ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις με επίκεντρο τα φορολογικά

Με αποκλεισμό των υπουργείων Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης καθώς και καταλήψεις Εφοριών σε μεγάλες πόλεις της Β/Δ Ελλάδας, οι ΕΒΕ της χώρας απαίτησαν να τερματιστεί η φορομπηχτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Από την κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των επαγγελματοβιοτεχνών Θεσσαλονίκης
Στο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν χτες οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι της Αθήνας, αντιδρώντας στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτώντας την άμεση αναστολή όλων των ρυθμίσεων «συνάφειας» και το κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων χωρίς νέα βάρη. Από τις 7 το πρωί, έξω από το υπουργείο στην Καραγεώργη Σερβίας, άρχισαν να συγκεντρώνονται οι ΕΒΕ, μετά από το κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας τους, η οποία έχει κηρύξει τετραήμερες πανελλαδικές κινητοποιήσεις (15-18 του Ιούλη). Νωρίς απλώθηκαν και τα πανό με συνθήματα όπως «ΟΧΙ στη φοροεξόντωση των ΕΒΕ. Καμία ανοχή σ' αυτή την πολιτική», «ΟΧΙ στην κατάπτυστη συμφωνία, ΟΧΙ στον κεφαλικό φόρο, να καταργηθεί ο νόμος της συνάφειας» κ.ά., και οι ΕΒΕ μοίραζαν προκηρύξεις στους διερχόμενους.

Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Φωτιάδη, ο οποίος ενημέρωσε για άλλη μια φορά τους συνδικαλιστές ότι η κυβέρνηση δε θα κάνει βήμα πίσω από τα όσα έχει ανακοινώσει στο θέμα της «συνάφειας». Μετά από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Φέτσης, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, είπε ότι «η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση είναι η πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι επιλογές της δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Εχει στόχο τη συγκέντρωση όλο και περισσότερου κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια. Οι ΕΒΕ βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό και η κατάσταση επιδεινώνεται από την κυβερνητική φορομπηχτική πολιτική. Το ποσό των 700 δισεκατομμυρίων δραχμών είναι υπέρογκο και οι ΕΒΕ δεν μπορούν να το καταβάλουν. Να ανασταλεί αμέσως η ρύθμιση γιατί ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος», συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι «η προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης για την παράταση της "συνάφειας" αποτελεί την αναγνώριση του δικαίου μας, αλλά και την αμηχανία μπροστά στις κινητοποιήσεις μας».

Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των ΕΒΕ εξέφρασε το ΚΚΕ με την παρουσία του μέλους του ΠΓ και βουλευτή του Κόμματος Σπ. Στριφτάρη. Επίσης, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής, και ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», Θ. Παφίλης.

Στη Θεσσαλονίκη

Με τα συνθήματα «Δεν αντέχουμε άλλο τα φορομπηχτικά μέτρα», «ΟΧΙ άλλα βάρη στις πλάτες των ΕΒΕ», «ΟΧΙ στη ληστεία της συνάφειας» και με δεκάδες πανό, οι επαγγελματοβιοτέχνες της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην Αριστοτέλους, μπροστά στα Επιμελητήρια Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό. Από εκεί ξεκίνησαν την κινητοποίησή τους που είχαν εξαγγείλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης και η Ενωση Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης.

Στους συγκεντρωμένους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ, Σταύρος Ζαχαρέλης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών, κ. Ντόβελος. Στον χαιρετισμό του ο Σ. Ζαχαρέλης χαρακτήρισε ανεπαρκή τη προχτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού οικονομικών Α. Φωτιάδη για 6μηνη παράταση υποβολής των ειδικών σημειωμάτων για το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων 1993-1998. «Εμείς δε μιλούμε για παράταση του χρόνου υποβολής των σημειωμάτων», είπε, «εμείς ζητούμε αναστολή της ρύθμισης '93-'98 και διαπραγμάτευση ξανά εφ' όλης της ύλης γιατί το υπουργείο δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε ότι όσοι φορολογήθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια δε θα ξαναφορολογηθούν. Γι' αυτό συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας». Την κινητοποίηση στήριξε με την παρουσία του και ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης.

Οι συγκεντρωμένοι με τα πανό τους ξεκίνησαν πορεία και μέσω Εγνατίας κατευθύνθηκαν στην Ι΄ ΔΟΥ, όπου προχώρησαν σε σύντομη κατάληψη και αποκλεισμό της εισόδου, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε στον έφορο ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης. Το ίδιο επανέλαβαν στη συνέχεια και στην Ε΄ ΔΟΥ. Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου και στην περίφραξή του αναρτήθηκε μεγάλο πανό με τη λέξη ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Αντιπροσωπεία των ΕΒΕ συναντήθηκε με τον γενοκό γραμματέα του υπουργείου, κ. Λυσσαρίδη, και του επέδωσε το ψήφισμα.

Μετά την έξοδο από το υπουργείο ο Σταύρος Ζαχαρέλης ανακοίνωσε: «Παραμένουμε σε επιφυλακή, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Θα ξανασυναντηθούμε σύντομα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι θερμό και όχι μόνο λόγω καύσωνα...».

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Με μεγάλη συμμετοχή στο κλείσιμο των μαγαζιών, οι ΕΒΕ στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο και στην Πρέβεζα έστειλαν χτες στην κυβέρνηση ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Στα Γιάννενα από τις 6.30 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, την ώρα που κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, η Α΄ και η Β΄ ΔΟΥ Ιωαννίνων βρίσκονταν υπό κατάληψη και τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά μέχρι τις 10 το πρωί. Από τις 9 π.μ. και μετά έγιναν ομιλίες από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Ιωαννίνων, Μ. Μάκη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Β/Δ και Νήσων, Α. Σπύρου, από το μέλος του Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Αθανασίου, και τον πρόεδρο της Ενωσης Λογιστών Ιωαννίνων. Παραβρέθηκαν, ακόμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης», η διοίκηση των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Ιωαννίνων, ο υποψήφιος νομάρχης Νομού Ιωαννίνων της ΝΑΣ, Α. Τασούλας, ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Χ. Λύκος, και αντιπροσωπεία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Ιωαννίνων. Επίσης, στο Αγρίνιο έγινε κατάληψη της Εφορίας από τις 6.30 το πρωί έως το μεσημέρι ενώ τα εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά όλη τη μέρα, όπως και στην Πρέβεζα.

Στην Πάτρα

Σε τρίωρη κατάληψη της Β΄ Εφορίας Πατρών προχώρησαν χτες το πρωί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι στην Πάτρα απαιτώντας την ανατροπή της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί πολλοί μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων του Νομού Αχαΐας και του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Β΄ Εφορία Πατρών όπου και την κατέλαβαν συμβολικά για τρεις ώρες και παράλληλα ανάρτησαν πανό που έγραφε: «ΟΧΙ στην άδικη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η χτεσινή τους κινητοποίηση έδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, καθώς κανείς δεν πείθεται πλέον από τους ψεύτικους ελιγμούς της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Οικονομικών, που θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Αχαΐας σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την κινητοποίηση των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και τους καλεί να συμπαραταχτούν με τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Πάτρας, να αντικρούσουν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-μεγάλου κεφαλαίου.

Ετοιμάζουν «λουκέτο» στη ΣΟΦΤΕΞ Δράμας

Η κυβέρνηση αποδέχεται τις αξιώσεις του ιδιοκτήτη και ετοιμάζεται για ενισχύσεις - κοροϊδία στους εργαζόμενους

Το ζήτημα της ΣΟΦΤΕΞ και οι αξιώσεις του μεγαλοϊδιοκτήτη της να βάλει οριστικά λουκέτο στο εργοστάσιο της Δράμας ήταν - σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και τις πληροφορίες - το κύριο θέμα της χτεσινής ευρείας σύσκεψης υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αν και επίσημη πληροφόρηση δεν υπήρξε, ωστόσο από τα μισόλογα των παρευρισκόμενων προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τις μεθοδεύσεις του ιδιώτη μεγαλοϊδιοκτήτη και επιχειρεί με ημίμετρα να κατευνάσει τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν χτες οι δυνατότητες για κάποια ψίχουλα που θα μοιραστούν στους εργαζόμενους, κάτι που η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει στη συνέχεια,προκειμένου να μη φανεί ότι αποδέχεται τη στάση των ιδιοκτητών, που η ίδια επέλεξε, να βάλουν οριστικά λουκέτο στο εργοστάσιο στη Δράμα. Σύμφωνα με όσα «διέρρεαν» οι παριστάμενοι,εξετάστηκε και η γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δράμα με το κλείσιμο εργοστασίων και τη φυγή τους σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, Ανάπτυξης Α. Τζοχατζόπουλος, Εργασίας Δ. Ρέππας, επίσης ο γραμματέας του Υουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, αρκετοί υφυπουργοί, καθώς και οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, που απ' ό,τι φαίνεται θα παίξει ρόλο στην «ενίσχυση» - κοροϊδία των εργαζόμενων στη ΣΟΦΤΕΞ.

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν και η πορεία της περαιτέρω εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει ότι η παραχώρηση νέου ποσοστού της ΔΕΗ θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ενα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε χτες την κυβέρνηση είναι το μοίρασμα της πίτας για τη λεγόμενη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα αναλάβουν να διαχειρίζονται - με το αζημίωτο - οι τραπεζίτες. Οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες και θα ικανοποιούν τις αξιώσεις των τραπεζιτών να παίρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά προμηθειών.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ
Αξιώνουν νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο

Προτάσεις του ΣΜΕΧΑ για τη «βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς»

Πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, αξιώνουν μεταξύ άλλων, οι μεγαλοχρηματιστές. Σε ένα προκλητικότατο κείμενο - παρέμβαση, ο Σύλλογος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) καταθέτει τις προτάσεις του «για τη βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς». Με το κείμενο αυτό, οι χρηματιστές απαιτούν - με θρασύτατο και κυνικό τρόπο - την άμεση υλοποίηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και των διαφόρων ρεντιέρηδων, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να ξεπεραστεί «η κρίση του ΧΑΑ. Ούτε λέξη, βέβαια, δε βρήκαν να πουν για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχασαν οι αφελείς πελάτες τους, και τα οποία τροφοδότησαν τα κέρδη των εταιριών, των διαφόρων μεγαλομετόχων και των ίδιων των χρηματιστών, που τώρα παριστάνουν τις «αθώες περιστερές».

Ο ΣΜΕΧΑ αξιώνει να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:

  • Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών
  • Ενίσχυση της λεγόμενης «επιχειρηματικότητας».
  • Στόχος της φορολογικής ματαρρύθμισης να είναι η ταχύτερη ανάπτυξη για επίτευξη πραγματικής σύγκλισης, η ενίσχυση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών, των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους γενικότερα των εισηγμένων στο ΧΑΑ επιχειρήσεων.
  • Πλέγμα μέτρων και κινήτρων για εισροή ξένων κεφαλαίων και επαναπατρισμό κεφαλαίων και απαιτούν ακόμη και την κατάργηση του πενιχρού φόρου 0,3 τοις χιλίοις στις πωλήσεις μετοχών.
  • Φτάνουν στο σημείο να αξιώσουν τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις με τη θεσμοθέτηση της εργασίας από απόσταση, ισχυριζόμενοι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της ανεργίας...

Οι χρηματιστές παριστάνοντας και τις «αθώες περιστερές», κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για την «αλλαγή της εικόνας του ΧΑΑ», μεταξύ των οποίων ζητούν να ξεκινήσει διάλογος με την ΕΣΗΕΑ «για τη δεοντολογία του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ» και επίσης να ξεκινήσει διάλογος με τις δικαστικές αρχές «προκειμένου να αποφεύγεται η δυσφήμιση εισηγμένων ή χρηματιστηριακών εταιριών, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ