ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
23 Οκτώβρη: Πρωτοβουλίες για την απεργία σε κάθε τόπο δουλειάς

Κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις να κάνουν την επόμενη Τετάρτη μέρα δράσης για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Νοέμβρη

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 6 Νοέμβρη
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 6 Νοέμβρη
Να μετατρέψουν την Τετάρτη 23 Οκτώβρη σε πανελλαδική Μέρα Δράσης για την προετοιμασία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, με πρωτοβουλίες που να αγγίζουν κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το ΠΑΜΕ. Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, όλες τις δυνάμεις τους ώστε η απεργία στις 6 Νοέμβρη να είναι μαζική, μαχητική. Μια απεργία που σε καμία επιχείρηση δε θα περάσει το κατώφλι της εργαζόμενος για να δουλέψει. Τα στελέχη των συνδικάτων, οι επιτροπές των σωματείων να μπουν μπροστά, να οργανώσουν την απεργία, να δείξουν το δρόμο για να σπάσει η μοιρολατρία, η απογοήτευση, η τρομοκρατία.

Κάθε μέρα να μετράμε αποφάσεις σωματείων, γενικών συνελεύσεων, αποφάσεις στους τόπους δουλειάς. Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις δυνάμεις στις 23 Οκτώβρη να είναι μέρα παρουσίας και επαφής των συνδικάτων με τους τόπους δουλειάς. Μέρα αγωνιστικών πρωτοβουλιών των συνδικάτων, ανάδειξης των αιτημάτων και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης. Να βάλουμε στόχο στις 23 Οκτώβρη να βρεθούμε και να συζητήσουμε οργανωμένα με σχέδιο στους κλάδους. Με δύναμη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη».

Στην παραπάνω κατεύθυνση, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σχεδιάζει για εκείνη τη μέρα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στη 1 μ.μ., για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίστοιχες δράσεις αποφασίζουν και σχεδιάζουν τα ταξικά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Για την προετοιμασία και την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας, βρίσκονται σε εξέλιξη Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων. Ανάμεσα σε άλλες, οι εξής:

  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στις 20/10, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Χαριλάου 30, Ελευσίνα).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 20/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
  • Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, στις 21/10, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, στις 22/10.
  • Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, στις 22/10, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι κλαδικές συσκέψεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενόψει της απεργίας στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Σήμερα, συσκέψεις γίνονται για το Δημόσιο (στις 9 π.μ.) και την Ενέργεια (στις 11 π.μ.). Αύριο, Κυριακή, για τον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών (στις 9 π.μ.) και των ΜΜΕ (στις 11 π.μ.).

  • Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
ΠΑΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Σχέδιο και μέτρα για να νικηθούν οι δυσκολίες

Σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στον κλάδο

Σύσκεψη για τον έλεγχο και τον παραπέρα προγραμματισμό της δουλειάς για την οργάνωση της απεργίας της 6ης Νοέμβρη στον κλάδο έκανε την Πέμπτη η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων πρακτικά μέτρα για να υπερνικηθούν δυσκολίες, όπως, για παράδειγμα, η αδύναμη παρέμβαση σε μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού σε περιοχές όλης της χώρας, οι καθυστερήσεις στις συνεδριάσεις επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων, με θέμα την οργάνωση της απεργίας, το πέρασμα της δουλειάς στα πρωτοβάθμια σωματεία, με Γενικές Συνελεύσεις, κόντρα στον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι άλλες δυνάμεις, για να υπονομεύσουν στην πράξη την απεργία.

Θετικά εκτιμήθηκε το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις, παράλληλα με συσκέψεις και εξορμήσεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Συζητήθηκαν ακόμα τα ιδιαίτερα ζητήματα του κλάδου, που μπορούν να αποτελέσουν κρίκο στη συσπείρωση των εργαζομένων και στη συμμετοχή τους στην απεργία. Για παράδειγμα, την ώρα που τα «πουγκιά» των μεγαλοξενοδόχων γέμισαν φέτος από την αύξηση της τουριστικής κίνησης και τα προγράμματα επιδότησής τους από τον ΟΑΕΔ ανήλθαν στα 150 εκατ. ευρώ, το εποχικό επίδομα θα μειωθεί στους 3 μήνες και δε θα δοθεί σε όλους. Ταυτόχρονα, οι μειωμένοι μισθοί και η ανασφάλιστη δουλειά, οι οφειλές δεδουλευμένων κάνουν θραύση.

Η μάχη της απεργίας στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό «δένεται» με τη μάχη για κλαδική ΣΣΕ. Το σχέδιο ΣΣΕ των ταξικών δυνάμεων θα σταλεί σε όλα τα σωματεία για συζήτηση, ενώ ανακοινώσεις θα μοιραστούν μαζικά στους εργαζόμενους. Πέρα από τη δουλειά στα πρωτοβάθμια σωματεία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο θα ρίξουν βάρος σε εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ ανά τη χώρα, όπου ήδη συνωστίζονται χιλιάδες απολυμένοι από την καλοκαιρινή σεζόν. Ιδιαίτερα εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία, εκτιμήθηκε ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η δουλειά να προχωρήσει με σχέδιο, καταγραφή και ιεράρχηση των χώρων δουλειάς.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική συγκέντρωση στις 31 Οκτώβρη

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Παννατική συγκέντρωση την Πέμπτη 31/10 στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ. «Να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές» είναι το σύνθημα των συνταξιούχων, που κινητοποιούνται ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και τα εκρηκτικά προβλήματα στην Υγεία, τα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς που απειλούν τη λαϊκή οικογένεια. Να πάρουν μέρος τόσο στην παναττική συγκέντρωση όσο και στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη καλεί τους συνταξιούχους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ). Καλεί τα σωματεία «να ενημερώσουν, να συζητήσουν και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «COCA - COLA 3Ε»
Απεργία και συντονισμός στον κλάδο

Με 48ωρες απεργίες έως και τις 24 Οκτώβρη συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «COCA - COLA» στη Θεσσαλονίκη, που παλεύουν για την ανάκληση των απολύσεων 33 συναδέλφων τους από το τμήμα διανομής. Σε κοινή σύσκεψη που έκαναν χτες στη Θεσσαλονίκη οι δύο Ομοσπονδίες του κλάδου, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και η Ομοσπονδία Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους για αντιμετωπίσουν ενιαία την επιθετικότητα του πολυεθνικού ομίλου. Καθόρισαν συγκεκριμένες κοινές δράσεις και αποφάσισαν μέτρα προκειμένου ο αγώνας να βγει έξω από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων του ομίλου της «COCA COLA 3E», όλων των εργαζομένων του κλάδου.

  • Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, μεθαύριο Δευτέρα 21/10, στη 1 μ.μ., στο χώρο του εργοστάσιο, για τις προθέσεις της εργοδοσίας να μειώσει μισθούς και να περικόψει επιδόματα. Καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου στο νομό Αττικής και τα σωματεία του ομίλου Φιλίππου, να παραβρεθούν στη συνέλευση, για συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΒΣΑ

Ανοιχτή συνεδρίαση πραγματοποιεί τη Δευτέρα 21/10, στις 7 μ.μ., το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πατούσα 3 - Πλ. Κάνιγγος, 6ος όροφος), για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία της 6ης Νοέμβρη. Στη συνεδρίαση καλούνται τα προεδρεία των σωματείων και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη σωματείων και Ενώσεων ΕΒΕ. Ζητήματα αιχμής είναι «το ασφαλιστικό και η Υγεία, τα χρέη στον ΟΑΕΕ, οι επαπειλούμενες κατασχέσεις, το δυνάμωμα της αλληλεγγύης».

Στο «Mega» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα δώσει συνέντευξη σήμερα Σάββατο, στις 8.30 π.μ., στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Μ. Αναγνωστάκη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org