ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
26ο ΦEΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το κόκκινο «απλώνεται» σε όλη την Ελλάδα

Με θεματολογία, όπως είναι η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις και η παιδεία, που αγγίζει τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα προβλήματα κάθε νέου, αλλά και με εκθέσεις βιβλίου, συναυλίες και όσα συμβάλλουν στην πολιτιστική δημιουργία και έκφραση των νέων συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 - 23 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Κάθε γωνιά της χώρας μας πλημμυρίζει από τα νιάτα που επιμένουν να αντιστέκονται και να αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή τη βδομάδα είναι οι εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή 18/8:

- Στο δημοτικό πάρκο Νάουσας, στις 9 το βράδυ θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το θέμα της εκδήλωσης είναι η ανεργία και οι εργασιακές σχέσεις.

- Στο πάρκο Φυτώριο της Θεσσαλονίκης , στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Πέτρος Φιλιππίδης, μέλος του Γραφείου του ΝΣ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

- Στη Λέλοβα στην Πρέβεζα, στις 9 μ.μ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους νέους αγρότες και στα ναρκωτικά.

  • Αύριο, Σάββατο:

- Στις Κροκεές, στο γήπεδο του μπάσκετ στη Λακωνία στις 9 το βράδυ. Η εκδήλωση έχει ως κύριο θέμα «νέοι αγρότες, ανεργία και εργασιακές σχέσεις».

- Στην Πάρο, στις 8.30 το βράδυ, με θέμα το περιβάλλον.

  • Την Κυριακή 20 Αυγούστου

- Στη Στυλίδα Φθιώτιδας στις 9 μ.μ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην παιδεία.

- Στα Παλιά Ρούματα στα Χανιά, στις 8 μ.μ. με θέμα νέοι αγρότες.

- Στη Βόνιτσαστις 9 μ.μ. με θέμα νέοι αγρότες.

- Στην Ανέζα Αρτας στις 9 μ.μ. με θέμα νέοι αγρότες.

Ακόμα θα γίνουν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε Παραμυθιά Ηγουμενίτσας, Αιγίνιο Πιερίας, Αμύνταιο Φλώρινας, Ερμιονίδα Ναυπλίου, Κάππη Λέσβου και στην Κω.

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΣΧΙΝΙΑ
«Εθνικό πάρκο» τσιμέντου και καταστροφής

«Εθνικό πάρκο με οικολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά», βαφτίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ την ευρείας κλίμακας περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στον υδροβιότοπο του Σχινιά, στο Μαραθώνα, η κατασκευή του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με χτεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων για την κατασκευή του έργου, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει πως με το ΠΔ για τις χρήσεις γης στην περιοχή του Σχινιά (σ.σ. δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 3 Ιούλη 2000) «καθορίζονται μέτρα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, επιβάλλονται κατά ζώνες "χρήσεις γης" σε ολόκληρη την έκτασή του, καθορίζονται αυστηρά οι όροι και οι προϋποθέσεις και περιορισμοί για τη δόμηση σε ορισμένες περιοχές, επιβάλλονται αυστηρές απαγορεύσεις σε άλλες, οι οποίες για λόγους περιβαλλοντικούς θεωρούνται περιοχής υψηλής και αυστηρής προστασίας, με κύριο και βασικό στόχο την αποτελεσματική προστασία του υδροβιότοπου του Σχινιά, του παράλιου πευκοδάσους, της περιοχής της Μακαρίας Πηγής, της χερσονήσου της Κυνοσούρας, του Λόφου της Δρακονέρας και της θαλάσσιας περιοχής του όρμου του Μαραθώνα».

Ακόμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται ότι το ΠΔ έχει στόχο την... «ανακοπή των τάσεων και πιέσεων υποβάθμισης που υφίσταται η περιοχή, τη διάσωση και την αναβάθμισή της, την ανάδειξη της οικολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής αξίας που έχει καθώς και την πολιτιστική και εκπαιδευτική χρησιμότητά της, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αισθητή με τη σωστή διαχείριση και λειτουργία του».

Αυτά σημειώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην «εκσυγχρονιστική» του διάλεκτο. Τι σημαίνουν τα παραπάνω σε απλά ελληνικά;

  • Το Εθνικό Πάρκο του Σχινιά, μια θαλάσσια και χερσαία περιοχή 11.000 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, πρόκειται να μετατραπεί σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση. Κι αυτό γιατί το ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι το οργανωτικό και διοικητικό σχήμα του φορέα διαχείρισης θα πρέπει να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του πάρκου. Δηλαδή, μια περιβαλλοντική επιχείρηση...
  • Δίπλα από τον υδροβιότοπο του Σχινιά βρίσκεται το Ριζάρι, όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ. Αρχικά και για τα δύο αυτά έργα επρόκειτο να γίνει κοινή περιβαλλοντική μελέτη (η απόσταση των εγκαταστάσεων είναι λίγα μόλις μέτρα), αλλά στην πορεία, το Ριζάρι εξαφανίστηκε από τη μελέτη. Αυτό έγινε ύστερα από πιέσεις επιχειρηματικών κύκλων, οι οποίοι ως αντάλλαγμα για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου αξίωσαν και πέτυχαν το διαχωρισμό των δύο έργων, ώστε μετά το 2004, το Ριζάρι να μετατραπεί σε μια μεγάλη επιχειρηματική ζώνη.
  • Επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες (σ.σ. και μάλιστα από κρατικούς φορείς) αποδεικνύουν ότι η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου θα επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στον υδροβιότοπο, αφού τα ύδατα της Μακαρίας Πηγής δε φτάνουν για να συντηρήσουν τον υδροβιότοπο.
  • Οσο για την «ανακοπή των τάσεων και πιέσεων υποβάθμισης της περιοχής» καλά θα κάνει το επιτελείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αλλά και ο ίδιος ο Κ. Λαλιώτης να επισκεφτούν την περιοχή και να ρίξουν μια περήφανη ματιά στις δεκάδες αυθαίρετες ή και νόμιμες βίλες ορισμένων δικαστών και εισαγγελέων που βρίσκονται στην περιοχή. Αλλά μάλλον κάτι τέτοιο θα ήταν μάταιο. Αλλωστε, το ΠΔ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια και όχι από το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν πιέσεων του υπουργού...
ΙΚΑΡΙΑ
Δεν κάνουν βήμα πίσω!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση, μετά τους εκβιασμούς και τις διώξεις, αποφάσισε να επιδοθεί, για άλλη μια φορά, σε παρασκηνιακά παιχνίδια, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση που προκάλεσε η ίδια με την πολιτική της, οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου του Αγίου Κηρύκου, συνδικαλιστικοί φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι κάτοικοι της Ικαρίας κάνουν ένα βήμα παραπέρα, μια και τα «πυροτεχνήματα» δεν είναι ικανά να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα των Ικαριωτών. Παραμένουν ανυποχώρητοι και συνεχίζουν, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, τον αγώνα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές το βράδυ, σε σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, μεταξύ των γιατρών, του προέδρου του νοσοκομείου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βαρδίκου, ο τελευταίος, μάταια, επιχείρησε να «θολώσει τα νερά». Αρνούμενος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει τα ουσιαστικά προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ικαρία, αλλά και να κάνει οποιαδήποτε νύξη στο αίτημα για επαρκή στελέχωση και προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Ικαρίας, προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» στους γιατρούς - και κατ' επέκταση σε όλους τους Ικαριώτες - με την υπόσχεση ότι οι αποσπάσεις των τριών γιατρών, που έγιναν την περασμένη βδομάδα θα ανακληθούν...

Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο Υγείας απέσπασε την προηγούμενη βδομάδα απ' το συγκεκριμένο νοσοκομείο τον διευθυντή της χειρουργικής κλινικής, το μοναδικό οδοντίατρο κι έναν ακόμα γιατρό.

Η απάντηση των κατοίκων του νησιού στο «κουκούλωμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι η συνέχιση - και σήμερα - της δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξαν οι γιατροί και ξεκίνησαν πριν μια βδομάδα, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο. Παράλληλα, όλα τα εμπορικά καταστήματα της Ικαρίας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού.

Στο πλευρό των Ικαριωτών συμπαρατάσσονται και οι γιατροί της Σάμου. Οι δημόσιοι, ιδιωτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί της Σάμου, θα πραγματοποιήσουν σήμερα 24ωρη απεργία, μετά από απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού.

Αιτήσεις γυμναστών

Μέχρι την Τετάρτη 23 Αυγούστου θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που επιθυμούν να διδάξουν στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης των Γυμνασίων και των Λυκείων (ΤΑΔ - ΕΤΑΔ), όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πυρκαγιές σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιές σε τέσσερα σημεία της χώρας. Στις 12.10 ξέσπασε φωτιά σε χορτολιβαδική και θαμνώδη έκταση στο Βατήσι Καρύστου. Στον τόπο επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Στις 14.05 πυρκαγιά στην Τσακαλίνα στο όρος Φαλακρό της Δράμας, κατέστρεφε χορτολιβαδική έκταση. Η Πυροσβεστική έστειλε στον τόπο 20 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και δυο αεροπλάνα.

Στις 16.50 πυρκαγιά ξέσπασε σε δάσος στην Ανάληψη Αμαλιάδας. Η φωτιά έκαιγε σε δύσβατη περιοχή, ενώ 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο προσπαθούσαν να τιθασεύσουν τις φλόγες. Στις 16.05 φωτιά στη Διποταμιά Καστοριάς κατέστρεφε δασική έκταση. Στον τόπο επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με δυο αεροπλάνα και εφτά οχήματα.

Προκαταρκτική εξέταση για τις «Μακεδονικές Αερογραμμές»

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για τις «Μακεδονικές Αερογραμμές» που είναι θυγατρική της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Την έρευνα θα πραγματοποιήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ε. Κασαλιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της εφημερίδας και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες που εντοπιστούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας από τις «Μακεδονικές Αερογραμμές» παραβιάζονται οι κανονισμοί ασφάλειας πτήσεων. Αυτό προκύπτει από έκθεση εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Να σημειωθεί ότι η έκθεση της ΥΠΑ στηρίχτηκε σε πόρισμα της αμερικάνικης συμβουλευτικής εταιρίας «Flight Safety Foundation» στο πλαίσιο των εντολών που έδωσε ο υπουργός Μεταφορών Χ. Βερελής.

Πάντως, οι ίδιες οι «Μακεδονικές Αερογραμμές» αμφισβητούν την εγκυρότητα των ελέγχων που διενήργησε η ΥΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ