ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές - απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο στο ΚΚΕ

«Πληρωμένη απάντηση» στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση στο ΚΚΕ αποτελούν οι αμέτρητες προσφορές που καταφθάνουν στο Κόμμα από εργαζόμενους.

* * *

-- Ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση στο ηρωικό και τιμημένο Κόμμα μας, ο Αγγελέλης Ανδρέας προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

-- Μέλη και φίλοι του Κόμματος από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Μελβούρνη προσφέρουν οικονομική ενίσχυση, ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Κόμμα, διότι δεν δέχεται να εφαρμόσει τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν. Συγκεκριμένα, προσφέρουν οι Γιωργιάδης Βασίλειος (100 δολ.), Σαρδέλης Χρήστος (50 δολ.), Μυτιληναίος Κώστας (50 δολ.), Δελφίνογλου Ηλίας (100 δολ.), Πατρινός Αλέκος (30 δολ.).

-- Φίλος του Κόμματος, κάτοικος Σαουδικής Αραβίας προσέφερε για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ 350 ευρώ, μέσω της ΚΟ Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά, δίνοντας έτσι την απάντησή του για την επιβολή προστίμου 4% επί της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

-- Η Αναστασία Παπανικολάου του Ιωάννη από την Ξηρονομή Θήβας προσφέρει 300 ευρώ ως απάντηση για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

-- Ο Χαράλαμπος Ζαφειράτος του Αντρέα προσφέρει το ποσό των 350 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» ως απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση στο Κόμμα, που περιφρουρεί φίλους, οπαδούς και ενισχυτές, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

-- Ο Απόστολος Γιομελάκης προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλίμου, σαν απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο που επέβαλε η κυβέρνηση.

-- «Προσφέρω το ποσό των 50 ευρώ από την κολοβωμένη σύνταξή μου, του απόστρατου αστυνομικού, ως απάντηση στο πρόστιμο που επιβλήθηκε σε βάρος του ΚΚΕ. Ενα πρόστιμο που εξεγείρει τη συνείδηση κάθε εργαζόμενου, κάθε έντιμου και πατριώτη αστυνομικού, που αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για απόπειρα φίμωσης του ΚΚΕ από τα αστικά κόμματα της διαφθοράς, της Siemens και της Novartis, από αυτά που χρηματοδοτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ΚΚΕ στέκεται πάντοτε στο πλάι του λαού, στάθηκε κοντά μας, στους αγώνες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να αποκτήσουμε συνδικαλιστική φωνή, είναι συμπαραστάτης στις διεκδικήσεις των απόστρατων. Ξέρουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να υποκύψει και να δώσει τα στοιχεία της φτωχολογιάς που το ενισχύει με το κουπόνι, τα 2 και τα 5 ευρώ, από το υστέρημά της. Εχουμε υποχρέωση οι απόστρατοι, όπως και ο λαός να στηρίξουμε το ΚΚΕ και να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, όπως δεν θα περάσουν και οι αντιλαϊκοί νόμοι ενάντια στις απεργίες και τις διαδηλώσεις».

Θόδωρος Ραχιώτης, Ανθυπαστυνόμος ε.α.

-- «Ως απάντηση στην αθλιότητα - πρόκληση να επιβληθεί από την κυβέρνηση πρόστιμο στο ΚΚΕ, επειδή έχει τα κότσια, και μπράβο του, να μη δίνει λίστες με ονοματεπώνυμα των μελών και των φίλων του που το ενισχύουν ακόμα και με ελάχιστα ποσά, προσφέρω στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που παλεύει για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, 50 ευρώ».

Ηρα Γραμματικοπούλου

Η ΚΝΕ αποχαιρετά την συντρόφισσα Μαρία Γεωργίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αποχαιρετά την συντρόφισσα Μαρία Γεωργίου, που «έφυγε» πρόωρα και απροσδόκητα από τη ζωή, σημειώνοντας:

«Με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε την συντρόφισσά μας Μαρία Γεωργίου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που "έφυγε" απροσδόκητα από τη ζωή. Υπήρξε για χρόνια στέλεχος της ΚΝΕ στην Αθήνα και την Πάτρα.

Θα τη θυμόμαστε για την αισιοδοξία, την όρεξη και την αυταπάρνηση με την οποία έμπαινε μπροστά σε κάθε μάχη, χωρίς να κάνει ποτέ πίσω στα δύσκολα. Πάντα με το κεφάλι ψηλά!

Θα συνεχίσει να μας συντροφεύει στους αγώνες για την κοινωνία που και η ίδια ονειρευόταν και πάλευε καθημερινά!

Καλό σου ταξίδι, συντρόφισσα Μαρία!

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους γονείς, στα αδέρφια της και τον σύντροφό της».

ΚΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση ενάντια στη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων

Την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., στη Μάνδρα Αττικής (κεντρική πλατεία), η ΚΟ Μάνδρας - Ειδυλλίας διοργανώνει συγκέντρωση με σύνθημα «Ξεσηκωμός! Η δημιουργία μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων στη Μάνδρα δεν θα περάσει». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και ο Μπάμπης Θεοδώρου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκέντρωσης, την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν μεγάλη εξόρμηση ενημέρωσης στην περιοχή της Μάνδρας για τους σχεδιασμούς δημιουργίας της μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων.

Την Πέμπτη 24/9 η συγκέντρωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ., στην ιστορική Μάντρα, συγκέντρωση προς τιμήν των αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, την ερχόμενη Τρίτη, καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα απόρριψης των αντιλαϊκών σχεδιασμών κυβέρνησης και ΕΕ, με την πολιτική της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης».

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο τονίζει πως τα κυβερνητικά σχέδια (Masterplan, ΕΣΕΚ, Business Plan για τη ΔΕΗ κ.ά.) «μετατρέπουν τη Δυτική Μακεδονία σε κρανίου τόπο για τους εργαζόμενους. Τρίβουν τα χέρια τους σήμερα αυτοί που κάνουν κουμάντο στην παραγωγή - μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί που απολαμβάνουν τεράστιας κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ και άλλα έργα, που μόνο στόχο έχουν τεράστια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι να προσπεράσουν τις αναστολές που έχουν σήμερα, να αναλογιστούμε πως με την υποχώρηση και την αποδοχή μοιρολατρικά αυτών που μας ετοιμάζουν θα ξημερώνει πάντα μια πιο δύσκολη μέρα για εμάς και τις οικογένειές μας. Η οργάνωση στο Σωματείο και η πάλη σήμερα για την υπεράσπιση της ζωής μας είναι μονόδρομος».

ΟΑΕΔ
Μόνο το 13,1% των ανέργων παίρνει το επίδομα

Σταθερά πάνω από το 1 εκατομμύριο συνεχίζει να είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, την ώρα μάλιστα που ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων σε μια σειρά κλάδους (τουρισμός, επισιτισμός, μεταφορές) παραμένει σε αναστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1.090.133 άτομα, παρουσιάζοντας μια μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιούλη (-0,54%), αλλά σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 καταγράφεται αύξηση κατά 128.384 άνεργους (+13,35%). Από τους εγγεγραμμένους ανέργους που «αναζητούν εργασία» (1.036.582 άτομα) πάνω από τους μισούς (51,75%) είναι μακροχρόνια άνεργοι. Και τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων παρέμεινε χαμηλός, με τη συντριπτική πλειοψηφία να συνεχίζει να μη λαμβάνει καμία στήριξη παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Ετσι, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ήταν μόλις 143.005 άτομα και σε ποσοστό επί του συνόλου των εγγεγραμμένων 13,1%! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, προδιαγράφοντας ότι η εγκατάλειψη των ανέργων θα συνεχιστεί, η θέση τους θα χειροτερεύει, ενώ στον αντίποδα οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν πρόσθετες απαλλαγές.

Την Τετάρτη η συνέλευση στη ΛΑΡΚΟ

Για την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή. Τα Σωματεία στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας ανοίγουν έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να ξεκινήσει διαδικασία διαγωνισμού για την εκποίηση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων και χωρίς καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με ανακοινώσεις του αναδεικνύει τις τραγικές συνθήκες ασφάλειας στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, εξαιτίας της απαξίωσης των εγκαταστάσεων και του κινδύνου για εργατικό δυστύχημα, ενώ καταγγέλλει και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, μέσα από προαγωγές και μεταθέσεις σε καλύτερα πόστα, να διαμορφώσει μηχανισμό για τη διάσπαση των εργαζομένων και την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

18χρονος ντελιβεράς σκοτώθηκε στην Αρτα

Ενας 18χρονος ντελιβεράς σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στην Αρτα την Πέμπτη, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, που προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κιλκίς και κήρυξε τρίωρη στάση εργασία από τις 19.00 έως τις 22.00. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Μέχρι και στο θάνατο οδηγεί ο αγώνας για το μεροκάματο, σε ένα σύστημα όπου μπαίνουν μπροστά τα κέρδη, ενώ οι ανθρώπινες ζωές δεν μετράνε (...) Οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν οι ντελιβεράδες είναι εδώ! 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ωρομίσθιο της τάξης των 2 - 3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Επιπλέον τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ