ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εγκρίθηκε η συγκρότηση πέντε υπερπεριφερειών

Η κυβερνητική απόφαση, που αποτελεί προσαρμογή της διοίκησης στα κριτήρια αύξησης της ανταγωνιστικότητας, εμφανίστηκε σαν μέτρο που αποσκοπεί στην «καλύτερη» διαχείριση των κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ

Στις ανάγκες της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και γενικότερα στους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας προσδένεται και η περιφερειακή πολιτική της χώρας, η οποία υλοποιείται εν πολλοίς μέσω των κοινοτικών πλαισίων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση των 5 αναπτυξιακών υπερπεριφερειών, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), με στόχο την παραπέρα συγκεντροποίηση των σχετικών κονδυλίων του ΚΠΣ και τη διαχείρισή τους μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Κι αυτό γιατί τα ποσά του ΚΠΣ θα διαχειρίζονται εγκάθετοι της κυβέρνησης στα λεγόμενα περιφερειακά αναπτυξιακά συμβούλια, στα οποία θα εκπροσωπούνται και οι υφιστάμενες 13 διοικητικές περιφέρειες, οι οποίες δεν αλλάζουν, προς το παρόν τουλάχιστον.

Το θέμα αυτό εξετάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου και εξετάστηκε ο σχεδιασμός ενόψει του Δ΄ ΚΠΣ που καλύπτει την περίοδο 2007-2013. Στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε επίσης η προβληματική πορεία του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο αφορά την ηλεκτρονική διασύνδεση των φορέων της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την είσοδο των νέων τεχνολογιών στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Με δεδομένες τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος και με τον κίνδυνο των περικοπών να επικρέμεται, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταφέρει κεφάλαια από το προβληματικό πρόγραμμα σε άλλα προγράμματα που εμφανίζουν υψηλότερους ρυθμούς απορρόφησης.

Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε τις νέες στρατηγικές επιλογές της ΕΕ στα περιφερειακά προγράμματα, τα οποία καλούνται πλέον να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη στενότερη σύνδεση των κοινοτικών πλαισίων με τη στρατηγική της Λισαβόνας. Με άλλα δηλαδή λόγια, όλα τα προγράμματα του ΚΠΣ θα κρίνονται και θα υλοποιούνται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, λογική η οποία πρώτα και κύρια θα πλήξει τους κοινωνικούς τομείς που χρηματοδοτούνται μέσω αυτών των προγραμμάτων. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του Γ΄ ΚΠΣ, ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ψηφιακής στρατηγικής, καθώς και για «ψηφιακό άλμα», επειδή η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στα θέματα της ψηφιακής επανάστασης...

Το σχετικό σχέδιο νόμου, που θα συγκροτεί τις πέντε αναπτυξιακές περιφέρειες, θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, μετά από κοινή επεξεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι αναπτυξιακές περιφέρειες της χώρας μειώνονται από 13 σε 5, ενώ θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να εκφράσουν γνώμη οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ κλπ.

Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε με δηλώσεις του πως «στόχος του σχεδίου νόμου είναι η υποδομή η οποία δημιουργείται να βοηθήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού να λειτουργήσουν το Δ΄ ΚΠΣ χωρίς να θίγεται η αυτοτέλειά τους». Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο - αν όχι αδύνατο, αφού η πλειοψηφία των δήμων δε διαθέτει την κατάλληλη υποδομή σύνταξης τεχνικών μελετών για έργα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την ένταξη και χρηματοδότησή τους. Ταυτόχρονα δε, η ανταποδοτικότητα των έργων και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν από τα πιο σοβαρά κριτήρια, που σημαίνει ότι δημοτικά ή λαϊκά έργα που δεν αποφέρουν κέρδος στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μάλλον δεν έχουν μοίρα στην κάνουλα της χρηματοδότησης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρέμβαση υπέρ των διαμεσολαβητών ασφαλειών

Ενα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται η Ελλάδα - και άλλες 9 χώρες της ΕΕ - μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, καθώς δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 15/1/2005 την Οδηγία, που αφορά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Με την «αιτιολογημένη γνώμη» - που απευθύνεται στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες, στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα και την Πορτογαλία - η Επιτροπή ζητά από αυτά τα δέκα κράτη - μέλη να μεταφέρουν την Οδηγία 2002/92/EK για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην εθνική νομοθεσία τους».

Στόχος της οδηγίας είναι να επιτρέπει στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να πουλούν τις υπηρεσίες τους σε οιοδήποτε κράτος - μέλος, και έτσι «βελτιώνει τις διαθέσιμες επιλογές και ενισχύει την προστασία των πελατών, ενώ παράλληλα βοηθά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, π.χ. τους ασφαλειομεσίτες, να εμπορευτούν τις υπηρεσίες τους και εκτός συνόρων». Η ΕΕ απαιτεί από τους διαμεσολαβητές να είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώο στο κράτος - μέλος καταγωγής τους, βάσει «αυστηρών προϋποθέσεων». Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για χρήση των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ανάλογα με το σε ποια χώρα τούς έχουν ανάγκη.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Αυξάνονται οι χρήστες...

Το 76% των νοικοκυριών διαθέτει κινητό τηλέφωνο και το 34% ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ

Αύξηση της χρήσης των νέων τεχνολογιών από τα ελληνικά νοικοκυριά διαπιστώνει δειγματοληπτική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε 4.485 άτομα ηλικίας 16-74 ετών, το α' τρίμηνο του 2005.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής:

  • Κινητό τηλέφωνο δήλωσε ότι διαθέτει το 76% των νοικοκυριών. Σε σχέση με τα στοιχεία του 2004, τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 11%, αποδεικνύοντας έτσι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατόχων κινητών τηλεφώνων για συσκευές νέας γενιάς.
  • Το 52% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στέλνουν γραπτά μηνύματα (SMS) κάθε ημέρα ή σχεδόν κάθε ημέρα. 32% ομιλούν, κατά μέσο όρο, έως 29 λεπτά το μήνα. 26% από 30 έως 60 λεπτά το μήνα και 42% περισσότερο από 60 λεπτά.
  • Το 99,8% των νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση, ενώ το 5% διαθέτει τηλεόραση με δορυφορικό «πιάτο».
  • Το 22% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία του.
  • Το 34% των νοικοκυριών έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή, ποσοστό αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2004.
  • Το 29% του πληθυσμού χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή το 1ο τρίμηνο του 2005.
  • Το 22,5% του πληθυσμού χρησιμοποίησε το διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του 2005.
  • Τα χαρακτηριστικά του ατόμου, που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαδίκτυο, παραμένουν σταθερά, δηλαδή: άτομο «ηλικίας 16-34 ετών, απόφοιτος Λυκείου/ΙΕΚ και εργαζόμενος».
  • Αύξηση κατά 2% σε σχέση με το 2004, παρουσιάζει το ποσοστό αγορών μέσω διαδικτύου, παραμένει, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα (6,6%). Βασικοί λόγοι γι' αυτό είναι οι καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών και η έλλειψη ασφάλειας στις αγορές μέσω διαδικτύου.
ΚΟΥΡΕΙΑ - ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ
Νέοι όροι χορήγησης επαγγελματιών αδειών

Κίνητρα για να αυξήσει τις δουλιές των ιδιωτικών ΙΕΚ που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο της εκπαίδευσης κουρέων -κομμωτών δίνει η κυβέρνηση με τις αλλαγές που επέφερε στο Προεδρικό Διάταγμα, που διέπει τη διαδικασία αδειοδότησης των επαγγελματιών του κλάδου. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο του τροποποιημένου ΠΔ που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου στο ΦΕΚ (τεύχος πρώτο, αρ. φύλλου 193). Μεταξύ άλλων μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των εμπειροτεχνιτών, καθώς και των κατόχων αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών για την απόκτηση ειδικοτήτων κουρέα και κομμωτή.

ΣΔΙΤ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Επιταχύνει η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την υλοποίηση της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης για τις συμπράξεις ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, επικεφαλής στη νεοσύστατη ειδική γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας αναλαμβάνει ο Λ. Κορρές. Με το νόμο για τις ΣΔΙΤ τα μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομής και υπηρεσιών παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο επιδοτείται με ζεστό κρατικό χρήμα και επίσης με την πολύχρονη εκμετάλλευσή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ