ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις μεγάλες πόλεις, ενώ εξελίσσεται η φεστιβαλική δραστηριότητα σε πολλά μέρη της χώρας. Το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Σήμερα παρουσιάζουμε τα προγράμματα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Λάρισα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 6, 7, 8 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά (πρόσβαση με τα λεωφορεία 27 και 29).

Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Συναυλίες του Νίκου Κάτσικα, των Μάρθας Φριτζήλα - Νίκου Μυστακίδη με τίτλο «Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου» και των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Λαϊκή Σκηνή: Παρουσίαση του βιβλίου «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή», συναυλία με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές» και στη συνέχεια με τον Αγάθωνα.

Μαθητική Σκηνή: Συναυλία με τους «DosNoches», «Nothing & Everything», Γιώργος Αετόπουλος, «ΜΠΛΕ» - Λάκης Παπαδόπουλος.

Παιδότοπος: Εκδήλωση με τίτλο «Τραγουδάμε για τους λαούς του κόσμου», θεατρικό με τίτλο «Γεια σου φίλε», εργαστήρι κατασκευής κούκλας και κουκλοθέατρου, προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Συναυλίες με τους Αβραμίδου Σοφία, «Τρίφωνο», αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, Δ. Τσακνή - Ν. Ζιώγαλα - Γ. Μηλιώκα.

Λαϊκή Σκηνή: Αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι (Μουμουλίδης), Χορός Flamengo από την ομάδα «A-Compas» της Marina Noti, συναυλία με τους Φ. Θεοδωρίδη - Ν. Γιακουμάκου, Βασίλη Κασούρα.

Μαθητική Σκηνή: Συναυλία με τους «Dice Rollers», «Rewind», «Totem», «Blues Wire», «KOZA MOSTRA».

Παιδότοπος: Συζήτηση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση», θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης και η Λαϊκή Αντεπίθεση», αθλοπαιδιές.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: Συναυλία με το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ομιλία εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμός από το ΚΣ της ΚΝΕ και στη συνέχεια συναυλία με τις Λιζέτα Καλημέρα - Σοφία Νάτσιου και μετά με τους Χρήστος Θηβαίο - Μίλτο Πασχαλίδη.

Λαϊκή Σκηνή: Ποντιακά τραγούδια και στη συνέχεια συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Μαθητική Σκηνή: Συναυλίες με τους «Canvas Dreams», «Falcons», «Magic de Spell», «Κίτρινα Ποδήλατα».

Παιδότοπος: Θεατρικό με τίτλο «Ο πόλεμος των δασών», παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, χειροτεχνίες.

ΛΑΡΙΣΑ

Το Φεστιβάλ στη Λάρισα θα γίνει στις 7 και 8 Σεπτέμβρη στην Κοίτη του Πηνειού.

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: 9.15 μ.μ. Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. 10.30 μ.μ. Θάνος Μικρούτσικος - «Υπόγεια Ρεύματα».

Νεανική Σκηνή: 9.00 μ.μ. «Η άνοδος και η πτώση του κυρίου κ. Γκρόσαπ» (θεατρικό με μαθητές - σπουδαστές), 9.30-10.30 μ.μ. Μαθητικά - Φοιτητικά συγκροτήματα, 11.15 μ.μ. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και Λαϊκό - Ρεμπέτικο Γλέντι με τον Φώτη Παπανικολάου και την ορχήστρα της ΚΝΕ.

Δραστηριότητες: Το πρωί τουρνουά μπάσκετ 3 οn 3.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: 8.45 μ.μ. «Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία...» (Θεατρικό αναλόγιο για τον Μπρεχτ και μελοποιημένα ποιήματα). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βούζας από τη θεατρική ομάδα «Ονείρων Θαύματα» - Ερμηνευτής: Γιώργος Σαρρής. 9.45 μ.μ. Κεντρική Ομιλία. 10.15 μ.μ. «Με αίμα και ιδρώτα δένεται το ατσάλι» (αφιέρωμα στους απεργούς χαλυβουργούς), ερμηνευτής Γιώργος Σαρρής. 11.30 μ.μ. «Στα μονοπάτια του λαϊκού πολιτισμού (Θεσσαλία, Μακεδονία, Βαλκάνια)» με το συγκρότημα χάλκινων «Κοζανίτικη Φανφάρα».

Νεανική Σκηνή: 8.30-9.30 μ.μ. Μαθητικά - Φοιτητικά Συγκροτήματα. 10.15 μ.μ. Αφιέρωμα στη δράση των μαθητών στην ΕΠΟΝ και τον ΔΣΕ (αφήγηση και αντάρτικα τραγούδια). Στο χώρο των μαθητών - σπουδαστών στις 8.00 μ.μ. θα γίνει παιχνίδι ερωτήσεων.

Δραστηριότητες: Το πρωί Λαϊκός Αγώνας Δρόμου και στις 6.00 μ.μ. Σύσκεψη φορέων - αθλητικών σωματείων - νέων αθλητών με θέμα «Φυσική αγωγή και ερασιτεχνικός αθλητισμός».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το Φεστιβάλ στο Ηράκλειο θα γίνει στο «Κομμένο Μπεντένι» στις 8 και 9 Σεπτέμβρη.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: 8.00 μ.μ. Αφιέρωμα: «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία - Η πείρα από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στο Ηράκλειο. Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». 9.00 μ.μ. Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Part Time». 10.00 μ.μ. Συναυλία με το συγκρότημα «Alma». 11.00 μ.μ. Κρητικό Γλέντι με τους Μανωλάκη, Πατεράκη και Παιγνιωτάκη.

Νεανική Σκηνή: Μαθητικό δρώμενο με τίτλο «Μάθημα εκτός έδρας - αλήθειες και ψέματα μέσα στο σχολείο για την Ιστορία και το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό». Συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων «Brain Wash», «Upside-Down», «Obsession».

Παιδότοπος: Χειροτεχνίες, Μουσική, Αφήγηση παραμυθιών.

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή: 8.00 μ.μ. Αφιέρωμα με τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης - Η δράση του ΔΣΕ στην Ανατολική Κρήτη» (προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων, θεατρικό και αντάρτικο τραγούδι). 9.00 μ.μ. Χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ. 9.15 μ.μ. Κεντρική Ομιλία από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 10.00 μ.μ. Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από τον Βασίλη Σταυρακάκη. 11.30 μ.μ. Λαϊκό Γλέντι με τους Βάιο Ρίζο, Αγγελο Αρβανίτη.

Νεανική Σκηνή: Συζήτηση με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις - Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων «Neck Rose», «Boulevart». Συναυλία «Η άλλη μπάντα».

Παιδότοπος: Κουκλοθέατρο από την ομάδα ΚΟΥ-ΚΛΟ: «Ο Ερωτόκριτος».

Εκδηλώσεις

Στη Φθιώτιδα, στο χωριό Αρχάνι , θα γίνει σήμερα εκδήλωση που θα περιλαμβάνει τουρνουά ποδοσφαίρου, ζωγραφική, αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, λαϊκό γλέντι. Στην εκδήλωση θα μιλήσει, στις 8.30 μ.μ., ο Δημήτρης Κατσαρός, μέλος του ΣΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη, 21 Αυγούστου, στη Νέα Μαγνησία Λαμίας, με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή», στην πλατεία Εθν. Αντιστάσεως στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Φουσέκης, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, προβολή DVD για τη Μικρασιατική Καταστροφή και λαϊκό γλέντι.


«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μοχλός για το νέο «χάρτη» του πανεπιστημίου ΑΕ

Η έκθεση της ΑΔΙΠ για την καθυστερημένη «εξωτερική αξιολόγηση», η χρηματοδότηση των τμημάτων και τα σχέδια για το νέο «χάρτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Δεν προχωρά η «εξωτερική αξιολόγηση» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να μπαίνει ζήτημα χρηματοδότησης τμημάτων (ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών τους), σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της (2011-2012) η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία της «εσωτερικής» και «εξωτερικής» αξιολόγησης έχει άμεση σχέση με την κατηγοριοποίηση και τον έλεγχο της «απόδοσης» των τμημάτων, με κριτήρια «αγοράς» και «ανταγωνιστικότητας». Η «εξωτερική» αξιολόγηση γίνεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, με τα κριτήρια των επιχειρήσεων, όπου στις διάφορες επιτροπές μπαίνουν άνθρωποι της «αγοράς».

Στην έκθεση της ΑΔΙΠ αναφέρεται: «η διακοπή των αξιολογήσεων(...) οδηγεί σε αδιέξοδο τα τμήματα εκείνα που, αν και έχουν καταθέσει εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, καθώς η έγκριση των ερευνητικών τους πόρων ή/και των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων προϋποθέτει, σύμφωνα με το νέο νόμο 4009/2011 (σ.σ. νόμος - πλαίσιο) ή/και τους κανονισμούς της ΕΕ, την ολοκλήρωση της εξωτερικής τους αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν υποβληθεί 448 εκθέσεις για εσωτερική αξιολόγηση από το σύνολο των 520 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αλλά οι «εξωτερικές αξιολογήσεις» βρίσκονται μόλις στις 167. Στην έκθεση σημειώνεται πως ακόμα και οι εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης έχουν «ελλείψεις» και χρειάζονται συμπλήρωση.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα η ΑΔΙΠ είναι... «ανενεργή», μετά από παραιτήσεις του προέδρου της και μελών της, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της, μπροστά στο νέο σχέδιο «Αθηνά» για το νέο «χάρτη» για το πανεπιστήμιο ΑΕ. Πρόκειται για ένα σχέδιο για αναδιάταξη και κλείσιμο τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για να γίνει η «προσαρμογή» στο νόμο - πλαίσιο. Το υπουργείο θέλει να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση των κριτηρίων το Σεπτέμβρη.

Στην έκθεση της ΑΔΙΠ ζητά, μεταξύ άλλων, «αναθεώρηση των κριτηρίων εισαγωγής των φοιτητών με ευθύνη των ΑΕΙ» και γενικότερα προώθηση του νόμου - πλαισίου, φυσικά θέλει την «άμεση επανάληψη και κατεπείγουσα ολοκλήρωση των εξωτερικών αξιολογήσεων όλων των ακαδημαϊκών μονάδων» κ.ά..

Η «αξιολόγηση» είναι οργανικό κομμάτι του πανεπιστημίου ΑΕ, που σχεδιάζεται. Δεν έχει καμία σχέση με το θετικό φορτίο της λέξης. Πρόκειται για μηχανισμούς μέσα κι έξω απ' τα πανεπιστήμια που θα κρίνουν και θα συγκρίνουν τα τμήματα και τα αποτελέσματά τους, ώστε να λειτουργούν «ανταγωνιστικά». Φοιτητές και σπουδαστές έχουν σταθεί απέναντι σε αυτή τη διαδικασία, που ήταν και είναι μοχλός για το πανεπιστήμιο της «αγοράς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ