ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Τεράστιο έλλειμμα παρά την πρόοδο της Ιατρικής

Οι μεταμοσχεύσεις ιστών και οργάνων αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιατρική του 20ού αιώνα. Αλλά πέρα από την ιατρική τους διάσταση, ανέδειξαν και μια άλλη πλευρά του ανθρώπου και της ζωής. Εκείνη της προσφοράς οργάνων που μέλλεται να χαθούν στη γη, της προσφοράς στο συνάνθρωπο, πέρα από φυλετικές, οικονομικές, κοινωνικές ή άλλου τύπου διακρίσεις.

Η μεγάλη πρόοδος της επιστήμης και της ιατρικής, η ύπαρξη οργανωμένων κέντρων που διαθέτουν όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και εμπειρία, εξασφαλίζουν την επιτυχία των μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, παρά τις προόδους, μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η σοβαρή έλλειψη μοσχευμάτων. Οι υπάρχουσες ανάγκες για μοσχεύματα αδυνατούν να καλυφθούν και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν, περιμένοντας στους καταλόγους αναμονής των Μεταμοσχευτικών Κέντρων.

Η μεταμόσχευση παρέχει τη μοναδική ευκαιρία επανόδου στην ενεργό ζωή και την παραγωγικότητα σε ανθρώπους με τελικό στάδιο ανεπάρκειας ή σοβαρή και μη ιάσιμη με άλλη θεραπευτική μέθοδο διαταραχή ενός ή περισσοτέρων οργάνων (ήπατος, νεφρού, καρδιάς, πνευμόνων, παγκρέατος, εντέρου).

Δωρητής οργάνων είναι ο άνθρωπος που, όντας στη ζωή, δηλώνει ότι επιθυμεί να δωρίσει το/τα όργανά του για μεταμόσχευση μετά το θάνατό του. Επίσης, μπορεί να δωρίσει κανείς, όντας στη ζωή, μυελό των οστών ή τον ένα νεφρό του, ή τμήμα του παγκρέατος ή ένα λοβό που πνεύμονα ή τον ένα λοβό του ήπατος.

Πηγή των μοσχευμάτων σήμερα αποτελούν κυρίως οι εγκεφαλικά νεκροί δότες οργάνων, αλλά και ζώντες δότες. Από κάθε εγκεφαλικά νεκρό δότη μπορούν να λάβουν μόσχευμα περισσότεροι από δέκα άνθρωποι, για τους οποίους η μεταμόσχευση αποτελεί τη μοναδική ελπίδα ζωής. Στην Ελλάδα η επίσημη κρατική υπηρεσία είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, όπου είναι καταχωρημένες οι ανάγκες για μοσχεύματα (Εθνικός Κατάλογος -Λίστα) καθώς και τα στοιχεία προτεραιότητας (συμβατότητα, βαρύτητα της νόσου, ηλικία κ.ά.).

ΚΚΕ
Μπορούν να σωθούν χιλιάδες ζωές

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για την ανάγκη ολόπλευρης στήριξης της διάδοσης της ιδέας και έμπρακτης αποδοχής από τον κόσμο, της δωρεάς οργάνων σώματος και ιστών, αφού η ανάπτυξη της δωρεάς μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Εχει επίσης θέσει το θέμα της δημιουργίας των αναγκαίων, κατάλληλων υποδομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η ανάπτυξη της πολιτικής των μεταμοσχεύσεων, η αύξηση του αριθμού, σχετίζεται πρώτα απ' όλα με το χαρακτήρα και τις αξίες που διέπουν το σύστημα Υγείας. Κι εδώ υπάρχουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες, ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε χώρο εμπορικών πράξεων πάνω και κάτω από το τραπέζι, είναι βασικό εμπόδιο για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων ή για την αντιμετώπιση της εμπορίας οργάνων σώματος.

Το ΚΚΕ θέτει τα εξής ζητήματα: Οταν το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ελάχιστο. Οταν από τα 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ που χρειαζόμαστε σαν χώρα, έχουμε μόνο 420, κι αυτά με τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ανορθολογικά κατανεμημένα. Οταν υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία 150 κρεβάτια ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένα και δε λειτουργούν, αλλά πληρώνουμε στον ιδιωτικό τομέα για να νοικιάσουμε κάποιες ΜΕΘ, επειδή δεν προσλαμβάνεται το ανάλογο προσωπικό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Οταν δεν υπάρχουν ομάδες συντονιστών (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κλπ.) στις ΜΕΘ, που θα αναλάβουν την ευθύνη εντοπισμού των δυνητικών δοτών των εγκεφαλικά νεκρών ασθενών.

Τότε πώς και από πού περιμένουμε να βρεθούν τα μοσχεύματα και πώς να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις;

Το ΚΚΕ καλεί τον απλό άνθρωπο του μόχθου, που καταλαβαίνει από τα βάσανα της ζωής, να γίνει δωρητής οργάνων σώματος και ιστών.

Καλεί τους εργαζόμενους, τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για δημόσιο και δωρεάν, υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας, 100% χρηματοδοτούμενο από το κράτος, που θα λειτουργεί με κοινωνικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, θα είναι απαγορευμένη η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας, της Πρόνοιας και του Φαρμάκου και της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

Ενα λαϊκό σύστημα υγείας, που θα ενσωματώνει τις κατακτήσεις της επιστήμης και τεχνικής και θα τις διαθέτει σε όλους δωρεάν και με ισότιμο τρόπο.

Στα πλαίσια ενός τέτοιου πραγματικά λαϊκού συστήματος Υγείας, θα μπορούν να αναπτυχθούν ολόπλευρα όλες οι απαραίτητες υποδομές, που με την ανάλογη στελέχωση και το ανάλογο κλίμα, μέσω των αξιών που θα το διέπουν, θα μπορέσει να εμπνεύσει μια πλατιά διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων σώματος και ιστών. Να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις και να καταπολεμηθεί η εμπορία των οργάνων σώματος.

Να αναπτυχθούν μεταμοσχευτικά κέντρα υψηλής ποιότητας σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Αμεσα να επιβληθεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά, σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και ακροαματικότητας, με ευθύνη ενός δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), να γίνονται ενημερωτικές εκπομπές για την ανάγκη της δωρεάς οργάνων και ιστών, αλλά και για άλλα ζητήματα προστασίας και προαγωγής της υγείας του λαού.

Κείμενα:

Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ