ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΦΟΡΕΙΣ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάφεραν να μείνουν στα σχολεία τους τα προσφυγόπουλα

Την ώρα που δεκάδες παιδιά οικογενειών αιτούντων άσυλο από τη δομή του Ελαιώνα καλούνταν να εγκαταλείψουν το σχολείο τους και το σχολικό περιβάλλον προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, με παρέμβαση και κινητοποίηση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας έγινε δυνατό να δοθεί έστω μια προσωρινή λύση: Σταμάτησε η διαδικασία απομάκρυνσης οικογενειών, μέχρι να τελειώσουν τα παιδιά τη σχολική χρονιά. Παράλληλα αναμένεται η δρομολόγηση λεωφορείων για τα παιδιά που ήδη έχουν μετακινηθεί στη δομή του Σχιστού, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι μετεγγραφές σε σχολεία του Κερατσινίου για τα παιδιά που έχουν μετακινηθεί στη δομή του Σχιστού.

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Μάρτη είχε δοθεί εντολή με τριήμερη προθεσμία σε 79 οικογένειες να εγκαταλείψουν τη δομή και να μεταφερθούν στο Σχιστό, με συνέπεια 47 παιδιά να βρεθούν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας (η συνολική μετακίνηση αφορούσε 263 μαθητές). Για το πρόβλημα αυτό την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης - Ασύλου, με πρωτοβουλία της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας και του ΣΕΠΕ «Ο Παρθενώνας», και συνάντηση φορέων με τον γγ Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Ε. Λογοθέτη.

Σε ανακοίνωσή τους για την παρέμβασή τους και τη συνάντηση στο υπουργείο Μετανάστευσης, τα δύο εκπαιδευτικά σωματεία τονίζουν ότι ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα και ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δυστυχώς από την όλη συζήτηση και την εκφορά του λόγου των υπευθύνων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν εμφανής η συνολική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στην αποστροφή των λόγων τους φάνηκε ξεκάθαρα ότι η βασική τους έγνοια είναι να ευημερούν οι αριθμοί και καμία σημασία δεν δίνουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας, της Υγείας και των θεμάτων που άπτονται στο Προσφυγικό. Για εμάς τις/τους εκπαιδευτικούς, όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές μας δεν είναι "πελάτες" ή "ύλη", όπως δυστυχώς ειπώθηκε. Για εμάς οι μαθήτριες και οι μαθητές μας έχουν πρόσωπο και ονοματεπώνυμο. Είμαστε η δεύτερη οικογένειά τους και θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, που είναι οι πρόσφυγες, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές και σταθερό σχολικό πλαίσιο που τόσο έχουν ανάγκη.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο Κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ και ΕΕ, και τη διευκόλυνση από την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε το σάπιο καθεστώς της εκμετάλλευσης και τους πολέμους που αυτό γεννά, την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που έχει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, το αντιδραστικό Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες με κυνισμό, ως φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό».

Η Ενωση Γονέων του 3ου Διαμερίσματος εκφράζει επίσης τη στήριξή της στα προσφυγόπουλα, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το σχολείο τους.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Επίσκεψη του ΚΚΕ σε δομή προσφύγων από την Ουκρανία

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Ελευσίνα επισκέφτηκε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν στελέχη της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και ο Κ. Κώνστας, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται περίπου 70 πρόσφυγες από την Ουκρανία, μεταξύ αυτών 24 παιδιά, ενώ ο αριθμός αυτός τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο της χωρητικότητας της δομής, δηλαδή περίπου 210 πρόσφυγες.

Στις συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της δομής το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων προσφύγων και για τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της, σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τις ανάγκες των προσφύγων όσο και με τους όρους εργασίας των εργαζομένων.

Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στη μη επάρκεια σε βασικά είδη καθαριότητας, καθώς και σε ορισμένα απαραίτητα φάρμακα για ευπαθείς ομάδες, για τα οποία η προμήθεια από τον ΕΟΔΥ έχει καθυστερήσει. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για δωρεάν μετακίνηση μέσω της συγκοινωνίας που συνδέει τη δομή με το κέντρο της Ελευσίνας και κατ' επέκταση με την Αθήνα.

Οπως και στην πλειοψηφία των δομών φιλοξενίας, έτσι και στη δομή στην Ελευσίνα αναδείχθηκε το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων. Εκτός του ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται συχνά να δουλεύουν πολλές ώρες με απλήρωτες υπερωρίες, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο είναι αυτές που κυριαρχούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις το προσωπικό εργάζεται με συμβάσεις ολιγόμηνες ή που δεν έχουν υπογραφεί ακόμα, με προγράμματα που ανά πάσα στιγμή τελειώνουν, την ώρα που υπάρχει ανάγκη για μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Από το κλιμάκιο τονίστηκε ότι «το ΚΚΕ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς και στην κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη συγκεκριμένη δομή, αλλά και οι όροι εργασίας του προσωπικού, ενώ σημειώθηκε πως είναι σημαντικό να δυναμώσει η έκφραση αλληλεγγύης από τον λαό της περιοχής.

Η αληθινή αλληλεγγύη όμως, τόσο στον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό όσο και στους λαούς της γειτονιάς μας, εκφράζεται με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν».

Βούλευμα νέας δίκης για το έγκλημα στο Μάτι

Στο εδώλιο για την πυρκαγιά στο Μάτι, τον Αύγουστο του 2018, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 103 ανθρώπων, θα καθίσουν 13 κατηγορούμενοι, στους οποίους έχουν αποδοθεί πλημμεληματικές πράξεις, σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Η δικογραφία επιστρέφει πίσω στην ανάκριση για 5 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που σημειώνεται ότι πρέπει να παραπεμφθούν με το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, στο βούλευμα υπάρχουν συμπεράσματα ότι τα στελέχη αυτά έχουν ευθύνη γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, γιατί υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα και γιατί άλλος που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στο Μάτι, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

Για 12 κατηγορουμένους (μεταξύ αυτών η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς και ο πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης) το Συμβούλιο αποφάνθηκε πως τέλεσαν «πλημμεληματικές πράξεις της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροήν». Δηλαδή, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα, όπως είχε προτείνει ο εισαγγελέας. Ενώ για 10 κατηγορουμένους (κυρίως υπαλλήλους της Πυροσβεστικής, αστυνομικούς ή περιφερειακούς συμβούλους) το Συμβούλιο έκρινε πως δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής και προτείνεται να απαλλαγούν.

Βεβαίως, αυτό που προκύπτει και από την καταστροφική φωτιά στο Μάτι, αλλά και άλλες που ακολούθησαν, είναι ότι οι ελλείψεις στην πρόληψη και τη δασοπροστασία, πέρα από τις ευθύνες των επιχειρησιακών παραγόντων, που πρέπει να διερευνηθούν, είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν και οι τοπικές διοικήσεις. Γι' αυτούς η αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία δεν αποτελεί προτεραιότητα, ενώ τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν κάθε φορά το μάρμαρο, για να κάνουν τις μπίζνες τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ 3 ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Νέα στοιχεία για αναζητήσεις της κατηγορούμενης μητέρας

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα για την πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των 3 μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, που προέκυψαν από την έρευνα της αστυνομίας στο τάμπλετ της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τρίτου κοριτσιού, που πέθανε πριν από διόμισι μήνες και για το θάνατο της οποίας, με την τοξική ουσία κεταμίνη, έχει προφυλακιστεί η 33χρονη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις 12 Γενάρη του 2022 μέχρι τις 30 Μάρτη, οπότε και συνελήφθη, προχώρησε σε 27 αναζητήσεις ιατροφαρμακευτικών προϊόντων όπως και βιβλιογραφία για αναισθησία και παρελάμβανε διαφημίσεις από τη μηχανή αναζήτησης για την κεταμίνη. Σε δηλώσεις τους η κατηγορούμενη και οι συνήγοροί της αναφέρουν ότι οι αναζητήσεις έγιναν για να πληροφορηθεί για σκευάσματα που άκουγε κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας, ενώ αυτή καθαυτή την κεταμίνη η ίδια η Πισπιρίγκου ισχυρίζεται ότι έμαθε λίγο πριν από τη σύλληψή της. Ταυτόχρονα, οι ανακριτικές αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης του τρίτου κοριτσιού και των δύο προηγούμενων, της Μαλένας και της Ιριδας, με καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που περιέθαλψαν τα άτυχα παιδιά.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή την αποκατάσταση της γέφυρας του Εύηνου ποταμού

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη γέφυρα του Εύηνου ποταμού στην Αιτωλοακαρνανία απαιτούν με νέα Ερώτηση, αυτή τη φορά στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πρόκειται για πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους περίπου 2.000 κατοίκους πέντε δημοτικών διαμερισμάτων για πάνω από τέσσερις μήνες, με τους τελευταίους μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις τους να απαιτούν προσωρινή και μόνιμη λύση άμεσα.

Προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής αγώνα των κατοίκων με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση, που τους μετέφερε τις θέσεις και τις ενέργειες του Κόμματος.

Στην Ερώτηση προς το υπουργείο, καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση τι μέτρα θα λάβει για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησης - επιδιόρθωσης της σιδερένιας γέφυρας, η κατασκευή νέας οδικής και για να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου με πρόχειρο δρόμο διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων.

Να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαιτεί, τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Ελλάδας.

Στο εφετείο η δίκη του αρχιμπράβου του Μιχαλολιάκου

Ξεκίνησε την Παρασκευή στο Εφετείο η δίκη του αρχιμπράβου του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Χρ. Ζέρβα, για τον άγριο ξυλοδαρμό στις 31/3/2017 του 24χρονου τότε φοιτητή Αλ. Λάζαρη. Πρωτόδικα ο χρυσαυγίτης καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό χαρακτήρα, για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, μέχρι τη δίκη στο Εφετείο.

Ο φοιτητής υπέστη δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, που τον κυνήγησε, απλώς και μόνο γιατί έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της. Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το θύμα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία νοσηλεύτριας που κατέθεσε και στο δικαστήριο. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τους έβλεπα να τον κλοτσάνε στο κεφάλι, να του πατάνε τον αυχένα και φοβήθηκα πως τα χτυπήματα θα ήταν μοιραία». Ακόμα και σήμερα ο Αλ. Λάζαρης από την αγριότητα των χτυπημάτων στο κεφάλι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η επίθεση των χρυσαυγιτών ως τάγματος εφόδου επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον δολοφονικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης. Ο Ζέρβας έχει καταγραφεί και σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, πριν αυτός συλληφθεί και μόλις δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Φύσσα. Ηταν υπεύθυνος ασφάλειας της «Κεντρικής Διοίκησης» και μετακλητός έμμισθος υπάλληλος στο γραφείο του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, υποψήφιος βουλευτής (Γενάρη και Σεπτέμβρη του 2015), δημοτικός σύμβουλος της ΧΑ. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Μάη με πρόταση εισαγγελέα.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ