ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΙΟ
Κύμα υποστήριξης και μπαράζ καταγγελιών

Αλλά και «κροκοδείλια δάκρυα» για να κρυφτούν οι αιτίες του φαινομένου και της «σιωπής»

EUROKINISSI

Το «καπάκι» της άθλιας πραγματικότητας του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που γεννούν την πολύμορφη βία κατά των γυναικών στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, και το «υπόβαθρο» για τη «σιωπή» τους, μαζί με τις κάθε λογής πιέσεις των «ισχυρών παραγόντων», σήκωσαν οι καταγγελίες της πρωταθλήτριας στην ιστιοπλοΐα, χρυσής Ολυμπιονίκη και με πληθώρα άλλων διακρίσεων, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) το 1998, όταν ήταν 21 ετών.

Οι καταγγελίες έγιναν σε τοποθέτηση της ίδιας στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση στον Αθλητισμό.

Oπως αποκάλυψε η Σ. Μπεκατώρου, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ελληνική αποστολή: «Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας στο ασανσέρ, πριν πάει στο δωμάτιό του μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα (...) Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Ελεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου».

«Μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος»

Στην πρώτη της δημόσια δήλωση μετά την καταγγελία η Σ. Μπεκατώρου αφού εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνει, προσθέτει: «Η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ (...) Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του Αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!».

Πριν από τις αποκαλύψεις η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος είχε προβεί σε επώνυμη καταγγελία για το περιστατικό του 1998 στην Εισαγγελία, κατονομάζοντας τον φερόμενο ως θύτη. Ο συγκεκριμένος κατείχε έως και σήμερα διοικητικό πόστο στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (αντιπρόεδρος), ενώ ήταν και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ως εκπρόσωπος της ΕΙΟ.

Ο ίδιος με γραπτή δήλωσή του γνωστοποίησε την παραίτηση από τα καθήκοντα μέχρι την «πλήρη διαλεύκανση» της υπόθεσης κάνοντας λόγο για «ψευδή, συκοφαντική και υποβολιμαία καταγγελία» και ζητώντας σεβασμό προς τα οικογενειακά του πρόσωπα. Παράλληλα, η ΝΔ, της οποίας ήταν κομματικό στέλεχος, ανακοίνωσε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Χτες, η Σοφία Μπεκατώρου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εξήρε το ήθος και την ψυχική δύναμη της αθλήτριας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η συνάντηση «ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο» και ευχήθηκε πως «η θαρραλέα στάση της θα συμβάλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών».

Τη συμπαράστασή τους έσπευσαν να εκφράσουν και τα κόμματα. Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αφού επικοινώνησε με την Σοφία Μπεκατώρου, σε δήλωσή του ανέφερε πως η καταγγελία «αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι «η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Οταν μια γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή». Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης.

Παραιτήσεις και εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις έφεραν κύμα παραιτήσεων στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία από μέλη της που άφησαν αιχμές για τη στάση της διοίκησης της ΕΙΟ στο περιστατικό με αφορμή και την πρώτη ανακοίνωσή της, όπου γινόταν λόγος για ...«δυσάρεστο γεγονός». Τον χορό των παραιτήσεων άνοιξε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά, Γ. Παπαδημητρίου, και ακολούθησαν το μέλος του ΔΣ Γιώργος Χριστόπουλος και σύσσωμη η Επιτροπή Ανοικτής Θάλασσας της ΕΙΟ.

Η ΕΙΟ επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση ενημερώνοντας πως ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως θύτη αντιπροέδρου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «απερίφραστα θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή». Ο πρόεδρος της ΕΙΟ, Αντώνης Δημητρακόπουλος, με δηλώσεις στα ΜΜΕ απέρριψε τις κατηγορίες για μεροληπτική στάση της Ομοσπονδίας και δήλωσε τη συμπαράστασή του στην αθλήτρια.

Σε έκτακτο ΔΣ που πραγματοποίησε χτες η ΕΙΟ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε «ανασυγκρότηση» του ΔΣ έπειτα απ' τις παραιτήσεις μελών τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα γνωστοποίησε τη διεξαγωγή εκλογών στην Ομοσπονδία στις 14 Μάρτη.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, που κάλεσε την Ολυμπιονίκη να καταθέσει για την υπόθεση αύριο, Τετάρτη. Σημειώνεται πως έχει παρέλθει ο χρόνος για την ποινική αξιολόγηση της καταγγελίας αφού ως όριο παραγραφής ορίζονται τα 15 χρόνια για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο η έρευνα της Εισαγγελίας γίνεται προκειμένου να αποτελέσει την αφορμή για να «ξεκλειδώσουν» άλλες υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί.

Την παρέμβαση της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού, για τις καταγγελίες της Σ. Μπεκατώρου, ζήτησαν ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης.

Και νέες καταγγελίες στον Αθλητισμό και ευρύτερα

Τα όσα κατήγγειλε η Σ. Μπεκατώρου δημιούργησαν πάντως ένα ντόμινο αποκαλύψεων για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης με θύματα αθλήτριες, αλλά και πέρα από τον Αθλητισμό.

Αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν η πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Μαρίνα Ψυχογιού, που περιέγραψε περιστατικό παρενόχλησης από παράγοντα του χώρου, η ασημένια Ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να δέχθηκε ανήθικη πρόταση από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, η πολίστρια Μάνια Μπίκοφ, η οποία κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από γνωστό αθλίατρο, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου από ιδιώτη γιατρό.

Στις καταγγελίες των αθλητριών προστέθηκαν και καταγγελίες πρώην φοιτητριών των Τμημάτων Ιστορίας και Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως υπήρξαν θύματα παρενόχλησης από πρώην καθηγητές τους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας επισήμως να υπάρξει παρέμβασή της προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες, ενώ τη γρήγορη διερεύνηση ζήτησε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε επικοινωνία μαζί του.

Κύμα συμπαράστασης

Από την πρώτη στιγμή των καταγγελιών της η Σοφία Μπεκατώρου δέχθηκε ένα ευρύ κύμα συμπαράστασης από το σύνολο του αθλητικού και του πολιτικού κόσμου.

Μηνύματα συμπαράστασης προς την Σ. Μπεκατώρου με κάθε τρόπο εξέφρασαν δεκάδες αθλητές από όλα τα σπορ, ομοσπονδίες αθλημάτων και άνθρωποι από όλο το φάσμα του Αθλητισμού και πέραν αυτού.

Σε άρθρο της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αυτός μόλυνε τη θάλασσα κι εσύ κορίτσι μου, Σοφάκι θα σ' έλεγα αν ήσουν κόρη μου, κόπιασες, πάλεψες με τα μέσα σου κι έξω λυσσασμένα κύματα και κράτησες τα πανιά σου ανοιχτά, το σκάφος σου σε πορεία νικηφόρα, ακόμη και για όλες κι όλους εκείνους που δεν ξέρουν από θάλασσα και θύελλες (...) Θα σου πω ό,τι είπα κάποτε για τη ζωή, στο δικό μου το παιδί: Κράτα το τιμόνι σου. Χάραξε την πορεία σου. Βρες τις θάλασσες και τα λιμάνια σου. Εγώ μπορώ μόνο να φυσάω μ' όλες μου τις δυνάμεις, άνεμο ούριο στα πανιά σου. Ωσπου ν' ανοίξει ο καιρός, να καθαρίσει ο ουρανός και να σκιαχτεί η γενική άπνοια. Την άδολη αγάπη σου εύχομαι να συναντάς, σε κάθε λιμάνι που θα δένεις».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να «σπάσει η σιωπή» για τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της πολύμορφης βίας

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου και άλλων γυναικών, το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η αναγκαία καταδίκη της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, όπως και άλλων γυναικών που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, είναι πράξη αυτονόητη.

Οι καταγγελίες αυτές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, βγάζοντας στην επιφάνεια τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται οι αθλήτριες και οι αθλητές, που τα όνειρά τους στον αθλητισμό εξαρτώνται από "αθλητικούς παράγοντες", τα κυκλώματα και τις διάφορες μπίζνες τους.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της άθλιας πραγματικότητας που βιώνουν οι νέοι και οι νέες, με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, του πολιτισμού, τον ανταγωνισμό, την αποθέωση της ατομικότητας σε βάρος της συλλογικότητας.

Σήμερα είναι ανάγκη να "σπάσει η σιωπή" για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που εξαναγκάζουν γυναίκες, ιδιαίτερα νέες, να μη μιλήσουν για την πολύμορφη βία που δέχονται. Μια νέα γυναίκα "μένει σιωπηλή" γιατί υφίσταται τον εργοδοτικό εκβιασμό με την απειλή της απόλυσης, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς από τους ποικιλώνυμους "ισχυρούς παράγοντες" σε διάφορους χώρους (εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτισμός κ.λπ.).

Περισσεύει, βέβαια, και η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που παρουσιάζουν ως ατομικό ζήτημα και ευθύνη την καταγγελία τέτοιων περιστατικών, τη στιγμή που παραμένει το πλαίσιο που αφήνει τα νέα κορίτσια εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο.

Τέτοια κοινωνικά φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται ριζικά με ατομικό τρόπο. Η καταγγελία των νέων γυναικών μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης.

Επομένως, το κύριο ζήτημα είναι πώς θα στηριχθεί ολόπλευρα, με ευθύνη του κράτους, κάθε γυναίκα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί, να αποκρούσει, να καταγγείλει τη βία κάθε μορφής, τις οικονομικές πιέσεις και εκβιασμούς. Αντίστοιχα, χρειάζεται να οργανωθούν ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού κ.λπ. από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ολόπλευρη προστασία των αθλητριών, συνολικά των γυναικών, από τη βία κάθε μορφής».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία τους

Τη συμπαράστασή της στην αθλήτρια εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Η δημοσιοποίηση από την ίδια την Ολυμπιονίκη του γεγονότος αυτού 22 χρόνια μετά φέρνει στην επιφάνεια τις κάθε είδους πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται αθλήτριες, όπως και αθλητές, ενώ τα όνειρά τους συνθλίβονται κάτω από τις μυλόπετρες της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Η ΟΓΕ εκφράζει παράλληλα την αλληλεγγύη της «σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται».

Στην κατεύθυνση αυτή, σχολιάζει το «υποκριτικό κρεσέντο» που ακολούθησε την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, από την πλευρά «της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στα χνάρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δήθεν "στήριξη των γυναικών" προκειμένου "να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν"» και τονίζει: «Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά τους κρύβεται η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι νέες γυναίκες. Κρύβονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που τις υποχρεώνουν να μη μιλήσουν. Γιατί βιώνουν είτε την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της ανεργίας, είτε τους εκβιασμούς των μεγαλοπαραγόντων του αθλητισμού, είτε τις πιέσεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου. Κρύβεται η πραγματικότητα της εμπορευματοποίησης, του ανταγωνισμού που αποθεώνει την ατομικότητα έναντι της συλλογικότητας», υπογραμμίζει η ΟΓΕ. Οπως εξηγεί, «σ' αυτές τις συνθήκες οι γυναίκες αναγκάζονται να μένουν σιωπηλές, να ψάχνουν για ατομική αντιμετώπιση κι ενός τέτοιου προβλήματος».

«Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που οφείλονται μόνο σε κάποια προβληματική προσωπικότητα; Πώς καθορίζεται η εξέλιξη στην προκειμένη περίπτωση αθλητριών και αθλητών, σε άλλες περιπτώσεις σπουδαστριών και σπουδαστών, όπως και η επιστημονική, καλλιτεχνική, γενικά η εργασιακή τους πορεία; Σε τέτοια και άλλα κοινωνικά φαινόμενα υπάρχει μόνο ο δρόμος της ατομικής σιωπής ή καταγγελίας ή αυτός μπορεί να ενταχθεί στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης;», είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει η ΟΓΕ, καλώντας τις γυναίκες να προβληματιστούν γύρω από αυτά.

Τέλος, διαβεβαιώνει πως με τις δυνάμεις της «συνεχίζει αταλάντευτα τον συλλογικό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πράξη αυτονόητη η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Σοφία Μπεκατώρου:

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν "ναι μεν, αλλά". Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία με ευθύνη του κράτους των αθλητριών, των νέων κοριτσιών, που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός "αθλητισμού" που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης και των διαφόρων "ισχυρών παραγόντων"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ