ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Στα χρόνια της ΟΝΕ υποχώρησαν κατά 10%

Αύξηση 4,1% στο ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο του 2004 δείχνουν οι εθνικοί λογαριασμοί της ΕΣΥΕ

Ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε ποσοστό 4,1% «δείχνουν» τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για το α΄ τρίμηνο του 2004. Τα επίσημα στοιχεία των «τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών» καταγράφουν ταυτόχρονα και τη συνεχιζόμενη διαδικασία παραγωγικής υποβάθμισης της χώρας στο πλαίσιο της ΟΝΕ και του διεθνούς καταμερισμού. Συγκεκριμένα, στο α΄ τρίμηνο του 2004 οι εξαγωγές της χώρας εμφανίζουν ραγδαία υποχώρηση σε ποσοστό 5,6% έναντι της οριακής μείωσης (0,7%) των εισαγωγών από άλλες χώρες.

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ (α΄ τρίμηνο του 2004) καταγράφουν τα παρακάτω:

  • ΑΕΠ: Διαμορφώθηκε σε 27,62 δισ. ευρώ (26,54 δισ. στο α΄ τρίμηνο του 2003) με αύξηση 4,1%. Οι υπολογισμοί της ΕΣΥΕ γίνονται στη βάση των αναθεωρημένων μεγεθών για το 2003.
  • Εξαγωγές: Εχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001 (χρονιά ένταξης της χώρας στον ευρωμονόδρομο της ΟΝΕ). Στο α΄ τρίμηνο του 2004 (σε σταθερές τιμές έτους 1995) διαμορφώνονται σε 5,183 δισ. ευρώ (5,491 δισ. για το 2003) με ετήσια πτώση 5,6%. Μέσα στην τελευταία τριετία η αξία των εξαγωγών της χώρας έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 10%. Και από τη σκοπιά αυτή γίνεται φανερή η παραγωγική υποβάθμιση της χώρας που συντελέστηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης «ενιαίας αγοράς» και της ΟΝΕ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η αξία των εξαγωγών (σταθερές τιμές 1995) έπεσε από 24,83 δισ. ευρώ το 2000 σε 22,6 δισ. ευρώ για το 2003. Η πτώση συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και στο α΄ τρίμηνο του 2004.
  • Εισαγωγές: Στο α΄ φετινό τρίμηνο διαμορφώνονται σε 7,95 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση παρουσιάζεται οριακή υποχώρηση 0,7%. Η αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες παραμένει στάσιμη στα επίπεδα του 2000. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών είναι η συνεχιζόμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
  • Επενδύσεις: Καταγράφεται ραγδαία υποχώρηση του ρυθμού αύξησης, το οποίο διαμορφώνεται φέτος σε 6,1% από περίπου 17% για το 2003. Για το α΄ τρίμηνο του 2004 η αξία των επενδύσεων υπολογίζεται από την ΕΣΥΕ σε 8,177 δισ. ευρώ.
  • Τελική κατανάλωση: Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση (δημόσιες και ιδιωτικές) έφτασαν σε 22,22 δισ. ευρώ (21,68 δισ. στο α΄ τρίμηνο του 2003) με αύξηση 2,5%.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι βροχές «έπνιξαν» το βαμβάκι

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση στήριξη των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών

Τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν στους αγρότες της Θεσσαλίας οι άκαιρες βροχοπτώσεις, θέτει ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας τον να απαντήσει συγκεκριμένα για το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση και πότε, για την ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει: «Χιλιάδες στρέμματα με βαμβακοκαλλιέργεια έπαθαν εκτεταμένες ζημιές στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας, λόγω των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν αυτήν την περίοδο. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης χρειάζεται επανασπορά του βαμβακιού που απαιτεί πολλά έξοδα (αγορά σπόρων, καλλιεργητικά έξοδα κλπ.), ενώ ταυτόχρονα είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθεί μειωμένη παραγωγή, γιατί λόγω της επανασποράς οι καλλιέργειες θα είναι όψιμες. Γι' αυτό και οι πληγέντες αγρότες διεκδικούν την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για την επανασπορά».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση καταβολή των εξόδων επανασποράς στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς;».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΜΕ
Οι ευκαιρίες της... διεύρυνσης

Επίσημα στοιχεία για το πόσο έχουν... ωφεληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, δυσκολίες στη λειτουργία τους, πτώση των τζίρων, μειώσεις κερδών, δυσβάσταχτη φορολόγηση, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποια επιπλέον καταγραφή για να φανεί ότι συνθλίβονται κι αυτές από την Ενωση των μονοπωλίων. Αυτό δεν εμποδίζει την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) να υποστηρίζει ότι τα θετικά στοιχεία της διεύρυνσης της ΕΕ με τις 10 νέες χώρες είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Αυτό έκαναν στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των ΜΜΕ την περασμένη Παρασκευή στην ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας προς ένα περιορισμένο ακροατήριο.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν στελέχη της UEAPME, εκπρόσωποι των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων κ.α. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ήταν ενδεικτικός στο χαιρετισμό του, λέγοντας ότι «η πρόκληση της διεύρυνσης» θα πυροδοτήσει νέες πρωτοβουλίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους «μικρομεσαίους» επιχειρηματίες «για καλύτερες και ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις», ενώ δεσμεύτηκε η ΓΣΕΒΕΕ να «επιδιώξει την ενεργητικότερη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Διάλογο για νέους πολιτικοοικονομικούς προσανατολισμούς».

Σύμφωνα με το στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χανς Μάρτενς, οι νέες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ είναι περισσότερο ανταγωνιστικές, επειδή έχουν μεγάλη παραγωγικότητα σε συνδυασμό με φτηνό εργατικό δυναμικό, ενώ οι κλάδοι για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι στην Ελλάδα είναι το ξύλο, το μέταλλο και η κλωστοϋφαντουργία. Ωστόσο, τόσο αυτός, όσο και οι υπόλοιποι ξένοι ομιλητές θεώρησαν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διεθνοποίηση των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων και οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να αντισταθμιστούν από την ανάπτυξη επωφελών εμπορικών σχέσεων! Δεν παρέλειψαν, επίσης, να ασκήσουν κριτική για την καθυστέρηση της Ελλάδας στην ενίσχυση της ευελιξίας στην εργασία.

Οι θέσεις αυτές είναι αναμενόμενες, καθώς η UEAPME υποστηρίζει το «ιδεώδες» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες του Κοινωνικού Διαλόγου στην ΕΕ.

Νέα Διοίκηση στην ΕΒΖ

Ανακοινώθηκε χτες η νέα Διοίκηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ». Το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι:

Πρόεδρος: Κοσκινάς Χρήστος, τοπογράφος - μηχανικός, πρώην υπουργός Γεωργίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αντιπρόεδρος: Τσολέκας Λεωνίδας, Οικονομολόγος. Διευθύνων σύμβουλος: Μπλετζιάν Φρανκ, Οικονομολόγος. Αναπλ. διευθύνων σύμβουλος: Δάρνακας Δημήτριος. Μέλη: Παπαθεμελής Κωνσταντίνος - αξιωματικός ε.α., Γάτσιος Αναστάσιος - πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Καλών Δέντρων», Αντωνίου Βάιος - αγρότης συνεταιριστής, Κυρτικίδης Πρόδρομος - βιβλιοθηκονόμος, Κιουτσίκης Παναγιώτης, αγρότης, Πεζίκογλου Αναστάσιος - υποδιευθυντής ΑΤΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ζητά αντιστάθμισμα για την ύφεση

Μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 5 - 8% και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εσόδων, προβλέπει για την τρέχουσα χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ). Η πρόβλεψη αυτή, σε συνδυασμό με τις δύο επίσης «κακές» προηγούμενες χρονιές - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν σημαντικά κέρδη για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την έλευση εκατομμυρίων τουριστών - επέδρασε στα συμπεράσματα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΕΤ το Σαββατοκύριακο.

Στο επίκεντρο των πολλών αιτημάτων - στόχων που διατυπώνει η ΠΟΕΤ, είναι η χρηματοδότηση και ο περιορισμός των διοικητικών προϋποθέσεων λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ζητά: Αύξηση των κονδυλίων προβολής. «Αρση των αντικινήτρων» στις σχέσεις του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο, δηλαδή λιγότερη φορολογία και περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Επιδότηση του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος. Μείωση του φόρου αεροδρομίων. Απελευθέρωση των χερσαίων επιβατικών μεταφορών με πούλμαν με κατάργηση των προνομίων των ΚΤΕΛ. (Την ίδια ώρα διαμαρτύρονται, όμως, για την αγορά και χρήση πούλμαν από τους δήμους). Αδειοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου από τις δευτεροβάθμιες επαγγελματικές ενώσεις.

ΕΦΟΡΙΑ
Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 6 παίρνουν σειρά για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ οι προθεσμίες για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων στην Εφορία είναι οι παρακάτω:

  • Σήμερα Τρίτη 18 Μάη το ψηφίο 6
  • Μέχρι τις 20 Μάη το ψηφίο 7
  • Μέχρι τις 24 Μάη το ψηφίο 8
  • Μέχρι τις 26 Μάη το ψηφίο 9
  • Μέχρι τις 28 Μάη τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι την 1η Ιούνη τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ