ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
Στην τελική ευθεία για τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Θ. Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με το πολύ πετυχημένο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις τις προηγούμενες μέρες, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ολοκλήρωσε το μεγάλο «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα και τώρα ήρθε η ώρα της Αθήνας!

Πάνω από 300 καλλιτέχνες, συζητήσεις, εκθέσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις θα ξετυλιχθούν στο κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα, που θα αποτελέσει πραγματική κορύφωση της φεστιβαλικής δραστηριότητας, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις συνέπειές τους στη ζωή και τις περιουσίες δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μετατρέπεται σε μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο του Φεστιβάλ, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


21.30 «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...» («Καπνισμένο Τσουκάλι», Γ. Ρίτσος) - Αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Μυρτώ Βασιλείου, Γιάννης Διονυσίου, Ελένη Καρτελιά, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Σκουλάς, Μαρία Φαραντούρη.

23.15 Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Ερωφίλη και Αργυρώ Καπαρού.

22.00 Δημήτρης Μυστακίδης.

23.15 Λαϊκό γλέντι - Συμμετέχουν: Χρήστος Νικολόπουλος, Στέλιος Διονυσίου και Ασπασία Στρατηγού.

 • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

20.00 Συζήτηση: «Σύγχρονο κράτος: Εξυπνο και ψηφιακό, αλλά πάντα εχθρικό για τον λαό». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.00 «Kadinelia».

21.45 «Babo Koro».

22.30 Θάνος Σταυρίδης + dRom.

23.30 «Γκιντίκι».

 • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 Μαθητικά συγκροτήματα: «Κλείσε τα φώτα» (Ν. Σμύρνη), «Scorned God» (Ηλιούπολη), «Stage Revolution» (Αγ. Παρασκευή).

21.00 Stand up comedy - Συμμετέχουν: Στέλιος Ανατολίτης, Χρύσα Κατσαρίνη, Παναγιώτης Κούδας, Δήμητρα Νικητέα, Πάρις Ρούπος, Γιάννης Ρούσσος.

22.30 «Marseaux».

 • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.30 Θεατρική παράσταση: «Αποσύμπλεξη» του Remi De Vos, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

 • ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

19.30 Συζήτηση: «Εμπορευματοποίηση του σώματος και της σεξουαλικότητας, ακραίες μορφές σήψης του συστήματος». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, βουλευτής του ΚΚΕ.

 • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 Συζήτηση: «Αλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στην Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας - Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!». Θα μιλήσει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει παρέμβαση από την Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας.

 • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 Συζήτηση με αφορμή το ντοκιμαντέρ «ΧΑΟΣ» του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών/Ποδοσφαιριστριών για τα προβλήματα που επικρατούν στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού στις χαμηλότερες κατηγορίες. Παρεμβάσεις θα κάνουν δημοσιογράφοι, ποδοσφαιριστές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών κατηγοριών και μέλη του ΠΣΑΠΠ.

 • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 Διαδραστικό παιχνίδι «Φτιάχνουμε το περιστέρι της αλληλεγγύης».

20.00 Μια παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους με τον μάγο Τριστάν.

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη.

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Συμμετέχουν: Παυλίνα Βουλγαράκη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Δήμητρα Παπίου, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.

23.00 Νατάσσα Μποφίλιου.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Κεντρική συζήτηση: «"Λαϊκή Συσπείρωση" για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων». Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

21.00 Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία».

21.30 «Καλό ταξίδι μάτια μου» - Τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχωρισμού, της προσμονής και της ελπίδας από το Αιγαίο. Συμμετέχουν: Αμορόζα, Καίτη Κουλλιά, Χρήστος Τσιαμούλης.

22.30 «Ελλάδα - σταυροδρόμι προσφυγιάς» - Αφιέρωμα στο προσφυγικό τραγούδι. Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Πάνος Δημητρακόπουλος και ορχήστρα «Μαΐστρος». Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Σοφία Παπάζογλου, Ντιλέκ Κοτς, Χάιγκ Γιαζιτζιάν.

00.00 Ηπειρώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη. Τραγούδι: Γιώργος Κυρίτσης, Λευκοθέα Φιλιππίδη.

 • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

22.00 «Ποιητές των δρόμων» - Αφιέρωμα στους Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Ασιμο και Κατερίνα Γώγου. Επιμέλεια: Στέλιος Μαγαλιός. Συμμετέχουν: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Στέλιος Μαγαλιός, Μάρω Μαρκέλλου, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Στέλιος Σαλβαδόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσάχρα, Θανάσης Χουλιάρας. Guests: Νάσος Ματράκας, Σταμάτης Μορφονιός με το συγκρότημα «Ουτοπία» και στα τύμπανα ο Κυριάκος Δαρίβας («Απροσάρμοστοι»).

23.30 «Nightstalker».

 • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

Μέρα αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19.30.

Συμμετέχουν: «Nada & Nesa» (μαθητικό συγκρότημα από τους Αμπελόκηπους) «Αρρωστα Χαμόγελα», Miskin, «Κίσσα Γκρι», Ravious & Mas, Arcy, Rhyme Riot, Δημοσθένης, Dason, Raibo, Rebellion Connexion, KooZ & Totem, Brak & Dj Millman, Drugitiz, Frank the Zapper, Urban Pulse, Ζωγράφος & Ghetto Rock, «Το Σφάλμα» Full Band, Iezekil, Tiny Jackal & The Yellow Mary.

 • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

20.00 Εκδήλωση με αφορμή το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της ΚΝΕ: «Ο κινηματογράφος του 21ου αιώνα. Τέχνη και δημιουργία ή μπίζνες για λίγους;». Θα μιλήσουν η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Κώστας Σταματόπουλος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και σκηνοθέτης. Θα γίνουν παρεμβάσεις από σκηνοθέτες, εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό τομέα, σπουδαστές κ.λπ.

 • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 Συζήτηση για τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στην Ευρώπη: «Οταν στον δρόμο μιλάει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός...». Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Παρέμβαση θα κάνει ο Emmanuel Lepine, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας (FNIC-CGT) της Γαλλίας.

 • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

18.00 Διεξαγωγή τουρνουά σκακιού.

20.00 Επίδειξη - παρουσίαση του Ολυμπιακού αθλήματος της Ιστιοπλοΐας από τον Ελληνικό Ναυτικό Ομιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) και της Κωπηλασίας από την αντίστοιχη Ομοσπονδία.

 • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

20.45 Τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό με τους «Υπεραστικούς».

 • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.00 «Ο μαγικός κόσμος της σαπουνόφουσκας»: Παράσταση με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες από την «Fundastick Performing Arts».

19.30 Αφήγηση του παραμυθιού «Μαύρη Πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου.

20.00 Παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» από το Κουκλοθέατρο Κρήτης, με τη μοναδική τεχνική του «μαύρου θεάτρου».

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

21.30 «Είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια» - Αφιέρωμα στα τραγούδια του Οδυσσέα Ιωάννου. Επιμέλεια: Οδυσσέας Ιωάννου. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

23.00 Μίλτος Πασχαλίδης.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου...» - Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Βασίλης Λέκκας, Πάνος Μπούσαλης.

22.30 Κρητικό γλέντι με τον Γιώργο Μανωλάκη. Συμμετέχουν: Μανόλης Καλαϊτζάκης (λαούτο), Παναγιώτης Κατσικιώτης (κρουστά), Γιώργος Σκορδαλός (λύρα).

23.30 Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο & Musicaroi.

 • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30 Terry.

22.00 «Φέρ' το Φόκο».

22.30 Φοίβος Δεληβοριάς.

23.45 «Εισβολέας» full band.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00 Μαθητικά συγκροτήματα: Before Twenty (Ιλιον), Split Souls (Πόρτο Ράφτη).

21.30 Μπάντα ΚΕΘΕΑ - «Στροφή».

22.00 Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση - Σάλα.

23.00 Μαθητικό συγκρότημα: «Ρεμπετωραίοι» (Ανω Πατήσια).

23.30 «Κοινοί Θνητοί».

 • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.00 Χαιρετισμός του πρέσβη της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την επίθεση στη Μονκάδα στις 26 Ιούλη, που οδήγησε στην Επανάσταση του κουβανικού λαού ενάντια στη μισητή δικτατορία του Μπατίστα και στα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

 • ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

19.00 Συζήτηση: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά» - Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

21.30 Συναυλία με μουσικά συγκροτήματα μεταναστών και προσφύγων.

 • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.00 Γνωριμία με την αναρρίχηση για μικρούς και μεγάλους στον τοίχο αναρρίχησης που θα λειτουργεί και τις 3 μέρες του Φεστιβάλ.

 • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Τα σκοτάδια μας να γίνουν ένα φως».

 • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.15 Παιχνίδι ρόλων «Η φορεσιά των συναισθημάτων», με θέμα την αλληλεγγύη.

21.30 «Οι Μουσικοί της Βρέμης» από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «White Puppet».


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια πρωτοβουλία που «αγκαλιάστηκε» από τους δημιουργούς και το κοινό

Κινηματογραφική απόλαυση, χειροκροτήματα, συζητήσεις και προβληματισμοί γέμισαν για δυο μέρες, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, τον κινηματογράφο «Τριανόν», στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσε η ΚΝΕ και «αγκάλιασαν» δεκάδες δημιουργοί διαθέτοντας τις ταινίες τους.

Τις εκδηλώσεις «άνοιξε» την Παρασκευή ο Παύλος Χάρμπαλης, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η προβολή νέου και σύγχρονου έργου, η επικοινωνία των δημιουργών και καλλιτεχνών με νέους ανθρώπους, εργαζόμενους, τον λαό αποτελεί μόνιμο στόχο της ΚΝΕ, γιατί γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες σήμερα αλλά και τι δυνατότητες μπορεί να προσφέρει η γνωριμία και η επαφή αυτών με το πιο ζωντανό, δραστήριο και ριζοσπαστικό τμήμα της νεολαίας, να αποκτήσει έρεισμα το έργο τους εκεί».

Το Σάββατο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας για αυτό ότι αποτελεί μια πιο οργανωμένη προσπάθεια από την ΚΝΕ να διευρύνει την πολιτιστική διάσταση του Φεστιβάλ με τον κινηματογράφο. Η διάθεση των δημιουργών να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με το κοινό δημιουργεί τις δυνατότητες να δημιουργηθεί ένα ακόμα φεστιβάλ - θεσμός και να μη μείνουμε μόνο στο διήμερο που πραγματοποιείται εδώ, σημείωσε.


Συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι ταινίες αποτελούν μια τράπεζα ταινιών, ένα σπουδαίο υλικό, που μπορεί να εμπλουτίσει, με την άδεια φυσικά των δημιουργών, την πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ και να βοηθήσει ώστε το κίνημα της νεολαίας και οι φορείς να αποκτήσουν μία πιο στενή σχέση με τον πολιτισμό. Τόνισε ότι υπάρχει χώρος και στα δεκάδες Εργατικά Κέντρα που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ αλλά και στους δήμους που φιλοδοξεί να κατακτήσει την πλειοψηφία η «Λαϊκή Συσπείρωση», ώστε να βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό. «Τόσο η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τα σύγχρονα προβλήματα και διλήμματα, όσο και οι πολιτικές μας θέσεις μπορούν να ενωθούν με την έμπνευση των δημιουργών. Το προηγούμενο διάστημα η μαζική αντίδραση της νεολαίας για το κλείσιμο των κινηματογράφων - τοπόσημα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, που έχουν μετατραπεί από κυψέλες πολιτισμού σε διάδρομους μεγάλων τουριστικών μονάδων, όσο και οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς που μπορούν να φωτίσουν αντιθέσεις και διαστάσεις αυτής της πόλης», σημείωσε.

Στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους παραβρέθηκε και τις δυο μέρες η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβλήθηκαν περίπου 30 ταινίες, με διαφορετική θεματολογία και ματιά, που σίγουρα όμως έδιναν τροφή για συζήτηση και σκέψη, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι δημιουργοί τους, που μιλούσαν σύντομα για τα έργα τους, ενώ όλοι εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και το βήμα προβολής που τους έδωσε η ΚΝΕ.


Πολλοί νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία

Πλήθος μελών και φίλων της ΚΝΕ ανταποκρίθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο κάλεσμα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για εθελοντική αιμοδοσία και προσήλθαν κι έδωσαν αίμα στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το Σάββατο και στο «Αττικόν» την Κυριακή.

Η αιμοδοσία έγινε στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, δίνοντας συνέχεια σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχει πάρει πολλές φορές η ΚΝΕ στο παρελθόν και αποτέλεσε έμπρακτη αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται. Γιατί εκεί αποφασίστηκε φέτος, λόγω των τραγικών εξελίξεων, να σταλούν οι μονάδες αίματος κάνοντας ακόμα μια φορά πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»!


Πλήθος κόσμου στις δράσεις του Αθλητικού Camp

Με απόλυτη επιτυχία και προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού που έδωσε μαζικά το «παρών», πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής η 2η επίδειξη Μαχητικών Αθλημάτων που διοργάνωσε η ΚΝΕ στο πλαίσιο του φετινού 11ου Αθλητικού Camp του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στην επίδειξη παραβρέθηκαν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάππης. Επίσης το «παρών» έδωσε και ο πρωταθλητής του ακοντισμού και μέλος της Εθνικής ομάδας Στίβου Γιάννης Κυριαζής.

Υπό τον τίτλο «Knockout στο σύστημα που γεννά τον φασισμό», η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε αυτή που μέλη των ομάδων πυγμαχίας και όσοι παραβρέθηκαν στις εξέδρες σήκωσαν πανό αφιερωμένο στον Παύλο Φύσσα και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, μετά τη λήξη της οποίας αθλητές μέλη των ομάδων και κόσμος στις εξέδρες ξέσπασε σε ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Στο μήνυμα της φετινής εκδήλωσης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του πριν την έναρξη των αγώνων ο Δημήτρης Βουρνάς, αθλητής και προπονητής μαχητικών αθλημάτων και μέλος του ΚΚΕ. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους συλλόγους και τους αθλητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΝΕ, η οποία όπως τόνισε στέλνει ένα μήνυμα συμπαράστασης στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αλλά και σε κάθε αγωνιστή στον όποιο έχει σηκώσει χέρι το τέρας του φασισμού. Ακόμα, το μήνυμα πως οι φασίστες δεν χωρούν πουθενά, ούτε στα γυμναστήρια, ούτε στις γειτονιές, ούτε στα σχολεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ενωμένοι μπορούμε να βγάλουμε knockout το σύστημα που γεννά τον φασισμό».


Στη φετινή επίδειξη μαχητικών τεχνών συμμετείχαν 20 αθλητικοί σύλλογοι με περισσότερους από 50 αθλητές, δείγμα της απήχησης που έχει λάβει η συγκεκριμένη εκδήλωση της ΚΝΕ μόλις στον 2ο χρόνο πραγματοποίησής της. Οι σύλλογοι ήταν οι: Εvolution Boxing Team, Rama Camp, Rama Camp Κρήτης, ΑΣ Καλλίμαχος Παγκρατίου, Silverback Gorila, Ηλυσιακός, Πρόμαχος, Nikiforos Boxing Team, BlackTiger, Golden Corner, Fighting Steps, Phoenix, Fighting Global Team. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αγώνες επίδειξης από αθλήματα όπως το Μάι Τάι, το Kickboxing, το Κ1 αλλά και το αγώνισμα της Πυγμαχίας.

Οι προσπάθειες των αθλητών των συλλόγων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα από όσους βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου στην Παλατιανή. Στους αθλητές για τη συμμετοχή τους δόθηκαν αναμνηστικά μπλουζάκια της εκδήλωσης της ΚΝΕ, τα οποία παρέδιδε στον καθένα ξεχωριστά ο Γιάννης Κυριαζής. Επίσης ειδικά αναμνηστικά δώρα δόθηκαν από την ΚΝΕ στα μέλη του συλλόγου Rama Camp Κρήτης, που ταξίδεψαν μέχρι την Αθήνα προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση.

Την επόμενη μέρα το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ συνεχίστηκε με τον καθιερωμένο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου που έγινε στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με σύνθημα: «Για κέρδη καταστρέφουν τη γη και τη ζωή, το σάπιο σύστημά τους θέλει ανατροπή». Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών συμμετείχε στους αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. και 1.000 μ. για τα παιδιά, ενώ οι νικητές και οι νικήτριες σημείωσαν εντυπωσιακούς χρόνους!
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ