Συγκεκριμένα, σήμερα στις σελίδες της εφημερίδας δημοσιεύονται άρθρο του Κώστα Δράκου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), με θέμα την επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, και παρέμβαση του Γιάννη Βασιλού, γραμματέα του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΦΣΕΕ), με την οποία φωτίζονται οι επιπτώσεις της μετατροπής του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων στο Φάρμακο (ΤΕΑΥΦΕ) σε επαγγελματικό ταμείο.
Το ΠΑΜΕ, με στόχο να συμβάλει ολόπλευρα στην οργάνωση της πάλης απέναντι στους νέους βάρβαρους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο και τις πραγματικές στοχεύσεις αυτής της επίθεσης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του πλήθος από άρθρα και συνεντεύξεις συνδικαλιστών αλλά και νομικών.
Τα υλικά δημοσιεύονται συγκεντρωμένα σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα, στο banner «Αρθρα - Συνεντεύξεις: Για τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοτών», και εμπλουτίζονται συνεχώς. Ολόκληρη η ενότητα είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://pamehellas.gr/tag/2021neametra
Το επικουρικό ταμείο του κλάδου του Φαρμάκου
Στον κλάδο του Φαρμάκου η επίθεση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη μετατροπή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) από ΝΠΔΔ σε επαγγελματικό ταμείο - ΝΠΙΔ.
Από την 1η Μάρτη 2013 το επικουρικό μας ταμείο μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο 4052/2012. Η απόφαση αυτή, που υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, είχε τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της ΓΣΕΕ, των εργοδοτών του κλάδου και των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχουν στον κλάδο τη διασπαστική Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.
Η μετατροπή του Ταμείου σε ΝΠΙΔ αποτέλεσε την πλήρη εφαρμογή αντιασφαλιστικού νόμου του 2ου μνημονίου και έφερε από την πρώτη στιγμή μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, καθώς και κατάργηση των μέχρι τότε παροχών σε ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως οι κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια.
Αυτές οι δυνάμεις πανηγύριζαν τότε, γιατί «το όνειρο έγινε πραγματικότητα», το Ταμείο «ξαναγύρισε σε αυτούς που το έφτιαξαν». Το μόνο που έγινε πραγματικότητα, όμως, ήταν τα δικά τους σχέδια για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα και την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, που χρόνια προσπαθούσαν να υλοποιήσουν μαζί με την εργοδοσία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που δημιούργησαν το επικουρικό ταμείο του κλάδου με τον δικό τους ιδρώτα, με τα δικά τους χρήματα, πήραν πίσω ταμείο:
-- Επαγγελματικής και όχι επικουρικής ασφάλισης.
-- Προκαθορισμένων εισφορών αλλά μη εγγυημένων παροχών.
-- Με κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
-- Χωρίς καμία κρατική εγγύηση.
-- Χωρίς καμιά εξασφάλιση των εργοδοτικών εισφορών.
-- Με δραματικές μειώσεις στις συντάξεις.
Οι μειώσεις κατά 10% κάθε έτος από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν αφαιρέσει από τους συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ πάνω από το 80% του ποσού της σύνταξης που έπαιρναν πριν από τη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό, με αποτέλεσμα μια μέση σύνταξη των 500 ευρώ να έχει φτάσει στα 100 ευρώ! Οσο για το εφάπαξ, μειώθηκε κατά 63%, δηλαδή ένα μέσο εφάπαξ των 10.000 ευρώ έχει φτάσει στα 3.500 ευρώ!
Ολα αυτά στο όνομα της «βιωσιμότητας» του Ταμείου και της «εξασφάλισης» των μελλοντικών συνταξιούχων, κατ' εφαρμογή της αρχικής αναλογιστικής μελέτης του 2012, με βάση την οποία το ΤΕΑΥΦΕ μετατράπηκε σε επαγγελματικό ταμείο, αλλά και των αναλογιστικών μελετών που ακολούθησαν.
Η κεφαλαιοποίηση του επαγγελματικού ταμείου, για την οποία πανηγυρίζει η διοίκησή του, η οποία απαρτίζεται από «συνδικαλιστές» του κλάδου που πρωτοστάτησαν στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε ΝΠΙΔ, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του πετσοκόμματος των συντάξεων.
Ταυτόχρονα άνοιξε και το ζήτημα της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, από μια «αόρατη» «επενδυτική επιτροπή», για την οποία η διοίκηση έχει προχωρήσει σε αγωγές εξώσεως όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων του κλάδου, που στεγάζονται μισθώνοντας γραφεία για δεκαετίες στο κτίριο του Ταμείου στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Τα επαγγελματικά ταμεία δεν έχουν καμία σχέση με την Κοινωνική Ασφάλιση. Λειτουργούν με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και της βιωσιμότητας, ενώ σύμφωνα με την αντιασφαλιστική νομοθεσία υπακούν στη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», όπως όλα τα Ταμεία.
Το κλαδικό μας Συνδικάτο και η Ομοσπονδία μας, η ΟΕΦΣΕΕ, αντιπάλεψαν από την πρώτη στιγμή τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου του κλάδου σε ΝΠΙΔ, τασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, κύριας και επικουρικής.
Οσο για τις όψιμες «αντιπαραθέσεις» των συνδικαλιστών των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον κλάδο για το ποιος και πώς θα διαχειριστεί καλύτερα την αρνητική κατάσταση που όλοι μαζί δημιούργησαν, στηρίζοντας και υλοποιώντας ως «λαγοί» την αντιασφαλιστική νομοθεσία, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Τα συμφέροντα και οι ανάγκες μας διασφαλίζονται με την πάλη για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας.
Η δική μας προοπτική είναι ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.