ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
Η επιλογή του δεν είναι «παίξε - γέλασε»

Πότε ένα παιγνίδι είναι επικίνδυνο; Κυκλοφορούν στη χώρα μας ακατάλληλα παιγνίδια; Και τελικά αν ο καταναλωτής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άτομο και όχι ως ένας ακόμα αγοραστής, τότε το παιδί πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται;

Αυτά ήταν μερικά μόνο απ' τα ερωτήματα που έθεσε και προσπάθησε να απαντήσει, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιγνιδιών και Αμαξών, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με θέμα: «Παιδικό Παιγνίδι: Ψυχαγωγία και Κίνδυνοι». Το θέμα, όπως φάνηκε απ' τις τοποθετήσεις των ειδικών, είναι ανεξάντλητο και φυσικά καθ' όλα επίκαιρο λόγω των γιορτών που πλησιάζουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσίασαν οι προβληματισμοί της προέδρου της Ενωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένης Αλευρίκου - Γουλιέλμου, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η αντιφατικότητα, ο παραλογισμός, η έλλειψη πανανθρώπινων αξιών, η ασέβεια στην ίδια τη ζωή που κυριαρχούν στην παρούσα φάση της ανθρώπινης κοινωνίας, βρίσκουν έκφραση και στο είδος και στην ποιότητα του παιδικού παιγνιδιού που παράγεται σήμερα».

Η Βασιλεία Κοντέ, παιδίατρος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), παρουσίασε έρευνα του Κέντρου για τους κινδύνους και τα ατυχήματα από παιδικά παιγνίδια. Σύμφωνα με αυτή, υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα κάθε χρόνο, περίπου 2.200 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 χρόνων επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων λόγω ατυχήματος που σχετίζεται με παιδικά παιγνίδια. Απ' τα παιδιά αυτά το 7% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Το 69% των ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο του σπιτιού, τα 7 απ' τα 10 ατυχήματα συμβαίνουν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ 65% των περιστατικών αφορούν αγόρια, λόγω της χαρακτηριστικής για το φύλο ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς.

Τα παιγνίδια που είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων είναι: Τα παιγνίδια με ρόδες (24%), μικρά παιγνίδια ή κομμάτια αυτών (23%), αυτοκινητάκια (8%), πυροτεχνήματα (7%), κούκλες (4%), παιδικά όπλα (3%), χαρταετοί (2%) και άλλα (22%). Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία ενήλικα στο 1/3 των ατυχημάτων δεν απέτρεψε το ατύχημα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ουσιαστικής επίβλεψης.

Τέλος ο Γ. Μουστάκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιγνιδιών, αναφέρθηκε στην παραβίαση της απαγόρευσης των διαφημίσεων παιδικών παιγνιδιών στην τηλεόραση, που ισχύει απ' τις 7 π.μ. έως τις 10 μ.μ. «Ο νόμος μπορεί να υπάρχει, αλλά η καθημερινότητα λέει πως μέσα σ' έναν μήνα (απ' τις 8/11 έως τις 8/12) είχαμε 5.046 παραβιάσεις. Παραβιάσεις που γίνονται από τρεις συγκεκριμένες εταιρίες. Γίνονται προσπάθειες, δίκες υπάρχουν σε εξέλιξη, αλλά οι παραβιάσεις απ' αυτές τις συγκεκριμένες εταιρίες συνεχίζονται. Επιμένουμε γιατί η διαφήμιση είναι αυτή που δίνει την κατεύθυνση, ώστε να διαμορφωθούν οι προτιμήσεις των παιδιών. Επιμένουμε γιατί ο κίνδυνος της παθητικής κατανάλωσης μηνυμάτων είναι μεγάλος».

Προτάσεις εισαγγελέων για μέτρα κατά της διαφθοράς

Την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας, την καθιέρωση αυστηρότερων ποινών για τα εγκλήματα της απιστίας και δωροδοκίας, καθώς και τον περιορισμό των αναβολών στις ποινικές υποθέσεις προτείνει η Ολομέλεια των εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου ως άμεσα μέτρα, προκειμένου να χτυπηθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

Αποκαλυπτικός ήταν χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ούτε ο ίδιος τρέφει αυταπάτες ότι θα καταργηθεί η διαφθορά, αλλά θα είναι θετικό αν σε πρώτο στάδιο υπάρξει μια ανάσχεση και σε δεύτερο στάδιο επιτευχθεί κάποια μείωσή της. Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι για τα φαινόμενα της διαφθοράς υπεύθυνοι είναι η «νομοθετική εξουσία, η δημόσια διοίκηση και η δικαστική εξουσία». Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους δικαστές και εισαγγελείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κι εμείς ευθύνη αρκετά μεγάλη».

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου πρότεινε να ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Ιδρυση δικαστικής αστυνομίας, η οποία θα διευθύνεται και θα εποπτεύεται από εισαγγελικό λειτουργό. Στη δικαστική αστυνομία θα συμμετέχουν και άλλες βασικές ειδικότητες, όπως φοροτεχνικοί, μηχανικοί, γραφολόγοι κλπ., ώστε να ενεργούν οι εισαγγελικές αρχές με δικά τους πιο αποτελεσματικά και αδιάβλητα «όργανα» και όχι να «δανείζονται» ειδικούς εμπειρογνώμονες από άλλες υπηρεσίες. Η επάνδρωση της δικαστικής αστυνομίας με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες κρίνεται απαραίτητη, για να είναι αποτελεσματική η εισαγγελική παρέμβαση σε κρίσιμους τομείς, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, παράνομος τζόγος, (φρουτάκια), απάτες σε βάρος του Δημοσίου, καταστροφή περιβάλλοντος, εργατικές παραβάσεις, πολεοδομικές αυθαιρεσίες κλπ.
  • Αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα, που σχετίζονται με τη διαφθορά, όπως της απιστίας και της δωροδοκίας. Για την απιστία προτείνεται να τιμωρείται ως κακούργημα με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Επίσης για τη δωροδοκία προτείνεται αυστηρότερη ποινή, η οποία δε θα μετατρέπεται και δε θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
  • Απαγόρευση χορήγησης αναβολής της δίκης για ποινικά αδικήματα (με νομοθετική ρύθμιση) περισσότερο από δύο φορές.
  • Τέλος, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου ζητούν περαιτέρω ενεργοποίηση της εποπτείας του εισαγγελέα εφετών για το ανακριτικό έργο, (άρθρο 35 το Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), καθώς και τη στελέχωση της υπηρεσίας του «Πόθεν Εσχες» για να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των υποβαλλόμενων δηλώσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον Αρειο Πάγο 70.000 δηλώσεις πόθεν έσχες και το έργο αυτό έχουν επιφορτιστεί τέσσερις δικαστές εποπτευόμενοι από έναν εισαγγελέα.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κυβερνητική αδιαφορία για τα προγράμματα απεξάρτησης

Η αβλεψία στην υπουργική απόφαση για την πρόσληψη του προσωπικού οδηγεί δυο προγράμματα σε αδιέξοδο

Μεγάλα προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, αντιμετωπίζουν τα δύο προγράμματα αντιμετώπισης εξαρτημένων ατόμων - με καταξιωμένη θέση και αναγνωρισμένη προσφορά στο χώρο τους - του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ): Το πρόγραμμα «εσωτερικής νοσηλείας» που λειτουργεί από το 1990 και το «ανοιχτής θεραπείας» που λειτουργεί από το 1998. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και η προσφορά των απαραίτητων υπηρεσιών να στηρίζεται ουσιαστικά στην ευαισθησία και στο φιλότιμό τους. Παλιότερα η διοίκηση εμπόδισε την πρόσληψη προσωπικού, ενώ όταν τελικά ζητήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτές απείχαν πολύ από τον αριθμό και τη σύνθεση που απαιτούσαν οι ανάγκες των Προγραμμάτων.

Η έγκριση ήταν για 20 θέσεις απ' τις 24 που διεκδικούσε το ΨΝΘ. Ομως η προκήρυξη των θέσεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Μάη ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη, υποσχέθηκε την ταχύτερη δυνατή κάλυψή τους. Μια αβλεψία στη σύνταξη της Υπουργικής Απόφασης, η οποία καθόριζε τη διαδικασία της πρόσληψης, αλλά δεν προέβλεπε την απαιτούμενη σύσταση θέσεων, εμποδίζει την προώθηση των διαδικασιών, εφόσον τίθεται θέμα μισθοδοσίας, όσων θα προσληφθούν. Βέβαια, η δυσχέρεια αυτή θα μπορούσε να υπερπηδηθεί, αν σε πρόσφατη τροπολογία που προώθησε το υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση αντίστοιχου προβλήματος στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, συμπεριλαμβάνονταν και αυτές οι θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε και το πρόβλημα των δύο Τμημάτων διαρκώς διογκώνεται και οποιαδήποτε δυνατότητα λύσης του φαίνεται να παραπέμπεται σε ένα αόριστο μέλλον.

Οι πρόσφατες εξελίξεις μάλιστα αποκαλύπτουν στοιχεία εμπαιγμού, εφόσον με εντολή του υπουργείου οι 20 θέσεις που αναμένονταν θα πρέπει να ξεχαστούν και να προταθούν άλλες (περισσότερες!!!) σε έναν τριετή προγραμματισμό για τα έτη 2002(!!!)-2003-2004.

ΚΗΔΕΙΑ

Για τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό, θείο και εξάδελφο

ΚΥΡΙΑΚΟ ΖΗΛΑΚΟ

ετών 71

θα τελέσουμε νεκρώσιμη ακολουθία σήμερα Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2002 και ώρα 3.30 μ.μ. εις τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής Πειραιώς.

Η σύζυγος: Ελένη. Τα αδέλφια: Νικόλαος και Νίκη, Αναστάσιος, Πέτρος και Μαρία, Ιωάννα και Γεώργιος, Ευγενία και Νικόλαος, Βασιλική, Δέσποινα, Κυριακούλα και Κωνσταντίνος, Νικόλαος και Εφη, Κοντύλω και Χρήστος, Φιλίτσα και Νικόλαος. Τα ανίψια. Τα εξαδέλφια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνου, τα χρήματα να δοθούν για την ενίσχυση του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριάκειου Πειραιώς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ