ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Κλείνουν τα μαγαζιά και διαδηλώνουν
  • Η συγκέντρωση της Αθήνας στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 9.30 το πρωί στον ΟΑΕΕ

Με μεγαλύτερη ακόμη ορμή, ενισχυμένη από την οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στο δικαίωμα στη δουλειά, οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών, μπαίνουν στη μάχη της αυριανής απεργίας και κλείνουν τα μαγαζιά τους, ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, με τους εργάτες και τους αγρότες. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), όλο και περισσότερες Ομοσπονδίες και Σωματεία αποφασίζουν το κλείσιμο βιοτεχνιών και καταστημάτων την Πέμπτη. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε κλείσιμο των καταστημάτων και σε συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66).

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί σε κλείσιμο των καταστημάτων και σε συμμετοχή στη συγκέντρωση. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., πιστοί υπηρέτες της πλουτοκρατίας, ετοιμάζονται να περάσουν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με το οποίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, όπως και οι εργαζόμενοι θα ξεχάσουν το ασφαλιστικό σύστημα που ξέραμε. Κυριολεκτικά αυτό που κατατίθεται, αφαιρεί το όποιο κοινωνικό περιεχόμενο είχε απομείνει σε αυτό». Και καταλήγει: «Να σταματήσουμε να εμπιστευόμαστε τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να αποδυναμώσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ που είναι συνένοχες σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Η λύση βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στους αγώνες μας. Μαζικοποιούμε τα Σωματεία. Δυναμώνουμε την ΠΑΣΕΒΕ. Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία, με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ».

Τη συμμετοχή στην κινητοποίηση και το κλείσιμο των βιοτεχνιών - καταστημάτων του κλάδου αποφάσισε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες των Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων και των Κουρέων - Κομμωτών. Κλείσιμο των καταστημάτων αποφάσισε και η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ) τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και διαδηλώνουμε μαζί με τις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος. Η κρίση είναι δημιούργημα της πλουτοκρατίας και αυτή θα πρέπει να πληρώσει». Καλώντας «τους ηλεκτρολόγους και τα άλλα σωματεία σε αντίσταση», ο Σύνδεσμος δίνει αγωνιστικό ραντεβού στην αυριανή συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος. «Δε θα περάσει» δηλώνει η Ενωση Καλλιτεχνικών Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) και προσθέτει ότι «η επίθεση ενάντια στο δικαίωμα για μια ανθρώπινη ζωή για μας και τις οικογένειές μας είναι πρωτοφανής», ενώ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ. Αγωνιστικό κάλεσμα για κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος απευθύνουν το Σωματείο Βιοτεχνών Αλουμινοκατασκευαστών Αθήνας και ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών - Συντηρητών Καυστήρων «Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»
Προκλητική φορολογική αμνηστία

Συμβολικός φόρος για κάθε λογής και προέλευσης κεφάλαια. Χαρίζει και το μισό φόρο σε περίπτωση οποιασδήποτε «επένδυσης» σε μετοχές, ακίνητα, κ.ά., η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Επιθετικές προσφορές σε όφελος της πλουτοκρατίας, των κάθε είδους αρπακτικών του κοινωνικού πλούτου βάζει στην ημερήσια διάταξη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Οικονομικών, αντί πινακίου φακής, σπεύδει να εκχωρήσει καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας σε κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης, όπως σε πλουτοκράτες που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό, ποσά που προέρχονται από κάθε είδους «δοσοληψίες», κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή κόπτονται δήθεν για τη «διαφάνεια», το χτύπημα της φοροδιαφυγής, ενώ επίσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, για τα λαϊκά εισοδήματα εφαρμόζουν αυστηρό «πόθεν έσχες», σωρεία από τεκμήρια διαβίωσης και περιουσιακής κατάστασης με τα οποία προσαυξάνουν ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά και μόνο για φαινόμενα διγλωσσίας αλλά για στημένη επιχείρηση εξαπάτησης λαϊκών συνειδήσεων. Αυτό αποδεικνύεται και από τη ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» που έρχεται να ευνοήσει και ντόπιες τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, εισηγμένες και μη εταιρείες όπως και τους μεγαλομετόχους τους, «επενδύσεις» σε μεγάλη ακίνητη περιουσία, προς τους οποίους και θα κατευθυνθούν τα ποσά. Αποκλειστικά και μόνο για τη σαπίλα, τις μερίδες της πλουτοκρατίας ψηφίστηκε η ρύθμιση. Και βέβαια ο λαός δεν έχει τίποτα να προσδοκά είτε τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό είτε μέσα στη χώρα.

Σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του φορολογικού νόμου η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

  • Αμνηστεύονται όλες οι περιπτώσεις αρπακτικών. Στη ρύθμιση υπάγονται κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε στην ΕΕ είτε και σε τρίτες χώρες μέχρι 15 του Απρίλη 2010. Ο συμβολικός φόρος είναι μόλις 5%.
  • Για όσους μέσα στα 2 επόμενα χρόνια προχωρήσουν σε «οποιαδήποτε επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους επιστρέψει πίσω και τους μισούς φόρους, δηλαδή θα τους φορολογήσει μόλις με 2,5%. Χαρακτηριστικά αναφέρονται και οι παρακάτω κατηγορίες «επενδύσεων»: Μετοχές εταιρειών, ολόκληρες εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών, αγορά κρατικών ομολόγων.
  • Η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να δηλωθούν τα ποσά αυτά και ο «επαναπατρισμός» να γίνει ή να μη γίνει αργότερα με «φόρο» 8%. Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική διευκόλυνση.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις ράγες της ιδιωτικοποίησης

Τις επόμενες βδομάδες οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Την παραχώρηση υπηρεσιών του ΟΣΕ σε ιδιώτες, τη σημαντική αύξηση των εισιτηρίων και τη μετάταξη εργαζομένων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ, το οποίο, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Βέβαια, από τη διατύπωση και μόνο των παραπάνω, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση κινείται με απόλυτη σταθερότητα στη γραμμή που είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είχε παρουσιάσει ακριβώς ένα παρόμοιο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος του ΟΣΕ. Ενα σχέδιο, που, με πρόσχημα τα μεγάλα ελλείμματα, παραδίνει το σιδηρόδρομο βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Δ. Ρέππας έκανε λόγο χτες για την «τραγική εικόνα» που παρουσιάζει ο ΟΣΕ και ανέφερε ότι «χρειάζεται ένα νέο μοντέλο στη δομή και λειτουργία του», ένα μοντέλο που στόχο θα έχει τη μετατροπή του φορέα σε κερδοφόρο. Αυτό θα γίνει με τρόπους σαν και αυτούς που είχε παρουσιάσει πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ. Με παραπέρα περικοπή δρομολογίων που κρίνονται ασύμφορα, με ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα εισιτήρια, με παράδοση της περιουσίας του Οργανισμού σε ιδιωτική εκμετάλλευση, ενώ, αν βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι, και με παραχώρηση μέρους των υπηρεσιών του ΟΣΕ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ηδη, έχουν ακουστεί ονόματα επιχειρηματικών ομάδων, που θα ενδιαφέρονταν να βάλουν πόδι στον Οργανισμό. Ανάμεσά τους και πολυεθνικές κινεζικών συμφερόντων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κερδοφόρας επένδυσης που θα συμπεριλάμβανε το λιμάνι του Πειραιά, τον εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο Πεδίο και «κομμάτι» του ΟΣΕ.

ΔΕΗ
Παραμένει το Κέντρο Διανομής Κορυδαλλού

Ενίσχυση της χρήσης του Κέντρου Διανομής Κορυδαλλού επιδιώκει η ΔΕΗ, η οποία απορρίπτει το αίτημα των κατοίκων για την απομάκρυνσή του. Αυτή ήταν η απάντηση στελεχών της ΔΕΗ με τα οποία συναντήθηκαν χτες ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού, θέτοντας το ζήτημα της μεταφοράς του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, επαναλήφθηκε η πάγια θέση της επιχείρησης για την «απόλυτη ανάγκη παραμονής» του Κέντρου, που λειτουργεί από το 2004. Από τότε χρονολογούνται και οι αγώνες των κατοίκων του Κορυδαλλού για την απομάκρυνσή του.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πράσινη» και υπερκερδοφόρα

Την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που εξυπηρετεί απόλυτα τις επιδιώξεις του ντόπιου αλλά και του ξένου ενεργειακού κεφαλαίου, ανέδειξε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας χτες στο 3ο Μεσογειακό Ενεργειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Εμφαση, όμως, έδωσε και στην κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης της «πράσινης επιχειρηματικότητας», που συνεπάγεται μια άνευ προηγουμένου οικονομική και θεσμική ενίσχυση των επιχειρηματιών σε μια μεγάλη γκάμα σχετικών δραστηριοτήτων. Τέτοιο παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς, είναι και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ρυθμίσεις και τιμολόγηση της ενέργειας, που διασφαλίζει τα υπερκέρδη των εταιρειών που ασχολούνται με αυτές.

Στο ίδιο Συνέδριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης έκανε λόγο για μετατροπή της Μεσογείου σε «ηγέτη» της «πράσινης οικονομίας». Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της... κλιματικής αλλαγής και επανέφερε το θέμα της κατάργησης των «επιδοτήσεων» στα τιμολόγια, μέσω της οποίας προωθούνται τα νέα χαράτσια σε βάρος των νοικοκυριών. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχινίδης εμφάνισε το σχέδιο δημιουργίας σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Αστακό, από το Κατάρ, πιο εφικτό σε σχέση με τη δημιουργία σταθμού στη Καβάλα, εκφράζοντας ουσιαστικά τη στροφή σε κυβερνητικό επίπεδο από μια προοπτική που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν περίπου ως ιδανική.

Ο Ε. Μυτιληναίος, η πλευρά που πίεσε μαζί με την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ του Βαρδινιογιάννη για να απελευθερωθεί η εισαγωγή φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την κατασκευή θαλάσσιου σταθμού υγροποιημένου αερίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ