ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Εντείνονται οι αντιδράσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το τρομονομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και ακολουθώντας πιστά τις αντεργατικές και αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντείνει την επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, καταγγέλλει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, φέρνει ένα νομοσχέδιο που ορίζει, ουσιαστικά, ως τρομοκρατία δραστηριότητες συνδικάτων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος. Αυτό το νομοσχέδιο, σημειώνει πιο κάτω, «θωρακίζει την εξουσία της ολιγαρχίας και του πλούτου. Απαιτούμε: Να αποσυρθεί ο νέος ευρωτρομονόμος και το ευρωπαϊκό ένταλμα... Να καταργηθεί ο τρομονόμος που ψηφίστηκε το 2001 στη χώρα μας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων και των λαϊκών αγωνιστών. Να ανακληθεί η απόφαση ανάθεσης στο ΝΑΤΟ της "ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων". Να σταματήσει η τρομοκρατία των αστυνομικών υπηρεσιών και οι "σκούπες" στο κέντρο της Αθήνας». Καταλήγοντας η Γραμματεία Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους και «να αχρηστέψουμε στην πράξη τους αντιδραστικούς νόμους».

Οσο η εξουσία της ολιγαρχίας εντείνει την επίθεσή της, «οι εργαζόμενοι επιβάλλεται με την αντίδρασή τους να συνεχίσουν να "τρομοκρατούν" και να απαιτούν δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα», επισημαίνει η Γραμματεία Κω του ΠΑΜΕ. Νομίζουν, υπογραμμίζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στη Βοιωτία, ότι «με τους νόμους τους θα μας εμποδίσουν! Γελιούνται! Η συνέχεια των αγώνων μας θα το αποδείξει».

«Δε φθάνουν οι κάμερες, "το μάτι του μεγάλου αδελφού", δε φθάνει η Σένγκεν, δε φθάνει η ΝΑΤΟική ομπρέλα, δε φθάνει που ο στρατός βγαίνει από τα στρατόπεδα και εκτελεί αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, φαίνεται ότι η άρχουσα τάξη χρειάζεται και νέο τερατούργημα», καταγγέλλει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και καταλήγει καλώντας «τον αδούλωτο λαό της Λέσβου σε επαγρύπνηση, για να μην περάσει». Στόχος του νομοσχεδίου η στήριξη της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

Η ψήφιση και έγκριση του ευρωτρομονόμου αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, τονίζουν μια σειρά συνδικάτων και μαζικών φορέων της Πάτρας (Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Ιματισμού, «Κόκα Κόλα», Επιτροπή Ειρήνης, Συσπείρωση για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών) και καλούν «τώρα όλοι στους δρόμους για να αποτραπεί και να παρεμποδιστεί η νέα επίθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Την Τρίτη η συνεδρίαση για το τρομονομοσχέδιο

Δηλώσεις μελών του ΔΣ του ΔΣΑ

Την Τρίτη, 22 του Ιούνη, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και θα συζητήσει το νέο τρομονομοσχέδιο και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα αναβλήθηκε, γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Για το νέο πλήγμα στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα μίλησαν στο «Ρ» δύο μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, ο Βασίλης Δημόπουλος, επικεφαλής της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και ο Παναγιώτης Γαλετσέλης, επικεφαλής της Δικηγορικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής.

Ο Βασίλης Δημόπουλος δήλωσε: «Με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται το νομοθετικό οπλοστάσιο των κατασταλτικών μηχανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πραγματικό στόχο όσους αμφισβητούν τη νέα τάξη πραγμάτων. Σοβαρό ζήτημα προκύπτει απ' την προσπάθεια ορισμού της τρομοκρατίας, που αρχικά διατυπώθηκε απ' την ΕΕ και τώρα ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο, δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να χαρακτηρίζει τρομοκρατία τις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, σύμφωνα με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο της ΕΕ θεωρείται τρομοκρατία "η διασάλευση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και συνταγματικής τάξης μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού". Επομένως, πολύ εύκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως πράξεις τρομοκρατίας δραστηριότητες όπως συμβολικές καταλήψεις κτιρίων ή οδών, απεργίες στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και ως τρομοκράτες εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε αυτές, τιμωρούμενοι μάλιστα με εξοντωτικές ποινές.

Αλλο σοβαρό ζήτημα είναι η έκδοση Ελληνα πολίτη για πράξη που τελέστηκε στη χώρα μας, πράγμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμά μας (άρθ. 5, παρ.2, εδάφ.γ), το οποίο απαγορεύει όχι μόνο την έκδοση ημεδαπού για πράξη που τελέστηκε στην Ελλάδα, αλλά και αλλοδαπού που αγωνίζεται για τις πολιτικές του ελευθερίες. Επίσης, με το σχέδιο καταργείται η πολιτική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, δε θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να αρνηθεί την έκδοση όταν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Ακόμη, καταργείται ο έλεγχος "διττού αξιοποίνου", η πράξη δηλαδή να διώκεται κάποιος και στις δύο χώρες. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εκδώσει σε άλλη χώρα κάποιον, ο οποίος κατηγορείται για πράξη που δε θα θεωρείται έγκλημα στη χώρα μας. Επιπλέον, καθιερώνεται για πρώτη φορά η έννοια του υπόπτου. Μέχρι σήμερα για να εκδοθεί κάποιος θα πρέπει να ασκείται κατηγορητήριο εναντίον του και επομένως να του ασκηθεί ποινική δίωξη (άρθρο 443 ΚΠΔ). Με το σχέδιο δεν απαιτείται τέτοια προϋπόθεση.

Οι επιδιώξεις της ΕΕ για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για το μέλλον του Ευρωπαίου πολίτη είναι καθορισμένες και τα ερωτήματα για εμάς επιτακτικά. Είναι αυτή άραγε η Ευρώπη των λαών, των πολιτών, των δικαιωμάτων, της ειρήνης, του πολιτισμού ή η ΕΕ με τον Ευρωστρατό, το Ευρωσύνταγμα, τον ευρωεισαγγελέα, τους ευρωτρομονόμους, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης; Είναι αυτή η Ευρώπη των προσδοκιών μας ή η συμμαχία του κεφαλαίου που χαλκεύει τα δικαιώματα των λαών; Καιρός να αλλάξουμε πορεία, για να γίνει σίγουρος ο ήλιος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού».

Ο Παναγιώτης Γαλετσέλης, αναφερόμενος στον επικείμενο «αντιτρομοκρατικό νόμο», δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι μέχρι τώρα ψηφισθέντες νόμοι δεν επαρκούν για την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Καινοτομίες όπως η έκδοση και για ημεδαπούς κατά παράβαση συνταγματικής επιταγής, η ταχύτητα της έκδοσης, η έκδοση ακόμα και υπόπτων για εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και η έκδοση για τέλεση πλημμελημάτων εγκυμονεί κινδύνους, διότι με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι εγγυήσεις του Δικαίου. Η συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, κατά την άποψή μου, είναι συνέχεια της προηγούμενης, αποδεικνύεται απ' το γεγονός ότι όχι μόνο δε μας απέστειλαν εγκαίρως το σχέδιο νόμου, προκειμένου να διατυπώσουμε τις απόψεις μας ως θεσμικό όργανο, αλλά ούτε και μας το ανακοίνωσαν».


Το ευρωπαϊκό όραμα είναι αέρας κοπανιστός

Ο Ι. Πρετεντέρης (Ι.Π.) στο Κυριακάτικο Βήμα (13.6.2004) προβλέποντας διαρροή ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ, εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του με μια σειρά χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα γράφει: «Το περιορισμένο εκλογικό ενδιαφέρον ενδέχεται να πριμοδοτήσει ακραία κλειστοφοβικά και μισαλλόδοξα πολιτικά ρεύματα». Τα θεωρούμε υβριστικά και τα απορρίπτουμε. Εμείς δε διαπνεόμαστε ούτε από μισαλλοδοξία ούτε είμαστε ακραίοι ή κλειστοφοβικοί ούτε είμαστε αντιευρωπαϊκό ρεύμα. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα άμεσα και απώτερα συμφέροντα της εργατικής τάξης και σ' αυτό το δρόμο βρίσκουμε μπροστά μας την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό αγωνιζόμαστε ενάντιά της. Δεν είμαστε λοιπόν ούτε αντιευρωπαϊστές, ούτε ευρωπαϊστές.

Παραπέρα ο Ι.Π. γράφει: «Εθνικιστές παλαιάς κοπής συγχρωτίζονται με κομμουνιστές πεισματικής ακινησίας, ακροδεξιοί με ακροαριστερούς, υπολείμματα του ναζισμού με κατάλοιπα του μπολσεβικισμού. Ο καθένας από αυτούς διεκδικεί ασφαλώς μια αυτόνομη νομιμοποίηση των απόψεών του. Αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως όλοι μαζί λένε τα ίδια πράγματα, έχουν τους ίδιους στόχους και προτείνουν το ίδιο εφιαλτικό σχέδιο».

Ο Ι.Π. τσουβαλιάζει τους φασίστες με τους κομμουνιστές επειδή γενικώς - λέει - αντιτάσσονται στην ΕΕ. Αυτό το φασούλι πρέπει κάποτε να σταματήσει! Δεν είμαστε το ίδιο. Ούτε έχουμε τους ίδιους στόχους. Εμείς είμαστε προοδευτικό επαναστατικό και διεθνιστικό κίνημα και έχουμε στόχο την ανατροπή της ΕΕ για να εγκαθιδρύσουμε το σοσιαλισμό, ενώ οι ακροδεξιοί είναι αντιδραστικό, αντεπαναστατικό κίνημα που έχει στόχο το κλείσιμο μέσα στα εθνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τη λογική του Ι.Π. και ο Μεταξάς και ο Ζαχαριάδης ήταν το ίδιο πράγμα αφού και οι δύο είπαν «όχι» στους Ιταλούς επιδρομείς. Αφού δεν ντρέπεται τι να πούμε άλλο.

Τέλος, ο Ι.Π. διαπιστώνει μια έλλειψη της ΕΕ: «Η έλλειψη ενός ευρωπαϊκού οράματος και ενός ευρωπαϊκού πατριωτισμού. Της αίσθησης δηλαδή ότι η Ευρώπη είναι μια κοινή πατρίδα, πάνω από τις άλλες πατρίδες, ότι αξίζει να την αγαπάμε γι' αυτό που ήταν, γι' αυτό που είναι και γι' αυτό που πρέπει να γίνει».

Το ευρωπαϊκό όραμα είναι εξωπραγματικό γιατί οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να έχουν ως όραμα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έθνους από έθνος, δεν μπορούν να έχουν όραμα τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, την κατοχή στο Αφγανιστάν, την εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό όραμα είναι αέρας κοπανιστός.

Καλό θα είναι ο Ι.Π. να μην προσπαθεί να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τους αναγνώστες του «Βήματος» που σε μεγάλο βαθμό είναι προοδευτικοί άνθρωποι και ζητούν να μάθουν την αλήθεια.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ