ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι πρόσφυγες στη μέγγενη των ανταγωνισμών
  • Η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αντιμετωπίζει βάναυσα τους ξεσπιτωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
  • Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 23/9

Οι πρόσφυγες βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη αντιμέτωποι με τα βάναυσα μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης (εδώ ενάντια σε αντλίες νερού)
Οι πρόσφυγες βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη αντιμέτωποι με τα βάναυσα μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης (εδώ ενάντια σε αντλίες νερού)
Η απανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίζει η εθνικιστική ουγγρική κυβέρνηση τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, γυναίκες και παιδιά - όλα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων - που έχουν εγκλωβιστεί στο φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, είναι άλλο ένα δείγμα της βαρβαρότητας που βίωσαν και βιώνουν. Από τη χρήση αντλιών νερού, τα γκλομπς και τα δακρυγόνα (επιστρατεύτηκαν ακόμα και οχήματα με πολυβόλα) τραυματίστηκαν περίπου τριάντα άνθρωποι, ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις. Η συμπεριφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που δήλωσε σοκαρισμένος όταν είδε ποια ήταν η μεταχείριση των προσφύγων και σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και συμπλήρωσε: «Ολες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία». Βεβαίως, οι «πυροσβεστικές» αυτές δηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της γνωστής υποκρισίας των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών, που αφού πρώτα ξεσπιτώνουν με τις επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική εκατομμύρια ανθρώπους, έπειτα εμφανίζονται «ευσπλαχνικοί».

Καθώς η εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν σκληραίνει τη στάση της με χτίσιμο φράκτη και προς τη Ρουμανία και την Κροατία, χιλιάδες πρόσφυγες επιλέγουν να κατευθυνθούν προς την Κροατία, για να περάσουν από τη Σλοβενία και την Αυστρία προς τη Γερμανία. Ηδη, επίσης, λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια μεταφέροντας πρόσφυγες από το Βελιγράδι στην κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Κάποιοι, επίσης, κατευθύνονται με τα πόδια προς την Κροατία, διακινδυνεύοντας να πέσουν σε κάποιο ξεχασμένο ναρκοπέδιο. Μεγάλος αριθμός προσφύγων, επίσης, συσσωρεύεται και στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση την Αδριανούπολη (Εντιρνέ) της Τουρκίας στον Εβρο, είτε για να περάσουν στην Ελλάδα αποφεύγοντας τα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα, είτε στη Βουλγαρία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Κεντρική Ευρώπη.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζοράν Μιλάνοβιτς, δήλωσε χτες: «Είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε τους πρόσφυγες ή να τους προωθήσουμε εκεί που θέλουν να πάνε, προφανώς στη Γερμανία ή τις Σκανδιναβικές Χώρες. Θα μπορέσουν να περάσουν από την Κροατία και θα τους βοηθήσουμε, προετοιμαζόμαστε γι' αυτήν την πιθανότητα».

Οι κροατικές αρχές δηλώνουν ότι θα τους καταγράφουν και θα τους μεταφέρουν σε κέντρο υποδοχής κοντά στο Ζάγκρεμπ. Επίσης, χτες άνοιξε ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στο δρομολόγιο προς το Μόναχο και κάποιες χιλιάδες περάσαν στη Γερμανία. Ωστόσο, αργότερα ανεστάλησαν και πάλι τα δρομολόγια, ενώ η γερμανική πλευρά ανοιγοκλείνει ουσιαστικά τη ροή.

Προκλητική η ουγγρική κυβέρνηση

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, χαρακτήρισε «σοκαριστικές και περίεργες» τις αντιδράσεις από το εξωτερικό για το ότι «ουσιαστικά υπερασπίζεται τα σύνορα της ΕΕ». Ο Σιγιάρτο, μιλώντας χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, που επισκέφτηκε τη χώρα, υποστήριξε πως «όσοι συμπαρατάσσονται με ανθρώπους που ρίχνουν πέτρες στην αστυνομία, ενθαρρύνουν τη βία». Η «πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό απέτυχε» είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «εμείς έχουμε προτείνει εναλλακτικές λύσεις». Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «η βία και τα τείχη δε σταματούν τους πρόσφυγες» και κάλεσε τη Βουδαπέστη να συνεργαστεί με την ΕΕ στην αναζήτηση κοινής λύσης.

Ψηφοφορία στην Ευρωβουλή και νέα συνάντηση υπουργών Εσωτερικών

Τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου είχε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, στην ψηφοφορία που έγινε χτες, με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές. Ουσιαστικά, όμως, προβλέπεται να προταθεί στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, την ερχόμενη Τρίτη 23/9, να υπάρχει ελαστικότητα στην αρχική πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή των χωρών, καθώς χώρες της ΕΕ ειδικά της ανατολικής αντιδρούν έντονα.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Τετάρτη 24/9 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, 120.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000). Ο αριθμός αυτός θα έρθει να προστεθεί στους 40.000 αιτούντες άσυλο, η μετεγκατάσταση των οποίων εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 9 Σεπτέμβρη και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 14 Σεπτέμβρη. Βεβαίως, αν σκεφτεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα των ξεσπιτωμένων προσφύγων από τη Συρία που ξεπερνάνε τα 4 εκατομμύρια, πρόκειται στην κυριολεξία για σταγόνα στον ωκεανό.

Το προτεινόμενο υποχρεωτικό σχέδιο κατανομής προσφύγων στα κράτη - μέλη, βάσει της ικανότητας απορρόφησής τους, χρησιμοποιεί συγκεκριμένους συντελεστές στάθμισης, όπως το μέγεθος του πληθυσμού (40%), το ύψος του ΑΕΠ (40%), το μέσο αριθμό αιτήσεων για άσυλο (10%) και το ποσοστό ανεργίας (10%). Τα κράτη - μέλη που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα υποδεχτούν. Οι χώρες από τις οποίες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε άτομο για τη μεταφορά τους. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι εάν ένα κράτος - μέλος αδυνατεί προσωρινά να συμμετάσχει στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως π.χ. μια φυσική καταστροφή, θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ (δηλαδή και σαν πρόστιμο) με ένα ποσό έως και 0,002% του ΑΕΠ της.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τρέχων πρόεδρο του Συμβουλίου, Ξαβιέ Μπετέλ, ζητώντας την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παροχή άμεσης βοήθειας στις χώρες που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων προσφύγων, δηλαδή το Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ρετουσάρει την «Ευρώπη - φρούριο»

Σε ρετουσάρισμα του απάνθρωπου χαρακτήρα της ΕΕ επιδίδεται και η παρούσα, υπηρεσιακή κυβέρνηση, με αφορμή το μεταναστευτικό. Παραβλέποντας σειρά αποφάσεων που έχουν παρθεί σε επίπεδο Συνόδων Κορυφής και Κομισιόν, και οι οποίες καθιστούν την ΕΕ «Ευρώπη - φρούριο», γεμίζοντας με εκατόμβες νεκρών τα θαλάσσια και γενικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και οι τωρινοί κυβερνώντες επιχειρούν να εμφανίζουν το θέμα ως αποτέλεσμα της προβληματικής στάσης ορισμένων κυβερνήσεων κρατών - μελών.

Ενδεικτικά, εκφράζοντας την κυβερνητική γραμμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με συνεχείς «επιθετικές» δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων για τη στάση της Ελλάδας στη «μεταναστευτική και προσφυγική κρίση», δήλωσε:

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την "απαράδεκτη" - σύμφωνα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ - συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου. Η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη».

Ανεξέλεγκτες οι ροές

Ανεξέλεγκτες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο τριήμερο, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 αλλοδαποί, με πλαστικές βάρκες που προσέγγισαν τη βόρεια ακτή του νησιού μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου. Ολοι τους προέρχονται από την περιοχή της Ασσου, σημερινό Μπεχράμκαλε, στη βόρεια ακτή του κόλπου Αδραμυτίου της Τουρκίας.

Οι Σύροι οδηγούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί καταγράφονται από συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και υπαλλήλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Αμέσως μετά την καταγραφή τους, αφήνονται ελεύθεροι να φύγουν από το νησί. Οι υπόλοιποι μετανάστες οδηγούνται στους χώρους του πρώην στρατοπέδου της Μόριας περί τα έξι χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί περιμένουν στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις μέχρι να εκκενωθούν θέσεις μέσα σε αυτό. Επειτα από διαδικασία λίγων ημερών οι μετανάστες αφήνονται και αυτοί ελεύθεροι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Την Τετάρτη αναχώρησαν με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια για τον Πειραιά και την Καβάλα περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χτες αναμενόταν να αναχωρήσουν περί τα 3.400 άτομα. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση περίπου 5.000 ανθρώπων. Ομως, πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε δημόσιους χώρους μέσα στο λιμάνι και στους γύρω δρόμους, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, περιμένοντας να φύγουν από το νησί, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μένουν στο χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αφού πηγαίνουν στην πόλη, για να εκδώσουν εισιτήριο και να φύγουν από το νησί.

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να γίνουν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων. Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς. Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500 - 700 ατόμων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αρνητικός στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο είναι ο δήμος Λαυρεωτικής. Ο δήμαρχος της περιοχής, Δ. Λουκάς σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς συνορεύουν με ενεργή βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ