ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μπαλώματα όπως όπως που πολλαπλασιάζουν τις ελλείψεις

Νέα εμπόδια προστίθενται καθημερινά στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει και το αφήγημα της «ενίσχυσης» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την κυβέρνηση, με δομές να καταργούνται στη μια περιοχή και να στήνονται σε άλλη, με προσωπικό να πηγαινοέρχεται μεταξύ ΤΟΜΥ και εμβολιαστικού κέντρου, με υγειονομικούς θετικούς στον ιό αντί να μπουν σε καραντίνα να καλούνται να κάνουν εμβολιασμούς, εμβολιαζόμενους να ταξιδεύουν με τις ώρες από το ένα νησί στο άλλο και ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας να παραμένουν ανεμβολίαστες.

Χαρακτηριστική των κενών που προκαλούνται από τα μπαλώματα που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι η πρόσφατη απόφαση μετακίνησης της επιμελήτριας γιατρού Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου της Νίκαιας σε Κέντρο Υγείας για τις ανάγκες εμβολιασμού, αποδυναμώνοντας έτσι μια από τις ελάχιστες τέτοιες δομές στη χώρα.

Την ίδια στιγμή υπονομεύεται ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, όπως με τους χιλιάδες εμβολιασμούς που ακυρώθηκαν στο «και πέντε» λόγω της κακοκαιρίας. Μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τον «επαναπρογραμματισμό των ραντεβού» που θα γίνει, όμως αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής, την ίδια στιγμή που ήδη σύμφωνα με καταγγελίες ξεχειλώνει το χρονικό περιθώριο των 21 ημερών για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της «Pfizer» λόγω των ακυρώσεων. Κοντά στα παραπάνω, χαρακτηριστική είναι η αναφορά ασθενών με πνευμονική υπέρταση που με ανοιχτή επιστολή τους επισημαίνουν ότι η πάθησή τους δεν πάρθηκε υπόψη στην προτεραιοποίηση. Αλλωστε, ελλείψεις εμβολίων παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στη Ροδόπη, όπου πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τους άνω των 75 ετών.

Ακόμη, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εμβολιασμού των μέχρι τώρα δικαιούχων που είναι ανήμποροι και νοσηλεύονται κατ' οίκον για διάφορους λόγους υγείας, αλλά και ηλικίας, αφού δεν έχουν προβλεφθεί σχετικά συνεργεία.

Ταξίδι στο Ιόνιο για τον εμβολιασμό

Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο δύο εμβολιαστικά κέντρα, και τα δύο στην πόλη (Γενικό Νοσοκομείο και ΤΟΜΥ). Αυτό έχει αποτέλεσμα οι υπερήλικες που βρίσκονται στις πρώτες ομάδες εμβολιασμού να αναγκάζονται να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα για να κάνουν το εμβόλιο, κάτι που αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αντίστοιχα, σε Κεφαλονιά - Ιθάκη, στο ΚΥ Σάμης «υπάρχουν δυο κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους που είναι ελάχιστοι και αντί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο και να μπουν σε επταήμερη καραντίνα, τους υποχρεώνουν να δουλέψουν και να εμβολιάσουν κατοίκους από όλη την Κεφαλονιά». Επίσης, «σε αρκετούς κατοίκους της Ιθάκης, τους στέλνεται ειδοποίηση να πάνε στη Λευκάδα για εμβολιασμό»!

Στη Λευκάδα δημιουργήθηκαν δύο εμβολιαστικά κέντρα. «Στο Νοσοκομείο Λευκάδας η εμβολιαστική ομάδα των δύο βαρδιών στελεχώθηκε με μετακινήσεις από άλλα τμήματα, στερώντας πολύτιμο προσωπικό που δεν περισσεύει για τις άλλες ανάγκες. Και σαν να μην έφτανε αυτό ανέλαβε και τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών Μεγανησίου, Καλάμου και Καστού». Στο δε Κέντρο Υγείας Βασιλικής «λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης οι δύο εμβολιαστικές βάρδιες συμπτύχθηκαν σε μια, την πρωινή». Οσον αφορά το Κέντρο Υγείας Λευκάδας, ενώ στην αρχή εξαγγέλθηκε ότι θα λειτουργήσει και αυτό ως εμβολιαστικό κέντρο με δύο βάρδιες, όμως δεν υπάρχει καν επισκέπτρια Υγείας, ειδικότητα κατεξοχήν απαραίτητη για τους εμβολιασμούς και μετά τη μετακίνηση των δύο γιατρών παθολόγων στο νοσοκομείο, η εξαγγελία έμεινε στα χαρτιά.

Στη Ζάκυνθο λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα στην πόλη του νησιού, με συνέπεια κάτοικοι να αναγκάζονται σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων.

Αδυναμία στα εμβολιαστικά κέντρα στη Μαγνησία

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στη Μαγνησία, όπου τα ελάχιστα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν είναι στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, στο ΚΥ Αλμυρού, στο ΚΥ Βόλου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου στα οποία εμβολιάζονται οι άνω των 70 ετών, οι υγειονομικοί και οι ένστολοι πολίτες. Πρόσφατα λειτούργησαν τα ΚΥ Ζαγοράς και Βελεστίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο και το ΚΥ Βόλου τα ραντεβού για εμβολιασμούς είναι κλεισμένα μέχρι το τέλος Μάρτη και προβλέπεται να υπάρξουν διαθέσιμα ραντεβού από τον Απρίλη και μετά. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα του νομού, το μόνο διαθέσιμο σήμερα εμβολιαστικό κέντρο για κλείσιμο ραντεβού είναι το ΚΥ Αργαλαστής.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ταλαιπωρούνται οικογένειες ηλικιωμένων και όχι μόνο, αφού είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να εμβολιαστούν.

Τα σωματεία των υγειονομικών και μαζικοί φορείς της πόλης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διεκδικούν από την κυβέρνηση να ενισχυθούν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, να υπάρξει άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και να αναπτυχθούν εμβολιαστικά κέντρα στο πλαίσιο της ΠΦΥ με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να προχωρήσει η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλων νόσων.

Καταργούν ΚΥ στο Περιστέρι, με τις πλάτες δημοτικών αρχών

Στο πλαίσιο των μπαλωμάτων φαίνεται πως ετοιμάζεται το κλείσιμο του ΚΥ Αγ. Ιεροθέου στο Περιστέρι (πρώην ΙΚΑ) και η μεταφορά του στην Πετρούπολη, γεγονός που καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πετρούπολης.

Οπως αναφέρουν, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης για την επαναλειτουργία του πρώην ΙΚΑ με πλήρη στελέχωση, ώστε να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού της πόλης, ο δήμαρχος, Στ. Βλάχος, ενημέρωσε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον διοικητή της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Ροϊλός έχει κάνει μια ρηξικέλευθη πρόταση, να μεταφερθεί το ΙΚΑ Αγίου Ιεροθέου στην Πετρούπολη (...) Για μας θα ήταν ευχής έργο αυτό...».

Η ανακοίνωση των εκλεγμένων του ΚΚΕ σχολιάζει: «Η κυβέρνηση και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) εφαρμόζουν την ανάλγητη πολιτική της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας (...) Οι αλλεπάλληλες μεταφορές, συρρικνώσεις και συγχωνεύσεις μαζί με τις μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή είχαν τραγικά και ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

  • Σε μια περίοδο που το Περιστέρι, όπως και όλες οι λαϊκές περιοχές, πλήττεται με σφοδρότητα από τις συνέπειες της πανδημίας η διοίκηση Παχατουρίδη αβαντάρει το κλείσιμο άλλης μιας μονάδας Υγείας (μετά από αυτή της Νέας Ζωής).
  • Αντί να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, που αιτείται την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την επαρκή κρατική χρηματοδότηση (σ.σ. η διοίκηση Βλάχου) συναινεί στην κατάργηση ενός γειτονικού Κέντρου Υγείας».

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ απαιτούν να μην πειραχτεί το ΚΥ και να στελεχωθούν άμεσα τα τοπικά ΚΥ με μόνιμο προσωπικό.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Διαχρονική συρρίκνωση από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων

Συνάντηση με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Χρήστο Καπετανίδη πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Σταμάτη Γκατζίδη, μέλος της ΤΕ Εβρου, και τον Κώστα Ζαλουφλή, μέλος της ΤΕ Εβρου και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο Ορεστιάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση του νοσοκομείου.

Οπως αναδείχθηκε από τη συζήτηση - ενημέρωση, η κυβέρνηση εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας συνεχίζει την ίδια, διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Υγείας, που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το 2015, όταν ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είχε 39 γιατρούς και 261 εργαζόμενους, ενώ το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ το παρέλαβε με 35 γιατρούς και 248 εργαζόμενους.

Σήμερα η κατάσταση στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, αλλά και στα Κέντρα Υγείας Σουφλίου, Ορεστιάδας και Δικαίων και στα Αγροτικά Ιατρεία, είναι τραγική, με τεράστιες ελλείψεις. Πλέον στο νοσοκομείο υπηρετούν 31 γιατροί, από τους 52 που προβλέπει το οργανόγραμμα, 143 νοσηλευτές από 177, ενώ από τις 85 θέσεις τεχνικού - διοικητικού προσωπικού είναι καλυμμένες μόλις οι μισές. Οσον αφορά την καθαριότητα, από τις 9 θέσεις προσωπικού είναι καλυμμένη σήμερα ...μία. Σύνολο: 226 εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών στην Παιδιατρική και την Ορθοπεδική κλινική, όπως και στη Μονάδα Νεφρού, ενώ λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως οφθαλμιάτρου, δερματολόγου και οδοντιάτρου.

Μάλιστα, σε πολλές κλινικές και μονάδες συνεπικουρούν γιατροί από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Δικαίων και Σουφλίου, όπως ακόμα και στρατιωτικοί γιατροί, καθώς «δεν βγαίνουν» οι εφημερίες.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας του ΚΚΕ τονίζουν πως «η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που έχει ως κατεύθυνση να παραδώσει τον κρίσιμο και κερδοφόρο τομέα της Υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους», πολιτική «επικίνδυνη», την οποία «πληρώνουν οι εργαζόμενοι ακριβά, πολλές φορές με την ίδια τη ζωή τους».

Η ανακοίνωση καλεί τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους της περιοχής να μη δείξουν καμία ανοχή στην εγκληματική αυτή πολιτική, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους και όλους τους μαζικούς φορείς, και με συντονισμό και οργάνωση να διεκδικήσουν την ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθησυχάζει για εμβολιασμούς και παραπέμπει στον «σύμμαχο καιρό»

Στο πρόγραμμα του εμβολιασμού αναφέρθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, ενημερώνοντας για τον επαναπρογραμματισμό λόγω της κακοκαιρίας. Πιο συγκεκριμένα, ηλικίες 60 - 64 ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της «Helexpo» στο Μαρούσι, θα εμβολιαστούν την επόμενη βδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οσοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όσων έχουν σοβαρά νοσήματα, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διακρίνονται σε δύο ομάδες: Η πρώτη χαρακτηρίζεται «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται κάθετα, δηλαδή χωρίς ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75 - 79. Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60 - 64, με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Ο Χρ. Ταραντίλης μετέφερε επίσης την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι από τον Μάρτη «θα αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», παρότι όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φούσκωμα του τρίτου κύματος τις επόμενες μέρες, κάτι που ήδη φαίνεται από τις εισαγωγές και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ. Θυμίζοντας αντίστοιχες περσινές τοποθετήσεις, με βάση τις οποίες άνοιξαν «όπως - όπως» τον Τουρισμό για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, με τα γνωστά αποτελέσματα, επικαλέστηκε τον «σύμμαχο καιρό» του Απρίλη, που θα βελτιώσει - όπως είπε - την κατάσταση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ