ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Είμαστε αποφασισμένοι! Πίσω δεν κάνουμε!

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση απάντησαν στην αδιαλλαξία των εργοδοτών και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Ενα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και πάλης σε κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχους, έστειλαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τρομοκρατικής πίεσης (από την εργοδοσία και το κράτος της) έκαναν 24ωρη απεργία και μια μαζική, μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας. Διέψευσαν με την αποφασιστική συμμετοχή τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που τους ήθελαν στο περιθώριο. Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών που δέχτηκαν επίθεση με χημικά από τα ΜΑΤ, τα οποία η κυβέρνηση επιστράτευσε έξω από τα γραφεία των μεγαλοξενοδόχων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους! Επίσης στον αέρα τινάχτηκε και η προσπάθεια των ξενοδόχων να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία του κλάδου, καθώς χτες ο δικαστής κ. Φώσκολος, με απόφασή του, έκρινε νόμιμη την απεργία.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έστειλαν σαφέστατο μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα στους ξενοδόχους, στην κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός του κλάδου, όπως αποφάσισαν χτες σε κοινή συνεδρίασή τους ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματεία είναι η νέα 24ωρη απεργία στις 7 Ιούλη. Παρά τη σκληρή στάση της εργοδοσίας και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι του κλάδου, συνεχίζουν να διεκδικούν υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία, κλπ. Μέχρι τότε ο σύνδεσμος και τα επιχειρησιακά σωματεία θα οργανώσουν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο και οι διοικήσεις των επιχειρησιακών υπογραμμίζουν ότι «το ποτάμι δε γυρνάει πίσω, οι αγώνες θα κλιμακωθούν, η αδιαλλαξία των εργοδοτών θα καμφθεί, κάτω από τους δυναμικούς αγώνες των εργαζομένων». Καταγγέλλει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που επέδειξε η κυβέρνηση με τον κατασταλτικό μηχανισμό, για να προστατέψει τους ξενοδόχους. «Είμαστε αποφασισμένοι. Πίσω δεν κάνουμε», καταλήγει.

Μαζική, μαχητική συμμετοχή

Από τις 6 χτες τα χαράματα οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας έξω από τις εισόδους των ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα με την περιφρούρηση της απεργίας, οι συνδικαλιστές γνωστοποιούσαν στους πελάτες των ξενοδοχείων, με ανακοινώσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, την κατάσταση στον κλάδο καθώς και τα αιτήματά τους.

Οι απεργοί με τα πανό και τις πικέτες τους συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί στην πλ. Κλαυθμώνος. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Γ. Πέρρος, στέλεχος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθήνας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λογιστών και των Ενώσεων Λογιστών Αθήνας και Πειραιά.

Λίγο μετά τις 10 και με συνθήματα όπως: «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, συλλογικές συμβάσεις θα κατακτήσει», «με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας», «1.100 ευρώ βασικό μισθό, αλλιώς μέχρι τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ», κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στη Σταδίου. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με δεκάδες σιδερόφραχτους των ΜΑΤ. Στην προσπάθεια αντιπροσωπείας συνδικαλιστών να μπει στα γραφεία, η συγκέντρωση δέχτηκε επίθεση με χημικά και προπηλακισμούς από τα ΜΑΤ.

Κάτω από την έντονη πίεση των απεργών, τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να δεχτούν να περάσει αντιπροσωπεία συνδικαλιστών που ανέβηκε τελικά στα γραφεία και απαίτησε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της Ενωσης Ξενοδόχων. Στα γραφεία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Τσακίρης. Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί, αν άμεσα η Ενωση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου.

Η μαχητική πορεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει σε συνάντηση τα σωματεία και τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κέρδη, αυταρχισμός, βία, καταστολή πάνε μαζί

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόλαβε να καταθέσει τον τρομονόμο στη Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και έκανε αρχή στην εφαρμογή του χτυπώντας την πετυχημένη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων». Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και καταγγέλλει, ότι οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιώντας χημικά και γκλοπς προσπάθησαν να απαγορεύσουν στους ξενοδοχοϋπάλληλους να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Ξενοδόχων, υπερασπιζόμενες με εντολή της κυβέρνησης τα κέρδη της εργοδοσίας και των πολυεθνικών.

Η Γραμματεία, καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης που για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκαν τα κέρδη της εργοδοσίας. Αυτό άλλωστε, όπως σημειώνει, ήταν μια από τις πρόσφατες αντεργατικές αποφάσεις της εαρινής συνόδου της ΕΕ για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με τη μείωση του εργατικού κόστους και την παραπέρα εφαρμογή των αντεργατικών μορφών εργασίας όπως μερική απασχόληση, ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. Καταγέλλει ακόμα την Ενωση Ξενοδόχων, που χτυπά και αφαιρεί τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων προχωρώντας και σε απολύσεις και τονίζει, ότι βαριές και εγκληματικές είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων που υπέγραψαν αυξήσεις φτώχειας στους μισθούς.

Τέλος η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ δηλώνει, ότι η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η καταστολή δε θα περάσουν, θα τα καταργήσουν οι εργαζόμενοι στην πράξη ακόμα και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Καλεί όλα τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να καταγγείλουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τον αυταρχικό κατήφορό της και να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη στους ξενοδοχοϋπάλληλους. Να παλέψουν για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης, που εκφράζονται μέσα από το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τις συντονιστικές επιτροπές.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι υπεράνω του δικαιώματος στην απεργία!

Με καθαρό τρόπο το δικαστήριο έκρινε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν κάθε δίκιο να απεργούν, όσο δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματά τους

Κόλαφο για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν την εργοδοσία ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων οι εργαζόμενοι «θα κάτσουν ήσυχοι», έτσι ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντά των επιχειρηματιών, αποτελεί η δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη τη χτεσινή απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας! Κρίνει μάλιστα ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να αποτελεί λόγο άρνησης του δικαιώματος της απεργίας.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη χτεσινή τους απεργιακή κινητοποίηση έστειλαν σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η απεργία είναι δικό μας δικαίωμα. Εμείς είμαστε αυτοί που νομιμοποιούμε τον αγώνα». Και ξεκαθάρισαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα είναι και τον Αύγουστο στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής πριν τρεις μέρες κατέθεσε αγωγή στο δικαστήριο, με την οποία ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η χτεσινή απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που κήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Αντίστοιχη αγωγή κατέθεσε και κατά της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που είχε πάρει επίσης απόφαση για απεργία χτες. Οι αγωγές εκδικάστηκαν την περασμένη Τετάρτη, ενώ η απόφαση εκδόθηκε χτες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «τα αιτήματα αυτά αποτελούν μόνιμες διεκδικήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το τελευταίο 18μηνο περίπου, κρίνονται ως επί το πλείστον εύλογα εφικτά για την πλευρά την ενάγουσα των εργοδοτικών οργανώσεων. Οι τελευταίες όμως τηρούν άκαμπτη στάση, αρνούμενες συνεχώς να ικανοποιήσουν τα εν λόγω αιτήματα, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στις παραπάνω εξώδικες δηλώσεις, αλλά και να αντιπροτείνουν έναντι των παραπάνω αιτημάτων οποιαδήποτε δική τους πρόταση». Βασικά αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι η υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ κατώτερος μισθός, σταθερή και πλήρη εργασία, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων κλπ.

Και συνεχίζει η δικαστική απόφαση: «Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και για την παρούσα θερινή περίοδο πέτυχαν (οι ξενοδόχοι) αυξήσεις στις τιμές των προσφερομένων υπηρεσιών τους, αλλά και πληρότητα κατά 90% τουλάχιστον. Παράλληλα επιχειρούν αύξηση των κερδών τους με τη χρησιμοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων χωρίς εξειδίκευση και την ανάθεση πλείστων καθηκόντων στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί επίσης ότι το παρόν χρονικό σημείο των διεκδικήσεων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άκαιρο, αφού σε καμία περίπτωση η προετοιμασία και η τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας δεν μπορεί να αποτελεί λόγο άρνησης οποιασδήποτε οικονομικής διεκδίκησης ή και αυτού του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας».

«Πάρτους για να γράφεις»

Η συγκίνηση δε μας επιτρέπει να περιγράψουμε με λέξεις μια απλή μα τόσο ουσιαστική κίνηση. Χτες, την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο κ. Γιώργος, ξενοδοχοϋπάλληλος στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», πλησίασε τη συντάκτρια του «Ρ» για να της δώσει ένα πακέτο με στιλούς. «Πάρτους για να γράφεις», είπε. Δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε. Μόνο να υποσχεθούμε πως θα τους εξαντλήσουμε σ' αυτήν την τόσο ιερή υπόθεση...

Καινούρια χημικά

Μια καινούρια παρτίδα χημικών κατά διαδηλωτών χρησιμοποίησε χτες η Αστυνομία. Πρόκειται για μικρές συσκευές που κρύβονται εύκολα και οι αστυνομικοί αφού ψέκαζαν στα πρόσωπα των απεργών έσπευδαν να τις εξαφανίσουν! Το χημικό προκαλεί κάψιμο στο πρόσωπο και αίσθηση ασφυξίας.

Το γεγονός κατήγγειλαν έντονα στους συγκεντρωμένους ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και ο Γ. Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Οι απεργοί απάντησαν στην τρομοκρατία ξανά και ξανά ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Παίρνουν μηνιάτικο όσο κοστίζει μια βραδιά ενός πελάτη στο ξενοδοχείο!

«Ο μισθός μας για ένα μήνα είναι όσο κοστίζει μια βραδιά ενός πελάτη στα ξενοδοχεία που δουλεύουμε»!

Αυτό κατήγγειλε πολλές φορές χτες ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Δυστυχώς, δεν είναι υπερβολή, είναι η απαράδεκτη και αισχρή πραγματικότητα. Αυτό επιβεβαιώνουν με τις μαρτυρίες τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο Γιάννης, εργαζόμενος στο «Ιντερκοντινένταλ», αρχικά κατήγγειλε την απαράδεκτη ενέργεια των δυνάμεων καταστολής, που επιτέθηκαν, όπως είπε, σε εργάτες που διαδήλωναν ειρηνικά για καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Οπως μας είπε δουλεύει 6 χρόνια στο «Ιντερκοντινένταλ» και 12 χρόνια συνολικά στα ξενοδοχεία. «Αυτή τη στιγμή, είπε, παίρνω 680 ευρώ μισθό». Οι τιμές των δωματίων στο «Ιντερκοντινένταλ», όπως αποκάλυψε, είναι «200 ευρώ τη βραδιά για το κατώτερο δωμάτιο, η οποία για τους Ολυμπιακούς διαμορφώνεται στα 800 ευρώ! Η τιμή του ανώτερου δωματίου αγγίζει τα 2.000 ευρώ και στους Ολυμπιακούς θα φτάσει τα 3.000 ευρώ»!

Ο Γιάννης, εργαζόμενος στο «Χίλτον», μόλις που φτάνει τα 550 ευρώ μισθό καθαρά. Οπως είπε στο «Ρ», μια βραδιά στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου αγγίζει το 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες δραχμές!

«Μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η χρήση χημικών από την αστυνομία», κατήγγειλε η Ξένια, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ». Η Ξένια δουλεύει 16 χρόνια ως υπάλληλος υποδοχής στο εστιατόριο και μόλις που αγγίζει τα 750 ευρώ μισθό. Μια ενδεικτική τιμή δωματίου για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στο ξενοδοχείο αγγίζει τα 530 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ