ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε πλήρη εγκατάλειψη το σύστημα δασοπυρόσβεσης

Αντιμέτωποι με την πλήρη εγκατάλειψη του συστήματος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρέθηκαν χτες οι κάτοικοι του Καρέα, της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης στην Αττική, όπως επίσης στη Νεάπολη της Λακωνίας και άλλες περιοχές της χώρας. Οι χτεσινές πυρκαγιές επιβεβαίωσαν, για άλλη μια φορά, τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ που με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του και φέτος στη Βουλή επισήμαινε ότι είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, που κατάργησαν χιλιάδες θέσεις πυροσβεστών, ανέθεσαν τη δασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν υπηρεσίες, εκχώρησαν αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, δημιουργώντας προϋποθέσεις κατηγοριοποίησης της πυροπροστασίας. Οι πολιτικές αυτές επιλογές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία και εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους τόσο για το λαό όσο και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Κάτι που αποδείχτηκε και χτες.

Το ΚΚΕ έχει τονίσει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (σ.σ. και της τωρινής) και τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών τους, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, προκαλούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου και οδηγούν στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους πυροσβεστών.

Παράλληλα, είναι γεγονός η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος μιας ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων. Επιπλέον έγιναν αντιλαϊκές - αντιδασικές αλλαγές στη νομοθεσία, με διαδικασίες εξπρές για την «αξιοποίηση» των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων από το κεφάλαιο. Εντάθηκε η εμπορευματοποίηση των δασών, εκχωρώντας αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους.


ΛΑΚΩΝΙΑ
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Νεάπολη Βοιών

REPORT24

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε περίπου στις 03.40 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών. Είναι χαρακτηριστικό πως η πυρκαγιά πέρασε το πρωί λίγο έξω από τη Νεάπολη και σε ορισμένα σημεία πλησίασε κατοικίες στα 200 μέτρα. Στον τόπο της καταστροφής βρισκόταν από νωρίς κλιμάκιο της ΚΟ Λακωνίας, με επικεφαλής το Γραμματέα της ΚΟΒ Μολάων, Λεωνίδα Δρεπανιά και τη δημοτική σύμβουλο («Λαϊκή Συσπείρωση») του Δήμου Μονεμβασιάς, Ελένη Αναγνωστοπούλου. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν καταστραφεί αγροικίες και ποιμνιοστάσια. Ενας 58χρονος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ μαινόταν η φωτιά στην περιοχή.

Η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση και ελαιώνες, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Λάχι και Φαρακλό και προχώρησαν προς το χωριό Αγ. Νικόλαος. Η περιοχή που περικλείεται από τα τρία χωριά ήταν ένα πύρινο τρίγωνο. Με εντολή του Δήμου Μονεμβασιάς, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μία παιδική κατασκήνωση στο Λάχι.

Το μεσημέρι, το πύρινο μέτωπο είχε πλευρίσει από τα ανατολικά τη Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Αγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν. Στις τρεις το μεσημέρι, οι φλόγες είχαν μπει σε ορισμένα σημεία μέσα στην πόλη της Νεάπολης. Το μεσημέρι εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, όπου είχαν μεταβεί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού.

Νωρίτερα, εξελίχθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 300 ανθρώπων σε παραλία του Αγίου Νικολάου. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη με σκάφη. Η πυρκαγιά απείλησε το χωριό Καστανιά, στο πίσω μέρος του βουνού.

Δύναμη της Πυροσβεστικής, με 120 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, έδινε από νωρίς το πρωί μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο. Το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο, γιατί πέραν του δύσβατου σημείου όπου έκαιγε η φωτιά, έπνεαν ισχυροί άνεμοι ισχύος εφτά με οκτώ μποφόρ που άλλαζαν συχνά κατευθύνσεις.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό όρος, στη Νεάπολη Λακωνίας. Σώοι εντοπίστηκαν ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης.

  • Ανεξέλεγκτη μαινόταν και η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας. Οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωριό Αφράτι και η Πυροσβεστική με την Αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη, μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλο και βρισκόταν κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων. Στην περιοχή, οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί και οι καπνοί είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Περιφέρεια στηρίζει την κυβέρνηση και αδιαφορεί για την πυροπροστασία

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε χτες στο Λεκανοπέδιο δεν είναι αποτέλεσμα του «στρατηγού άνεμου». Εγκαιρα, οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής έβαλαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέμα για την πυροπροστασία. Στη σχετική συζήτηση έγινε καθαρό ότι κανένα συγκεκριμένο και ουσιαστικό σχέδιο δεν υπήρχε, ούτε και μέτρα ή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει τα στοιχειώδη (αποψιλώσεις, διανοίξεις δρόμων για την αντιπυρική προστασία του Λεκανοπεδίου). Το γεγονός καταγγέλθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που τόνισε ότι: Δεν υπάρχει «καμία απόφαση για διεκδίκηση από την κυβέρνηση να δοθούν κονδύλια και προσωπικό έγκαιρα, ώστε η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Καμία πρόθεση να αυξηθούν τα κονδύλια από την Περιφέρεια στο να καθαριστούν άλση, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας». Επισημάνθηκε ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αρκείται στο ότι μέχρι σήμερα έχει κάνει τις απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες, δηλαδή επιστολές, συσκέψεις, ομάδες εργασίας, υλικά για τους εθελοντές κ.λπ. Για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, επικαλείται τους μνημονιακούς νόμους για την έλλειψη προσωπικού, διαπιστώνει τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία που δημιούργησε η προηγούμενη κυβερνητική πολιτική, συνεχίζει το μπαλάκι "ποιος έχει την αρμοδιότητα, ποιος έχει τους πόρους". Γι' αυτό και σε αυτήν τη συζήτηση, είχε την αμέριστη συμπαράσταση της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού. Η κατάσταση που δημιουργείται είναι επικίνδυνη, τόσο για όσους εμπλέκονται στο έργο της πυρόσβεσης (πυροσβέστες, εθελοντές) όσο και για όλο το λαό. Η αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την ετοιμότητα και την ικανότητα της περιφερειακής αρχής».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα, κονδύλια και προσωπικό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να αντιστραφεί η υπολειτουργία των υπηρεσιών, η αποδιάρθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η πλήρης υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που πλήττει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, με αποτέλεσμα την αναγκαστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων πυρόσβεσης σε ιδιώτες. Επίσης, «απαίτησε την ενίσχυση με προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, και από την Περιφέρεια, αντί να δίνει τα αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους δανειστές, να διατεθούν ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης». Απαίτησε την κατάργηση όλων αυτών των νόμων που εμπορευματοποιούν τη γη και αποτελούν τον κυριότερο εμπρηστικό μηχανισμό.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση της Περιφέρειας ως και χτες «ποιούσε την νήσσαν». Στηρίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης των δασών, των περικοπών, της μείωσης προσωπικού, των ιδιωτικοποιήσεων, την πολιτική της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται αμείωτη και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Ο λαός - τονίζει η "Λαϊκή Συσπείρωση" - δεν μπορεί ούτε να ματώνει, ούτε να πνίγεται, ούτε να καίγεται. Εχει δικαίωμα ν' απαιτήσει όσα παράγει και όσα του αρπάζουν, να τα πάρει πίσω σε ασφάλεια και ευημερία γι' αυτόν και τα παιδιά του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ