ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΚΤΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Πυροβόλησαν και τραυμάτισαν εργάτες!

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καταιγισμό από σφαίρες από απόσταση λίγων μέτρων έριξαν, χτες το απόγευμα, άνθρωποι των μεγαλοϊδιοκτητών γης - καπιταλιστών φραουλάδων της Μανωλάδας σε εξαθλιωμένους μετανάστες εργάτες γης! Οι περίπου 200 εργάτες από το Μπαγκλαντές, μετά το τέλος της δουλειάς στα θερμοκήπια, γύρω στις 6 το απόγευμα, πήγαν στα γραφεία της εταιρείας να ζητήσουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Εκεί, επιστάτες - μπράβοι των αφεντικών πήραν τις καραμπίνες και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τραυματίζοντας πάνω από 35 εργάτες. Οι 11 από αυτούς χτυπήθηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, στο Νοσοκομείο του Πύργου και στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Το γεγονός έγινε ως εξής: Οι μετανάστες εργάτες γης δούλευαν από τις 6 το πρωί. Οταν τέλειωσαν πήγαν στα γραφεία της επιχείρησης για να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις επιστάτες ενός μεγαλοκτηματία - μεγαλοεξαγωγέα της περιοχής. Οταν κατάλαβαν πως οι επιστάτες δεν είχαν καμία πρόθεση να ικανοποιήσουν το αίτημά τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Τότε δύο εκ των επιστατών, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, πήγαν στα αυτοκίνητά τους και πήραν τις καραμπίνες τους, ενώ ένας τρίτος πήρε ένα περίστροφο κι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Αμέσως μετά, οι δύο πρώτοι επιστάτες όπλισαν τις καραμπίνες κι άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό. Ακολούθησε χάος καθώς από τον καταιγισμό των πυρών 33 εργάτες γης έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να σωθούν από τις φονικές σφαίρες. Οι σφαίρες και τα σκάγια τούς βρήκαν στο κεφάλι, στα μάτια, στο λαιμό, στο στήθος, σε πολλά ζωτικά όργανα.

Αιμόφυρτοι εργάτες στο Κέντρο Υγείας Βάρδας. (φωτ.: Ανδρέας και Παναγιώτης Παναγόπουλος)

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αιμόφυρτοι εργάτες στο Κέντρο Υγείας Βάρδας. (φωτ.: Ανδρέας και Παναγιώτης Παναγόπουλος)
Οι δράστες με τη συνδρομή των δύο οδηγών εξαφανίστηκαν από το χώρο και αναζητούνται από την Αστυνομία, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη ο μεγαλοϊδιοκτήτης της επιχείρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των δραστών είναι ο ίδιος που το καλοκαίρι του 2009 είχε δέσει δύο μετανάστες εργάτες γης πίσω από ένα μηχανάκι και τους έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας με την υποψία και μόνο ότι είχαν κλέψει λίγα πρόβατα.

Λίγο αργότερα, περισσότερα από 10 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο όπου κείτονταν τραυματισμένοι οι εργάτες γης κι άρχισε η άμεση διακομιδή στο Κέντρο Υγείας και στα νοσοκομεία. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποδιευθυντής του Κέντρου Υγείας Βάρδας, Νίκος Χούντρας, στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το σοκαριστικό σκηνικό με τους δεκάδες αιμόφυρτους τραυματίες τού έδωσε την εντύπωση πως πρόκειται για περιστατικό από πολεμικό μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα εκτός από την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά, τη δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς ασφάλιση, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σήμερα δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από ανθρώπους-μπράβους της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά δεκάδων από αυτούς στα νοσοκομεία».

Το χρυσοφόρο «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας

Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας, που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας από τους μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς της φράουλας, χτες το απόγευμα, πήρε σάρκα και οστά με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

Η χτεσινή εξέλιξη δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός ούτε τυχαίο. Στην περιοχή επικρατούν και βασιλεύουν οι σιδερένιοι νόμοι που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας με την ανοχή των τοπικών και κρατικών αρχών.

Οι μετανάστες εργάτες γης, με μεροκάματο 25 ευρώ, από ήλιο σε ήλιο, δουλεύουν σαν τους είλωτες και μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, στα οποία μάλιστα πληρώνουν και ενοίκιο. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις και μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών εργατών γης πως σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πολλές φορές πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Από την πλευρά των μεγαλοφραουλάδων και των μπράβων τους η τακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού αποτελεί δεύτερη φύση.

Μάλιστα, τον Απρίλη του 2008, δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ομάδα μπράβων των μεγαλοκαλλιεργητών είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας επειδή συμπαραστάθηκαν στην απεργία τους. Μετά την επίθεση εκείνη, την επόμενη μέρα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε στην περιοχή συγκέντρωση. Και λίγες μέρες αργότερα οργάνωσε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Οπως τότε, έτσι και τώρα οι εργάτες πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση στην τρομοκρατία των αφεντικών.

  • Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των μεγαλοαγροτών κατά των αλλοδαπών εργατών γης.
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Θέλουν να τσακίσουν μισθούς και ωράρια

Εγινε χτες η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Η μείωση των μισθών και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στις κεντρικές υπηρεσίες αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις και της χτεσινής πρότασης που κατέθεσαν οι τραπεζίτες στην τέταρτη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ), προσπαθώντας να εμφανιστούν ότι «διαφοροποιούνται».

Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες πρότειναν διετή σύμβαση που να προβλέπει: Μειώσεις 7% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου και κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, που αθροιστικά οδηγούν σε μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 11%. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών, 8 π.μ. - 8 μ.μ. Σε περίπτωση εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακόμα, οι τραπεζίτες είπαν ότι δέχονται να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά δε δέχονται να αναλάβουν καμιά ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, όπου η πλειοψηφία έθεσε ως ζήτημα αιχμής τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ομως, η αποσπασματική προβολή του - αποκομμένο από τα άλλα αιτήματα - και όχι με όρους κινήματος, καθιστά αναποτελεσματική τη διεκδίκησή του. Ακόμα, η πλειοψηφία θεώρησε ότι οι τραπεζίτες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τις αρχικές τους απαιτήσεις και αποφάσισε να ζητήσει νέα συνάντηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπου οι τραπεζίτες να παρουσιάσουν μια συνολική πρόταση. Σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητική προειδοποιεί ότι θα πάει σε κινητοποιήσεις. Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν συμφωνηθεί κάποια αρνητική ρύθμιση αυτή να ανασταλεί με τη λήξη της ΚΣΣΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμιά μείωση μισθών, καμιά απόλυση, καμιά αλλαγή ωραρίου, κανένα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακόμα, κατήγγειλαν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που παρά τους αγωνιστικούς λεονταρισμούς υπονομεύουν την αγωνιστική διεκδίκηση της ΚΣΣΕ με το να καλούν σε πανστρατιά για να επιτευχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική και στην «Αλφα».

  • Τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως τέλος της βάρδιας) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά τη μονομερή κατάθεση σχεδίου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εργασίας από τη διοίκηση της τράπεζας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση υποδηλώνει τη διάθεση της διοίκησης να μην υπογράψει Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, γεγονός που αντιτίθεται στο βασικό αίτημα των εργαζομένων.
Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε εκδήλωση της ΚΟ Αττικής

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση με θέμα «46 χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου. Θυμόμαστε, διδασκόμαστε, αγωνιζόμαστε με το ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία, το λαό στην Εξουσία, το Σοσιαλισμό», τη Δευτέρα 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ). Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΚΕ
Κυβέρνηση και τοπικές αρχές έχουν βαριές ευθύνες

Σε σχόλιο για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Ελληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα συγκέντρωση αλληλεγγύης

Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας - αλληλεγγύης σήμερα, Πέμπτη 18 Απρίλη και ώρα 4 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ