ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Συντονιζόμαστε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας

Εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ενα χρόνο μετά τη Γένοβα. Συμπεράσματα - Στόχοι και Δράση ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ, τον Ιούνη του 2003, στη Θεσσαλονίκη» οργανώνει η Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιούλη 2002, στις 6.30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια».

«Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Θεσσαλονίκη, τον Ιούνη του 2003, να αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αθήνας.

«Στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη, οι ηγέτες της ΕΕ θα δρομολογήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαών, των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στη νεολαία, στους ΕΒΕ», υπογραμμίζει η Επιτροπή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει μέχρι τον Ιούνη του 2003 να αναπτυχθεί δράση παντού, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα γιαπιά, τους δήμους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ανυποχώρητη πάλη για τη ζωή τους

Σαρανταοχτάωρη απεργία από σήμερα

Ξεκινά σήμερα η 48ωρη προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων στο εργοτάξιο-κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού, όπου από τα μέσα Δεκέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα τέσσερις εργάτες έχουν θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι πολύ σοβαρά. Κύρια απαίτηση των εργαζομένων είναι η άμεση εφαρμογή ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Ως πρώτο απαραίτητο βήμα θεωρούν την ύπαρξη σε μόνιμη βάση υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που θα επιβλέπουν και θα ελέγχουν την τήρηση ή μη των μέτρων. Σε περίπτωση που η απαίτησή τους δε γίνει αποδεκτή είναι έτοιμοι να εντείνουν την πάλη τους, ακόμα και να κλείσουν οριστικά το εργοτάξιο.

Το αίτημα της εφαρμογής μέτρων ασφάλειας συνδέεται άμεσα με το χτύπημα της εντατικοποίησης της εργασίας και της τρομοκρατίας των εργοδοτών, που εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες και αργίες, ακόμα και να κάνουν εργασίες που δε γνωρίζουν. Από τη μεριά της η κυβέρνηση ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία δίνοντας πριμ σε περίπτωση που τα καθορισμένα στάδια της κατασκευής τελειώνουν νωρίτερα. Πριμ που στο σύνολό τους φτάνουν, περίπου, τα 12 εκατομμύρια ευρώ (τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές). Παράλληλα, η κυβέρνηση φροντίζει - και αυτό ισχύει για όλους τους χώρους δουλιάς - να υπονομεύει αν όχι να αχρηστεύει την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Με χτεσινές δηλώσεις του ο Γ. Φιλιούσης, πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Ολυμπιακό Χωριό, σημείωσε: «Τα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα και τα άλλα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό δείχνουν ότι χρειάζεται μια μόνιμη υπηρεσία που να μπορεί να ελέγχει, να παρεμβαίνει και να παίρνονται και μέτρα. Δεν είναι μόνον τα ατυχήματα, αλλά καταπατούνται και τα άλλα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Το κόψιμο των ενσήμων "πάει σύννεφο", οι παραβιάσεις στο ωράριο και άλλα. Οταν κάποιος δουλεύει από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, δέκα-δώδεκα ώρες τη μέρα, είναι επόμενο να κινδυνεύει να πάθει ατύχημα, να εξασθενεί ο οργανισμός του». «Εδώ, για να πάρουμε τα παπούτσια, σε πολλές περιπτώσεις κάναμε κινητοποιήσεις, πήγαμε μπροστά στα γραφεία των εταιριών. Είναι ειρωνεία όταν κάποιος δε σου έχει σκαλωσιά για να δουλεύεις και αντί να πάρει μέτρα για να σου την κάνει, όταν έρχεται η Επιθεώρηση, σου λέει φόρα το κράνος. Τότε από αντίδραση ο άλλος δεν το φοράει».

Προγραμματισμένα να γίνουν τα εργατικά ατυχήματα

Αποκαλυπτικότατες των βάρβαρων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο εργοτάξιο - κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού ήταν οι δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο του «902» ο Ι. Στ. Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής και υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων στο ΕΚΑΒ, ο οποίος επισκέφθηκε χτες το έργο για να διαπιστώσει τα όσα είχε αναφέρει και σε υπόμνημά του στα τέλη του 2001. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η εκτίμησή του ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τα εργατικά ατυχήματα είναι όχι απλώς πιθανό να γίνουν αλλά «είναι προγραμματισμένα να γίνουν»

«Δε νομίζω - σημείωσε - ότι τηρείται οποιοδήποτε μέτρο προστασίας» και λίγο πιο κάτω επισήμανε: «Είναι τόσες πολλές οι ελλείψεις και τόσο βαριές, ώστε θα πρέπει να ξοδευτούν πολλά εκατομμύρια και να σταματήσει το έργο για να επιβληθούν οι κανόνες προστασίας των εργαζομένων».

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στα μέτρα ασφάλειας, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δε φοράνε κράνη προστασίας και μποτάκια εργασίας, τα οποία - όπως του είπανε - σε ορισμένες εργολαβίες τα χρεώνουνε, παρόλο που οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τα παρέχουν δωρεάν στους εργαζόμενους. Ακόμα αναφέρθηκε στις σκαλωσιές, λέγοντας ότι «είναι εκτός κάθε προδιαγραφής. Εχουνε ξεμοντάρει τις σκαλωσιές ενώ δεν έχουν βγάλει τα ξύλα από τα καλούπια, επομένως οι εργαζόμενοι ακροβατούν για να τα βγάλουνε». Επίσης, μίλησε για την πλήρη έλλειψη χώρων αναμονής και φαγητού, οι οποίοι προβλέπονται από τη σύμβαση, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι είναι βαριά εργαζόμενοι και χρειάζονται καλό φαγητό και καλή ανάπαυση. Δεν υπάρχουν τίποτα από αυτά. Αλλά υπάρχουν υπόστεγα για τα αυτοκίνητα των διευθυντών».

Ανάμεσα στα άλλα είπε ακόμα ότι οι εργοδότες που «θέλουν να κερδίζουνε, δε λέω ότι θέλουνε νεκρούς, αλλά το τζογάρουνε».

ΣΑΜΟΣ
Απόλυση συνδικαλιστή

Την απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον Τουρισμό και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου από την επιχείρηση «OLYMPIA ΑΕΞΤΕ», όπου εργαζόταν, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΕΚ Σάμου. Η απόλυση αυτή, όπως υπογραμμίζεται, «είναι ειλημμένη απόφαση των ξενοδόχων συνολικά για να μπορούν να εφαρμόζουν συνθήκες μαύρης εργασίας και αυτό γιατί η δράση του σωματείου είναι εμπόδιο, καθώς αντιστεκόταν στην παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τονίζεται επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί το σωματείο, καθώς «στο όνομα της μείωσης του τουρισμού οι ξενοδόχοι θέλουν την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Το προεδρείο του ΕΚ Σάμου σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να πάρει συνδικαλιστικά μέτρα, πέρα από τα νομικά, για τη στήριξη του αιτήματος επαναπρόσληψης. Να δημοσιοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι έγινε η απόλυση. Να καταγγείλει τις εργασιακές σχέσεις που δημιουργούνται στο νομό με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται, πέρα από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, και οι νόμοι για την υγιεινή και ασφάλεια, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση. Να κλιμακώσει τις ενέργειές του ακόμα και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Η πιθανή προσπάθεια σύνδεσης της διαμαρτυρίας μας με διλήμματα του τύπου "βλάπτεται ο τουρισμός" θα γίνει μπούμερανγκ γιατί στον τουρισμό δεν υπάρχουν μόνο τα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Τη μνήμη της νεαρής Κνίτισσας, φοιτήτριας της Παντείου, Σωτηρίας Βασιλακοπούλου που δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη 1980, μπροστά στην πύλη της ΕΤΜΑ, μοιράζοντας ανακοινώσεις ενάντια στην ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και την ανεργία, τιμούν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Νομού Αττικής - Πειραιά και Νήσων, η Ομοσπονδία του κλάδου ΟΕΚΙΔΕ και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου με εκδήλωση - συγκέντρωση.

Η εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. έξω από την ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).

«Θα τιμήσουμε και φέτος τη μνήμη της νεαρής Κνίτισσας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, γιατί μπορεί να πέρασαν 22 χρόνια από τη δολοφονία της, αλλά οι πόθοι, τα οράματα της Σωτηρίας παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, είναι οδηγός της πάλης και του αγώνα μας. Αφού και σήμερα η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (τότε της ΝΔ) του μεγάλου Κεφαλαίου και της ΕΕ εντείνεται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και της νεολαίας και άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Σύσκεψη λογιστών

Η πορεία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και διάφορα επίκαιρα κλαδικά ζητήματα, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν σε σύσκεψη, που διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27), καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι λογιστές και οι λογίστριες της Αθήνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ