ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κλιμάκωση με νέα άμεση αμφισβήτηση των Ιμίων

«Τα Ιμια είναι τουρκικά», δηλώνει ξανά η Τουρκία
«Τα Ιμια είναι τουρκικά», δηλώνει ξανά η Τουρκία
Κλιμακώνει την προκλητικότητά της η τουρκική κυβέρνηση, αμφισβητώντας εκ νέου την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σχολιάζει τις σχετικές τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα Ιμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία»!

Παραπέρα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε στον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό κωμικό», που «επειδή είναι εθνικιστής, νομίζει ότι είναι υπουργός πολέμου και πραγματοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες που βλάπτουν την Ελλάδα».

Εξάλλου, πηγές αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, με αφορμή την ετήσια άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Efes», η οποία επισήμως ξεκινά στις 7/5. Η Αγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30/4 έως τις 10/5 και τουρκικά πλοία συγκεντρώνονται στο λιμάνι του Μπόντρουμ. Το βασικό σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει και αποβατική ενέργεια.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το ελληνικό εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την Αγκυρα να «συνέλθει» και επαναλαμβάνει την πίστη της κυβέρνησης στην ΕΕ ως εγγυητή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σε άλλο ένα κήρυγμα εφησυχασμού προς το λαό, κάνει λόγο για σεβασμό στο «ευρωπαϊκό δίκαιο», καλώντας τους εργαζόμενους να εμπιστευτούν την τύχη των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, από τις εξελίξεις γίνεται φανερό ότι η ΕΕ το μόνο που κάνει, είναι να παζαρεύει τις σχέσεις της με την τουρκική αστική τάξη και προφανώς δεν υπερασπίζεται καμιά «εδαφική ακεραιότητα» της Ελλάδας. Το ΥΠΕΞ κάνει επίσης λόγο για «παραλογισμό» της Τουρκίας, καλώντας την να κάνει «αυτοκριτική».

Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «24/7», κάλεσε την Τουρκία «στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο», μιας και «η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία». Στη γραμμή του εφησυχασμού του λαού, συνέστησε στην πολιτική ηγεσία ψυχραιμία και εκτίμησε ότι «με κάθε πρόκληση υπάρχει μία αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης», εννοώντας τα παζάρια που γίνονται ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.

Παράλληλα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα, είπε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ (...) δεύτερον, οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος είναι πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική, καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια».

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι η πρεμούρα του να βγάλει «λάδι» τον γγ του ΝΑΤΟ, που στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα ένιψε ξανά τας χείρας του για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, καλώντας να αναζητήσουμε «λύσεις» μέσω «διαλόγου». «Ο κ. Στόλτενμπεργκ αυτά που λέει δημόσια δεν είναι τα ίδια με αυτά που είπε κατ' ιδίαν στους Τούρκους. Και εμένα με ενδιαφέρουν τα δεύτερα πάρα πολύ», βρήκε να πει για τα παραπάνω ο Ν. Κοτζιάς...

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική (της Τουρκίας), αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας...». Υποδεχόμενος τον υπουργό Αμυνας της Εσθονίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ΠτΔ πρόσθεσε πως ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών καθ' οιονδήποτε τρόπο συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωενωσιακή πορεία και την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. Στο ίδιο μοτίβο εξωραϊσμού της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, είπε ότι το σεβασμό των ελληνικών συνόρων τον «εγγυάται» η ΕΕ.

Ο υπουργός Αμυνας

Ο, δε, υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, με αφορμή την πρόσφατη ενέργεια τριών ατόμων να υψώσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος, είπε ότι όσοι υψώνουν σημαίες, θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να τις υπερασπιστούν με το αίμα τους μέχρι το τέλος. Επίσης, ασπάστηκε προηγούμενη δήλωση του αν. υπουργού Φ. Κουβέλη περί «ακήρυχτου πολέμου» στο Αιγαίο και σχολίασε αρνητικά τη στάση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν αντέδρασε όταν ο τελευταίος εξαπέλυε επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Χτυπήματα στην πλάτη από Γιούνκερ - Μακρόν

Και ενώ το ΝΑΤΟ επιλέγει καθαρά ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και για την ΕΕ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται σε ένα πολυεπίπεδο παζάρι με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν εξέφρασε χτες την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ επαναλάμβανε την ευχή του να απελευθερωθούν σύντομα οι Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει την καλλιέργεια του εφησυχασμού

Δεν υπάρχει κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Copyright 2017 The Associated

Δεν υπάρχει κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Τη ρητορική υποβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας που κλιμακώνεται, όπως και των κινδύνων που εγκυμονούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την ευρύτερη περιοχή και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καλλιεργώντας τον επιζήμιο εφησυχασμό στο λαό.

Δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η χτεσινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, στον ΣΚΑΪ, την επιχειρηματολογία του οποίου αργότερα μέσα στη μέρα αναπαρήγαγαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «παραλογισμών» της Τουρκίας, σαν να μην υπάρχουν όλες οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις, που εκφράζονται και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, την ενίσχυση της δράσης του. Στο ίδιο καθησυχαστικό πνεύμα, παρουσίασε την Τουρκία να χάνει απ' την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης, στο όνομα του «ευρωπαϊκού δρόμου» της γειτονικής χώρας, ενώ εξωράισε το ρόλο του ΝΑΤΟ που το γκριζάρισμα του Αιγαίου φέρει και τη δική του σφραγίδα. Οπως είπε, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι όλη αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης δεν της έχει πάει και πάρα πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή, αντί να κερδίζει έδαφος στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων».

Την κάλεσε «να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» και υπερασπίστηκε την ΕΕ κάνοντας λόγο για «σύνορα της Ευρώπης», κάτι που άλλωστε ποτέ δεν αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Στην επισήμανση ότι καθαρή θέση της ΕΕ δεν έχει υπάρξει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την έκθεση προόδου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η οποία αν κάτι επιβεβαιώνει είναι ότι τα Ελληνοτουρκικά μπαίνουν στο τραπέζι του παζαριού ΕΕ - Τουρκίας. «Προφανώς ίδρωσε το αυτί τους», υποστήριξε ο Δ. Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι «σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, βρίσκονται εξαιρετικά απομονωμένοι».

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ υποστήριξε το ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» που αυτό παίζει, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε λόγο στην επίλυση των διμερών διαφορών μεταξύ των κρατών». Από την άλλη, βέβαια, ανέφερε ότι χρειάζεται «ψυχραιμία» και να «εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς μας συμμαχίες...».

Σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες» και ότι «η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής (...) Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες διότι μπορεί να δημιουργηθούν - εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης - περιστατικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι θεμιτά».

Τέλος, σε ερώτηση για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης», αν και η Τουρκία «προφανώς θέλει να διαπραγματευτεί πολιτικά». Διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο παράδοσή τους, είπε ότι δεν σχετίζεται η υπόθεση με τους 8 Τούρκους που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ