ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Η μάστιγα του αθλητισμού σε έξαρση

Ο Σι Τζέι Χάντερ

Sportidea

Ο Σι Τζέι Χάντερ
Θύτες ή θύματα; Μήπως και τα δυο μαζί; Οπως και να 'χει, μία είναι η... ουσία. Οτι για ακόμα μια χρονιά οι χρήστες απαγορευμένων ουσιών έδωσαν βροντερό «παρών» στις φετινές μικρές ή μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Η επιθυμία να ξεπεράσουν τα όριά τους και να βρεθούν ή να παραμείνουν στην κορυφή είναι ο βασικότερος λόγος που οδήγησε και φέτος ορισμένους αθλητές στη λήψη τέτοιων ουσιών. Ποιος όμως έσπρωξε το χέρι τους προς αυτή την κατεύθυνση; Το πολυσυζητημένο «σταρ σίστεμ» των μεγάλων συμφερόντων, πάντως, που καταβροχθίζει ακόμα και αθλητές, είναι σίγουρα ένας από τους υπαίτιους αυτής της κατάντιας. Και δεν είναι μόνον αυτό. Είναι το όλο σύστημα, που περικυκλώνει τους αθλητές. Μια σπείρα ανθρώπων που έζησαν και ζουν μακριά από τον αθλητισμό ή ακόμα καλύτερα τον μισούν. Το μόνο που αγαπούν είναι το χρήμα και τα συμφέροντά τους και δε διστάζουν να θυσιάσουν το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» στο βωμό των δικών τους νόμων. Ευτυχώς, όμως, ακόμα υπάρχουν αθλητές που προτιμούν να κρατηθούν μακριά απ' όλα αυτά και να χαρίζουν αληθινά όμορφες στιγμές σε όσους αγαπούν πραγματικά τον αθλητισμό. Σήμερα, ωστόσο, δε θα αναφερθούμε εκτενώς στο «πώς» και το «γιατί» αλλά ούτε και στις μορφές των ουσιών που παραμονεύουν στη... γωνία. Θα αναφερθούμε δειγματοληπτικά κυρίως στους αθλητές-τριες, που υπέπεσαν στο σφάλμα της «εύκολης λύσης», αλλά και στο παράλογο του πράγματος που παρατηρήθηκε γύρω από την επιβολή της τιμωρίας τους. Το παράδοξο πάντως δεν είναι και τόσο παράδοξο καθώς, όπως παρουσιάζουμε παρακάτω, σε αρκετές υποθέσεις εμπλέκονται γιατροί, διευθυντές, προπονητές, θύματα του μεγάλου «χεριού». Ας δούμε όμως αναλυτικά τους αθλητές που «πιάστηκαν» στην «παγίδα».

ΣΤΙΒΟΣ

Ο Γιώργος Καράγκουτης

Sportidea

Ο Γιώργος Καράγκουτης
Φαμπιάν ντος Σάντος: Η Βραζιλιάνα δρομέας των 800μ., που είχε τη δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο, βρέθηκε θετική σε χρήση τεστοστερόνης στις 6 του Μάη στο μίτινγκ του Ρίο Ντε Τζανέιρο και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Η συγκεκριμένη αθλήτρια, η οποία λίγο έλειψε να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Εντμοντον, το 1995 είχε βρεθεί ξανά ντοπαρισμένη και τότε είχε τιμωρηθεί με 2ετή αποκλεισμό.

Σι Τζέι Χάντερ: Με διετή αποκλεισμό τιμωρήθηκε από την Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού των ΗΠΑ (USATF) ο παγκόσμιος πρωταθλητής της σφαιροβολίας Σι Τζέι Χάντερ, ο οποίος σε αντιντόπινγκ εξέταση που υποβλήθηκε μετά από μίτινγκ στο Οσλο, αποδείχτηκε ότι είχε κάνει χρήση ναδρολόνης. Σημειώνεται ότι ο Χάρβεϊ είναι σύζυγος της κορυφαίας Αμερικανίδας αθλήτριας των 100μ., Μάριον Τζόουνς, η οποία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Και αυτό γιατί η πραγματική θέληση της Ουκρανής παγκόσμιας πρωταθλήτριας πλέον έκανε θαύματα...

Ρόμπερτ Χάουαρντ: «Ελαστική», καθώς φαίνεται, είναι η Αμερικανική Συνομοσπονδία σε ορισμένες περιπτώσεις αθλητών που έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η πιο προσφιλής της μέθοδος για να τιμωρήσει κάποιους αθλητές είναι η δημόσια επίπληξη και η αφαίρεση μεταλλίων. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Αμερικανού τριπλουνίστα Ρόμπερτ Χάουαρντ, ο οποίος μετά το αμερικανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου «πιάστηκε» να έχει πάρει εφεδρίνη. Ο 25χρονος Χάουαρντ ήταν μέλος των Ολυμπιακών ομάδων των ΗΠΑ στην Ατλάντα και στο Σίδνεϊ. Είναι ο 5ος αθλητής σε 1.112 που έχουν εξεταστεί μέσα στο 2001, στις ΗΠΑ, που βρίσκεται να έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα «800άρα» Χέιζελ Κλαρκ που βρέθηκε ντοπαρισμένη με ψευδοεφεδρίνη.

Ο Εντγκαρ Ντάβιτς

Sportidea

Ο Εντγκαρ Ντάβιτς
Τόνια Κάρτερ: Η συγκεκριμένη Αμερικανίδα αθλήτρια, που είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά των 100μ. στα «τράιαλς» των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας ψευδοεφεδρίνη και τιμωρήθηκε (απλά) με δημόσια επίπληξη από την Ομοσπονδία των ΗΠΑ.

Τζον Σκιτ: Με ποινή αποκλεισμού 2 ετών τιμωρήθηκε ο Βρετανός σπρίντερ Τζον Σκιτ, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο συγκεκριμένος αθλητής αναγνωρίστηκε ότι είναι «ηθικά αθώος», αφού η ουσία που ανιχνεύτηκε στο δείγμα του περιέχονταν στα συμπληρώματα διατροφής που κατανάλωσε. Πρόκειται για τη στανοζολόλη, ουσία που είχε χρησιμοποιήσει το '88 και ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, μετά τη νίκη του στα 100μ. των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ.

Φαλκ Μπάζερ: Το πρακτορείο ειδήσεων «ΣΙΝΤ» μετέδωσε ότι ο κάτοχος του γερμανικού ρεκόρ κλειστού στίβου στα 60μ., Φαλκ Μπάζερ, βρέθηκε θετικός σε ντόπινγκ κοντρόλ. Η γερμανική ομοσπονδία στίβου δεν επιβεβαίωσε τίποτα, παρά μόνο ανακοίνωσε ότι είχε βρεθεί αθλητής που έκανε χρήση ναδρολόνης (;).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φρανκ ντε Μπουρ: «Για άλλους τα ντόρτια και οι διπλές και για άλλους οι εξάρες». Ο στίχος αυτός του γνωστού τραγουδιού ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του παίχτη της Μπαρτσελόνα. Αυτός, ωστόσο, πέτυχε «εξάρες» όσον αφορά στην περίπτωση της τιμωρίας του. Αρχικά ο Ολλανδός είχε τιμωρηθεί με μονοετή αποκλεισμό έχοντας βρεθεί θετικός στο αναβολικό στεροειδές ναδρολόνη στο παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (15 του Μάρτη) με τη Θέλτα Βίγο. Ασκησε έφεση, όμως, κατά της απόφασης η οποία έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, που μείωσε την ποινή του από ένα χρόνο σε 11 βδομάδες, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να επιστρέψει σύντομα στις υποχρεώσεις του με την Μπαρτσελόνα και την Εθνική ομάδα της χώρας του. Σημειώνεται ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι αθώος και όπως δήλωσε νιώθει πολύ ευτυχισμένος που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μείωσε την ποινή του.

Ο Μάικλ Τάισον (δεξιά)

Sportidea

Ο Μάικλ Τάισον (δεξιά)
Γιουβέντους: Το κουβάρι που άρχισε να ξετυλίγει ο πρώην τεχνικός της Ρόμα Ζντένεκ Ζέμαν, με τις δηλώσεις του ότι η «χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ευρέως διαδεδομένη στο ποδόσφαιρο», έμπλεξε στο «δίχτυ» του και τη Γιουβέντους. Συγκεκριμένα, στη Δικαιοσύνη παραπέμφθηκαν ο διευθυντής της Γιουβέντους, Αντόνιο Τζιράουντο, και ο γιατρός της ομάδας, Αντόνιο Αγκρίκολα, με την κατηγορία της «αντικανονικής χρήσης» απαγορευμένων φαρμάκων. Τα δύο στελέχη της «μεγάλης κυρίας» θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου του Τορίνου στις 31 του Γενάρη 2002, ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν θα είναι και τα μόνα.

Εντγκαρ Ντάβιτς και Φερνάντο Κάουτο: Η Ιταλία, πάντως, φαίνεται ότι φέτος έχει την τιμητική της όσον αφορά στα «σκάνδαλα» ντόπινγκ. Ακόμα δύο αθλητές που αγωνίζονται στο Καμπιονάτο πρωταγωνίστησαν σε υπόθεση ντοπαρίσματος. Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να βγουν... λάδι βρήκαν συμμάχους. Η Ολλανδική και Πορτογαλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, λοιπόν, συμμάχησαν στο πλευρό του παίχτη της Γιουβέντους Εντγκαρ Ντάβιτς και του ποδοσφαιριστή της Ρόμα Φερνάντο Κάουτο. Οι δύο Ομοσπονδίες σε κοινή τους επιστολή προς την Παγκόσμια Συνομοσπονδία (ΦΙΦΑ) χαρακτήρισαν αβάσιμες και παράτυπες τις τιμωρίες των δύο παιχτών, οι οποίοι στις 31 του Μάη τιμωρήθηκαν με επ' αόριστον αποκλεισμό για χρήση του απαγορευμένου στεροειδούς ναδρολόνη.

Κριστιάν Μπούτσι και Σαλβατόρε Μονακό: Ιταλίας... συνέχεια. Με 16μηνο αποκλεισμό τιμωρήθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας οι δύο παίχτες της Περούτζια Κ. Μπούτσι και Σ. Μονακό. Οι δύο αθλητές τον περασμένο Οκτώβρη, μετά το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής του Καμπιονάτο κόντρα στη Λάτσιο, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Κριστόφ Ντάουμ: Επανειλημμένα ο πρώην τεχνικός της Μπάγερν Λεβερκούζεν αρνιόταν να παραδεχτεί ότι είχε κάνει χρήση κοκαΐνης. Τελικά, ο Κριστόφ Ντάουμ παραδέχτηκε την ενοχή του αλλά τόνισε ότι σταμάτησε να παίρνει ναρκωτικά. Για το πώς όμως ο κύριος αυτός βρέθηκε στον πάγκο της Μπάγερν όντας χρήστης ουσιών, απ' ό,τι φάνηκε δεν αναρωτήθηκε κανείς.

Τζορτζ Ο'Μπόιλ και Κέβιν Τόμας: Την έξοδο από την ομάδα τους, τη σκοτσέζικη Σεντ Τζόστον, αντίκρισαν οι δύο παίχτες Τζορτζ Ο'Μπόιλ και Κέβιν Τόμας, οι οποίοι φέρεται να έκαναν χρήση κοκαΐνης σε «κλαμπ» του Περθ, το οποίο φιλοξενούσε πάρτι Χριστουγέννων.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιώργος Καράγκουτης: Με τρίμηνο αποκλεισμό από όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες τιμωρήθηκε ο Ελληνας μπασκετμπολίστας Γιώργος Καράγκουτης. Ο νεαρός αθλητής βρέθηκε να έχει αυξημένα ποσοστά λιδοκαΐνης στον οργανισμό του. Ο ίδιος, όπως και ο οδοντίατρός του υποστήριξαν πως ο παίχτης είναι «αθώος» καθώς η αυξημένη λιδοκαΐνη ήταν αποτέλεσμα μιας αναισθησίας, που έγινε στο ιατρείο.

Ούγκο Σκονοκίνι: Τον Ιούλη επέστρεψε στα παρκέ ο μπασκετμπολίστας Ούγκο Σκονοκίνι, ο οποίος στις 15 του Δεκέμβρη είχε τιμωρηθεί με 8μηνο αποκλεισμό από την ιταλική Ομοσπονδία για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός έχει θητεία και στον Παναθηναϊκό.

Μάικλ Σμιθ: Αν αρχίσουμε να αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που αθλητές του ΝΒΑ υπέπεσαν σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, τότε σίγουρα αυτές οι γραμμές... δε θα φτάσουν. Γι' αυτό θα αναφερθούμε σε μία από όλες τις περιπτώσεις, σ' αυτή του Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, που τιμωρήθηκε με αποκλεισμό μιας αγωνιστικής από το επόμενο πρωτάθλημα γιατί συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Το περιστατικό έγινε στις 9 του Μάη.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Νταβίντ Μέκκα Μεδίνα και Σλόμπονταν Μέτσεϊ: Η ναδρολόνη είναι η αιτία που οι κολυμβητές Νταβίντ Μέκκα Μεδίνα και Σλόμπονταν Μέτσεϊ θα παραμείνουν στη... ναφθαλίνη για δύο χρόνια. Η ΦΙΝΑ αποφάσισε τον διετή αποκλεισμό τους όταν «πιάστηκαν» ντοπαρισμένοι.

Βασίλης Δεμέτης και Πέτρος Πετρόπουλος: Με 15 μέρες αποκλεισμό από κάθε επίσημη αγωνιστική δραστηριότητα τιμωρήθηκαν στις 19/6 οι δύο Ελληνες κολυμβητές. Οι Βασίλης Δεμέτης και Πέτρος Πετρόπουλος υποβλήθηκαν σε αντιντόπινγκ έλεγχο μετά το μίτινγκ «Ακρόπολις» και βρέθηκε να έχουν κάνει χρήση καφεΐνης.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Κλεάνθη Μυλωνά: Μετά τις αθλήτριές μας Κοχλιαρίδου και Κασάπη (κατά τη διάρκεια του διεθνούς τουρνουά «Τόφαλος-Κακούσης» βρέθηκαν να έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κάτι που υποδηλώνει χρήση στεροειδούς αναβολικού), άλλη μια πρωταθλήτριά μας, η Κλεάνθη Μυλωνά, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Αυτό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, συνέβη κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Σλοβακίας, όπου η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε κρεμάσει στο στήθος της δύο μετάλλια.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Μάικλ Τάισον: Θετικός σε χρήση μαριχουάνας βρέθηκε ο Μάικλ Τάισον. Ο Αμερικανός πυγμάχος υποβλήθηκε σε αντιντόπινγκ έλεγχο μετά τον αγώνα του κόντρα στον Πολωνό Αντριου Γκολότα, τον περασμένο Οκτώβρη και αποδείχτηκε ότι είχε κάνει χρήση μαριχουάνας. Η τιμωρία-χάδι επέβαλε στον Τάισον πρόστιμο 5.000 δολαρίων και αποκλεισμό από τα ρινγκ μόλις για λίγες μέρες.


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ