ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Αντιλαϊκά διαπιστευτήρια για τη «μάχη της ανταγωνιστικότητας»

Η διευθέτηση του χρέους και οι «διορθώσεις» στο μείγμα για λογαριασμό της αστικής τάξης βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία

Εγγυήσεις για την απαρέγκλιτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με υλοποίηση «προαπαιτούμενων», νέων σκληρότερων μέτρων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος του λαού, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πασχίζοντας παράλληλα να εξασφαλίσει νέα κονδύλια ενίσχυσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, ο Σαμαράς βρέθηκε χτες στην Πορτογαλία προκειμένου να απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2014-2019». Νωρίτερα, μετείχε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, και άλλους παράγοντες του κόμματος. Παρών ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Κατά πληροφορίες, όλοι τους συμφώνησαν στην προώθηση περαιτέρω «μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα και συνολικά στην ΕΕ, καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να ζήτησε κάποιες «διορθώσεις» στο εφαρμοζόμενο μείγμα διαχείρισης, στην πραγματικότητα, κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, σε συνδυασμό με ορισμένες φοροελαφρύνσεις, που κατά κύριο λόγο θα ωφελήσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει τον Β. Σόιμπλε και τους λοιπούς συνομιλητές του ότι ο κεντρικός μεταρρυθμιστικός άξονας του κυβερνητικού προγράμματος δεν αλλάζει, προϊδεάζοντας για συνέχιση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια ώρα, ως υπόθεση από την οποία έχει να προσμένει κάτι ο λαός, επιχειρείται να πλασαριστεί η συζήτηση για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία, όπως λένε, θα ανοίξει επισήμως από Σεπτέμβρη και θα αφορά είτε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή/και μείωση επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός δεν έχει τίποτε να περιμένει απ' αυτό, εφόσον στόχος τους είναι να απελευθερωθούν και άλλα κονδύλια για την παραπέρα χρηματοδότηση και στήριξη των μονοπωλίων.

Κατά πληροφορίες, στη συζήτηση εστίασαν και στην υποψηφιότητα από πλευράς ΕΛΚ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Υποψηφιότητα γύρω από την οποία εκδηλώνονται σφοδρές ενδοαστικές αντιθέσεις: Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ φέρεται να εκφράζει τα σχέδια ευρωενωσιακών μονοπωλίων για πολιτική εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ΕΕ, προώθηση της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» και της «Τραπεζικής Ενωσης», μεγαλύτερη «οικονομική και πολιτική ενοποίηση», με τροποποίηση των σχετικών Συνθηκών της ΕΕ. Επίσης, φέρεται να συνδέεται με προσεκτικότερους χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις για την προώθηση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΙP) μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ. Ζητήματα δηλαδή στα οποία οι αστικές τάξεις χωρών, όπως οι Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία, Γαλλία και Ιταλία, έχουν αντίθετες απόψεις.

Αντιθέσεις εκφράζονται και στα ζητήματα της Ενέργειας, την ΚΑΠ κ.ά., οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν εντονότερα το επόμενο διάστημα, με αφορμή και την επιλογή του προσώπου του νέου Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ (κατέχει θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν και είναι επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ μέσω της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ), την επιλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, των επιτρόπων. Ενδεικτικά, διαχέεται πως η βρετανική κυβέρνηση θα άρει τις επιφυλάξεις της στο πρόσωπο Ζ. Κ. Γιούνκερ αν πάρει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί στην Κομισιόν, με πρώτη προτίμηση αυτό της Ενέργειας.

Το απόγευμα, ο Αντ. Σαμαράς είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντόλ, και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Αργότερα, στην ομιλία του, ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο τι προωθεί και σε όφελος ποιων το κάνει:

Κάλεσε «να ετοιμαστούμε για να κερδίσουμε σε παγκόσμια κλίμακα τη μάχη της ανταγωνιστικότητας». Προς τούτο σημείωσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας», με «αύξηση της παραγωγικότητας». Πρόσθεσε ότι οι «δημοκρατίες (...) μπορούν να επιβάλουν και μέτρα λιτότητας, αν αυτό είναι απαραίτητο, μια δεδομένη στιγμή» αλλά «και να δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης και να χρησιμοποιούν τα ποιοτικά πλεονεκτήματά τους για να προσελκύσουν επενδύσεις, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ένα μορφωμένο και καλά αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό».

Επέμεινε ότι «πρέπει να βελτιώσουμε το ενεργειακό μας κόστος και τη φορολογική μας επιβάρυνση, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανακτήσει και πάλι την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο», ενώ συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε μια σταθερή πορεία προς χαμηλότερη φορολογία» των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, προδιέγραψε και νέο κούρεμα στις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, επιμένοντας να επιβάλλονται «χαμηλότεροι φόροι για να επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη και καλύτερες δημοσιονομικές συνέργειες για να επιτύχουμε χαμηλότερες δαπάνες».

ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ
Σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση της αντεργατικής πολιτικής

Διαβεβαιώσεις σε ΕΕ και μονοπώλια ότι, πέρα από λεκτικά πυροτεχνήματα, στηρίζουν την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και προχωρούν τα προαπαιτούμενα, σπεύδουν να δώσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ - Ελιάς.

Ενδεικτικά, ερωτηθείς στο «Βήμα FM» ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αν μπήκε στην κυβέρνηση ώστε να πιέσει για αλλαγή της πολιτικής, έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Απαντώ ευθέως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να είμαι ένας ανεύθυνος δημαγωγός εγώ (...) Για να γυρίσεις σελίδα πρέπει να μπορείς να το παλέψεις και σε σχέση με τους όρους που έχεις υπογράψει, δεν καταγγέλλεις μονομερώς τους όρους αλλά πας να συζητήσεις, διεκδικώντας, επειδή έχεις κάνει πάρα πολλά πράγματα, την αλλαγή πεδίου συζήτησης».

Γα να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών πρόσθεσε ότι «θα γυρίσει η σελίδα όχι μέσα από την παροχή χρημάτων, διότι χρήματα δεν υπάρχουν για αυξήσεις στο δημόσια τομέα, αλλά με μία σειρά ρυθμίσεων. Οπως, να εφαρμοστεί η απόφαση για το συμψηφισμό του ΦΠΑ, που είναι μεγάλη εξαγγελία του πρωθυπουργού. Να γίνουν οι ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και να γλιτώσουν οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις από κατασχέσεις, φυλακίσεις κ.λπ. Να ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό του 2015 το επίδομα που δόθηκε προεκλογικά. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, αν γίνεται, όπως είχε πει ο κ. Στουρνάρας. Αυτό που έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, δηλαδή, να καλύπτονται όλοι για σοβαρές ασθένειες αρκεί να έχουν ΑΜΚΑ».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Χρ. Πρωτόπαππας, υπεύθυνος «Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Εργου» από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, στην ερώτηση αν πρέπει η κυβέρνηση να επανατοποθετηθεί έναντι της τρόικας σε μια σειρά προαπαιτούμενων, απάντησε: «Καταρχήν για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουμε δεσμευτεί και για τα περισσότερα από αυτά έχουμε προχωρήσει, έχουν πάρει χαρακτήρα νομοσχεδίου ή υπουργικών αποφάσεων και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα προαπαιτούμενα πρέπει να γίνουν (...) Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Κινούμενη άμμος» στο έδαφος της στρατηγικής σύγκλισης

Τη θέση τους στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό αναζητούν μια σειρά παράγοντες, που δεν «περπάτησαν» όπως περίμεναν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, την ίδια ώρα που εντείνονται οι συνολικότερες διεργασίες για την αναμόρφωσή του.

Ενδεικτικά, ο Π. Ψωμιάδης, που έφυγε από τη ΝΔ, έφτιαξε δικό του κόμμα και μετά προχώρησε σε εκλογική σύμπραξη με τον Β. Πολύδωρα, σε ανακοίνωσή του για τις ευρωεκλογές γράφει μεταξύ άλλων: «Είναι αλήθεια πως άλλα περίμενα από τη συνεργασία που κάναμε και άλλα βρήκα μπροστά μου».

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, είχε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Νικολόπουλος, κάνοντας λόγο για συνεργασία στη βάση της οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας του κόμματός του και για ανάγκη πρωτοβουλιών για «συνεργασία και με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις».

Την ίδια ώρα, ο αποχωρήσας από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Χρ. Αλεξόπουλος φέρεται (κατά πληροφορίες που διοχετεύονται στον Τύπο) πρόθυμος να υπερψηφίσει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει η κυβέρνηση...

Τέλος, μετά την αποτυχία της «Δράσης» του Θόδωρου Σκυλακάκη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στελέχη του κόμματος φαίνεται να οδεύουν για το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αντιπρόεδρος του κόμματος, Αντιγόνη Λυμπεράκη, που ήταν και επικεφαλής του κοινού ευρωψηφοδελτίου της «Δράσης» με τη «Δημιουργία Ξανά», κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία και τόνισε ότι «η Δράση έκλεισε ως πολιτικό κόμμα έναν κύκλο» και εξέφρασε την ελπίδα της τα μέλη της να μη διστάσουν το τόλμημα που επιθυμεί ένα μεγάλο μέρος πολιτών: Να συγχρωτισθούν πολιτικά με όσους εκφράζουν τούτη την ώρα το χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και να τους ενισχύσουν με τις φιλελεύθερες ιδέες τους...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντιλαϊκή πολιτική δεν οφείλεται στο χρέος, ούτε ανακόπτεται απ' την όποια μείωσή του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις επαφές του Α. Σαμαρά στην ΕΕ και τη συζήτηση για το χρέος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η όποια συζήτηση για την ελληνική οικονομία και το χρέος κρύβει για τους εργαζόμενους την απαρέγκλιτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με νέα σκληρότερα μέτρα, τα λεγόμενα "προαπαιτούμενα", δηλαδή μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την "έναρξη της συζήτησης περί μείωσης του χρέους" με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά - Σόιμπλε είναι πανηγυρισμοί για το αντίπαλο στρατόπεδο, της άρχουσας τάξης που προσδοκά καλύτερους όρους χρηματοδότησης της κερδοφορίας της, λόγω της μείωσης του κρατικού χρέους. Η αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση συγκαλύπτει ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν οφείλεται στο υψηλό χρέος γι' αυτό και ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται σ' όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως ύψους χρέους, νομίσματος, μνημονίων και τρόικας. Συγκαλύπτει ότι εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων και της ΕΕ, η όποια μείωση του χρέους δε θα οδηγήσει ούτε καν σε ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια».

ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ
Αλλα πρόσωπα - ίδια πολιτική

Τις τοποθετήσεις νέων προσώπων σε Γενικές Γραμματείες που υπάγονται στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια του πρόσφατου ανασχηματισμού, δίνοντας σήμα σε κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ ότι δεν υφίσταται θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» για την κυβέρνηση, καθώς διαθέτει εφεδρείες στο υποστηρικτικό προσωπικό της ώστε να προωθήσει προς τα «κάτω» την αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής τοποθετήθηκε ο Μαματζάκης Μανώλης. Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία κατείχε τη θέση, παραμένει στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ορίστηκε ο Ροκαδάκης Γρηγόρης. Γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τοποθετήθηκε ο Σπυρίδων Σπυρίδων, ενώ επικεφαλής του ΣΟΕ (Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) ορίστηκε ο Στεφανάδης Χριστόδουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ