ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ευρωατλαντικός «δίαυλος» την ώρα που μυρίζει μπαρούτι

Στη Μόσχα βρέθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, την ώρα που η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας «χτύπαγε κόκκινο».

Με αυτή ως φόντο στο επίκεντρο βρέθηκαν η «κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη» οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, Συρία και Λιβύη, όπως και οι διμερείς σχέσεις, σε Ενέργεια και αλλού.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας σημείωσε ότι με τον Λαβρόφ συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια» αλλά ότι αυτό δήθεν δεν στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Αθήνα ακούει με προσοχή τις θέσεις της Ρωσίας, όπως και άλλων χωρών για το θέμα, καλώντας όλα τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν στη βάση διαλόγου με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης στο Ουκρανικό, δηλώνοντας τη στήριξη της Αθήνας στις Συμφωνίες του Μινσκ και εκτιμώντας ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή. Αναφορά έκανε και στην ελληνική ομογένεια στην περιοχή της Μαριούπολης, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να την προστατέψει», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι για την προστασία της έλαβε από τον Λαβρόφ «απάντηση σε θετική κατεύθυνση».

Παραπέρα, είπε ότι ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά για τις εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, τη «συνεχιζόμενη τουρκική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και επιθετικότητα», προσθέτοντας πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη αλλού και θέτει ανυπόστατες διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου όπου και συμμετείχε, σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε «την απόλυτη συμπόρευση και συστράτευσή μας με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας» και στο θέμα της Ουκρανίας, απειλώντας ότι «θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο την Αθήνα, διαβλέποντας «θετική δυναμική» στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που όπως είπε συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Για το Ουκρανικό είπε ότι να γίνει συζήτηση όχι μόνο για την ασφάλεια της Ουκρανίας και «το καπρίτσιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» όπως είπε, «αλλά για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, στη βάση των συμφωνηθέντων στον ΟΑΣΕ», καλώντας και τους Δυτικούς «που επηρεάζουν το Κίεβο» να πιέσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, και τονίζοντας ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ «δυστυχώς δεν απαντούν στο θέμα που βάλαμε και έχουμε συναποφασίσει στον ΟΑΣΕ, ότι καμία χώρα δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών».

Παραπέρα, χαρακτήρισε χρήσιμη και περιεκτική τη συζήτηση με τον Ν. Δένδια για την κατάσταση σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Κάλεσε οι «διαφορές» Ελλάδας και Τουρκίας να αντιμετωπιστούν μέσω του Διεθνούς Δικαίου, με συμφωνία των δυο μερών πάνω στο πλαίσιο συζήτησης, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνδράμει στη «διαμόρφωση των συνθηκών της διευθέτησης». Τέλος, για το Κυπριακό, τόνισε την «ανάγκη για διευθέτηση» βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, κάνοντας και πρόταση «τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να αναλάβουν ρόλο εγγυητών της υλοποίησής τους».

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Κινητοποιήσεις σε καταστήματα της ΔΕΗ

Κινητοποιήσεις για ρεύμα και θέρμανση φτηνά για τον λαό πραγματοποίησαν την Παρασκευή στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ σωματεία και μαζικοί φορείς του κινήματος σε Πτολεμαΐδα και Κομοτηνή.

Στην Πτολεμαΐδα, μετά από κάλεσμα του τοπικού Παραρτήματος του ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε και το ΣΕΕΕΝ, ενάντια στις νέες τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που, όπως τονίζει μεταξύ άλλων το κάλεσμα του παραρτήματος ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, «είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας».

Τα σωματεία διεκδικούν ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις κ.ά.

«Δεν δεχόμαστε να μας βυθίζουν στα σκοτάδια, να λεηλατούν το εισόδημά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που μοίρασαν τα μέλη των σωματείων στον λαό της περιοχής, ενώ παράλληλα καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις 26 Φλεβάρη.

Στην Κομοτηνή, αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποίησε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων και παρεμβάσεων που αποφάσισε μέχρι το συλλαλητήριο της 26ης Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 12 μ.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αττική

Το Σάββατο 19 Φλεβάρη

-- Η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί στις 6 μ.μ. σε εκδήλωση με θέμα «Χρειάζεται άραγε η λογοτεχνία;», στον κινηματογράφο «Studio». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ.

-- Οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής καλούν στις 6.30 μ.μ. σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη "νέα Πράσινη Συμφωνία"», στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Την Κυριακή 20 Φλεβάρη

-- Οι ΚΟ Ιλίου καλούν στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση με θέμα «Η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει», στα γήπεδα της Ραδιοφωνίας (Πριάμου και Πρέσπας). Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί στις 5.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλύβας, μέλος της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο της Κρέσνας 10-12 στον Κορυδαλλό, η ΚΟ Μαλαγαρδή πραγματοποιεί σύσκεψη με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά.

Την Τετάρτη 23 Φλεβάρη

-- Η Τομεακή Οργάνωση Βόρειων Συνοικιών Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στο Μαρούσι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Μάχη της Φλώρινας οργανώνει η ΤΕ Φλώρινας την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στο Μνημείο - ομαδικό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Θα μιλήσει ο Κώστας Χατζηδαμιανός, μέλος του Γραφείου Δυτικής Μακεδονίας.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Διαγραφή Κύρτσου από τη ΝΔ

Σε διαγραφή του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου προχώρησε η ΝΔ. Προηγουμένως μέσω αναρτήσεών του εξαπέλυε «πυρά» κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ζητήματα Δικαιοσύνης, π.χ. μιλώντας για διώξεις δημοσιογράφων και προσώπων της Δικαιοσύνης, συγκρίνοντας όσα συμβαίνουν εδώ με όσα γίνονται σε Ουγγαρία και Πολωνία κ.λπ. Στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται ότι «μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στη δυσφήμηση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει». Για «πολιτική λύτρωση» έκανε λόγο σε αναρτήσεις του ο ευρωβουλευτής, ενώ η ΝΔ τού ζήτησε να παραδώσει την έδρα.

Τις δηλώσεις Κύρτσου έσπευσε να ασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά». Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον «ΣΚΑΪ» την περασμένη Δευτέρα, όσο και με δηλώσεις του Γ. Τσίπρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν όλο και περισσότερο πως η υποτιθέμενη «προοδευτική» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωράει κομμάτι και της ΝΔ.

  • Στο μεταξύ, σε μια από τις αναρτήσεις του ο Κύρτσος θυμήθηκε τη διαγραφή του από το ΚΚΕ ...το 1977, σχολιάζοντας: «Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του '70». «Κατανοούμε την πικρία του κυρίου Κύρτσου για τη διαγραφή του από τη ΝΔ. Πάντως η διαγραφή του από το ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται, δικαιώθηκε από τη μετέπειτα πορεία του. Του ευχόμαστε καλό ταξίδι!», σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Διεκδικούν το πάρκο Αλτιναλμάζη

Σε συγκέντρωση στο πάρκο Αλτιναλμάζη (πρώην στρατόπεδο «Παρμενίων») την Κυριακή 20 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ), προκειμένου να διεκδικήσουν την άμεση απόδοση όλης της έκτασης του πάρκου στον λαό της πόλης για τις πολύμορφες ανάγκες του σε χώρους πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων - φυσικής δραστηριότητας και σχολικής στέγης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ