ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αρραγές αντιλαϊκό μέτωπο και οξυμένες αντιθέσεις

«Ανάπτυξη» και «απασχόληση» με θωράκιση των μονοπωλίων, στην ατζέντα της συνάντησης

Κάθε βήμα στην εξέλιξη της αντιδραστικής ΕΕ, επιβεβαιώνει την ανάγκη της αποδέσμευσης για να δει ο λαός χαΐρι
Κάθε βήμα στην εξέλιξη της αντιδραστικής ΕΕ, επιβεβαιώνει την ανάγκη της αποδέσμευσης για να δει ο λαός χαΐρι
Το αρραγές μέτωπο όσον αφορά την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών» που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης και οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση τους λαούς, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, όμως, φάνηκε καθαρά ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης, οξύνονται διαρκώς, ενώ ενισχύονται και οι φυγόκεντρες τάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σύνοδος που ολοκληρώνεται σήμερα δεν πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ουσιαστικά προετοιμάζει τη Σύνοδο του Δεκέμβρη, όπου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουν, στην κατεύθυνση της αντιδραστικής «εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Για το σκοπό αυτό, βασικό θέμα στην ατζέντα της χθεσινής μέρας της συνόδου της ΕΕ ήταν η ενδιάμεση έκθεση «προς μία ουσιαστική οικονομική και νομισματική ένωση», που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, κινούμενος στο πλαίσιο του ενισχυμένου Συμφώνου Σταθερότητας και του «Συμφώνου για το ευρώ». Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των προέδρων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γιούρογκρουπ και της ΕΚΤ.

Κοινός παρονομαστής είναι ότι η οικονομική και νομισματική ενοποίηση της ΕΕ θα στηριχθεί σε μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς, με ταυτόχρονη κλιμάκωση των «διαρθρωτικών αλλαγών», που διασφαλίζουν την αειφόρο κερδοφορία για τα μονοπώλια.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των προτάσεων, δεσπόζουσα θέση κατέχει η «ιδέα» για υπογραφή μνημονίων όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, «σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης που δεσμεύονται να εφαρμόσουν και την υλοποίησή τους».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ενδιάμεσης έκθεσης, «οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις που προσδιορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις του Συμβουλίου και να βασίζονται σε ενωσιακές διαδικασίες, όπως τα σχέδια διορθωτικής δράσης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικών ανισορροπιών ή τα προγράμματα οικονομικής εταιρικής σχέσης».

Είναι φανερό δηλαδή, ότι οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα ορίζονται από τις συνθήκες της ΕΕ και μνημόνια διαρκείας, που σημαίνει ανατροπές δίχως τέλος στα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Βάθεμα της αντιδραστικής ενοποίησης

Γενικότερα, βασικό χαρακτηριστικό του νέου πλαισίου διακυβέρνησης της ΕΕ, είναι η εκχώρηση περισσότερων κυριαρχικών δικαιωμάτων στα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εκ των προτέρων έγκριση των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Το στίγμα το έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η Α. Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί σήμερα το πρωί και με τον Α. Σαμαρά. «Η Ευρώπη χρειάζεται σαφή δικαιώματα παρέμβασης στις περιπτώσεις που οι εθνικοί προϋπολογισμοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ», τόνισε μιλώντας χθες το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ).

«Εχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», υπογράμμισε η Μέρκελ, η οποία υπεραμύνθηκε της πρότασης που είχε εκφράσει λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα ο Β. Σόιμπλε, να δοθεί δηλαδή στον Ευρωπαίο Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων το δικαίωμα να ασκεί βέτο στο θέμα αυτό.

«Οταν θα έχουμε ένα μηχανισμό ικανό να κηρύξει άκυρο έναν προϋπολογισμό, θα βρισκόμαστε τότε στο σημείο που θα έχουμε σίγουρα ανάγκη από κάποιον στους κόλπους της επιτροπής που θα είναι εξουσιοδοτημένος να το πράξει κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων», αποσαφήνισε, προσθέτοντας ότι «πολλές χώρες δεν είναι ακόμα έτοιμες γι' αυτό, δυστυχώς, αλλά τίποτα δε θα μας εμποδίσει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, απέρριψε κάθε ιδέα για ανάληψη περισσότερων βαρών από την Γερμανία όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης και αντ' αυτού τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύσει σε συγκεκριμένα προγράμματα σε χώρες μέλη και το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από έναν «φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών». Προσερχόμενη χτες στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά «πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο».

Διαφωνούν για τις τράπεζες

Βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προβάλλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα. Οι κυβερνήσεις όμως άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη.

Τις οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ο οποίος ζήτησε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και κυρίως στη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης «ως το τέλος του έτους».

«Το θέμα του (ευρωπαϊκού) συμβουλίου δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση», δήλωσε ο Ολάντ. «Επομένως, η μόνη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε, να επιβεβαιώσουμε εξάλλου, είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης ως το τέλος του έτους και κυρίως το πρώτο στάδιο που είναι η τραπεζική εποπτεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι στη Σύνοδο δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ ζήτησε να γίνει έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση διέρρεε και χτες ότι αναμένει μια «θετική δήλωση» των 26 εταίρων της για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην εκπλήρωση των στόχων του αντιλαϊκού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Βέβαιος ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα είναι θετική, εμφανίστηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ο. Ρεν.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη διαπάλη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο δήλωσε: «έχουμε κάνει περισσότερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή από ό,τι για τα μέτρα ανάπτυξης που έχουν ήδη συμφωνηθεί» από τα κράτη μέλη και ότι πρέπει «να εξισορροπήσουμε τις σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση υγιών δημοσιονομικών με τα σωστά μέτρα ώστε να έχουμε πολιτικές αύξησης της ανάπτυξης».

Οπως είναι γνωστό, τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης που προτείνει η Κομισιόν και η ΕΕ μέσω της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού και η πλήρης κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μελετούν το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

Ερευνες γερμανικών κέντρων για τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος χωρών από την Ευρωζώνη

Σε κορύφωση βρίσκονται ξανά τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και άλλων χωρών στην Ευρωζώνη, δείχνοντας ότι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης από τους αστούς δεν έχει κριθεί. Μελέτη του γερμανικού think tank (δεξαμενή σκέψης) «Prognos», κατ' εντολή του Ιδρύματος «Bertelsmann», προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας από τη Ζώνη του ευρώ θα κόστιζε 17,2 τρισ. ευρώ έως το 2020 και θα βύθιζε την παγκόσμια οικονομία «σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου».

Η έξοδος μόνο της Ελλάδας, αναφέρεται, θα ήταν διαχειρίσιμη. Ομως, βάσει της μελέτης που δημοσιεύει το «Spiegel», πρέπει να αποφευχθεί, για να μην ακολουθήσει ένα φαινόμενο ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, αφού μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση και άλλων κρατών. Η εκτίμηση αυτή δεν προκύπτει μόνο από τον υπολογισμό των απωλειών για τους πιστωτές που έχουν δανείσει χρήματα στα κράτη που βυθίζονται σε κρίση.

Ανέλυσαν, επίσης, τον πιθανό αντίκτυπο μιας κατάρρευσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικά κρατών και αναδυόμενων οικονομιών που συγκροτούν πάνω από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρεται ακόμα στην απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει, αυτή θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, απ' όπου θα καλύπτονται οι τόκοι και τα υφιστάμενα χρέη που ωριμάζουν.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τη λύση προωθούν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. Ωστόσο, η δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού προβλέπεται και από παλιότερη απόφαση του Γιούρογκρουπ σχετικά με το PSI. Ανάλογες αναφορές για «δεσμευμένο λογαριασμό» κάνει και η γερμανική εφημερίδα «Sueeddeutsche Zeitung», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, όπου αναφέρει ακόμα ότι «μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ιδίων μέσων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ