ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργία στα τέλη Γενάρη για το Ασφαλιστικό

Απόφαση για απεργία τη Δευτέρα 31 του Γενάρη πήρε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ με αιτήματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Ομως, ο αποσπασματικός της χαρακτήρας και το περιεχόμενο που προσπαθεί να της δώσει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιβάλλουν η απεργία να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων με προοπτική την ένταση του αγώνα τους και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες.

Αλλωστε, για την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) και ΑΣΚΕ - η απεργία αποτελεί περισσότερο «τουφεκιά στον αέρα» παρά αντίδραση στα αντιασφαλιστικά σχέδια των τραπεζών και της κυβέρνησης της ΝΔ. Και αυτό γιατί η απεργία ούτε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων αποτελεί - παρότι τα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης και τραπεζών έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και μήνες - ούτε εντάσσεται στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αγώνων, αλλά στην προσπάθεια της πλειοψηφίας να ξεκινήσει νέο γύρο «κοινωνικών διαλόγων» με κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Αλλωστε, το «διεκδικητικό» πλαίσιο που προβάλλει η πλειοψηφία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά «στρώνει το έδαφος» για την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους και των κατακτήσεών τους.

Υπενθυμίζουμε ότι πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ είναι η ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για την κύρια ασφάλιση, δηλαδή η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα. Κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ και θα επιφέρει άμεσα τη μείωση των συντάξεων και των παροχών αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενώ η πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απώλειες που θα υποστούν οι τραπεζοϋπάλληλοι από την κύρια σύνταξη. Επιπροσθέτως, η επιδίωξη των τραπεζών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους - κάτι που αποδέχεται ως «αντικειμενική αναγκαιότητα» η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - θα έχει αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Από τη μεριά τους οι τραπεζίτες άλλοτε εμφανίζονται να επιδιώκουν ενιαία λύση του Ασφαλιστικού και άλλοτε - καθώς ο καθένας τους προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστικότερος των άλλων - προωθούν τη «λύση» κατά τράπεζα (σε αυτή τη «λύση» μάλλον προσανατολίζεται η Εμπορική Τράπεζα αφού την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Απασχόλησης, του προέδρου της Εμπορικής και του Σωματείου Εργαζομένων). Πάντως, και στη μία και στην άλλη περίπτωση βασικοί στόχοι των τραπεζιτών είναι να βγάλουν από πάνω τους τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να τις ρίξουν στο σύνολο των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αλλά και να συρρικνώσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι απαιτείται να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων και να εντείνουν τον αγώνα τους όχι μόνο για να βάλουν φραγμό στα σημερινά αντιασφαλιστικά σχέδια τραπεζών και κυβέρνησης αλλά και για να διεκδικήσουν δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση με αναβαθμισμένες παροχές.

ΟΤΕ
Πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Στην παραπέρα εξειδίκευση των προτάσεών της για την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, προχώρησε η διοίκηση της επιχείρησης με νέο προχτεσινό της έγγραφο προς την ΟΜΕ - ΟΤΕ σχετικά με την αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Προτάσεις που συνοδεύουν το σχέδιο για τη νέα δραματική συρρίκνωση του προσωπικού κατά 6.200 άτομα (σε πρώτη φάση κατά 4.500 άτομα) και που γίνονται κατ' εντολή της κυβέρνησης στα πλαίσια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής της. Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχτές ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, δήλωσε: «έχουν δοθεί σαφείς εντολές στη διοίκηση του ΟΤΕ» για την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών στην επιχείρηση.

Στο προχτεσινό έγγραφό της η διοίκηση του ΟΤΕ επαναλαμβάνει ότι στόχος της μεταξύ άλλων είναι η κατάργηση της υποχρέωσής της να προσλαμβάνει εργαζόμενους με σχέση μονιμότητας και να μπορεί να κάνει προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ομως, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού με τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ - ΟΤΕ) - η πλειοψηφία της οποίας, συμμετέχοντας στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», όχι μόνο δε βάζει φραγμούς αλλά στηρίζει, ουσιαστικά, τα σχέδια της διοίκησης.

Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται αναφορά για αλλαγή του τρόπου προαγωγής. Μεταξύ άλλων επιδιώκεται να απολύονται όσοι επί δύο συνεχόμενες κρίσεις κρίνονται μη προαχθέντες μισθολογικά και να προστεθεί ως κριτήριο αξιολόγησης για την επιλογή προϊσταμένων η «συνεπής τήρηση των αρχών της εταιρίας και συμπεριφορά που δεν αντίκειται στα συμφέροντά της».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ καταγγέλλει τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι επιδίωξή τους είναι οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν αναγκαστικά την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την ολοκληρωτική ανατροπή στις εργασιακές και ασφαλιστικές τους κατακτήσεις. Ακόμα η ΕΣΚ - ΟΤΕ επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ που άφησε στη διοίκηση του ΟΤΕ τα περιθώρια να ενεργεί με τέτοιο θράσος και περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδικούν μέτρα ασφαλείας

Σε στάση εργασίας τις τέσσερις πρώτες ώρες της κάθε βάρδιας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Λάρισας, απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή να πάρει και να εφαρμόσει όλα τ' αναγκαία μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλιάς, για την προστασία των ιδίων, αλλά και γενικότερα των κατοίκων της πόλης.

Συγκεκριμένα, με τη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Λάρισας, οι εργαζόμενοι του δήμου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τη λήψη και εφαρμογή μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς, που έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται κατά καιρούς πολλά ατυχήματα, εκ των οποίων πολλά είναι εργατικά, με θύματα εργαζόμενους, κυρίως, στις υπηρεσίες καθαριότητας, όπως στα απορριμματοφόρα και στις λαϊκές αγορές.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τις ευθύνες για τ' ατυχήματα αυτά τις πληρώνουν οι ίδιοι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υπάλληλος του δήμου, καταδικάστηκε σε δωδεκάμηνη φυλάκιση, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε θανατηφόρο τροχαίο, επειδή εκτελώντας εντολές τοποθέτησε έναν κάδο απορριμμάτων στο σημείο, όπου έγινε το δυστύχημα, το οποίο και του υπέδειξαν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας του.

ΠΑΜΕ
Σήμερα η σύσκεψη στον Πειραιά

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ., στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Θέματα της σύσκεψης θα είναι η απελευθέρωση του ωραρίου, η ανεργία, οι απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό.

«Η εκμετάλλευση των εργαζομένων μεγαλώνει, επισημαίνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΠΑΜΕ Πειραιά. Η ανεργία ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεριεύει, οι απολύσεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, στα δύο καπνεργοστάσια της πόλης μας σχεδιάζονται απολύσεις. Η προσπάθεια ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ η ακρίβεια φουντώνει. Η απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στα σχέδια κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ και των υποστηρικτών τους πρέπει να είναι δυναμική και συνεχής. Η συσπείρωση στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, είναι η ασπίδα και η ελπίδα της εργατικής τάξης απέναντι στο συμβιβασμό και την παθητική αποδοχή των πλειοψηφιών σε ΕΚΠ - ΓΣΕΕ - ΠΝΟ της αντεργατικής πολιτικής».

Αύριο η σύσκεψη της «Ναυτεργατικής»

Σύσκεψη αύριο Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 11 π.μ. διοργανώνει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, επισημαίνοντας την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης αγώνων για την αντιμετώπιση της αντεργατικής πολιτικής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ