ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Νεκρός μετά τη χτεσινή κακοκαιρία

Εγκληματική η πολιτική που στερεί απ' το λαό έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ενας 62χρονος συνταξιούχος νεκρός, στο χωριό Ολύμποι, καταστροφές σε καλλιέργειες, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά και σοβαρές ζημιές σε μαγαζιά του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας της Χίου, ήταν τα αποτελέσματα της χτεσινής δυνατής νεροποντής που έπληξε το νησί. Η Χίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 140 αντλήσεις νερών από κατοικίες, καταστήματα και αποθήκες. Πραγματοποιήθηκαν δέκα απεγκλωβισμοί ατόμων από παγιδευμένα οχήματα. Από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπείες της ΝΕ του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρέθηκαν στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, δύο βασικοί εμπορικοί δρόμοι της πόλης της Χίου (σ.σ. Απλωταριά και Ροδοκανάκι) μεταβλήθηκαν σε ποτάμι, όταν τα ορμητικά νερά εγκιβωτισμένου ποταμού πέταξαν στον αέρα τα μεταλλικά καπάκια που είναι στο οδόστρωμα. Παράλληλα πλημμύρισαν τα περιβόλια στην περιοχή Κάμπος. Από τις κατολισθήσεις στους δρόμους ήταν δύσκολη η κυκλοφορία των οχημάτων προς τις βόρειες και τις νότιες περιοχές του νησιού, ενώ ξεχείλισαν τα ποτάμια και οι ξεροπόταμοί του.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής αποτελούμενα από 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα πραγματοποιούσαν απεγκλωβισμούς και αντλήσεις υδάτων, ενώ τις επιχειρήσεις τους συνεπικουρεί και ο Στρατός. Εξάλλου σήμερα δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Χίο.

Με δήλωσή του στον «Ρ» ο Στρατής Κόρακας, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε:

«Οι πρωτοφανείς σε μέγεθος καταστροφές, με την απώλεια μάλιστα μιας ανθρώπινης ζωής και ανυπολόγιστες ζημιές της περιουσίας των κατοίκων της Χίου, δεν είναι "εκ Θεού". Οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέριμνας από την πλευρά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, καθώς και στην ασυδοσία των εργολάβων με μπαζώματα ρευμάτων, κακοτεχνίες, ημιτελή έργα κλπ. με μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Είναι γνωστό ότι τέτοια πλήγματα δεν έχουμε μόνο στη Χίο. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, έχουμε στις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Καλούμε το λαό της Χίου να βγάλει τα συμπεράσματα του από την εγκληματική πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στον τομέα των υποδομών (στη συγκεκριμένη περίπτωση σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων), να τιμωρήσουν τους υπαίτιους με την ψήφο τους και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική από τη σημερινή, μια πολιτική που θα εξασφαλίζει τη ζωή και τα συμφέροντα του λαού μας. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεσμεύεται στον αγώνα αυτό θα είναι μπροστάρης».

Οι συνέπειες της απουσίας μέτρων ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας αναδείχθηκαν και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε Αττική και Μυτιλήνη. Ανεμοστρόβιλος έπληξε το βράδυ της Κυριακής τον Βασιλικό Ζακύνθου, προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια, ελαιώνες, ενώ προκάλεσε και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Στην Καλαμάτα, ανεμοστρόβιλος άρπαξε τη στέγη του Λιμεναρχείου και την εκσφενδόνισε σε μεγάλη απόσταση, με αποτέλεσμα το κτίριο να γεμίσει νερά. Ο ισχυρός άνεμος ξήλωσε επίσης μία κολόνα της ΔΕΗ και ξερίζωσε δέντρα, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές έξι αυτοκίνητα. Σε Κιλκίς και Ημαθία προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τραγικό δυστύχημα με πέντε νεκρούς

Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε άνθρωποι προχτές αργά το βράδυ στην εθνική οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου, μεταξύ των οποίων και δυο μικρά παιδιά, όταν ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με βυτιοφόρο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη στροφή των Σισσών, ενώ οι αιτίες του δυστυχήματος παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες από την αστυνομία. Να αναφέρουμε ότι νεκροί ανασύρθηκαν ο Ελληνας οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου καθώς επίσης μια 57χρονη, μια 35χρονη, ένα κοριτσάκι 10 ετών και ένα αγοράκι 4 ετών υπήκοοι Ρωσίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στο οδικό δίκτυο της Κρήτης χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω της άθλιας κατάστασης που βρίσκεται και της έλλειψης δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να παραδοθεί σε ιδιώτες.

Γεγονός που κατατάσσει το Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης στα τέσσερα πρώτα πιο φονικά τμήματα των εθνικών αξόνων της χώρας.

Για το τραγικό δυστύχημα, με δήλωση του, ο υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφερειάρχης Κρήτης, Στέλιος Ορφανός, τόνισε ότι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται στο Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) όπως σήμερα με το τραγικό δυστύχημα υπογραμμίζουν τις εγκληματικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είτε ως κυβέρνηση είτε ως Περιφέρεια και Δήμους, που άφησαν το δρόμο να φτάσει σε αυτό το χάλι χωρίς να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια από τις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη θέση τους να δοθεί η κατασκευή και η εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Και ακολούθως προσθέτει: «Δεν είναι τυχαία η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να προχωρήσει άμεσα η λειτουργία της εταιρείας "Αναπτυξιακές Υποδομές Κρήτης ΑΕ" που θα αναλάβει το οδικό δίκτυο της Κρήτης παραδίδοντας τα δημόσια έργα στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του κατασκευαστικού κεφαλαίου, με πρόσχημα τη δήθεν έλλειψη κρατικών κονδυλίων. Καλούμε το λαό της Κρήτης να αποδοκιμάσει τους εμπνευστές τέτοιων έργων, μέσω των οποίων γίνεται θύμα πολλαπλής εκμετάλλευσης».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Ο δρόμος άνοιξε, ο κίνδυνος παραμένει

Μπορεί να άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου ο δρόμος στην κοιλάδα των Τεμπών, ο οποίος έκλεισε για 24 ώρες μετά την πτώση βράχου, που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές, ωστόσο οι κίνδυνοι για νέες βραχοπτώσεις παραμένουν, όπως προκύπτει και από σχετική ανακοίνωση της επιβλέπουσας για λογαριασμό του Δημοσίου εταιρείας «Εγνατία ΑΕ».

Σημειώνεται ότι ο βράχος έπεσε λίγους μήνες ύστερα από τις εργασίες σταθεροποίησης των πρανών που έγιναν μετά το θανατηφόρο περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Και ήρθε να αναδείξει για μια ακόμα φορά τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συνυπέγραψαν τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των δρόμων, οι οποίες διασφαλίζουν αποκλειστικά την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και όχι τις ανάγκες του λαού για ασφαλή και δωρεάν κυκλοφορία στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραχωρησιούχος ιδιωτική εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», παρότι η άρση της επικινδυνότητας του αυτοκινητοδρόμου ήταν υποχρέωσή της, τώρα απαιτεί αυτά τα χρήματα να τα πληρώσει ο λαός και μαζί και ένα μεγάλο ποσό για ...διαφυγόντα κέρδη επειδή δε λειτουργούσαν για τέσσερις περίπου μήνες οι σταθμοί διοδίων!

Σύμφωνα με την «Εγνατία ΑΕ», «ανεξαρτήτως του πορίσματος των ειδικών και των ως άνω ενεργειών, θα ζητηθούν διευκρινίσεις για το συμβάν, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του επιπέδου ασφάλειας, με τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων επί του βραχώδους μετώπου, ώστε να αποκλειστεί, και στην περιοχή αυτή, κάθε περίπτωση πτώσης λίθου επί του οδοστρώματος. Ανάλογα μέτρα προστασίας θα ζητηθεί να ληφθούν από πλευράς της παραχωρησιούχου εταιρείας και σε κάθε ανάλογη περιοχή κατά μήκος της οδού, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον». Πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ που επιβλήθηκαν στη «Vodafone» και στην «Ερικσον» για το σκάνδαλο των υποκλοπών που συντάραξαν το πανελλήνιο το 2006, όταν αποκαλύφτηκαν υποκλοπές ακόμη και στο πρωθυπουργικό τηλέφωνο. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε ως παράνομες τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 76 εκατομμυρίων ευρώ στη «Vodafone» και 7,3 εκατ. ευρώ στην «Ερικσον». Στη «Vodafone» το πρόστιμο επιβλήθηκε για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τη διετία 2004 - 2005 και αποκαλύφτηκε ένα χρόνο μετά, ενώ η «Ερικσον» τιμωρήθηκε με πρόστιμο, γιατί ως προμηθευτής του λογισμικού της «Vodafone» δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν οι υποκλοπές. Ωστόσο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ανέπεμψε τις δύο αποφάσεις (3319-3320/2010) στην ΑΔΑΕ, προκειμένου να εκδώσει νέες νόμιμες αποφάσεις προστίμων για τις δύο εταιρείες. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι τα πρόστιμα θα πρέπει να ακυρωθούν, επειδή οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες (ανοιχτές στους πολίτες), όπως προβλέπεται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ για 12 από τους 17 νεαρούς συλληφθέντες για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ζητά με εισήγησή της, η εισαγγελέας Εφετών Ξ.Δημητρίου. Προτείνει την απαλλαγή των 5, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες, αφού δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους.Συγκεκριμένα, από τους κατηγορούμενους στους οποίους έχουν αποδοθεί κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», «κατοχή εκρηκτικών» και άλλα εννέα αδικήματα, οι 3 βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι, άλλοι 3 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ άλλοι 6 καταζητούνται. Στους 12 αποδίδονται οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στα σπίτια του τέως υφυπουργού Π. Χηνοφώτη και της υπουργού Λ. Κατσέλη, καθώς και η έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Αξίζει να επισημανθεί ότι στα πρόσωπα που δεν προτείνεται η παραπομπή σε δίκη συμπεριλαμβάνεται και η νεαρή που συνελήφθη με ενοχοποιητικό στοιχείο αποτύπωμά της σ' ένα γυάλινο κηροπήγιο. Αντιθέτως, ως ενοχοποιητικά στοιχεία η εισαγγελική πρόταση θεωρεί τα άδεια μπουκάλια μπίρας, τα πολλά σακβουαγιάζ, τα σακίδια πλάτης και τα επαναστατικά φυλλάδια... Σύμφωνα, πάντως, με την πρόταση της Ξ. Δημητρίου παραμένουν «άγνωστα στην ανάκριση πρόσωπα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ