ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστράτευση Αβραμόπουλου ... μέσω γευμάτων

Τον κατάλληλο χρόνο, πιθανότατα λίγο πριν ή μετά την προκήρυξη των εκλογών, και τα απαραίτητα προσχήματα, αναζητά πλέον ο Δ. Αβραμόπουλος για την προεκλογική του συστράτευση μέσα από τις γραμμές της ΝΔ.

Την απόφαση του δημάρχου, που είναι ειλημμένη εδώ και αρκετές μέρες και φυσικά γνώριζε ο πρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαίωσε το χθεσινό τους γεύμα, το οποίο έγινε για λόγους εντυπώσεων και να δοθεί με συμβολικό τρόπο η απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνει ο Δ. Αβραμόπουλος στις εκλογές. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, η οποία επιμένει ότι δεν είναι δεδομένη η τελική απόφασή του, είναι τρεις. Πρώτον, ότι ο δήμαρχος εκτιμά ότι δεν μπορεί να φτιάξει δικό του «βιώσιμο» κόμμα και άρα πρέπει να ενταχθεί σε ένα από τα δύο μεγάλα και επέλεξε αυτό από το οποίο προέρχεται. Δεύτερον, ότι θεωρεί πως η ΝΔ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χάσει τις εκλογές και, άρα, είναι πιο εύκολο γι' αυτόν να διεκδικήσει την αρχηγία της ευρισκόμενος «μέσα» και έχοντας το βουλευτικό αξίωμα. Τρίτον, ότι ο Κ. Καραμανλής έχει κάνει «στροφή προς το κέντρο», υιοθετώντας και συνθήματα του δημάρχου, γεγονός που διευκολύνει τη δραστηριοποίησή του μέσα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο δήμαρχος κατά τη χθεσινή συνάντηση ζήτησε να προχωρήσει η επανίδρυση του κόμματος, αφήνοντας αιχμές για τη δράση της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής φέρεται να του απάντησε ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν κερδηθούν οι εκλογές.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά το γεύμα, δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Δ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε επίσημα, αλλά αυτό δε θα μπορούσε να γίνει χθες. Στις δηλώσεις του μετά το χθεσινό γεύμα, ο δήμαρχος επισήμανε με νόημα ότι προέρχεται από τη ΝΔ και άρα είναι εύλογο να έχει κατά διαστήματα τέτοιες συναντήσεις, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση αν θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν έχουν προκηρυχτεί ακόμα οι εκλογές», προσδιορίζοντας έτσι, έμμεσα πλην σαφώς, και το χρόνο που θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ φιλική, γόνιμη και χρήσιμη τη συζήτηση που είχαν και, μιλώντας για λογαριασμό και των δύο, πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της εποχής και της κοινωνίας και κυρίως κοιτάμε μπροστά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Συνεργάτες του Δ. Αβραμόπουλου διοχέτευαν ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να δεσμευτεί από τώρα δημόσια, χωρίς όμως να εξηγούν τους λόγους. Είναι όμως φανερό ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θέλει να εμπλακεί και φθαρεί όσο το δυνατόν λιγότερο κατά την προεκλογική αναμέτρηση, αλλά και να διατηρήσει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών την «εξουσία» στο δήμο. Ταυτόχρονα, κρατά ανοιχτή μια «δίοδο διαφυγής και αναδίπλωσης», σε περίπτωση που εκτιμηθεί - όχι κατ' ανάγκη από τον ίδιο - ότι με άλλο τρόπο πρέπει να παίξει το ρόλο του στο πολιτικό σύστημα. Ομως, δε λείπουν και οι επικριτικές φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς ορισμένοι βουλευτές υποστήριζαν ότι αφού έγινε η συνάντηση έπρεπε το θέμα να ξεκαθαρίσει οριστικά και να «μη σέρνεται» μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Στο μεταξύ, ο Γ. Σουφλιάς είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, αλλά εφόσον διεξαχθούν κανονικά και όχι πρόωρα, όμως δε διευκρίνισε με ποιο κόμμα. Στη Ρηγίλλης δε θεωρούν πιθανή την επάνοδό του, ενώ, αντίθετα, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τους Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο.

ΠΑΣΟΚ
Σε αναζήτηση «αριστερών» άλλοθι

Αγωνιώδεις προσπάθειες για να δείξει ότι τάχα συσπειρώνει ευρύτερες «αριστερές» δυνάμεις μπροστά στις εκλογές, καταβάλλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με πενιχρά αποτελέσματα μέχρι τώρα, ενώ και οι προοπτικές δεν είναι καλύτερες. Ενδεικτικό της αγωνίας που διακατέχει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, η οποία επιχειρεί να διασκεδάσει και αποκρύψει την απομόνωσή της από τα λαϊκά στρώματα, είναι ότι διαφήμισε κατά κόρον τη συνάντηση που έγινε προχθές το βράδυ στο σπίτι του Κ. Σκανδαλίδη με 16 στελέχη από διάφορους «ομίλους» και «δίκτυα», που τα βάφτισαν στελέχη της «ανένταχτης και ανανεωτικής αριστεράς», αλλά που, στην πραγματικότητα, ανήκουν σε δορυφορικά σχήματα υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και γνωστά «παραμάγαζα» του ΠΑΣΟΚ (π.χ. ΟΠΕΚ, «Πολιτεία», «Δίκτυο», κ.ά.). Αντικείμενο της σύσκεψης, η οποία θα επαναληφθεί στο τέλος του μήνα, ήταν η αναζήτηση συγκεκριμένων μορφών υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο. Τις επιδιώξεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε «με ρεαλισμό» ο Θ. Τσουκάτος, ο οποίος, μιλώντας στον «Πλάνετ», είπε: «Θέλουμε τη συμπόρευση αυτών των ανθρώπων και την ενεργοποίησή τους σε ένα πανελλαδικό δίκτυο, ώστε να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2000». Παράλληλα, ο «στρατηγός» δε δίστασε να αναγνωρίσει ότι οι «ανένταχτοι αριστεροί» έχουν «στην πράξη στηρίξει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιλογές της πολιτικής που ασκεί ο Κ. Σημίτης»! Από την πλευρά τους, οι «ανένταχτοι» στη συνάντηση δε ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόβαλαν αξιώσεις να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής μετά τις εκλογές και να συμμετέχουν σε «πόστα εξουσίας».

Την ίδια στιγμή, η περιβόητη «αμφίπλευρη διεύρυνση» φαίνεται να εξαντλείται με τη συμμετοχή των Β. Κοντογιαννόπουλου και Μ. Ανδρουλάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επειδή προφανώς τα αποτελέσματα της επιχείρησης «αμφίπλευρη διεύρυνση» είναι κάτι παραπάνω από φτωχά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εκτός των άλλων μέσων παγίδευσης των λαϊκών μαζών, επιχειρεί να «ξαναγυαλίσει» το αριστερό προσωπείο της. Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσεται η τοποθέτηση του Α. Τσοχατζόπουλου, στη χθεσινή συνέντευξή του στα «Νέα», ότι δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ «να γίνει το νέο Κέντρο». Ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος προφανώς πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να πλασάρει τις απόψεις του ως «αριστερές», θεωρεί ότι τα «αμφίπλευρα ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ είναι καλά για τις προεκλογικές εντυπώσεις, αλλά το ζητούμενο είναι «οι κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις». Χθες, ο υπουργός, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε επιτυχημένη και δημιουργική την τετραετία της κυβέρνησης, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει την πολιτική της ότι έχει στόχο την «κοινωνική ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και την αντιμετώπιση της ανεργίας»! Προκειμένου να μεγαλώσει τα όρια παραπλάνησης και ενσωμάτωσης των λαϊκών μαζών, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα έλλειμμα δίκαιης κατανομής των βαρών από την πορεία μας τα τελευταία χρόνια», το οποίο, προφανώς, θα λυθεί με την ένταξη στην ΟΝΕ, που ο υπουργός υποστηρίζει μετά πάθους...

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τις βάσεις και τα πυρηνικά

Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», στα πλαίσια του τρίτου κύκλου των κινητοποιήσεών τους για την απομάκρυνση των βάσεων και των πυρηνικών από τη χώρα μας, πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη 20 Γενάρη εκδήλωση - συζήτηση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στις 6.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα συζητηθεί το θέμα: «Ο Νέος Αιώνας, εποχή του Αντιμπεριαλιστικού Φιλειρηνικού Κινήματος. Μπορούμε να διώξουμε τις βάσεις και τα πυρηνικά». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης. Επίσης παρεμβάσεις θα κάνουν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Εξάλλου για την προβολή της εκδήλωσης, θα παραχωρηθεί από τους διοργανωτές συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη 19 Γενάρη στις 12.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Με ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» της πόλης τονίζουν ότι ο ενωτικός και πολύμορφος αγώνας του κινήματος ειρήνης έφερε μέχρι τώρα σοβαρά αποτελέσματα. Το αίτημα, υπογραμμίζουν, για άμεση απομάκρυνση των βάσεων και των πυρηνικών από τη χώρα μας αγκαλιάζει πλατιά τα λαϊκά στρώματα. Εχει εκφραστεί, συνεχίζουν, με δεκάδες ψηφίσματα από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και του πολιτισμού.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, οι φιλειρηνιστές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί αυτό που μέχρι τώρα αρνιόταν. Οτι, δηλαδή, υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη χώρα μας. Και καταλήγουν: «Το φιλειρηνικό κίνημα θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, όσο υπάρχουν στη χώρα μας ξένες βάσεις και πυρηνικά όπλα. Οσο η χώρα μας συμμετέχει στα σχέδια και τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΕυρωΝΑΤΟικών σε βάρος των λαών». Καλούμε, τους μαζικούς φορείς του νομού και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συστρατευθεί μαζί μας, τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ