Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Ρήτρα» για πόλεμο διαρκείας κατά του λαού

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερες περικοπές σε συντάξεις ανάμεσα στα «συμπληρωματικά» μέτρα που συζητά με την τρόικα

Εξω από την ΕΕ και χωρίς μνημόνια, ο λαός μπορεί να ζήσει, κρατώντας στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας
Εξω από την ΕΕ και χωρίς μνημόνια, ο λαός μπορεί να ζήσει, κρατώντας στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας
Πανέτοιμη να πάρει άμεσα «συμπληρωματικά» μέτρα για να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να ανανεώσει τη δέσμευσή της για λήψη νέων, όποτε χρειαστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, συνυπογράφοντας την περίφημη «ρήτρα απόκλισης», είναι η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας στην πράξη τη βούλησή της να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου τα μέτρα που εξοντώνουν το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία.

«Το πακέτο πρέπει να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βημαgazino», επικαλούμενος την επόμενη δόση, που τάχα θα φέρει «ρευστότητα στην οικονομία». Το ίδιο μήνυμα φέρεται να μετέφερε ο Αντ. Σαμαράς και στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχε μαζί τους χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Γίνονται διαβουλεύσεις με την τρόικα πάνω στη δέσμη των μέτρων που έχουμε στείλει, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας ότι το πακέτο που κατά δήλωσή τους είχε «κλειδώσει» στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει ανοίξει εκ νέου και αναζητούνται επιπλέον σκληρά μέτρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και οι εργώδεις διαβουλεύσεις συνεχίζονται».

Μεταξύ των «συμπληρωματικών» μέτρων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας. Στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκονται 20.000 εργαζόμενοι που υπηρετούν στους 200 φορείς του Δημοσίου που το επόμενο διάστημα θα συγχωνευτούν ή καταργηθούν. Επίσης, στα σχέδια είναι η μείωση των συντάξεων (κύριας και επικουρικής μαζί) να προχωρήσει κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς και η κατάργηση των δώρων στις αγροτικές συντάξεις.

Παράλληλα, εξετάζονται πρωτοφανούς αγριότητας μέτρα για τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, ο φόρος ιδιοκατοίκησης, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα, κ.ά. Στα επόμενα μέτρα συγκαταλέγονται ακόμα η κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγούνται μέσω του ΟΓΑ, όπως και το σφαγείο στο επίδομα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το οποίο πλέον θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο για τις οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

Γενικευμένη εκποίηση

Με εντολή Σαμαρά επιταχύνονται και οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. «Πρέπει να προωθήσουμε ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύουν την ελληνική οικονομία, γιατί θα προσελκύσουν "ηγέτες" απ' όλο τον κόσμο στους αντίστοιχους επιχειρηματικούς κλάδους. Χωρίς τις επενδύσεις δεν έχουμε ανάπτυξη και χωρίς ανάπτυξη δεν έχουμε νέες θέσεις εργασίας», τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για ανάπτυξη - εφιάλτη για το λαό και με τους εργαζόμενους να έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους δούλους των μονοπωλιακών ομίλων.

Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας συνοδεύεται με κλιμάκωση της προπαγανδιστικής επιχείρησης χειραγώγησης και τρομοκράτησης του λαού. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος από τη μια επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα μέτρα επικαλούμενος την παραμονή στο ευρώ και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ από την άλλη επισείει τον μπαμπούλα της «πολιτικής αποσταθεροποίησης» και θέτει φαιδρά διλήμματα, του τύπου «μέτρα ή χάος».

«Η εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι το τέλος της Ελλάδας» (!), δήλωσε ανερυθρίαστα σε συνέντευξη στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Δικαιολογώντας τα μέτρα επικαλείται το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «η σαφής εντολή του λαού που λάβαμε ήταν η παραμονή στο ευρώ, η παραμονή στην Ευρωζώνη και αυτή την εντολή τηρούμε». Από την άλλη, όμως, αποφαίνεται ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org