ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Χρέος να συνεχίσουμε τους αγώνες

Τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής από τη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, για την πολύχρονη προσφορά του στο κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα

Σε εκδήλωση για τα 77 χρόνια του ΚΚΕ και το 15ο Συνέδριό του, που διοργάνωσε την Κυριακή το απόγευμα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, τιμήθηκε ο Χ. Φλωράκης για την πολύχρονη προσφορά του στο κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Καρδίτσας, Κ. Παπακυρίτσης,αντινομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι Παλαμά, Κ. Κατσάρας, και Σοφάδων, Γ. Εξαρχος,αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων της περιοχής, εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, ο Γ. Τσιμπούκας,ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Μηχανικών, ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγραφιώτικων χωριών, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ραχούλα (γενέτειρας του Χ. Φλωράκη), οι πρόεδροι άλλων κοινοτήτων της περιοχής και εκπρόσωποι πολλών άλλων μαζικών φορέων.

Στην ομιλία του ο Απ. Πίτσαβος αναφέρθηκε στη δράση του ΚΚΕ, στα 77 χρόνια της ύπαρξής του, στη χώρα μας και ειδικότερα στην Καρδίτσα, όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των αγώνων της αγροτιάς και της εργατιάς προπολεμικά, πρωταγωνίστησε στην Εθνική Αντίσταση και στους μετέπειτα δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας και συνεχίζει και σήμερα την πρωτοπόρα δράση του για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του λαού της περιοχής, που δημιουργεί η πολιτική των κυβερνήσεων, οι οποίες υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας σ' αυτά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Πολιτικός ηγέτης ευρύτερης αποδοχής

Παραδίδοντας την τιμητική πλακέτα της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στον Χ. Φλωράκη, ο γραμματέας της, Απ. Πίτσαβος, αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή συνεισφορά του Χ. Φλωράκη στο κομμουνιστικό κι αριστερό κίνημα της χώρας μας, στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο και το σοσιαλισμό,υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προσφορά αναγνωρίζεται από τον ελληνικό λαό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της ζωής και της δράσης του Χ. Φλωράκη, από την οργάνωσή του στην ΟΚΝΕ το 1930 από τον καπνεργάτη Κορκόντζελο,την προσφορά του στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τις φυλακές και εξορίες όπου έμεινε συνολικά 18 χρόνια, μέχρι την ανάδειξή του στα ανώτατα όργανα του Κόμματος και τη σημερινή του δράση, τονίζοντας ότι ο έφηβος με τη σκληρή ζωή και τον ατίθασο χαρακτήρα - όπως πολλοί τον σκιαγραφούν - δέχτηκε τα πρώτα σπέρματα της μετέπειτα πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησής του στην Καρδίτσα και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή του Κόμματος και σε πολιτικό ηγέτη ευρύτερης λαϊκής αποδοχής. Και κατέληξε λέγοντας: "Εμείς οι νεότεροι κομμουνιστές νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή γιατί συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε ακόμα μαζί του. Μας δίδαξε πολλά ο τρόπος σκέψης και δράσης του, η αφοσίωσή του στα ιδανικά μας και η υποδειγματική κομμουνιστική λειτουργία του. Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί που είμαστε μαζί με μια τέτοια ηγετική προσωπικότητα. Η ιστορική αλήθεια, όμως, είναι ότι ο σύντροφος Χαρίλαος δεν είναι μόνο δικός μας, είναι όλων των ανθρώπων της εργασίας και της προόδου".

Χρέος να συνεχίσουμε τους αγώνες

Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο Χ. Φλωράκης τόνισε: "Ειλικρινά σας λέω, νιώθω υπερηφάνεια για το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σ' έναν τόπο που η δράση των εργαζομένων, των αγροτών, του λαού, είναι πάρα πολύ σημαντική, για τη λύση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Είναι πλούσια αυτή η δράση κι έχουμε χρέος να την αξιοποιήσουμε και στους σημερινούς αγώνες, που οπωσδήποτε έρχονται, γιατί ζούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιέται κανείς: Πού είναι η έδρα του ελληνικού κράτους, της ελληνικής κυβέρνησης; Στην Αθήνα είναι ή στις Βρυξέλλες; Κι αυτό λέει πολλά από την άποψη της εξάρτησης. Οχι μονάχα από ορισμένες ιμπεριαλιστικές χώρες και το ΝΑΤΟ, αλλά από τ' αφεντικά της ΕΕ.

Νομίζω ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί έναν παράγοντα ανατροφοδότησης της μνήμης μας για τα 77 χρόνια δράσης του ΚΚΕ. Αλλά δε γίνεται μόνο για το παρελθόν. Εχει σημασία για το σήμερα και το αύριο.

Επίσης, η εκδήλωση αποτελεί κι έναν παράγοντα ανανέωσης της υποχρέωσης που έχουμε να συνεχίσουμε την πάλη για να εκπληρώσουμε τα οράματα του λαού, των εργαζομένων, της αγροτιάς, των κομμουνιστών. Οράματα τα οποία διακηρύχτηκαν και για τα οποία πάλεψαν, 77 ολόκληρα χρόνια, οι κομμουνιστές.

Η εκδήλωση αυτή είναι, επίσης, κι ένας παράγοντας έντασης των προσπαθειών μας για την εφαρμογή μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Μια πολιτική που δε θα διαμορφώνεται με βάση τα συμφέροντα των ξένων και των πολυεθνικών, αλλά αποκλειστικά με βάση τα συμφέροντα του τόπου. Μέσα σ' αυτό το πνεύμα και το νόημα της εκδήλωσης πρέπει να δούμε - και πριν απ' όλους εγώ - αυτή την τιμητική διάκριση στο πρόσωπό μου από τη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Σας ευχαριστώ".

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν σλάιτς από τη δράση του ΚΚΕ στα 77 χρόνια, στην Καρδίτσα, όπου παρέλασαν ηγετικές μορφές του αγώνα - όπως ο Γ. Σιάντος, ο Β. Κορκόντελος, ο Τσιρώνης, η Κουσάντζα, ο Ταγκούλης, κ.ά. - απαγγέλθηκαν ποιήματα του Βάρναλη και του Ρίτσου κι ακούστηκαν τραγούδια του αγώνα από την τραγουδίστρια Ιουλία Μπούμπη και το μουσικό συγκρότημα. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, διοργανώθηκε στο Ξενώνα Μητρόπολης από την Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών και τον πρόεδρό της, Βασίλη Τσαντήλα, μια συγκινητική εκδήλωση για τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, όπου παρευρέθηκαν: ο δήμαρχος Ρεντίνας, Αυγέρος Α., οι πρόεδροι Κοινοτήτων Ραχούλας: Σιώκος Κ., Λαμπερού: Λυρίτσης Ν., Φυλαχτής: Κυριτσάς Α., Σέκλιζας: Βαγγελάκος Γ., Πορτίτσας: Γιοβάνης Γ., ο αντιπρόεδρος της ΕΑ, Χ. Φιλίππου Αρ., ο Μανώπουλος Ρούλης, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Αγράφων, ο Μπασδέκης Λάμπρος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασολόγων Καρδίτσας, ο Καραγιάννης Βασίλης, αντιπρόεδρος Μουσείου Αντίστασης Αγράφων, οι Μόσχος Αθαν. και Ζυγογιάννης Κων. από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Καρδίτσας, οι πρώην κοινοτάρχες Καστανιάς: Μπαρλάς Ηλίας και Νικολάου Αλκ., ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ Καρδίτσας, Μουρατιάν Κώστας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Ριζοσπαστικής Κίνησης", Τέλος Χρ., ο Νάκας Φώτης από το Μορφωτικό Σύλλογο Ραχούλας καθώς και αντιπροσωπεία της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Η φωνή του Βασίλη Νταράλα και του Γιώργου Σούβλα, το κλαρίνο του Κώστα Βασιλάκη και το βιολί και η κιθάρα των Ηλία Αποστολάκη και Γιάννη Κατέρη γέμισαν τη βραδιά με δημοτικά τραγούδια, μνήμες και λεβεντιά.

Στη Βουλή η ανεργία

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ζητά η Αλ. Παπαρήγα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το πρόβλημα της ανεργίας προτείνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη.

"Το πρόβλημα της ανεργίας, τονίζεται στην επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Ηδη σύμφωνα με διάφορα στοιχεία που δίνονται, έσπασε το φράγμα του 10% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Οι πολιτικές που ακολουθούνται στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου, της ΚΑΠ, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα αυτό, αντίθετα το οξύνουν παραπέρα. Δίπλα στο πρόβλημα αυτό εμφανίζεται, με μεγαλύτερη ένταση σήμερα, το πρόβλημα της υποαπασχόλησης και της "δουλιάς του ποδαριού" για την κάλυψη μέρους των πιεστικών αναγκών των εργαζομένων.

Οι συνέπειες στην οικονομία, στους όρους διαβίωσης, στην κοινωνική ασφάλιση, στην οικογένεια, στην εγκληματικότητα κλπ, είναι φανερές και επικίνδυνες. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την πολύχρονη, απάνθρωπη αντιμετώπιση χιλιάδων ξένων, λαθρομεταναστών, οι οποίοι αποτελούν τα θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μέσο εκβιασμού των Ελλήνων συναδέλφων τους εργατών. Η απόρριψη των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος από τις κυβερνήσεις δημιουργεί το έδαφος ξενοφοβίας, γεγονός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κουλτούρα του λαού μας".

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνέχεια της επιστολής της προς τον πρόεδρο της Βουλής επισημαίνει ακόμα: "Το πρόβλημα βέβαια της ανεργίας, των ξένων εργατών κλπ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα. Σε χώρες της Ευρώπης αναπτύσσονται μαζικοί αγώνες. Κομμουνιστικές και προοδευτικές δυνάμεις στηρίζουν έμπρακτα αυτούς τους αγώνες και στοχεύουν σε ριζικά διαφορετική πολιτική έξω από τις επιλογές του νεοσυντηρητισμού και της Λευκής Βίβλου". Και καταλήγει με την πρόταση: "Το ΚΚΕ προτείνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής".

ΕΒΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνάντηση αύριο Τετάρτη με την Αλέκα Παπαρήγα

Με τους εκπροσώπους των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών του Πειραιά θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μετά από πρόσκληση της εν λόγω συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αντικείμενο της συζήτησης, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Κέντρου Πειραιά, θα είναι η ανάλυση του Προγράμματος και της Εκθεσης Δράσης του ΚΚΕ ενόψει του 15ου Συνεδρίου του. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά καλεί τα μέλη του και τον εμπορικό κόσμο να παρευρεθούν στη συνάντηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ ΕΒΕ Πειραιά καλεί επίσης τους εμπόρους και τους βιοτέχνες να παραβρεθούν και να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Λουδοβίκου 1, Πλ. Οδησσού, τηλ. 4123.766.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ