ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μήνυμα αντίστασης από κάθε γωνιά του Λιμανιού

Περιοδεία κλιμακίου της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση», με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Ελπίδα Παντελάκη, στο εμπορικό κέντρο της πόλης

Θερμή ήταν η υποδοχή από ανθρώπους του μόχθου στην Ελπίδα Παντελάκη και τον Απόστολο Γκλέτσο, που βρέθηκαν χτες στο κέντρο του Πειραιά
Θερμή ήταν η υποδοχή από ανθρώπους του μόχθου στην Ελπίδα Παντελάκη και τον Απόστολο Γκλέτσο, που βρέθηκαν χτες στο κέντρο του Πειραιά
Από κάθε γωνιά του πρώτου λιμανιού της χώρας εκπέμπεται ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της θλιβερής λίστας της ανεργίας.

Αδιάψευστοι μάρτυρες τα όσα λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι, στην επαφή τους με τις δυνάμεις του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» και την υποψήφια δήμαρχο Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη του ψηφοδελτίου άνθρωπο τον άνθρωπο.

Η χτεσινή περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη, μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο Απόστολο Γκλέτσο και νεολαίους συσπειρωμένους στη δημοτική κίνηση, αποτέλεσε ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής. Μαζί τους ήταν ο Κώστας Τζατζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και ο Χρήστος Μπαλτζάκης επίσης υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ από την πλευρά του ΔΗΚΚΙ.

Χαρακτηριστικά ήταν τα στιγμιότυπα που εκτυλίχτηκαν στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ στον Πειραιά. Το κλιμάκιο με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη περιόδευσε στους γκισέδες και σε κάθε χώρο του κτιρίου, συνομιλώντας με όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι τους επιφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι από τους περίπου 200 εργαζόμενους, οι 30 είναι συμβασιούχοι, η σύμβασή τους λήγει και εντός των ημερών αρχίζουν οι απολύσεις.

«Θα μαυρίσω και τους δύο» είπε χαρακτηριστικά μία συμβασιούχος. «Τρία καταστήματα των ΕΛΤΑ έχω αλλάξει μέχρι τώρα και μονιμοποίηση δεν είδα. Με χρησιμοποιούν σαν όμηρο. Εχω πάρει τις αποφάσεις μου πια».

Θερμή ήταν η υποδοχή και από τις εργαζόμενες στο πολυκατάστημα «Hondos Center». «Τους ψηφίσαμε και τους δύο και τους φάγαμε στη μούρη. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός το έχουν κάνει, όμως τώρα θα δούνε», είπε χαρακτηριστικά μία πελάτισσα. Η συζήτηση «άναψε» και με τους εμπόρους στην κεντρική αγορά του Πειραιά. «Αν και μαγαζάτορας λέω στους υπαλλήλους μου. Τι έχεις να χάσεις και δεν ψηφίζεις το ΚΚΕ, το κατσαρολάκι που σου εξασφάλισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;», είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
«Εμποροι» ελπίδας

Σεπτέμβρης 2006: Η Χρύσα Αράπογλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει τη δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σεπτέμβρης 2006: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, πλειοδοτεί, αμέσως μετά, ανακοινώνοντας 8.000 νέες θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν από την υλοποίηση των μεγάλων έργων.

Σεπτέμβρης 2002: Ο Ανδρέας Καράβολας, νυν δήμαρχος Πάτρας με το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος τότε, δεσμευόταν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για τη δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας.

* * *

Το τεράστιο αυτό ψεύδος αποκαλύφθηκε - αν και ήταν γνωστό από την αρχή - σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια αμέσως μετά. Η άκρατη υποσχεσιολογία πασπαλισμένη με το στοιχείο του ρουσφετιού, αποτελεί την πλέον πρόσφορη μέθοδο για τους εκπροσώπους του δικομματισμού προκειμένου να αποσπάσουν την ψήφο του λαού. Απέναντι σ' αυτόν τον απροκάλυπτο και χυδαίο εμπαιγμό, η καταδίκη του λαού πρέπει να είναι τόσο ηχηρή όσο και οι προεκλογικές τους παρόλες.

Κόπτεται για τους άνεργους

Ετσι, λοιπόν, και ο Αργύρης Ντινόπουλος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς της ΝΔ, συνεχίζει να εμφανίζεται ως... υπερασπιστής των εργατών. Κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, πριν λίγες μέρες, το... παράκανε. Δήλωσε πως «τα συνδικάτα και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορούν να βρεθούν μαζί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες». Και προτείνει πως... «μαζί με τη ΓΣΕΕ πρέπει να διεκδικήσουμε λύσεις για τα προβλήματα τόσο των εργαζομένων, όσο και κυρίως των ανέργων»!

* * *

Είμαστε σίγουροι κ. Ντινόπουλε πως αυτή η ΓΣΕΕ, που υπέγραψε αύξηση στο μεροκάματο 77 λεπτών του ευρώ, και αυτή η Νομαρχιακή αλλά και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μοιράζει μία θέση εργασίας σε 2, 3 και 4 εργαζόμενους, σίγουρα μπορούν να βρεθούν μαζί και να συνεργαστούν πολύ καλά. Μπορούν πολύ καλά να «χτυπήσουν» ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό άλλωστε δεν είναι και η πολιτική της κυβέρνησής σας;

Κοινός αγώνας για την Παιδεία

Σε κοινό αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα δήμο πραγματικό συμπαραστάτη του λαού και της νεολαίας στο πρόβλημα της Παιδείας, κάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, η Φιλιώ Σαραντίδου, υποψήφια δήμαρχος Σερρών με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», σε εκδήλωση του συνδυασμού πριν λίγες μέρες στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ Σερρών.

Το πρόγραμμα της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για την Παιδεία παρουσίασε η Ελένη Δαλίσκα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Στην τοποθέτησή της η Φ. Σαραντίδου υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε για ένα δήμο συμπαραστάτη, που ο λαός του να μην είναι υποτακτικός και να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα που τα έχει πληρώσει με φόρους ο ίδιος. Να διεκδικήσει σχολεία πραγματικά δωρεάν. Για ένα δήμο που να μπορεί να βρει χώρους για νέα σχολεία και για πράσινο. Για σχολείο ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό δωρεάν και δημόσιο. Για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, για μόνιμους εκπαιδευτικούς, για όλα τα αιτήματα που έβαλε και πάλεψε το σπουδαστικό και φοιτητικό μας κίνημα. Γονείς, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί στον κοινό αγώνα για τη νίκη των δημοτικών εκλογών και της ζωής».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το συμφέρον μας είναι οι αγωνιστές δήμαρχοι

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους, στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να «μαυρίσουν» όλους τους πράσινους και μπλε υποψήφιους δημάρχους που είναι συνένοχοι για την πολιτική που ασκείται «και να μη γίνουμε και μεις αναδεικνύοντάς τους» και να αναδείξουν τους αγωνιστές υποψηφίους «που είναι για το συμφέρον μας», απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιώς και Πέριξ Δήμων.

Στην ανακοίνωση αφού γίνεται αναφορά στις επιτροπές εμπειρογνωμόνων που ενεργοποίησε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους βιομήχανους, θέτει το ερώτημα, «ποιος δημιούργησε το έλλειμμα στο ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι ή το κράτος και οι βιομήχανοι που χρωστάνε πάνω από 30 τρισ. δραχμές; Ενα αμύθητο ποσό που πρέπει να επιστρέψει στους δικαιούχους, δηλαδή στο ΙΚΑ για τις συντάξεις και την υγεία».

«Χρειάζεται πανστρατιά», τονίζεται στην ανακοίνωση, «γιατί τα λεφτά μας, ο ιδρώτας και το αίμα μας πάει στα θησαυροφυλάκια των μεγιστάνων ή τα κάνουν όπλα για να σκοτώνουν αθώους λαούς. Ξεσηκωθείτε, δεν πάει άλλο. Πέρα από το γεγονός ότι ακριβαίνουν κάθε τρεις και λίγο όλα τα πράγματα, αναγγέλθηκε νέα αύξηση στα φάρμακα. Θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι, καταλήγει η ανακοίνωση, δε ζητάμε τίποτα παράλογο κι όμως μας το αρνούνται».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ