ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Χιλιάδες βόμβες, ασφυκτικός αποκλεισμός και κίνδυνοι επιδημιών στη Γάζα

Συμφωνία Αιγύπτου - Ισραήλ - ΗΠΑ με αστερίσκους για την έναρξη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Ράφα

Copyright 2023 The Associated

Μετά από 12 μέρες δολοφονικών βομβαρδισμών από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τους 3.300 νεκρούς και οι τραυματίες τους 12.000, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικά, στο φόντο της σφαγής εκατοντάδων αμάχων στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, παρατηρείται από χτες ένα κύμα επιστροφής πολλών αμάχων που είχαν μεταβεί σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας για να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο, κυνηγημένοι από τα ισραηλινά τελεσίγραφα. Ωστόσο, μετά και το νέο μακελειό, πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα του θύλακα, αφού τραγική είναι και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν μακριά από τα σπίτια τους, αντιμέτωποι με βόμβες, πείνα, δίψα ή αρρώστιες.

Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Δρ. Μάι αλ Κάιλα προειδοποίησε χτες για τον σοβαρότατο κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών και μαζικών επιδημιών στην ασφυκτικά αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης ρεύματος και νερού, της παύσης λειτουργίας του συστήματος αποχέτευσης εδώ και περίπου ένα 15ήμερο και της αδυναμίας πρόσβασης των αμάχων σε εξοπλισμένα νοσοκομεία και κλινικές, σε μία περιοχή που στενάζει από το βάρος χιλιάδων βομβών που ρίχνουν καθημερινά τα ισραηλινά αεροπλάνα.


Copyright 2023 The Associated

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και έπειτα από τις επαφές που είχε χτες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν θα διακόψει πιθανή προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορα της Αιγύπτου στη Ράφα της Νότιας Λωρίδας της Γάζας, εφόσον η βοήθεια έχει τελικό αποδέκτη αμάχους. Επιφυλάχθηκε να χτυπήσει σε περίπτωση που εκτιμήσει πως μέρος της βοήθειας σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα πέσει στα χέρια της Χαμάς.

Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει μπαράζ χτυπημάτων στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μην επιτρέποντας έως τώρα το πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραμένει εγκλωβισμένη στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων.

Το ενδεχόμενο έναρξης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τα σύνορα με την Αίγυπτο επιβεβαίωσε χτες βράδυ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας στο «al Arabiya». Οπως τόνισε, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ και διεθνών παραγόντων για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα Αιγύπτου - Ράφα. Ο Σούκρι τόνισε πως η Αίγυπτος θα συνεργαστεί για αυτόν τον σκοπό «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και σε συντονισμό με τα παλαιστινιακά και αιγυπτιακά παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού».

Νέες δολοφονικές επιδρομές και στην κεντρική Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μία μέρα μετά το φονικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εκατοντάδες ανθρώπους σε νοσοκομείο της Γάζας, κάλεσε «να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις κατά υποδομών Υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Δευτερευόντως, πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, τα παιδιά, και τρίτον, πρέπει να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει από τη Ράφα στο εσωτερικό της Γάζας, διότι όλες μας οι προμήθειες έχουν ήδη τη βάση τους εκεί, αλλά τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος».

Χτες, μεταξύ των εκατοντάδων κτιρίων που έγιναν στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν και το τέμενος «Μαρτύρων αλ Ακσα» του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu», επιτόπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι, δίχως να γίνει γνωστός ο αριθμός τους.

Ενθαρρυμένη στο μεταξύ από την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ, η διευρυμένη «κυβέρνηση πολέμου» του Ισραήλ μετά από συνεδρίαση αποφάσισε χτες το απόγευμα πως δεν θα επιτρέψει το πέρασμα καμίας ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ώσπου να επιστρέψουν οι όμηροι που κρατούνται από «τρομοκρατικές ομάδες».

Επίσης, απαίτησε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί τους ομήρους και να συνεργαστεί μαζί με το Ισραήλ ώστε να υπάρξει «διεθνής υποστήριξης προς αυτό το αίτημα».

Δυτική Οχθη: Νεκροί διαδηλωτές από ισραηλινά πυρά

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χθες και προχθές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου κηρύχθηκε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Γάζα.

Σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Οχθης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και συγκρούσεις. Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά, σε διαδήλωση των κατοίκων ενός χωριού έξω από τη Ραμάλα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρεται ότι τα θύματα που έπεσαν νεκρά από ισραηλινά πυρά ήταν ένας 15χρονος και ένας 17χρονος από το χωριό Σούκμπα, δυτικά της Ραμάλα. Κάτοικοι δήλωσαν στο «Reuters» ότι τα δύο αγόρια προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ, όταν πυροβολήθηκαν. Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε ο θάνατος και τρίτου νεαρού, χωρίς να ανακοινωθούν άλλα στοιχεία.

Στη Δυτική Οχθη από τις 7 Οκτώβρη έχουν δολοφονηθεί από ισραηλινά πυρά (στρατού και εποίκων) δεκάδες Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.250 και εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Χιλιάδες οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην περιοχή

Και ενώ το λουτρό αίματος στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζεται νυχθημερόν, νέες πληροφορίες καταγράφουν αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Nikkei Asia», σε λίγες μέρες οι ΗΠΑ θα διαθέτουν πάνω από 12.000 πεζοναύτες σε 10 πολεμικά πλοία και 2 αεροπλανοφόρα.

Μόνο το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford», που πλέει έξω από τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου, μεταφέρει πάνω από 4.500 ναύτες και συνοδεύεται από 5 πλοία που έχουν άλλους 1.600. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο που καταπλέει προς την περιοχή, το «Dwight D. Eisenhower», έχει πάνω από 5.000 άτομα προσωπικό και συνοδεύεται από 3 πλοία με περίπου 1.000 στρατιωτικούς.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς και πάνω από 2.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι τέθηκαν σε ετοιμότητα και περιμένουν την εντολή του Πενταγώνου για να αναπτυχθούν στην Ιορδανία, σε περίπτωση ραγδαίας όξυνσης της κατάστασης.


Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στα κατοχικά εγκλήματα του Ισραήλ

«Σιδερένια» αλληλεγγύη στο κράτος - δολοφόνο εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Μπάιντεν

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Μπ. Νετανιάχου στο Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Μπ. Νετανιάχου στο Ισραήλ
Τη «σιδερένια» αλληλεγγύη του στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, την ίδια ώρα που εντείνεται διεθνώς η λαϊκή κατακραυγή για τα εγκλήματα του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα μετά τη θηριωδία του πολύνεκρου βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, το ισραηλινό χτύπημα του Νοσοκομείου «Αλ Αχλί» το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 471 ανθρώπων (ανάμεσά τους πολλών μικρών παιδιών) και τον τραυματισμό άλλων 314 (εκ των οποίων οι 28 χαροπαλεύουν).

Υιοθετώντας και αναπαράγοντας την ισραηλινή προπαγάνδα περί αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκέτας από την «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία τάχα έπληξε το νοσοκομείο, ο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου ότι το έκανε «άλλη ομάδα, όχι εσείς».

«Ξεπλένοντας» την ισραηλινή κατοχική τρομοκρατία, χαρακτήρισε το Ισραήλ «εβραϊκό κράτος και δημοκρατία» που «δεν μπορεί να ζήσει με τον νόμο των τρομοκρατών».

«Δεν μπορείτε να προδώσετε αυτό που είστε. Αν το κάνετε θα αφήσετε τους τρομοκράτες να νικήσουν», είπε ο Μπάιντεν, παρέχοντας πλήρη στήριξη στα νέα κατοχικά εγκλήματα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναπαρήγαγε την ισραηλινή προπαγάνδα για τη νέα θηριωδία του κατοχικού στρατού με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

AFP or licensors

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναπαρήγαγε την ισραηλινή προπαγάνδα για τη νέα θηριωδία του κατοχικού στρατού με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα
Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι οι εξελίξεις τον κάνουν ακόμα πιο αποφασισμένο για «λύση δύο κρατών» και για παράλληλη «διεύρυνση των Συμφωνιών του Αβραάμ».

Με πραγματικό στόχο να συμβάλει στην επιχείρηση δαιμονοποίησης όλου του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του ενάντια στην κατοχή, ο Μπάιντεν παρομοίασε τη Χαμάς με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο πλαίσιο του ίδιου «τρομοκρατικού» αφηγήματος, ταύτισε τις παλαιστινιακές επιχειρήσεις της 7ης Οκτώβρη με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στις ΗΠΑ, για να πει ακολούθως ότι «ενώ αναζητήσαμε και πήραμε δικαιοσύνη, κάναμε και λάθη», καλώντας τάχα το Ισραήλ να μην τα επαναλάβει.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν πως το Ισραήλ «έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Η Ουάσιγκτον στέλνει παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση στο ήδη πάνοπλο Ισραήλ, ενώ δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα με πολύ μεγάλη αεροναυτική δύναμη συνοδείας αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσανατολίζεται να καταθέσει στο Κογκρέσο σχέδιο για νέα μεγάλη αμερικανική στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Μπ. Νετανιάχου υπογράμμισε ότι «βλέπω την υποστήριξή σας καθημερινά, στο εύρος και στο βάθος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή αυτού του πολέμου».

Αποκάλεσε τη συνεργασία «πραγματικά άνευ προηγουμένου» και ευχαρίστησε τον Μπάιντεν «για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας, να μη δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας». Επεσήμανε ακόμα τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που έστειλε ο Μπάιντεν «για να υποστηρίξει αυτά τα λόγια με δράση».

Στήριξη στο κράτος - δολοφόνο και από ΕΕ, Βρετανία

Τα κατοχικά εγκλήματα του Ισραήλ έχουν τη θερμή υποστήριξη και της Γερμανίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο να δηλώνει χτες ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση στη Γάζα.

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου μία τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο επιτέθηκε αλλά συνεχίζει να επιτίθεται στο Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, μία μέρα μετά την επίσκεψη Σολτς στο Ισραήλ.

Σχολιάζοντας τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ συνέστησε «υπομονή» μέχρι να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες και να διασταυρώσουν τα στοιχεία οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Κάλεσε δε άπαντες να αποδέχονται τα όσα λέει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, επειδή ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων έχει δηλώσει πως τάχα δρουν «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και θα συνεχίσουν έτσι, «αποφεύγοντας πλήγματα κατά αμάχων»...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν περιορίστηκε να πει ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολίτες». Και πρόσθεσε, σε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, πως «η ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση».

Σε κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις καλούν Κίνα και Ρωσία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε πως η έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα δείχνει ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.

«Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στη δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις», τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο συνάντησε στο Πεκίνο.

Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε ότι το πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα ήταν ένα σοκαριστικό, απάνθρωπο έγκλημα και κάλεσε το Ισραήλ να αποδείξει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που θα αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε «σθεναρά» τη σφαγή στο νοσοκομείο, χωρίς να αναφέρεται στο ποιος τη διέπραξε. «Η Κίνα είναι συγκλονισμένη από τις βαριές απώλειες που προκλήθηκαν από την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα και την καταδικάζουμε σθεναρά», ανέφερε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας σε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Καταγγέλλουν το πλήγμα και την προπαγάνδα του Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι, από την Τζέντα που βρέθηκε χτες στο πλαίσιο υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ως έγκλημα του ισραηλινού στρατού, όπως αργότερα και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ, ο οποίος επεσήμανε και μια σειρά αντιφάσεις στις παρεμβάσεις Ισραηλινών αξιωματούχων. Τόνισε πως Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εδώ και μια βδομάδα είχαν ζητήσει «την εκκένωση νοσοκομείων, γιατί είναι στόχος». Και υπενθύμισε ότι οι Ισραηλινοί χτύπησαν παιδιατρικό νοσοκομείο κοντά στο λιμάνι της Γάζας πριν μια βδομάδα.

Παράλληλα η «Ισλαμική Τζιχάντ» απέρριψε τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι δικός της προβληματικός πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο: «Επιβεβαιώνουμε πως οι κατηγορίες που εκτοξεύει ο εχθρός είναι ψευδείς και αβάσιμες».

Ανάλογη θέση πήρε και η Χαμάς, που σε χτεσινή της ανακοίνωση παρατήρησε τα εξής: «Το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνη στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (...) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές».

Χτες το βράδυ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο στη Γάζα. Η Χάλα Αμπού Χασίρα ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί φάκελος στο Δικαστήριο.

Εντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο

Την ίδια ώρα, μετά το νέο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από κυβερνήσεις αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, υπό την πίεση και της λαϊκής οργής σε αυτές τις χώρες.

Στις χώρες που αντιδρούν έντονα περιλαμβάνονται και εκείνες που είχαν υπογράψει από παλιότερα συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ (Αίγυπτος, Ιορδανία), άλλες που από το 2020 υπέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο) και ορισμένες (π.χ. Σαουδική Αραβία) που σκόπευαν να υπογράψουν τους επόμενους μήνες αντίστοιχη συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων.

Η πρώτη και άμεση συνέπεια της σφαγής στο νοσοκομείο στη Γάζα ήταν η ματαίωση της τετραμερούς συνόδου με τους ηγέτες των ΗΠΑ, Αιγύπτου, Ιορδανίας και Παλαιστινιακής Αρχής, που θα γινόταν στο Αμμάν χτες.

Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι η σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άλλο χρόνο, «όταν όλοι θα συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να μπει τέλος στον πόλεμο και τις σφαγές σε βάρος των Παλαιστινίων».

Το Μπαχρέιν καταδίκασε τον «ισραηλινό βομβαρδισμό» στο νοσοκομείο, τα ΗΑΕ καταδίκασαν την «ισραηλινή επίθεση που οδήγησε στον θάνατο και σε τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», το Μαρόκο επέρριψε πλήρως την ευθύνη στο Ισραήλ, η δε Σαουδική Αραβία αποκάλεσε το μακελειό στο νοσοκομείο «ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».

Το Ιράκ κατήγγειλε τις ισραηλινές αρχές, ζητώντας «άμεση και επείγουσα απόφαση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα.

Επιπλέον, ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Γιασίμ Μοχάμαντ Αλμπουνταουί, ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία για «σοβαρές παραβιάσεις από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις», ενώ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκαΐτ, απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση «να σταματήσει αμέσως αυτή η τραγωδία».

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο κάλεσε χτες να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις για τη «Μέρα Οργής» κατά του Ισραήλ και τη σφαγή στο νοσοκομείο.

Προειδοποιήσεις από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Η πιο έντονη αραβική αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο ήταν από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο οποίος χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, κατήγγειλε το Ισραήλ για το χτύπημα του νοσοκομείου και για αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, προειδοποιώντας ότι διακυβεύει τη συμφωνία ειρήνης με την Αίγυπτο.

Δεν έκλεισε η Αίγυπτος το μεθοριακό πέρασμα με τη Ράφα, τόνισε, αλλά οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Απέρριψε δε σχέδια ή προσπάθειες για αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά, εξηγώντας ότι σε επόμενο στάδιο κάτι τέτοιο θα επιφέρει τον διωγμό των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης στην Ιορδανία, ώστε με τον τρόπο αυτό «να τελειώσει η παλαιστινιακή υπόθεση, σε βάρος γειτονικών χωρών». Αντιπρότεινε στο Ισραήλ να μετακινήσει τους Παλαιστίνιους στην υπό ισραηλινό έλεγχο έρημο του Νεγκέβ, ώσπου να τελειώσει «την αποστολή» του εναντίον παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

«Αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα είναι εκατομμύρια αυτοί που θα υποστηρίξουν τη θέση της Αιγύπτου», προειδοποίησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, πριν τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, επικαλούμενος «την αραβική και τη μουσουλμανική κοινή γνώμη», που αντιμετωπίζουν με ευαισθησία «την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη των υποθέσεων».

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά του ότι μετέβη στην Αίγυπτο για «να εργαστούμε από κοινού ώστε να υπάρξει ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα το ταχύτερο δυνατόν». Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν πρότεινε όλες οι ισλαμικές χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ να τις διακόψουν και να επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ισραήλ.

Η σφαγή εκατοντάδων αμάχων στο νοσοκομείο στη Γάζα προκάλεσε άμεσα οργισμένες αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε δεκάδες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ τους σε Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία, Ιράκ, Ιορδανία και Τουρκία, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και δεκάδες τραυματισμοί.

Επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς σημειώθηκαν και έξω από μια σειρά πρεσβείες, όπως της Γαλλίας στην Τύνιδα, της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Τεχεράνη, καθώς επίσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Αμμάν της Ιορδανίας. Στο Αμμάν καταγράφηκαν και οι πιο σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Χτες το βράδυ πλήθος διαδηλωτών πυρπόλησαν κάποιες εγκαταστάσεις κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, με λεζάντες «Εγκληματίας πολέμου».

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε χτες το απόγευμα και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων Λιβανέζων έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Αμερικανικό βέτο στον ΟΗΕ υπέρ του Ισραήλ

Χτες συνεδρίασε εκτάκτως για το Μεσανατολικό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνέχεια του πολύνεκρου βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Γάζα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε, πέρα από τη σφαγή στη Γάζα, σχέδιο απόφασης που προωθούσε η Βραζιλία και το οποίο περιλάμβανε καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά και καταδίκη κάθε βίας σε βάρος αμάχων, ανοίγοντας δρόμο για την άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 12 ψήφοι υπέρ, 1 κατά (ΗΠΑ) και 2 αποχές (Ρωσία, Βρετανία).

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ εξήγησε την άσκηση βέτο εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το ότι το σχέδιο απόφασης δεν έλεγε τίποτε ...«για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ