ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ
Κοινή δράση ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση

Γόνιμος διάλογος έγινε στη σύσκεψη για το Ασφαλιστικό, που έκαναν οι τοπικές Γραμματείες, μπροστά στην αυριανή κινητοποίηση

Την ανάγκη να δυναμώσει το λαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο ανέδειξε η σύσκεψη στη Λάρισα
Την ανάγκη να δυναμώσει το λαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο ανέδειξε η σύσκεψη στη Λάρισα
Να παρθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης εργαζομένων, μικρομεσαίας αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ, στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας παρουσία πολλών εκπροσώπων σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων, του ΜΑΣ, του Συλλόγου Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ και φορέων, τονίστηκε ότι η κυβέρνηση κατακρεουργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης διαπράττει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ένα έγκλημα σε βάρος όλων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Οπως επεσήμανε ο Γ. Σκόκας, μέλος της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ που παρουσίασε την εισήγηση «η αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολύσει κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματά τους (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) και έχει στο επίκεντρο το ολοκληρωτικό γκρέμισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, ετοιμαζόταν καιρό τώρα». Επίσης, σημείωσε ότι «συνένοχοι στο αντιασφαλιστικό έγκλημα είναι και οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που μετείχαν στο διάλογο - απάτη, που στήριξαν αντιασφαλιστικούς νόμους, π.χ. Νόμος Ρέππα, που μιλούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα για «ασάφειες» στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να βαλτώσουν οι αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης».

Και υπογράμμισε ότι «απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στη ζωή μας, απέναντι στο νέο σαρωτικό χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης απαντάμε με το δικό μας πλαίσιο διεκδικήσεων για το Ασφαλιστικό και την Υγεία - Πρόνοια, που θεωρούμε αλληλένδετα, που ακουμπά στις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών».

Στη συνέχεια, έγινε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για το πώς μέσα από το συντονισμό της κοινής δράσης θα δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντιασφαλιστική - αντιλαϊκή επίθεση. Παρεμβάσεις έκαναν οι Θ. Βάιος, πρόεδρος του ΕΚΛ, Αγγ. Σίμος, (ΠΑΜΕ), Ν. Μπαντόγιας, (ΠΑΣΥ), Σπ. Δεμίρης (ΠΑΣΕΒΕ), Γ. Βαρδούλης, (ΜΑΣ), Ευτυχία Λουτριώτη (Σύλλογος Γυναικών, ΕΚΛ) Π. Πούλιος (Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ) κ.ά. Μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα επιφέρει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης και υπογράμμισαν ότι απέναντι στο νέο σαρωτικό χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης η απάντηση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών κι ΕΒΕ πρέπει να είναι κοινή, μέσα από τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ και στην ΠΑΣΕΒΕ, προβάλλοντας το κοινό πλαίσιο για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΠΑΣΥ
Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ η αγροτιά

Δεν αρκεί η διαμαρτυρία, χρειάζεται πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα

Αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά να συμμετάσχει μαζικά στα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζει πως «τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξαθλιώνουν το λαό, συμπεριλαμβάνοντας και το αγροτικό κόσμο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής: «Δεν αρκεί η διαμαρτυρία στις αποφάσεις της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά το δυνάμωμα του κοινού αγώνα και δράσης εργατοϋπαλλήλων - μικρομεσαίας φτωχής αγροτιάς - μικροεπαγγελματιών για την ανατροπή της βαρβαρότητας και των εκμεταλλευτών μας.

Η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας είναι ο μόνος δρόμος που υπερασπίζεται και εγγυάται τα λαϊκά συμφέροντα.

Γι' αυτό καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν αγωνιστικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 20 Μαΐου 2010 σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας, να απαντήσουμε αγωνιστικά ειδικά τώρα. Οταν μας αυξάνουν τη συμμετοχή στον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ κατά 66,7% (από 1,5% σε 2,5%) και δημόσια, δωρεάν Υγεία δεν μας εξασφαλίζουν. Οταν επιβάλλουν αύξηση εισφοράς στον ΕΛΓΑ κατά 33% (από 3% σε 4%) για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και αποζημίωση δε θα δίνεται αν ο ΕΛΓΑ δεν έχει πόρους, δηλαδή και θα πληρώνουμε και ανασφάλιστη η παραγωγή θα μένει. Οταν εξακολουθούμε να πληρώνουμε το βαρύ χαράτσι του ΟΣΔΕ.

Ταυτόχρονα, η ακρίβεια κατατρώγει ό,τι έχει απομείνει. Το μόνο εξασφαλισμένο είναι η μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωσή μας.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συμπαραστάτη τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε. Δεν μας ταιριάζει η απελπισία και η άνευ όρων παράδοση. Τα αντιαγροτικά και αντιλαϊκά μέτρα δε θα περάσουν. Εχουμε τη δύναμη να τα αποτρέψουμε. Τα αγροτοδικεία δε μας φοβίζουν.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι ο μοναδικός δρόμος ελπίδας, για το δίκιο μας».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Απλήρωτες καθαρίστριες σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κορυδαλλού πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Καθαριστριών δημοσίων σχολείων Πειραιά διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων δύο καθαριστριών σχολείων, οι οποίες είναι απλήρωτες από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Σε συνάντηση που έγινε με το δήμαρχο, οι εκπρόσωποι τον κάλεσαν να αναλάβει τις ευθύνες του αφού δέχτηκε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα πληρωμής από το υπουργείο Παιδείας στο δήμο (μέσω σύμβασης που υπογράφει ο κάθε δήμος με τον ΟΣΚ) και από κει με τις σχολικές επιτροπές. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε πως μέχρι την επόμενη Τρίτη θα τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Οπως τόνισε η Μαργαρίτα Ρεΐση, πρόεδρος του σωματείου, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη το Σεπτέμβρη καθώς με τη σύμπτυξη των τμημάτων θα χαθούν θέσεις εργασίας ενώ ο «Καλλικράτης» θα βάλει ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και στα σχολεία. Επισήμανε τη συνενοχή ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που ψήφισαν τη μεταφορά της αρμοδιότητας των καθαριστριών από το υπουργείο Παιδείας στον ΟΣΚ, τονίζοντας ότι οι καθαρίστριες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να πληρώνονται από το υπουργείο Παιδείας, για να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και καλώντας τις καθαρίστριες σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία με το ΠΑΜΕ.

Σήμερα σε Βόλο και Ζεφύρι

Ευρεία σύσκεψη για το Ασφαλιστικό διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στις 7.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Επίσης, σήμερα, συγκέντρωση με θέμα «Αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων» διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζεφυρίου και ο Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο με ομιλητή τον Θωμά Κακαβά, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Αυθαιρεσία» οι απεργίες!

Να βάλει και αυτός τη σφραγίδα του στην ενορχηστρωμένη επίθεση που έχει εξαπολυθεί από τα κυβερνητικά επιτελεία και τα κανάλια των εφοπλιστών σε βάρος του δικαιώματος των ναυτεργατών να απεργούν, έσπευσε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γ. Ανωμερίτης.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ (αυτός που το 2002, κατ' εντολή των εφοπλιστών, αφού ματοκύλισε την απεργία των ναυτεργατών, στη συνέχεια τους επιστράτευσε), μιλώντας χτες το μεσημέρι σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «International Propeller Club» (Διεθνή Λέσχη Ελικα) στον Πειραιά, με θέμα «Το Λιμάνι του Πειραιά στο περιβάλλον της επόμενης δεκαετίας», αφού ανέπτυξε τους εκτρωματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το λιμάνι του Πειραιά, καταθέτοντας στην ουσία τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα «καλά» που θα προκύψουν από την άρση του καμποτάζ, χαρακτηρίζοντας «αυθαιρεσία» τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών!

Με μπούσουλα ότι «το λιμάνι του Πειραιά - όπως είπε - οφείλει να είναι σύγχρονο και ανταγωνιστικό» αναφέρθηκε στην «ανάπτυξη» που προωθείται, από τη μια άκρη του ως την άλλη, η οποία αφορά την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των μονοπωλίων, σε όλους τους τομείς (εμπορευματοκιβώτια, κρουαζιέρα, συνδυασμένες μεταφορές κλπ.) συνθλίβοντας τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) στην κρουαζιέρα και τις απεργίες που προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες για τις 20 και 31 Μάη, ανέφερε ότι «είναι θέση ευθύνης κάθε πολιτικού κόμματος και συνδικαλιστικού φορέα να σέβεται τους κανόνες». «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων», «καμιά ομάδα δεν μπορεί να αυθαιρετεί»!..


Α. Ζ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ