ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρώτη επίσκεψη με σημασία

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης άρχισε τις ...εθιμοτυπικές επισκέψεις του ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Την πρώτη ...εθιμοτυπική του επίσκεψη σε υπουργείο ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τσαρλς Ράις επέλεξε να την κάνει σ' αυτό της Δημόσιας Τάξης. Δίνοντας έτσι και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, συνεχίζοντας τις «στενές σχέσεις» με αυτό το υπουργείο, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Τόμας Μίλερ. Χθες, λοιπόν, ο νέος πρέσβης επισκέφθηκε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, στο κτίριο της Λ. Κατεχάκη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του Αμερικανού πρέσβη...

Ο Γ. Βουλγαράκης, μετά το τέλος της συνάντησης, εξέφρασε την πεποίθησή του για «μια άριστη και παραγωγική συνεργασία» με τον Τ. Ράις. Ετσι, είχε χαρακτηριστεί και η παραμονή του Τόμας Μίλερ ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε μία «κρίσιμη» περίοδο, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επί των ημερών του και με την «καθοδήγησή του», έγινε η «εξάρθρωση της τρομοκρατίας», επιβλήθηκαν οι «τρομονόμοι», η χώρα μας αγόρασε από αμερικανικών συμφερόντων εταιρία, την SAIC, το σύστημα «C4I» με τις εκατοντάδες κάμερες, δίνοντας σάρκα και οστά στον «Μεγάλο Αδελφό», που παραμένει και λειτουργεί και, γενικά, έγινε πιο στενή η «συνεργασία» στα θέματα καταστολής του εχθρού λαού.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πιο διαβλητό γίνεται το σύστημα

Καθιερώνεται απαραίτητα η προφορική συνέντευξη. Καταψήφισε το ΚΚΕ το σχετικό νομοσχέδιο

Σε ένα σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο που θα ευνοεί τους «ημέτερους» της κυβέρνησης οδηγεί σχετικό νομοσχέδιο, που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μία από τις προβλέψεις του αφορά στην καθιέρωση και συνέντευξης για την πρόσληψη στο Δημόσιο, κριτήριο που κάθε άλλο παρά αντικειμενικό είναι και όπως έχει δείξει η εμπειρία έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την τακτοποίηση «ημετέρων».

Με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται η μοριοδότηση των συμβασιούχων για συμμετοχή σε μελλοντικούς διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας είπε ότι είναι αντίθετος με τη διαδικασία της μοριοδότησης και αντιπρότεινε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανέφερε ότι με τη διαδικασία της μοριοδότησης και με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων θα μείνουν χωρίς μονιμοποίηση και θα συνεχίζεται η ομηρία τους.

Ο Δ. Τσιόγκας επέκρινε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΝ, γιατί εμφάνισαν ως λύση στο πρόβλημα την υιοθέτηση σχετικής οδηγίας της ΕΕ, η οποία όχι μόνο δεν έλυνε το πρόβλημα, αλλά αντίθετα προχωρούσε στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και την ίδρυση ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις στο Δημόσιο είπε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός αντικειμενικού και με μετρήσιμα κριτήρια συστήματος επιλογής και τόνισε ότι η καθιέρωση της συνέντευξης κρύβει σκοπιμότητες, για να προσλαμβάνονται «ημέτεροι». Τέλος, σχετικά με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998, οι οποίοι μένουν αδιόριστοι, είπε ότι πρέπει να απορροφηθούν όλοι και υπενθύμισε ότι παρόμοια πρόταση είχε προεκλογικά και η σημερινή κυβέρνηση.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι με αυτό ρυθμίζονται εκκρεμότητες του παρελθόντος και είπε ότι όλες οι αλλαγές που προτείνονται στο σύστημα προσλήψεων έγιναν κατόπιν εισηγήσεων του ΑΣΕΠ. Οσο δε για τους επιτυχόντες του 1998 είπε ότι η ΝΔ ποτέ δε δεσμεύτηκε ότι θα τους απορροφήσει όλους.

Σκοπιμότητες... κατσικιών

Δώδεκα «τρελά κατσίκια» φαίνεται πως ανακάλυψε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης και έβγαλε χτες μια σχετική ανακοίνωση εντυπωσιασμού.

Δε γνωρίζουμε αν το θέμα αυτό ανακινήθηκε από ασχετοσύνη, ή αν κρύβονται και κάποιες σκοπιμότητες σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Για παράδειγμα, η Κομισιόν και από πίσω κάποιες ευρω-εταιρίες, ζητούν τον καθολικό έλεγχο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια σε όλα τα σφαζόμενα αιγοπρόβατα. Πάντως μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας στα αιγοπρόβατα και σε καμία περίπτωση η νόσος αυτή δε «χτυπάει» τα κατσίκια. Η συγκεκριμένη κίνηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ έδωσε την ευκαιρία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει ότι: «Προφανώς ο κ. Παπαδημούλης δε γνωρίζει ότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των αιγοπροβάτων ή τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων (κοινώς scrapie) είναι μία νόσος που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα 200 χρόνια και πλέον και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο».

«Με το ζόρι» το Μεταγωγών στον Πειραιά

Παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του Ε' Διαμερίσματος Πειραιά, χτες το βράδυ παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε μέρος της μετακόμισης για την εγκατάσταση των υπηρεσιών του Τμήματος Μεταγωγών σε κτίριο που οι κάτοικοι διεκδικούν να γίνει σχολείο επί της οδού Σαλαμίνος 46 στην Αγία Σοφία. Από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι και με συνθήματα διαμαρτυρίας απαιτούσαν να μην επιτραπεί η εγκατάσταση των αστυνομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, κατήγγειλαν τόσο το δήμαρχο Πειραιά όσο και το νομάρχη, οι οποίοι άλλοτε με αδιαφορία κι άλλοτε με αδράνεια άνοιξαν το δρόμο για την εγκατάσταση των αστυνομικών υπηρεσιών στο κτίριο.

Στο πλευρό των κατοίκων στάθηκε για άλλη μια φορά το ΚΚΕ. Η βουλευτής Πειραιά του Κόμματος Ελπίδα Παντελάκη παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

Ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», ο οποίος κατήγγειλε το δήμαρχο Πειραιά και τον νομάρχη, «οι οποίοι, όπως τόνισε, μάλλον εσταμάτησαν τις υπηρεσίες τους να μην πάνε να κάνουν πρωτόκολλο αυτοψίας και να διαπιστώσουν την αυθαίρετη χρήση, όπως τους έχει γίνει καταγγελία και η οποία αποδεικνύεται και με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας».

ΚΕΔΚΕ
Ζητά χρηματοδότηση της μερικής απασχόλησης

Την πλήρη κάλυψη των δαπανών με τις οποίες επιβαρύνονται οι δήμοι για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης ζητά από την κυβέρνηση η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), επαναβεβαιώνοντας τη συναίνεσή της στο καθεστώς ανασφάλειας, στη μισή δουλιά που συνιστά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασής του, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να καλυφθεί το ποσό των περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτουν ως επιπλέον δαπάνη από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε χτες στους δήμους, μέρος του μισθού των μερικώς απασχολούμενων που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα καλυφθεί από τα ίδια τα ταμεία των δήμων. Το κράτος καλύπτει πλήρως μόνο τη μισθοδοσία όσων ανήκουν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι τη συγκεκριμένη μορφή εργασίας, που εντάσσεται στις κατευθύνσεις καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, θα καλύψουν οι ίδιοι οι δήμοι, με τεράστιες τις ευθύνες του ανώτατου συλλογικού οργάνου τους που έρχεται τώρα όχι να ζητήσει μόνιμη δουλιά αλλά χρήματα για την καταστρατήγησή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ