ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ενώνουν τις φωνές τους για δωρεάν ασφαλείς μετακινήσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος σήμερα από φορείς των γονιών των μαθητών

Με κεντρικό αίτημα να δοθεί μια πραγματική λύση για δωρεάν και ασφαλή μεταφορά, γονείς και μαθητές προχωρούν σήμερα από τις 11 το πρωί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαμαρτυρία με περικύκλωση του υπουργείου Εσωτερικών. Την πρωτοβουλία είχε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Πρόκειται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που γίνονται από τις αρχές της σχολικής χρονιάς από μαθητές, γονείς και άλλους φορείς προκειμένου να ξεκινήσει η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών.

Οι κινητοποιήσεις για το ζήτημα της μεταφοράς συνεχίζονται και αύριο Σάββατο με την πανελλαδική κινητοποίηση των γονιών και μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στις πόλεις όπου λειτουργούν. Πολύμορφες κινητοποιήσεις θα κάνουν τα μουσικά σχολεία και την Τρίτη 23 Οκτώβρη.

Νέα εισαγγελική παρέμβαση για τους μαθητικούς αγώνες

Τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς σε ρόλο «παιδονόμου» στέλνει στα σχολεία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες για να τρομοκρατηθούν οι μαθητές και να σταματήσουν τον αγώνα τους, που φτάνει και σε καταλήψεις των σχολείων τους. Ο εισαγγελέας με αφορμή τις καταλήψεις μαθητών σε σχολεία απέστειλε χτες σε όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας εγκύκλιο, όπου τους ζητάει να παρεμβαίνουν μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για «τη βεβαίωση των εγκλημάτων» όσο και «την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους».

Ουσιαστικά, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η εισαγγελική εγκύκλιος έρχεται να ποινικοποιήσει και να τρομοκρατήσει το μαθητόκοσμο, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και αγωνίζεται για την επίλυσή τους.

Με πρόφαση κάποια ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά όπου παρεισφρέουν εξωσχολικά στοιχεία και προκαλούν ζημιές σε σχολεία, η εγκύκλιος του Ι. Τέντε έρχεται να εμποδίσει τον αγώνα των μαθητών για καλύτερη Παιδεία. Μάλιστα, η εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων!

Η εγκύκλιος ζητάει να ακολουθείται η αυτόφωρος διαδικασία στους εξωσχολικούς παράγοντες εφόσον πραγματοποιούν καταστροφές στις καταλήψεις σχολείων. Ωστόσο, προχωράει πολύ πιο πέρα και ζητάει να ασκηθούν διώξεις ακόμη και σε γονείς ανήλικων καταληψιών μαθητών. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για «οργανωμένες μειοψηφίες», που «ασφαλίζουν τις εισόδους του σχολείου και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού» και για εξωσχολικούς που παρεισφρέουν τις νυκτερινές ώρες... Οι συμπεριφορές αυτές, αναφέρει ο Ι. Τέντες, λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων, όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής!

Τέλος, ζητάει τη «συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις».

Εκδηλώσεις εκπαιδευτικών

Αποψη από το Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Αποψη από το Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη διοργανώνουν σωματεία και επιτροπές εκπαιδευτικών, τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

  • Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, διοργανώνει ιστορικό περίπατο, την Κυριακή 21 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. από το Εργατικό Κέντρο, με σταθμούς το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αργοστολίου (εντοιχισμένη πλάκα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Κουρούκλη), το μνημείο πεσόντων Ιταλών στρατιωτών, το Βινάριες (στήλη εκτελεσμένων) και το Ξενία (Παλιό μουσείο και φυλακές Αργοστολίου). Ξεναγός θα είναι ο αντιστασιακός της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Διονύσης Γερολυμάτος.
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» οργανώνει εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940, με θέμα «Η αξιοποίηση του φασισμού σε περιόδους κρίσης», με ομιλητή τον ιστορικό και συγγραφέα Αναστάση Γκίκα. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, στις 7 μ.μ.
  • Η Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με σύνθημα «Τιμάμε την 28η Οκτωβρίου, μαθαίνουμε μαζί με τους μαθητές μας την Ιστορία του λαού μας και του τόπου μας», διοργανώνει την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στο Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς (πλατεία Οσίας Ξένης).
Χρέωση σχολικών βιβλίων...

«

Ακούστε, παιδιά μου», θα λέει ο δάσκαλος στους μαθητές, «τα βιβλία που θα πάρετε τώρα θα πρέπει να τα επιστρέψετε στο τέλος της χρονιάς. Αν τα "χαλάσετε", τότε θα τα πληρώσουν οι γονείς σας»! Αν εφαρμοστούν αυτά που υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, κάπως έτσι θα ...συμβουλεύουν οι δάσκαλοι τους μαθητές, στην αρχή της χρονιάς, όταν παίρνουν στα χέρια τους τα βιβλία.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL» είπε ότι «μελετάμε έναν τρόπο ώστε αυτά τα βιβλία να μην τα πετάμε στο τέλος του χρόνου, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα να δίνονται πάλι για χρήση». Ανέφερε, μάλιστα, και παράδειγμα τη Γερμανία, όπου «χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για 3 χρόνια». Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Εμείς γιατί να τα πετάμε; Τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξεως των 20 ή 30 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο;».

Επιπλέον, ο υπουργός έχει βρει και τον τρόπο να μη «χαλάνε» τα βιβλία όταν «παραδοθούν» στο μαθητή της επόμενης χρονιάς. Ισχυρίστηκε ότι «θα περάσει» αυτό το μέτρο «γιατί θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο. Θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα, που δεν κοστίζει τίποτα, ώστε να μη μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα παραδίδονται στους επόμενους»!

Πάντως, η ...άποψη ότι πετιέται το βιβλίο όταν τελειώνει η σχολική χρονιά, επειδή το κρατά ο μαθητής, είναι λίγο ...περίεργη. Αλήθεια, δεν είναι παιδαγωγικά σωστό ο μαθητής να έχει το βιβλίο της προηγούμενης τάξης στη βιβλιοθήκη του και να το συμβουλευτεί, αν χρειαστεί; Αλήθεια, είναι παιδαγωγικά σωστό ο μαθητής να ...φοβάται να υπογραμμίσει το βιβλίο του, επειδή θα φθαρεί και θα το χρεωθούν οι γονείς του; Εμείς λέμε πως οι μαθητές πρέπει να έχουν τα βιβλία τους δωρεάν, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και να μπορούν να τα συμβουλεύονται και να τα υπογραμμίζουν, αν θέλουν και τους βοηθά. Τα βιβλία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν προϊόντα απ' τα οποία θα «κόψει» η κυβέρνηση για να βρει χρήματα. Ελεος...


Γ. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ