Τετάρτη 19 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ»
Προκλητική φορολογική αμνηστία

Συμβολικός φόρος για κάθε λογής και προέλευσης κεφάλαια. Χαρίζει και το μισό φόρο σε περίπτωση οποιασδήποτε «επένδυσης» σε μετοχές, ακίνητα, κ.ά., η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Επιθετικές προσφορές σε όφελος της πλουτοκρατίας, των κάθε είδους αρπακτικών του κοινωνικού πλούτου βάζει στην ημερήσια διάταξη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο Οικονομικών, αντί πινακίου φακής, σπεύδει να εκχωρήσει καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας σε κεφάλαια κάθε είδους και προέλευσης, όπως σε πλουτοκράτες που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό, ποσά που προέρχονται από κάθε είδους «δοσοληψίες», κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή κόπτονται δήθεν για τη «διαφάνεια», το χτύπημα της φοροδιαφυγής, ενώ επίσης για μισθωτούς και συνταξιούχους, για τα λαϊκά εισοδήματα εφαρμόζουν αυστηρό «πόθεν έσχες», σωρεία από τεκμήρια διαβίωσης και περιουσιακής κατάστασης με τα οποία προσαυξάνουν ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά και μόνο για φαινόμενα διγλωσσίας αλλά για στημένη επιχείρηση εξαπάτησης λαϊκών συνειδήσεων. Αυτό αποδεικνύεται και από τη ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» που έρχεται να ευνοήσει και ντόπιες τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, εισηγμένες και μη εταιρείες όπως και τους μεγαλομετόχους τους, «επενδύσεις» σε μεγάλη ακίνητη περιουσία, προς τους οποίους και θα κατευθυνθούν τα ποσά. Αποκλειστικά και μόνο για τη σαπίλα, τις μερίδες της πλουτοκρατίας ψηφίστηκε η ρύθμιση. Και βέβαια ο λαός δεν έχει τίποτα να προσδοκά είτε τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό είτε μέσα στη χώρα.

Σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του φορολογικού νόμου η υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

  • Αμνηστεύονται όλες οι περιπτώσεις αρπακτικών. Στη ρύθμιση υπάγονται κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε στην ΕΕ είτε και σε τρίτες χώρες μέχρι 15 του Απρίλη 2010. Ο συμβολικός φόρος είναι μόλις 5%.
  • Για όσους μέσα στα 2 επόμενα χρόνια προχωρήσουν σε «οποιαδήποτε επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους επιστρέψει πίσω και τους μισούς φόρους, δηλαδή θα τους φορολογήσει μόλις με 2,5%. Χαρακτηριστικά αναφέρονται και οι παρακάτω κατηγορίες «επενδύσεων»: Μετοχές εταιρειών, ολόκληρες εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια, αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών, αγορά κρατικών ομολόγων.
  • Η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να δηλωθούν τα ποσά αυτά και ο «επαναπατρισμός» να γίνει ή να μη γίνει αργότερα με «φόρο» 8%. Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική διευκόλυνση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ