα 1.400 ευρώ μέχρι και τα 1.600 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένες από 40 μέχρι και 60% σε σύγκριση με πέρσι!

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012).

Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη «επιστροφή», θα ισχύσουν διάφορα συνδυαστικά κριτήρια, όπως οικογενειακή κατάσταση, οικογενειακό εισόδημα, και περιουσιακή κατάσταση. Σε αυτά τα πλαίσια, για να πάρει κάποιος «επιστροφή», θα πρέπει το εισόδημά του να είναι μέχρι 14.000, αν πρόκειται για άγαμο, μέχρι 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. «Κομμένοι» από οποιαδήποτε επιδότηση είναι οι οικογένειες με ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ και οι άγαμοι με περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ. Πλαφόν (από 8 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και 25 λίτρα ανά τετραγωνικό) μπαίνει και στο ύψος της επιδότησης ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή αποδέσμευση από τις πολιτικές παγίδες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα μέτρα που συναποφασίζουν συγκυβέρνηση - τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η λαϊκή αντίθεση στα νέα εξοντωτικά μέτρα, μπορεί να έχει αποτέλεσμα και προοπτική, αν συνοδεύεται και με αποδέσμευση από τις πολιτικές παγίδες ότι είναι μονόδρομος η ΕΕ και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ή ότι μπορεί να εξασφαλιστεί σήμερα υψηλή καπιταλιστική κερδοφορία, χωρίς να εξαθλιώνουν το λαό. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΕΕ είναι αποκαλυπτικές».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στο πετρέλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για το λεγόμενο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που αποφάσισε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Καθαρή απατεωνιά αποδεικνύεται η δικαιολογία της κυβέρνησης να αυξήσει υπέρογκα το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο δήθεν να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο, εφόσον δεν τον επιστρέφει πίσω στην καταληστεμένη και δεινοπαθούσα λαϊκή οικογένεια. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και να στηριχθούν οικονομικά οι οικογένειες των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη θέρμανση και τη διαβίωσή τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org