ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Ρεαλισμό» και «όχι ψευδαισθήσεις» ζητά η κυβέρνηση

Γ. Μαρίνος: Ανησυχητικές εξελίξεις, ο λαός να είναι αυστηρός με κάθε προσπάθεια εφησυχασμού

INTIME NEWS

«Ρεαλισμό» και «όχι ψευδαισθήσεις» ζήτησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που ξεκινούν την επόμενη βδομάδα, προετοιμάζοντας για ανησυχητικές εξελίξεις, με βάση και τα επικίνδυνα σχέδια συνεκμετάλλευσης που προωθούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως «υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια (...) γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό, χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης δεν απέκλειε και μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές», για τις οποίες αφού είπε πως «δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο, είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές», πρόσθεσε: «Αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε αν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης, για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις (...) τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια».

Επιπλέον, ενώ και χτες καταγράφονταν εμπλοκές στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών μαχητικών με οπλισμένα τουρκικά «F-16» που παραβίαζαν ξανά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ο Ταραντίλης επανέλαβε ως προϋποθέσεις που βάζει η ελληνική κυβέρνηση στον διάλογο «να μην έχουμε ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και οπωσδήποτε να συζητηθεί ένα και μόνο ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο (...) έχει να κάνει με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς δε αν η κυβέρνηση θέλει «επέκταση» των κυρώσεων τη ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ξόρκισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια καλή φάση, όπου το κλίμα είναι καλό μεταξύ μας. Θα προχωρήσουμε στις διερευνητικές (...) Το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι καλό και ελπίζω έτσι να συνεχιστεί».

Στο μεταξύ, χτες στο ΥΠΕΞ ο υπουργός Ν. Δένδιας ενημέρωνε τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για «τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», όπου έβγαλε ξανά μάτι η στρατηγική συμπόρευση των αστικών πολιτικών κομμάτων στο ευρωατλαντικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια, καλλιεργώντας αυταπάτες για τον βρώμικο ρόλο της ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για αδυναμία του πρωθυπουργού «να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα». «Παρ' όλα αυτά» - έσπευσε να διαβεβαιώσει - «εμείς στηρίζουμε τις διερευνητικές, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία», ζητώντας διερευνητικές... «χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά», συνεχίζοντας να αποκρύπτει το ρόλο των «μεγάλων συμμάχων» της αστικής τάξης. «Αλλά και διερευνητικές όπου εμείς δεν θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blame game. Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και όπου βήμα - βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται, ενεργά τις δικές μας θέσεις», στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων».

Σημειωτέον, προηγουμένως, σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα ο Ν. Δένδιας παραδέχτηκε ότι το ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. «Η στάση του ΝΑΤΟ είναι η γραμμή των ίσων αποστάσεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση είναι άδικο για εμάς», είπε. Εσπευσε όμως να διαχωρίσει τις ΗΠΑ, επιφυλάσσοντας «θετικά λόγια για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αντελήφθη πολύ καλά το τι συνέβαινε και προσπάθησε πολύ να βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν «να επιτύχει ό,τι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειες του Πομπέο».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση λέει ξανά και ξανά πως δεν συζητά το θέμα των χωρικών υδάτων, ξαναμπήκε ερώτημα για το θέμα, με τον υπουργό να απαντά ότι υπάρχει «μια μεγάλη απόκλιση με την Τουρκία και αυτή αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι και μόνο».

Σε κάθε περίπτωση, ξανάβαλε ως διέξοδο τη Χάγη, λέγοντας ότι «αν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και σε περίπτωση διαφωνίας να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, τότε θα είναι εύκολο»...

Ακρως επικίνδυνα τα σχέδια του ευρωατλαντισμού

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια:

«Ο κ. υπουργός μάς ενημέρωσε για τις επικείμενες διερευνητικές επαφές - συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θεωρεί αυτές τις εξελίξεις πολύ σοβαρές και θα τις παρακολουθήσουμε σταθερά, γιατί θα συνυπάρξει η ένταση, η όξυνση, με προσπάθεια μιας συμβιβαστικής λύσης.

Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης και θέλει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, των διερευνητικών επαφών - όπως το προσεγγίζει το κάθε κόμμα - τις απαράδεκτες θέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τις γκρίζες ζώνες.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ακολουθώντας μια πολύ επικίνδυνη πορεία, προσπαθούν να διαμορφώσουν το έδαφος για να προωθηθεί λύση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα σχέδια του ευρωατλαντισμού, όπως και την προηγούμενη περίοδο, είναι άκρως επικίνδυνα και δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σ' αυτόν το σχεδιασμό.

Οι θέσεις της σημερινής κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν και γι' αυτό θέλουμε να καλέσουμε το λαό μας να αντιμετωπίσει όλη αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών, να επιδείξει ετοιμότητα και να είναι αυστηρός απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφησυχασμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ