ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Καταδικάζουν την απαράδεκτη τιμωρία φαντάρου και την ελληνική εμπλοκή

Με επιστολές τους, στρατευμένοι απ' όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους με τα εκατοντάδες εργατικά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και φορείς, καταδικάζοντας την εμπλοκή της χώρας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Συρία, όσο και την απαράδεκτη τιμωρία, με ευθύνη της κυβέρνησης, στρατιώτη που είχε το θάρρος να μιλήσει σε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ και να αναδείξει ότι καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να υπηρετούν τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

***

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας. Πρόκειται για το νέο επεισόδιο στην αιματοχυσία που έχει ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια στη Συρία.

Οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Αυτό που τους νοιάζει είναι τα κέρδη τους, ο έλεγχος των σφαιρών επιρροής, των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους ματώνουν τους λαούς, προκαλούν πολέμους, αλλάζουν σύνορα, σπέρνουν προσφυγιά και ξεριζωμό. Δεν υπάρχει έγκλημα τα τελευταία 30 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή που να μην έχει την υπογραφή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία.

Οι εικόνες από τους πυραύλους που χτυπούν τη Δαμασκό τη νύχτα, μόνο οργή προκαλούν. Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας τη φωτιά του πολέμου να φουντώνει ακόμα περισσότερο.

Πόσο έωλα φαίνονται, μετά και από αυτές τις εξελίξεις, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που μιλάνε για την ασφάλεια που παρέχει τάχα το ΝΑΤΟ; Τι άλλο δηλαδή πρέπει να δούμε; Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εγκληματικές. Οχι μόνο συμμετέχουν στο κουβάρι των ανταγωνισμών για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, αλλά στηρίζουν ενεργά τα σχέδιά τους στην περιοχή. Δίνουν στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στους φονιάδες των λαών, μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριό τους... Πάει πολύ να βαφτίζουν αυτήν την πολιτική ως γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.

Συζητάμε με άλλους στρατιώτες για το ποια στάση πρέπει να κρατήσουμε. Απαντάει ο Γιάννης Ρίτσος:

Σ' έναν κόσμο όπου οι Μεγάλοι

έχουν στα χέρια τους τα μέσα του ολέθρου

έχουνε και οι μικροί να παίξουν ένα Μεγάλο ρόλο.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ηδη βγήκαμε παραπονούμενοι στην πρωινή αναφορά. Πήραμε την πρωτοβουλία να στείλουμε αυτό το γράμμα.

Ακολουθούμε το παράδειγμα του φαντάρου που βγήκε δημόσια και μίλησε σε αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα στις 27/2. Σήμερα τον τιμωρούν με φυλάκιση.

Δεν μας τρομάζουν.

Είμαστε μαζί του.

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα ακόμα περισσότεροι στρατιώτες για το τι παίζεται. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό.

Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας και να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Επιτροπή Στρατευμένων Στρατοπέδου Λοχαγού Μαρινέλλη

Καλλονή Λέσβου

***

Εμείς, στρατιώτες από την 1η Στρατιά Λάρισας - Στρατόπεδο Πλαστήρα, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια να τιμωρηθεί από τη μονάδα του και από την ταξιαρχία του ο στρατιώτης που συμμετείχε και μίλησε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στην Αθήνα, στις 27/2.

Τιμωρείται επειδή είπε την αλήθεια, δηλαδή ότι οι Ελληνες στρατιώτες και στρατιωτικοί δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται έξω από τα σύνορα και να πολεμούν για να πλουτίσουν μια χούφτα άνθρωποι. Ανέδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες για τους κινδύνους που τρέφει η χώρα μας με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τιμωρείται επειδή χρησιμοποίησε το αναφαίρετο δικαίωμά του, δηλαδή να εκφράσει δημόσια την γνώμη του, η οποία όμως τους ενόχλησε, την ίδια ώρα που μέσα στα στρατόπεδα σουλατσάρουν στελέχη της Χρυσής Αυγής, χύνοντας το φασιστικό τους δηλητήριο. Αυτά τα περιστατικά θυμίζουν σκοτεινές εποχές της χώρας μας ακόμα και για τον στρατό.

Να παρθεί πίσω τώρα η απαράδεκτη τιμωρία του στρατιώτη!

Στρατιώτες του Τάγματος Στρατηγείου, Στρατιωτικού Μουσικού Σώματος, 485ο Τάγμα Διαβιβάσεων, από την 1η Στρατιά Λάρισας.

Αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλία

Δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ στη Θεσσαλία, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, από ταξικά συνδικάτα και με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών και άλλων μαζικών φορέων.

Στη Λάρισα, στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ. Ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους νεολαίους και τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας τη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι η νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία «μας επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να μετατρέψουμε την οργή μας σε οργανωμένο αγώνα κατά των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, που δεν είναι άλλες από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε».

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση των ταξικών σωματείων χαιρέτισε ο Γ. Τσιούτρας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στρ. Ροδίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Εκ μέρους των ταξικών σωματείων μίλησε η Βάσω Μπακάση, ενώ χαιρέτισαν η Χριστίνα Τέλιου από την Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

  • Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη σε Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας) και Σάμο (7 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου), ενώ αύριο Παρασκευή θα γίνει συγκέντρωση στη Νάουσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εντείνουν την εκμετάλλευση, πυροδοτούν πολεμικές αναμετρήσεις

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που πυροδοτούν πολεμικές αναμετρήσεις και εντείνουν την εκμετάλλευση, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη συζήτηση για τα «Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαρτίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 22 και 23 Μάρτη, με κυρίαρχο θέμα τον «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, μετά την απόφασή τους για επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, τις σχέσεις με την Τουρκία κ.λπ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η απάντηση της Ενωσης στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με "εμπορικούς πολέμους" με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, που καταλήγουν και σε πολεμικές επεμβάσεις όπως στη Συρία, για τον έλεγχο Ενέργειας και αγορών, με άμεσο κίνδυνο γενίκευσης, είναι η εμβάθυνση της ευρωενωσιακής ενοποίησης, με ένταση της κοινωνικής εκμετάλλευσης, η στρατιωτικοποίηση της Ενωσης, σε συμμαχία με ανταγωνιστές της (ΗΠΑ), για περικύκλωση της Ρωσίας.

Αυτό εξυπηρετεί και η βιασύνη της Κομισιόν να συστήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σκόπια), με ουσιαστική συμφωνία και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να συνεχίσει τα παζάρια με την Τουρκία.

Δεν πρόκειται για πολιτική λαϊκής ευημερίας, ειρήνης και ασφάλειας, όπως λέει η Κομισιόν.

Εντείνουν την εκμετάλλευση, πυροδοτούν πολεμικές αναμετρήσεις, με τελικό θύμα τους λαούς, όπως δείχνει η Ιστορία, όπου Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ πρωταγωνίστησαν σε αιματηρές αλλαγές συνόρων και στα Βαλκάνια, για τα συμφέροντά τους.

Καμιά αυταπάτη: Λαϊκή αντεπίθεση παντού ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

ΑΔΕΔΥ
Καταδικάζει την τιμωρία του στρατιώτη

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ«καταδικάζει την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον στρατιώτη που συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 27 Φλεβάρη.

Η συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις του λαού μας είναι δικαίωμα και των στρατευμένων.

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί η απαράδεκτη ποινή φυλάκισης του στρατευμένου.
  • Να επιστρέψουν τώρα οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, καθώς και κάθε διευκόλυνση των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων».
ΕΔΥΕΘ
5ος Αγώνας Δρόμου Ειρήνης

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει φέτος τον 5ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, αφιερωμένο στη μνήμη του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο φετινός Αγώνας Δρόμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μάη στις 10 το πρωί, με σύνθημα «ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ενάντια στους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά. Κανείς εφησυχασμός - κανένας εφησυχασμένος!».

Ο Αγώνας θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και διαμέσου της Νέας Παραλίας, του Λευκού Πύργου και της Λεωφόρου Νίκης θα καταλήξει στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Η όλη απόσταση είναι 5.000 μ., ενώ θα υπάρχει και μία εναλλακτική (μικρότερη) διαδρομή από το Λευκό Πύργο έως την κεντρική πύλη του λιμανιού, μήκους 1.500 μ.

Ολοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν στην εκκίνηση αναμνηστικό καπελάκι και κατά τον τερματισμό τους αναμνηστικό δίπλωμα.

Ο αγώνας γίνεται με τη στήριξη του ΕΑΣ - ΣΕΓΑΣ, της ΕΠΣΜ, της ΕΚΑΣΘ κι άλλων αθλητικών φορέων, Κοινοτήτων Απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ, μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, στα τηλέφωνα 697.979.8500 & 698.723.5644 και στη διεύθυνση edyeth@gmail.com.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org