ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΕ & ΕΠΕ
Φτωχός συγγενής ο κλάδος της βιομηχανίας

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι 8 στις 10 νέες εταιρίες, που ιδρύθηκαν από το 1992 μέχρι το 1996, ανήκουν στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, εμπορίου ή τουρισμού

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών (έχουμε κατακλυστεί από γραφεία συμβούλων κλπ.), γεγονός που σηματοδοτεί την ενίσχυση του μεταπρατικού και παρασιτικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων της εταιρίας ICAP DATABANK, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα και αφορά στις ιδρύσεις νέων εταιριών μορφής ΑΕ και ΕΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην τελευταία πενταετία (1992 - 1996) ιδρύθηκαν συνολικά 22.876 νέες εταιρίες μορφής ΑΕ και ΕΠΕ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στην ίδια πενταετία, από τις παραπάνω νεοϊδρυμένες εταιρίες ήδη διαλύθηκαν (δηλαδή έκλεισαν, είτε γιατί ήταν αεριτζίδικες είτε γιατί δεν άντεξαν τον ανελέητο ανταγωνισμό ή για άλλους λόγους) οι 1.263,ενώ άλλες 82 από τις νεοϊδρυμένες εταιρίες συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ICAP, αν εξαιρεθούν οι 1.345 νεοϊδρυμένες εταιρίες που διαλύθηκαν ή συγχωνεύτηκαν και απορροφήθηκαν καθώς επίσης οι 180 εταιρίες με ελλιπή στοιχεία και 56 ΠΑΕ, προκύπτει ότι οι εν ενεργεία νεοϊδρυθείσες εταιρίες της τελευταίας πενταετίας ήταν 21.295 με συνολικά ιδρυτικά κεφάλαια 767,2 δισ. δραχμές.

Το γεγονός ότι ενισχύεται ο μεταπρατικός και παρασιτικός χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας είναι εμφανές από τα παρακάτω στοιχεία, που δείχνουν ότι υπερισχύει - από κάθε άποψη - η ίδρυση νέων εταιριών στους κλάδους παροχής υπηρεσιών, τουρισμού και εμπορίου, ενώ οι νεοϊδρυθείσες εταιρίες στο χώρο της βιομηχανίας (δηλαδή της παραγωγής προϊόντων) είναι ελάχιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των νεοϊδρυθεισών εταιριών καλύπτεται από τον κλάδο εμπορίου (8.262 εταιρίες ή 38,8%), παροχής υπηρεσιών (7.019 εταιρίες ή 33%) και τουρισμού (1.513 εταιρίες ή 7,1%).Αντίθετα, οι ιδρύσεις νέων εργοστασίων που παράγουν εγχώρια προϊόντα καλύπτουν μόλις το 21,1%, αφού στην ίδια περίοδο ιδρύθηκαν 4.501 εταιρίες του κλάδου βιομηχανίας. Η ίδια εικόνα προκύπτει και από την κατανομή των ιδρυτικών κεφαλαίων των νεοϊδρυθεισών εταιριών, αφού οι κλάδοι παροχής υπηρεσιών, εμπορίου και τουρισμού καλύπτουν το 69,5% και ο κλάδος της βιομηχανίας μόλις 29,5%.

Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση που κάνει η ICAP, ότι δηλαδή "στη βιομηχανία, οι περιπτώσεις ιδρύσεων με ιδιαίτερα υψηλά κεφάλαια (άνω των 5 δισ. δραχμών) κατά κανόνα αφορούν συγχωνεύσεις προϋπαρχουσών εταιριών και όχι εξ αρχής ιδρύσεις νέων μονάδων".Αυτό σημαίνει πως στο χώρο της βιομηχανίας εντείνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση των κεφαλαίων, γεγονός που το επισημαίνει και η ICAP, σημειώνοντας πως "διαφαίνεται τάση συγκέντρωσης στη βιομηχανία σε λιγότερες μονάδες, μεγαλύτερης κεφαλαιακής βάσης".

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση της ICAP, ότι στη διάρκεια της εξεταζόμενης πενταετίας διαλύθηκαν συνολικά 6.946 εταιρίες, τόσο από αυτές που ιδρύθηκαν στην τελευταία πενταετία όσο και παλαιότερα και ταυτόχρονα συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν - ανεξαρτήτως έτους ίδρυσης - συνολικά 967 εταιρίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΟΤ
"Κράχτης" για τα ξενοδοχεία

Πρόγραμμα - "κράχτης" για τα ξενοδοχεία είναι τελικά το λεγόμενο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που διοργανώνει ο ΕΟΤ, για το οποίο πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 370 καταλύματα και η παραμονή σ' αυτά μπορεί να γίνει με έκπτωση, όπως λέει ο ΕΟΤ, 30% μέχρι και 50% επί της επίσημης τιμής, της "τιμής πόρτας", όπως λένε. Μία τιμή που ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται ποτέ, αφού η τουριστική κρίση είναι τέτοια που ωθεί τις τιμές σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα - είτε κάποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα, είτε όχι. Παράλληλα, για να εξασφαλίσει κανείς τις μειωμένες τιμές πρέπει να κάνει κράτηση ουσιαστικά για δύο δίκλινα, αφού προϋπόθεση είναι να κάνουν χρήση του προγράμματος τέσσερα άτομα, τουλάχιστον για δύο διανυκτερεύεις. Ετσι, μπορεί οι τιμές που προσφέρονται με το πρόγραμμα να φαίνονται σε αρκετές περιπτώσεις ελκυστικές, αλλά δεν είναι, τουλάχιστο σε κάθε περίπτωση, και οι φθηνότερες δυνατές.

Ωστόσο, και καθώς τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του ΕΟΤ, όσοι από εσάς συμμετέχετε στο πρόγραμμα, καλό θα ήταν να προσέξετε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε περίπτωση που δε μείνετε ικανοποιημένοι, μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του Οργανισμού, Αμερικής 2, τηλ. 3223111 - 9. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν αναλυτικό κατάλογο με τις τιμές και τα τηλέφωνα των ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενων δωματίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τις κατά τόπους νομαρχίες, τους μεγάλους δήμους, τα τουριστικά γραφεία και τα γραφεία πληροφοριών του ΕΟΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ακόμα 355 δισ. δρχ. άντλησε το υπουργείο Οικονομικών από τη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων σταθερού επιτοκίου διάρκειας 3, 5, 7, και 10 ετών, με αντίστοιχα μεσοσταθμικά επιτόκια δεκτών προσφορών 9,6%, 9,2%, 9% και 8,9%. Τα επιτόκια των δεκτών προσφορών ήταν πολύ κοντά στα προκαθορισμένα "επίπεδα βάσης" και αρκετά χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης δημοπρασίας του Μάρτη, ενώ τα ποσά που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν κατά τρεισήμισι φορές το προς δημοπράτηση ποσό.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σε καταγγελία της σύμβασης δανείου με την οποία παραχωρήθηκε το συγκρότημα καταστημάτων Ακτής Αλιπέδου Βούλας ("La Playa"), στο Δήμο Βούλας, αποφάσισε να προχωρήσει το ΔΣ του ΕΟΤ, που ζητά και την επιστροφή του συγκροτήματος στον Οργανισμό. Η καταγγελία της σύμβασης αποφασίστηκε επειδή ο Δήμος Βούλας φάνηκε ασυνεπής, δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και υπέπεσε σε σωρεία παραβάσεων, σε σχέση με όσα προέβλεπε η σύμβαση. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε υπενοικίαση του χώρου, χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό, και σε χρήσεις που δεν προβλέπονταν (νυχτερινό κέντρο), δεν κατέβαλλε τα μισθώματα που είχαν συμφωνηθεί, ενώ τέλος δεν απεστάλησαν στον ΕΟΤ πυρασφαλιστήρια συμβόλαια από το 1991. Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος είχε παραχωρηθεί στο δήμο για να δημιουργηθεί κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέα μειωμένα επιτόκια χορήγησης στεγαστικών δανείων ανακοίνωσε η Στεγαστική Τράπεζα ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις της "αδελφής" Κτηματικής Τράπεζας. Τα νέα σταθερά επιτόκια της ΕΣΤΕ διαμορφώνονται σε 12% για διάρκεια εξόφλησης 3 χρόνια και σε 11,25% για εξόφληση σε 6 χρόνια. Επίσης, το επιτόκιο των δανείων που χορηγούνται μέσω στεγαστικού ταμιευτηρίου εξαετούς διάρκειας διαμορφώνεται σε 11% και σε 12,5% για τα δεκαετούς ή δεκαπενταετούς διάρκειας αν το επιτόκιο είναι σταθερό και σε 13,5% (από 13,75%) αν είναι κυμαινόμενο. Τα απλά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου διαμορφώνονται σε 15,25% (από 15,75%) με διάρκεια εξόφλησης 10 και 15 χρόνια. Το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου τέλος, μειώνεται κατά μισή μονάδα στο 8,75% και της πιστωτικής κάρτας στο 23,5% (από 23,75%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ