ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Πύρινος εφιάλτης στη Νοτιοανατολική Αττική

Καμένα σπίτια, χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν και 5 πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο από περιοχή της Κερατέας και έφτασε λίγο έξω από το Σούνιο

Μεγάλη η καταστροφή και στα Λεγραινά όπου καταστράφηκαν σπίτια και καλλιέργειες

Eurokinissi

Μεγάλη η καταστροφή και στα Λεγραινά όπου καταστράφηκαν σπίτια και καλλιέργειες
Περισσότερα από 30 καμένα σπίτια, ολοκληρωτική καταστροφή 100.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης και καλλιεργειών και πέντε πυροσβέστες τραυματίες, ήταν ο απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που ξεκίνησε στο Σάββατο το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας και έφτασε ως τα Λεγραινά κοντά στο Σούνιο.

Η φωτιά κατέκαιγε για ώρες, ενώ χτες εμφανίζονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Κερατέας, της Π. Φώκαιας, του Λαυρίου και του Σουνίου. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι αργά χτες το βράδυ κατέστρεφε ό,τι έβρισκε μπροστά της, πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, έχοντας ως απέναντί τους τους πολύ ισχυρούς ανέμους, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 5 πυροσβέστες (σε Κερατέα τρεις και από ένας σε Ντράφι Παλλήνης και Κεφαλόβρυσο Πάτρας).

Η χτεσινή μέρα σημαδεύτηκε από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις που σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της έκτασης των 10-15 χιλιομέτρων που «περπάτησαν» οι πύρινες φλόγες και που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 30 καμένα σπίτια, αποθήκες, ένα ιχθυοτροφείο, αλλά και περίπου 100.000 καμένα στρέμματα δασικών, καλλιεργειών και άλλων εκτάσεων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Λαυρεωτικής. Στα διάφορα σημεία που καίγονταν επιχειρούσαν 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα και 75 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ χτες ενισχύθηκαν με άλλα 15 οχήματα.

Στη θάλασσα έσβησαν εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νοτιοανατολική Αττική

Eurokinissi

Στη θάλασσα έσβησαν εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νοτιοανατολική Αττική
Οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στη θέση Δροσιά της Κερατέας και έφτασαν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα, όπως στην περίπτωση της περιοχής Θυμάρι. Παράλληλα, πέρασαν από οικισμούς της Π. Φώκαιας, Σιντερίνας, Λεγραινών, Αγίου Κωνσταντίνου, Μετόχι, Μεγάλα Πεύκα, ενώ έφταναν συχνά κοντά στην Καμάριζα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι εκτός από το ότι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, δεν επέτρεψαν στα καναντέρ τις πρώτες κρίσιμες στιγμές να κάνουν ρίψεις νερού, κάτι που έγινε μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου. Μάλιστα, έξω από το Θυμάρι έκανε την εμφάνισή του στις 7 το απόγευμα και ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», που όμως δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει ούτε μία ρίψη.

Οι κάτοικοι, σε διάφορα σημεία, βρέθηκαν ξανά με τους κουβάδες και τα λάστιχα στα χέρια, δίνοντας έναν άνισο αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα. Και όλα αυτά, όταν 1.906 συμβασιούχοι πυροσβέστες περιμένουν μία υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών εδώ και μία βδομάδα προκειμένου να στελεχώσουν και να ενισχύσουν το Σώμα.

Πυρκαγιές σε άλλες περιοχές της χώρας

Την ώρα που συντελούνταν η καταστροφή στην Κερατέα το Σάββατο, νέες εστίες ξεπρόβαλλαν σε Ντράφι Παλλήνης, Κεφαλόβρυσο Αχαΐας, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Αγίους Αποστόλους Καλάμου, Μεγάλη Σπηλιά Μονεμβασιάς, Πύλο και Κύθνο.

Δεκάδες σπίτια κάηκαν και πολύ περισσότερα κινδύνεψαν σε οκτώ περιοχές

Eurokinissi

Δεκάδες σπίτια κάηκαν και πολύ περισσότερα κινδύνεψαν σε οκτώ περιοχές
Η πιο σημαντική και η εξοργιστική από πλευράς «οργάνωσης» του Σώματος πυρκαγιά ήταν στην Κύθνο όπου στο μέτωπό της, που εκτεινόταν μέχρι και τα 10 χιλιόμετρα, βρισκόταν ένας (!) πενταετής πυροσβέστης με μία υδροφόρα του δήμου. Από το πρώτο φως της ημέρας, στο σημείο βρέθηκαν από την Αθήνα άλλοι 10 πυροσβέστες. Μέχρι αργά το βράδυ η φωτιά ελεγχόταν.

Παράλληλα, σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας η οποία με την εκδήλωσή της απείλησε τον οικισμό Βιγκλάφια. Χάρη στην επέμβαση των 36 πυροσβεστών με 12 οχήματα, υδροφόρες των δήμων και τέσσερα αεροσκάφη απομάκρυναν τη φωτιά, χωρίς όμως να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Χτες, ξέσπασαν πυρκαγιές σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο Στεφάνιο Κορινθίας όπου επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και δύο αεροσκάφη, στο Ρίτο Ντράσα Κορινθίας, αλλά και στο Κορωπί που όμως τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο τέλος της οδού Γραβιάς στην Αργυρούπολη, θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική καθώς η συγκεκριμένη εστία βρισκόταν στους πρόποδες του Υμηττού. Στο σημείο έφτασαν 39 πυροσβέστες με 13 οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την πυρκαγιά στην Κερατέα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, δύο 57χρονοι, ένας 46χρονος και ένας 37χρονος που φέρονται να προκάλεσαν την πυρκαγιά λόγω εργασιών με σπίθα, ενώ χτες συνελήφθη ένας 83χρονος που χρησιμοποίησε τροχό στο σπίτι του και από εκεί εκτιμάται πως ξεκίνησε η φωτιά στο Κ. Σούλι Μαραθώνα.

Στο μεταξύ, έφτασαν νωρίς χτες το απόγευμα δύο «Καναντέρ» από την Ιταλία, τα οποία είχε ζητήσει η Πυροσβεστική για ενίσχυση. Παράλληλα αναμενόταν και ένα αεροσκάφος από την Κροατία. Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής είχαν σημειωθεί 70 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών και σήμερα σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κατηγορία επικινδυνότητας 4 βρίσκονται οι περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, της Βοιωτίας, της Σκύρου, της Εύβοιας, αλλά και των Κυκλάδων.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Ο Θανάσης Παφίλης, εκ μέρους του ΚΚΕ, είχε συνεχή επικοινωνία κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί και την πορεία κατάσβεσης.

Επικίνδυνες ελλείψεις

Μία υπογραφή περίμεναν 1.906 συμβασιούχοι πυροσβέστες περίπου μία βδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενσωματωθούν στο Σώμα και να συμβάλουν καθοριστικά στις πυρκαγιές. Η υπογραφή αυτή, που κύκλοι της κυβέρνησης παρουσίαζαν ως γραφειοκρατικό πρόβλημα, δεν ήρθε και έτσι παρέμειναν σπίτι τους την ώρα που καιγόταν η Νοτιοανατολική Αττική και την ώρα που ένας 5ετής πυροσβέστης προσπαθούσε με όχημα του δήμου να σβήσει μαζί με κατοίκους της Κύθνου μία πυρκαγιά που είχε μέτωπο περίπου 10 χιλιομέτρων.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο «Ρ» παρουσίαζε την υποκρισία της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Δεν ήταν προφητικός ο επίλογος του θέματος πως «τα πρώτα δείγματα έχουν δείξει πως το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα "θερμό" από πλευράς πυρκαγιών, οι οποίες όσο μεγαλύτερες είναι, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζονται λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και των πεπαλαιωμένων υλικοτεχνικών μέσων που διαθέτει το Σώμα». Αλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως στα πρώτα σοβαρά μέτωπα του καλοκαιριού υπήρχαν πέντε τραυματίες πυροσβέστες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ